World's Best [Disney+]
Recensie

World's Best [Disney+] (2023)

Een sprankelende verrassing, geschikt voor alle leeftijden en met meerdere ongewone, positieve boodschappen.

in Recensies
Leestijd: 3 min 29 sec
Regie: Roshan Sethi | Scenario: Utkarsh Ambudkar, Jamie King | Cast: Manny Magnus (Prem), Utkarsh Ambudkar (Suresh), Piper Wallace (Claire), Punam Patel (Priya), Max Malas (Jerome), e.a. | Speelduur: 101 minuten | Jaar: 2023

Slechteriken in James Bondfilms, slechteriken in James Bond-achtige films: er wordt vaak over ze gezegd dat ze een torenhoog IQ hebben. Waarom heeft de wereld toch het idee dat slimme mensen kwaadaardige monster zijn die willen heersen? Verder van de waarheid is niet mogelijk. Op zich had The Big Bang Theory een correcter beeld van ze: sociaal onhandig, niet noodzakelijk succesvol, geen hunks maar gewoon emotionele mensen van vlees en bloed. World's Best is een sympathieke, nergens neerbuigende film over een hoogbegaafd jochie, die nu eens niet het doelwit van een grap is.

De twaalfjarige Prem is een genie dat inmiddels op een school van een hoger niveau zijn wiskundeles krijgt. Na aandringen vertelt zijn moeder eindelijk iets over zijn overleden vader, namelijk dat hij een zeer getalenteerde MC was. Nu Prems beste vriend hem de rug heeft toegekeerd wil hij iets doen dat cool is, en dit klinkt als een goede match - vooral nadat hij zijn vader gaat visualiseren en hij hem vertelt dat hij deze uitdaging aankan.

Er zijn een paar onnodige clichés, zoals dat de twee slimste leerlingen (Prem en Claire) een bril dragen. Maar voor de rest toont de film een mooi en correct beeld van mensen die tegen wil en dank zijn geboren met een tikkie meer tussen de oren. Wanneer die zichzelf zijn vinden anderen het raar, ze zijn onzeker, ze hebben talenten en zwaktes, en het belangrijkste: het zijn gewoon mensen. Ondanks dat het niet eens uitgesproken wordt dat ze hoogbegaafd zijn zullen de trollen al een negatieve score op IMDb proberen te bewerkstellingen. Waar komt die afkeer tegen intelligentie toch vandaan?

Prem is een beelddenker; zijn gedachten zijn visueel, en daar kan hij zo in opgaan dat hij zich soms even onbewust wordt van de buitenwereld. Vanaf het moment dat zijn moeder hem iets over zijn vader heeft verteld verschijnt deze aan hem. Hij weet dat het geen geest is maar een manifestatie van zijn eigen idee van deze man. Maar die is sterk genoeg om Prem over te halen om rappen een kans te geven.

Hoofdrolspeler Manny Magnus is de perfecte jongen voor de rol. Hij speelt overtuigend een slim en emotioneel jongetje, maar zijn fantasiebeeld van hemzelf als zelfverzekerde rapper lukt hem moeiteloos. Het is duidelijk dat alle nummers zijn opgenomen in de studio, en geplaybackt tijdens de opnames. Maar hij doet het werk even goed helemaal zelf.

Het lijkt even alsof het verhaal afstevent op een foute boodschap, namelijk dat je je "saaie" talent moet inruilen voor iets met meer maatschappelijke allure. Prem begint zich af te zetten tegen zijn wiskundeknobbel en wil zich meer focussen op rappen. Of meer algemeen: dat Prem het ene hokje achter zich moet laten om een ander hokje in te kruipen.

Maar nee, dat is niet wat World's Best vertelt. Die heeft het lef om te laten zien dat er niks mis is met in hokjes denken, zodra je je realiseert dat er geen limiet is aan in hoeveel hokjes je je mag bevinden. Een prachtige waarheid die vaker geroepen mag worden. Niemand is slechts een handjevol dingen, en benoemen wat zoal de onderdelen van iemands persoonlijkheid zijn is niet het vastpinnen van het karakter.

'Van de producent van Hamilton' wordt er beloofd. Dat klopt, maar het is niet Lin-Manuel Miranda maar een van de andere betrokkenen. Desalniettemin zijn de muzikale nummers lekker, en ook de gecomponeerde soundtrack ontstijgt een klein beetje de standaard. Een andere producent is Utkarsh Ambudkar, die ook co-scenarist was en de rol van Prems vader speelt. Hier nog niet erg bekend, maar in de VS al wel dankzij zijn rol in de populaire komedieserie Ghosts.

Cinematografisch blijft het allemaal vrij braaf. Op zich geen ramp, want het scenario is sterk en dapper genoeg om het geheel te tillen naar een onverwacht hoog niveau. World's Best blijkt zo'n hartverwarmende topper te zijn waar iedereen van kan genieten. Een coming-of-age film met een positieve boodschap, verteld op een energieke wijze.

World's Best is te zien bij Disney+.