12 Films die je niet mag missen in mei

Met o.a. Mad Max: Fury Road, Child 44, Big Game, Project T., San Andreas en Schneider vs. Bax.

Onophoudelijk worden we overspoeld door nieuwe bioscoopfilms. Elke week gaan er gemiddeld zo'n zeven in première. Hieronder een selectie van de grootste, interessantste of opmerkelijkste releases van de komende maand. Klik hier voor het volledige overzicht.

Child 44 (7 mei)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Richard Price
Genre(s):
...
Drama | Thriller






Child 44 is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Britse schrijver Tom Rob Smith en draait om voormalig MGM-agent Leo Demidov (Hardy), die een reeks gruwelijke moorden op kinderen onderzoekt in Joseph Stalins Sovjet-Unie. De moorden worden gepleegd door een seriemoordenaar, van wie iedereen zegt dat hij niet bestaat. Volgens de logica van de Sovjets is het kapitalisme dat seriemoordenaars creëert en niet communisme. Ondanks dit interessante uitgangspunt, lijkt Child 44 weinig geslaagd. Op RottenTomatoes blijkt slechts 24% van de critici positief te zijn over de film. "Er ligt een aangrijpend verhaal aan het hart van Child 44 en met een solide performance van Tom Hardy in de hoofdrol. Maar dat alles komt samen tot een thriller die niet genoeg spanning bevat." Mocht de film, die gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van moordenaar Andrei Chikatilo, een financieel succes worden, is er genoeg materiaal voor meer films. Smith schreef namelijk nog twee boeken over Leo Demidov.

Bekijk de trailer


Big Game (7 mei)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Jalmari Helander
Genre(s):
...
Actie | Avontuur






De duurste Finse film ooit kostte 8,5 miljoen euro om te maken en heeft hoofdrollen voor Samuel L. Jakcons en Onni Tommila. In Big Game halen terroristen Air Force One neer en strandt de President van de Verenigde Staten (Jackson) in de wildernis van Finland. Er is maar één persoon id ehem kan redden: een dertienjarige jongen met de naam Oskari (Tommila). Hij is op het moment dat het vliegtuig neerstort toevallig op jacht op een hert, om zo zijn volwassenheid te bewijzen. Als hij de nog levende President vindt, moeten de twee op de vlucht slaan om aan de terroristen te ontsnappen. Big Game ging tijdens het Toronto International Film Festival in première en werd daar goed ontvangen. Zo noemde IGN het in zijn recensie "een avonturenfilm uit de jaren tachtig of negentig, met een vleugje comic book achtig geweld."

Bekijk de trailer


The Dark Horse (7 mei)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
James Napier Robertson
Genre(s):
...
Drama






De winnaar van de publieksprijs op het IFFR beleeft deze maand eindelijk zijn reguliere première. De film is de tweede feature film van oud-Power Ranger James Napier Robertson en draait om het leven van Genesis Potini (Curtis), een Maori schaakspeler, die leed aan een bipolaire stoornis. Hij maakte zich sterk voor de toekomst van achtergestelde kinderen en probeerde door middel van het schaakspel hun levens weer op de rails te krijgen. De feel-good film werd internationaal erg goed ontvangen, zo noemde Variety de film "exceptioneel" en een van de beste films uit Nieuw-Zeeland ooit. Onze recensent Jim Pedd zag de film tijdens het IFFR en was minder positief. Hij gaf hem 2,5 ster en schreef dat het een film is "waarbij je precies weet wat er wanneer gaat gebeuren." Waren de gebaande wegen minder bewandeld, was het waarschijnlijk een interessantere film geworden.

Bekijk de trailer


Tokyo Story (14 mei)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Kogo Noda | Yasujiro Ozu
Genre(s):
...
Drama






Het in 1953 uitgebrachte Tokyo Story komt opnieuw naar de bioscoop. Het meesterwerk van regisseur Yasujirô Ozu staat te boek als één van de beste films ooit gemaakt en is en indringende observatie van de vervreemding tussen het platteland en de stad. Een oud echtpaar bezoekt in de film hun volwassen kinderen in Tokio, maar ziet zich geconfronteerd met een generatieconflict. De kinderen blijken het allemaal te druk te hebben om aandacht te besteden aan hun ouders. Op RottenTomatoes staat de film op een score van 100 procent, op basis van 41 recensies. "Tokyo Story is een meesterwerk van Yasujiro Ozu, wier complexiteit een halve eeuw na de release nog geen beetje van zijn kracht heeft ingeleverd."

