De box office top tien van zomer 2017

De box office top tien van zomer 2017

Een opvallende zomer die toch tegenviel.

Elk jaar weer blikken we in september terug op de box office zomer. De afgelopen filmzomer, die al in april begon met de eerste echte zomerfilms, was behoorlijk teleurstellend. Ondanks dat het vervolgvirus Hollywood definitief in zijn greep heeft, zijn het wederom voornamelijk vervolgfilms of franchisefilms die in de top tien staan.

Sterker nog, als we kijken naar de lijst, zien we dat er slechts één originele film in de lijst staat, en dat is de nieuwe Christopher Nolan, Dunkirk. De rest zijn allemaal films die onderdeel uitmaken van een filmuniversum of een bredere franchise. Opvallend is verder dat het wederom een zomer voor Disney is. De studio heeft drie films in de top tien, evenveel als vorig jaar.

Een belangrijk verschil met vorig jaar, is dat Disney ditmaal niet de complete top drie in handen heeft. De eerste Disney-film in de top tien is dit jaar Guardians of the Galaxy Vol. 2. De nummer één is verder The Fate of the Furious, die ook meteen de enige film is die meer dan een miljard dollar opbracht. Tot slot verdiende de top tien gezamenlijk 7,6 miljard dollar.

1. The Fate of the Furious
Bekijk de afbeeldingBudget: 250 miljoen dollar | Wereldwijde opbrengst: 1,238 miljard dollar
Toen Fast & Furious 7 wereldwijd 1,5 miljard dollar opbracht, was dat een behoorlijk grote verrassing. Maar te verklaren viel het wel: veel mensen rouwden nog om de onverwachte en tragische dood van Paul Walker en dat stimuleerde vermoedelijk de box office opbrengsten. De vraag was of de franchise ook met zijn achtste film zoveel op kon brengen en dat blijkt - gelukkig voor Universal Pictures - zo te zijn. Ditmaal wordt de boel behoorlijk opgeschud en is Dom (Vin Diesel) ineens een slechterik. De volgende F&F staat gepland voor 2019.

2. Despicable Me 3
Bekijk de afbeeldingBudget: 80 miljoen dollar | Wereldwijde opbrengst: 997,1 miljoen dollar
Zeer succesvol is de animatiefranchise Despicable Me, waarvan we in 2010 de eerste film te zien kregen. Dit vervolg is de vierde film in de reeks, en niet bepaald de laatste. Voor 2020 staat een tweede spin-off rond de Minions - die schattige kleine gele monstertjes - gepland. In deze derde film blijkt Gru (Steve Carrell) een tweelingbroer te hebben en nemen ze het samen op tegen de kwaadaardige voormalig kindster Balthazar Bratt (Trey Parker).

3. Guardians of the Galaxy Vol. 2
Bekijk de afbeeldingBudget: 200 miljoen dollar | Wereldwijde opbrengst: 863,2 miljoen dollar
Dat franchises minder opbrengen gaat niet op voor het MCU. Daarvan gingen dit jaar tot nu toe twee films in première en allebei staan in de top tien. De best verdienende is de tweede film rond James Gunns aparte intergalactische team van helden. Bijna honderd miljoen dollar meer verdiende dit vervolg dan zijn voorganger, die nog 773 miljoen dollar opbracht. In dit vervolg gaat de groep op zoek naar de vader van Star-Lord (Chris Pratt), de mysterieuze Ego the Living Planet (Kurt Russell).

4. Wolf Warrior 2
Bekijk de afbeeldingBudget: 30 miljoen dollar | Wereldwijde opbrengst: 852,6 miljoen dollar
810 miljoen dollar bracht Wolf Warrior 2 in China op. Daarmee is het een monstersucces en meteen de best verdienende Chinese film ooit. Nooit eerder bracht een film zoveel op daar. De epische actiefilm kostte slechts 30 miljoen dollar om te maken en was tot nu toe slechts anderhalve maand in de bioscoop te zien. De film rond ex-marinier Leng Feng (Jing Wu), die noodgedwongen van pensioen terug moet komen, is dan ook heel actievol. Met een Amerikaans tintje in de vorm van hulp van Anthony en Joe Russo.

