Off Track [Telefilm]
Recensie

Off Track [Telefilm] (2017)

Confronterend, ongemakkelijk en pijnlijk komisch; de beste film uit de lichting van dit jaar.

in Recensies
Leestijd: 2 min 27 sec
Regie: Sander Burger | Cast: Matthijs van de Sande Bakhuyzen (Luuk), Reinout Scholten van Aschat (Daniel), Ludwig Bindervoet (Gregor), e.a. | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2017

Het is weer tijd voor de nieuwste lichting Telefilms. Ieder jaar vertoont de NPO zes Nederlandse films van eigen bodem, vaak gevuld met actuele thema's en gemaakt door aanstormend talent. Ze oogsten regelmatig veel lof. Zo won Matterhorn de publieksprijs op het IFFR, werd Jongens viermaal bekroond op het Tsjechische Zlin-jeugdfilmfestival en kreeg Aanmodderfakker de hoofdprijs bij de Gouden Kalveren. Zou er dit jaar ook weer zo'n klapper bij zitten?

Toegegeven, niet iedere film uit de nieuwste lichting is even sterk, maar als je er eentje niet mag overslaan is het Off Track. Een venijnig komisch drama dat gehakt maakt van westerse toeristen die als zelfbenoemde wereldverbeteraars de wildernis in trekken. Op zoek naar afgelegen plekken en inheemse volken, gewapend met een dikke portemonnee en een hopeloze arrogantie die uiteindelijk meer kwaad dan goed doet. Vilein vermaak.

Een zonnige vakantie vol mooie natuur, dat was het oorspronkelijke plan waarmee Luuk, Daniel en Gregor met grote rugtassen naar Zuid-Amerika trokken. Maar van dat pad dwalen ze al snel af. Vooral Luuk, die na een avondje stappen ontdaan wakker wordt. Wat hebben ze nou gezien in die louche tent waar hun gids ze mee naartoe lokte? Tientallen meisjes, doodongelukkig, gevangen genomen om gebruikt te worden door geile klanten. Luuk dikt het verhaal een beetje aan voor de politie en voor een knappe Vlaamse die hij heeft leren kennen. Daniel en Gregor trekken Luuks versie in twijfels, maar zijn als vrienden in ieder geval nog wel bereid om hem te steunen. Dus gaat het drietal weer terug naar het bordeel des onheils. Om zich meer en meer te mengen in zaken waar ze eigenlijk helemaal niets vanaf weten.

Het is gevaarlijk gezien de types met wie ze zich mee moeten inlaten, maar die lachen zich natuurlijk rot om de bedragen waar Luuk mee strooit zodat hij een van de prostituees kan beschermen. Een prachtige nobele daad waar hij mooi mee kan pronken, voordat hij weer het vliegtuig naar Nederland pakt om onbekommerd verder te gaan met zijn normale leven. Maar dat idee blijkt in Off Track heel wat haken en ogen te hebben.

Dat dommige idealisme zorgt voor steeds ongemakkelijkere situaties, waarin vooral Matthijs van de Sande Bakhuyzen uitblinkt als charmant onnozele twintiger, die misschien het hart wel op de goede plek heeft, maar zijn hersens thuis heeft laten liggen. Lachwekkend, maar wel met een donker en tragisch randje. En dat roept intussen prikkelende vragen op. Is al die vrijgevigheid en mensenliefde niet gewoon een verkapte vorm van ordinaire ijdelheid? Moeten westerlingen zich überhaupt wel bemoeien met vreemde culturen die - vanuit hun oogpunt - onderontwikkeld lijken? En bestaat er eigenlijk wel zoiets als onbaatzuchtigheid? Off Track laat je niet alleen lachen om andermans onwetendheid, maar houdt je intussen ook een confronterende spiegel voor.



Vanavond te zien om 20.30 op NPO3.