Bekijk de trailer


Mad Max: Fury Road (14 mei)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
George Miller | Brendan McCarty e.a.
Genre(s):
...
Actie | Avontuur | Thriller






Dertig jaar na Beyond Thunderdome keert de Mad Max-franchise terug naar de bioscopen. Fury Road heeft geen rol voor Mel Gibson, want nu is het Tom Hardy die Max Rockatansky speelt. In de film ontmoet Max de mysterieuze Furiosa (Theron), een vrouw die de woestijn over wil steken. Gevangen genomen door Immortan Joe's (Hugh Keays-Byrne) bende, is de enige hoop van Max op vrijheid Furiosa, die juist voor Immortan Joe op de vlucht is. Zij stal van hem zijn meest waardevolle bezit: vijf jonge vrouwen die leven moeten schenken aan de volgende generatie. Tegelijk heeft Furiosa de kennis van Max nodig om de woestijn veilig over te kunnen steken en te kunnen ontsnappen aan de gekheid van hun vijanden. De eerste indrukken van deze vierde film van regisseur en scenarist George Miller zijn erg positief. Mocht Fury Road een succes worden, liggen er zowaar nog twee scenario's voor vervolgen op stapel.

Bekijk de trailer


Ventoux (14 mei)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Bert Wagendorp | Nicole van Kilsdonk
Genre(s):
...
Komedie






Vier mannen, vrienden van weleer, beklimmen op hun racefiets de Mont Ventoux, zoals ze dat 30 jaar geleden ook deden. En ze doen wat mannen zo goed kunnen: loodzware ernst en slap ouwehoeren moeiteloos afwisselen. Totdat hun jeugdvriendin, de prachtige Laura (Maruschka Detmers) zich meldt en de 'spoken' uit het verleden zich aandienen. In een hedendaagse en herkenbare mix van hilariteit en weemoed overwint de vriendschap, die juist door dat verleden een vriendschap voor het leven blijkt. De film is gebaseerd op een gelijknamig boek van journalist en columnist Bert Wagendorp dat werd nog door het boekenpanel van De Wereld Draait Door verkozen tot het boek van de maand. Bekijk hier een fragment van de talkshow, waar ingegaan wordt op het boek.

Bekijk de trailer


Poltergeist (21 mei)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
David Lindsay-Abaire
Genre(s):
...
Horror | Thriller






In mei komt ook een remake van het in 1982 verschenen Poltergeist uit. Deze film is een hedendaagse versie van het klassieke verhaal van een gezin wiens huis wordt bezeten door kwade geesten. Als de boze geesten de jongste dochter gevangen nemen, slaan de gezinsleden de handen ineen om te voorkomen dat het kind voorgoed verdwijnt. Oorspronkelijk zou de film al in februari 2015 uitkomen, maar de release werd vervolgens naar juli verschoven. Daarna werd de film flink vervroegd, naar eind mei. Het lijkt erop dat MGM en 20th Century Fox met de film een nieuwe horrorfranchise willen beginnen. Het ontstaan van die franchise hangt uiteraard af van het succes van deze productie.

Bekijk de trailer


Project T (21 mei)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Damon Lindelof | Brad Bird e.a.
Genre(s):
...
Avontuur | Mysterie | Sci-Fi






Al in 2008 begon Walt Disney Pictures met de ontwikkeling van een feature film, Tomorrowland genaamd. Vervolgens hoorden we jarenlang niets over de film, tot 2013, toen de studio een film met de titel 1952 aankondigde, die geregisseerd zou worden door Brad Bird, op basis van een scenario van Damon Lindelof. Nu komt de film, die in Nederland de titel Project T heeft gekregen om verwarring te vermijden met het festival Tomorrowland, uit in de bioscoop. Het verhaal volgt het voormalige en gedesillusioneerd geraakte kindgenie Frank (Clooney), die samengebracht wordt met de slimme en optimistische tiener Casey (Robertson). De twee gaan op een gevaarlijke missie om de geheimen van een enigmatische plek tussen tijd en ruimte te ontdekken, die alleen bekend staat als Tomorrowland. Wat ze moeten doen verandert de wereld, en henzelf. Voor altijd.