5. Wonder Woman
Bekijk de afbeeldingBudget: 149 miljoen dollar | Wereldwijde opbrengst: 813,2 miljoen dollar
Wie had ooit verwacht dat de eerste solofilm voor Gal Gadots Wonder Woman zo populair zou blijken? Maar laten we wel wezen: waar films als Batman v Superman vooral rommelig waren, is Wonder Woman dat absoluut niet. De avonturenfilm is strak geregisseerd door Patty Jenkins en vervalt pas tegen het einde in wat standaardwerk. We zien het oorsprongsverhaal van Wonder Woman, van een naïeve vrouw tot een echte actieheldin. In 2019 komt het vervolg in de bioscoop uit.

6. Pirates of the Caribbean: Salazars Revenge
Bekijk de afbeeldingBudget: 230 miljoen dollar | Wereldwijde opbrengst: 793 miljoen dollar
De gigantisch succesvolle franchise is Pirates of the Caribbean al lang niet meer, maar slecht doen de films het zeker niet. Dit vijfde avontuur met Johnny Depp als Captain Jack Sparrow lag lange tijd op de plank bij Disney, maar kwam er deze zomer eindelijk. Ditmaal met een grote rol voor Javier Bardem als de schurk uit de - Nederlandse - titel, die wraak wil nemen voor het feit dat Jack hem ooit doodde en deed terugkeren als geest.

7. Spider-Man: Homecoming
Bekijk de afbeeldingBudget: 175 miljoen dollar | Wereldwijde opbrengst: 747,2 miljoen dollar
Een van de hoogtepunten uit Captain America: Civil War was zonder twijfel Tom Hollands Peter Parker / Spider-Man. Dat Marvel en Sony haast maakten met een solo-avontuur voor het personage is dus niet heel gek. Een frisse superheldenfilm, zonder dat het lot van de wereld op het spel staat. Zo laat dit avontuur van regisseur Jon Watts zich het best omschrijven. Een vervolg staat al gepland voor de zomer van 2019 en vormt het startschot voor Marvels Phase Four.

8. Transformers: The Last Knight
Bekijk de afbeeldingBudget: 217 miljoen dollar | Wereldwijde opbrengst: 604 miljoen dollar
Meer dan tien ideeën voor Transformers-films werden bedacht door een groep schrijvers. Daaronder bevonden zich projecten rond de Romeinse oudheid, de Tweede Wereldoorlog en ook de legende van Koning Arthur. Die laatste twee plannen werden samengevoegd tot dit grootschalige en vijfde Michael Bay-avontuur in de franchise. Een monstersucces is het niet, helemaal niet als je het vergelijkt met voorganger Age of Extinction, dat 1,1 miljard dollar opbracht. Maar er komen al meer films, waaronder een spin-off rond Bumblebee.

9. Dunkirk
Bekijk de afbeeldingBudget: 100 miljoen dollar | Wereldwijde opbrengst: 461,5 miljoen dollar
De enige echt originele film in de top tien is Dunkirk, de nieuwste film van regisseur Christopher Nolan. Ondanks dat er veel lof voor is en critici het een van de beste films van het jaar tot nu toe vinden, slaat het project niet zo aan bij de massa als eerdere films van de regisseur. Maar 400 miljoen dollar is ook niet verkeerd voor deze intense oorlogsfilm. Die laat de slag om Duinkerke zien, vanuit drie perspectieven: te land, te lucht en te zee.

10. The Mummy
Bekijk de afbeeldingBudget: 125 miljoen dollar | Wereldwijde opbrengst: 407,7 miljoen dollar
Het begin van het Dark Universe en meteen bombastisch aangekondigd. Universal Pictures zou zijn klassieke filmmonsters wel even doen herleven met een reeks duistere films met Hollywood-sterren in de hoofdrollen. Maar dit Tom Cruise-vehikel, waarin de actiester het opneemt tegen Sofia Boutella, sloeg niet echt aan zoals men gehoopt zal hebben. Toch is de opbrengst prima en lijken de volgende films wel zeker: The Invisible Man met Johnny Depp en Bride of Frankenstein met Javier Bardem.

NieuwsFilm

meest populair