Bekijk de trailer


A Girl Walks Home Alone at Night (21 mei)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Ana Lily Amirpour
Genre(s):
...
Horror | Romantiek | Thriller






In de schaduwen van Bad City doolt een meisje (Vand) rond. In een hijab en streepjes t-shirt, de straatverlichting ontwijkend, achtervolgt ze dorpsbewoners. Als het nodig is laat ze haar vampiertanden zien aan de inwoners van Bad City, een wetteloos gat vol onderwereldfiguren, drugsverslaafden en pooiers. Als ze op een nacht alleen naar huis loopt, ontmoet ze Arash (Marandi), een Iraanse James Dean lookalike compleet met klassieke Amerikaanse wagen en een peuk in zijn mondhoek. In het holst van de nacht springt de vonk over. Recensent Kaj van Zoelen zag de film tijdens het IFFR en was positief: "Stijlvolle Iraans-Amerikaanse vampierfilm met western elementen en sfeervolle muziek. Jonge vrouw in hadjib jaagt op drugdealers met haar tanden. Inclusief mooie, haast woordeloze romance." Hij gaf de film vier sterren.

Bekijk de trailer


San Andreas (28 mei)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Carlton Cuse
Genre(s):
...
Actie | Drama | Thriller






Door de Amerikaanse staat Californië loopt een 1300 kilometer lange breuklijn. Met de film San Andreas stelt regisseur Brad Peyton zich de vraag wat er zou gebeuren, als er een aardbeving plaatsvindt rond de breuklijn. De hoofdrol in de film is er voor Dwayne Johnson, die helikopterpiloot Ray speelt. Hij en zijn ex-vrouw Emma (Gugino) proberen na een allesverwoestende aardbeving Los Angeles te ontvluchten en naar San Francisco te reizen, om hun vervreemde dochter Blake (Daddario) te redden. De ontwikkeling van deze honderd miljoen dollar kostende film ging in december 2011 van start. De opnames van de productie gingen in april 2014 van start en duurden tot juli 2014, waarna de post-productie van start ging.

Bekijk de trailer


Schneider vs. Bax (28 mei)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Alex van Warmerdam
Genre(s):
...
Komedie







De nieuwe film van regisseur en scenarist Alex van Warmerdam, die in 2013 nog een groot (internationaal) kritisch succes boekte met Borgman komt eind mei uit in de bioscopen. Zijn nieuwe film draait om huurmoordenaar Schneider (Dewispelaere), die gebeld wordt door Mertens (Bervoets). Hij heeft een spoedopdracht voor Schneider, maar Schneider weigert. Hij is jarig en heeft zijn vrouw Lucy beloofd te helpen met het voorbereiden van het diner dat zij vanavond geven. Mertens benadrukt dat het belangrijk is en dat het vandaag moet gebeuren. "Het gaat om Ramon Bax (Van Warmerdam), een schrijver. Hij woont alleen aan de rand van een afgelegen meer. Het is een makkelijke klus, met een beetje geluk ben je voor de middag weer thuis." Met tegenzin gaat Schneider akkoord, maar de makkelijke klus blijkt een gecompliceerde.

Bekijk de trailer



Citizenfour (28 mei)


Regie:
...
Cast:
...
Genre(s):
...
Documentaire





Het derde deel in Laura Poitras' trilogie over het Amerika van na de aanslagen op 11 september 2011. Na (2006) en [film=]The Oath (2010), die gingen over de oorlog in Irak en de gevangenneming van vermeende terroristen in Guatanamo Bay, zou deze derde film gaan over machtsmisbruik van de veiligheidsdiensten in de VS. Een paar jaar in het productieproces, ontving Poitras een mail van een anonieme bron, die zichzelf 'citizen four' noemde. Hij schreef over de praktijken van de NSA en bood een samenwerking aan. VIjf maanden later vloog Poitras samen met journalisten Glenn Greenwald en Ewen MacAskill van The Guardian naar Hongkong, waar zij contact legden met Edward Snowden. De documentaire is goed ontvangen en scoort op RottenTomatoes 98 procent. "Deels real-life thriller en deels studie van burgervrijheden in de 21ste eeuw. Citizenfour ontstijgt ideologie en biedt must-see cinema."

Bekijk de trailer

NieuwsFilm

meest populair