Godzilla (2014)

The king arrives

Reviews (14)

BaronBrood

Avatar

Zonet voor de tweede keer gekeken, en ben nu toch stukken positiever.
Edwards is op visueel gebied een briljant regisseur, keer op keer weet hij een wezen van 100 meter op originele manier te verstoppen en weer tevoorschijn te laten komen.
Ook zitten er enkele geniale shots in die de kijker heel even verassen, zoals de piloot die net voordat zijn vliegtuig uit een wolk te voorschijn komt donderen rustig aan een parachute aan komt zweven.
Ik ben het er wel mee eens dat de karakters niet erg sterk zijn, al had ik daar niet echt last van.
Het geluid in de film is ook prachtig gedaan, muziek en geluidseffecten worden optimaal benut.

Cijfer van een 6,0 omhoog bijgesteld naar een 8,0.

Glennekeeeee

Avatar

Een dikke tegenvaller, de film wil meer zijn dan puur vermaak maar zorgt uiteindelijk voor geen vermaak. Op de effecten geen kritiek, integendeel, schitterend! De opzet? Goed, cranston die de show steelt maar uiteindelijk ook die lijn niet kan doortrekken. Ford, het hoofdpersonage is eigenlijk niet het hoofdpersonage, dat zijn de monsters. Ford dient er gewoon voor om als kijker constant het gevaar en gevecht vanuit militair oogstandpunt te bekijken en daardoor blijft ford een eentonig plat, karakterloos personage in defilm. Zijn vrouw, gespeeld door olsen, is ook maar opvulling en moet voor medeleven dienen als de vrouw die haar man misschien nooit terugziet maar zij hebben als koppel maar 2 mi screentime samen en daar voel je nooit die intense liefde waardoor je ook geen medeleven hebt. De actie is tegenvallend, sloom en saai zonder op het puntje van je stoel te zitten. Ook zijn de donkere scenes veel te onscherp waardoor je de aandacht kwijtraakt. Veel werkpunten en toch was het geen catastrofe. Maar als de film voor meer drama wil gaan moeten ze er ook vol voor gaan en dat veel beter uitwerken. Dan heeft de reeks een kans op slagen op lange termijn.

4/10

Barbossas

Avatar

Goede monsterfilm, maar vindt het erg jammer dat we van de oorsprong van Godzilla en zijn ontstaan verder niet hebben gezien. Ook is het jammer dat er erg veel nadruk ligt op de menselijke hoofdrolspelers, waar je verder niet echt een gevoel bij krijgt. Hun karakters blijven oppervlakkig waardoor je niet echt met ze meeleeft. Iets wat de film 2012 wel had. Lag denk ik aan de acteurs, vond alleen die Japanse onderzoeker en Brody sr. sterk spelen.

Jammer want er had meer in gezeten. Al wil ik niet zeggen dat ik me niet heb vermaakt want hij zat wel vol spanning. Ik geef hem daarom ook een 8, maar dit had een 9 of 9.5 kunnen wezen als ze meer met de verhalen hadden gedaan.

Roeltje

Avatar

Ok, deze prent heb ik dus eindelijk gezien. Ik heb er een erg dubbel gevoel over.

De actie is werkelijk FENOMENAAL! Zo'n spektakel als dit heb je waarschijnlijk ook niet mee kunnen maken. Misschien was de destructie in de laatste akte een beetje teveel, maar dat maakte me niet zo uit omdat de actie werkelijk waar geweldig gedaan is! Alle credits daarnaartoe.

Het probleem waar deze film mee kampt is absoluut de acteerprestaties en het verhaal. Bryan Cranston was absoluut de beste acteur en wist me zelfs te raken. Jammer dat hij al snel het loodje moest leggen. Ook de hoofdrol gespeeld door Aaron Johnson uit Kick-Ass acteerde heel matig en kwam er maar bekaaid vanaf. De acteur waar ik gewoon eigenlijk niet meer naar wilde kijken was Ken Watanabe! Wat een stom personage heeft hij zeg! Hij is een prima acteur, maar hier kon hij helemaal niks mee! Gewoon een beetje fronsend kijken en peinzen.

Actie 10/10
Verhaal en acteerprestaties 4/10

NOTE: Deze film kan absoluut NIET thuis bekeken worden! Dit schouwspel moet absoluut in de bioscoop ervaren worden om de film te waarderen!

Terminatrix

Avatar

Na het zien van de trailer had ik een andere film verwacht, maar ik was niet teleurgesteld. Het is geen standaard monster film, maar meer dan dat.
Ik vind dat de mensen die zeuren over dat er meer actie in moest en meer Godzilla er zelf voor hebben gezorgd dat ze teleurgesteld zijn geeindigt. De trailer liet duidelijk zien dat het niet een standaard monster/ pacific rim achtige film zou zijn.
De karakters en het drama verhaal voelen wel een beetje oppervallig, ik voel niet echt met ze mee, en de MUTO's interesseren me ook niets, maar misschien heeft het niets te maken met het script of de film, maar met het feit dat Godzilla zó indrukwekkend is, dat de rest van de film nogal overbodig lijkt. Je ziet hem pas na een uur ongeveer en daarna ook niet heel veel (maar wel genoeg) en als je hem steeds zag raakte je aan hem gewend en zou die niet meer zo indrukwekkend zijn en in Aliens en Jaws zag je het monster ook weinig.

In ieder geval, een goede film, Godzilla zelf is ge-wel-dig, te min actie scenes was mij niet opgevallen, ik ging immers ook niet met de verwachtingen van een monster boks wedstrijd film. Dik tevreden met het einde en de kleine momenten tichting het eind dat de hoofdpersonage een moment had met het beest was ook mooi.

TomBroers

Avatar

Normaal hou ik niet zo van actie films, al was dit meer een combinatie van avontuur, actie & rampenfilm. Toch kon deze film mij goed vermaken, de special effects waren dik in orde, de geluidseffecten (zeker in de bioscoop) waren uitstekend en het zag er gewoon allemaal zeer goed uit. De mysterieuze spanningsopbouw in het eerste uur was ook zeer geslaagd met een geweldige rol van Bryan Cranston, dit maakte het voor mij als horror/thriller fan toch een heel stuk interessanter.

De hele film keek lekker weg en er was genoeg actie om een avondje mee te vullen. Al bij al een dikke voldoende voor Godzilla, zeker een aanrader om in de bios te gaan zien! Helaas blijf ik erbij dat het 3D effect ook bij deze film echter vrij weinig zin had.

7/10

Olrik

Avatar

Zojuis gezien en ik beloof iedereen dat er tot nu toe niet zo'n groot spektakel als Godzia bestaat!
Net als je denkt dat het niet groter en mooier kan komen ze met deze film die me zeker heeft omvergeblazen.
Het verhaal is erg goed weten uit te werken en ze hebben zeker de tijd genomen om het verhaal goed te onderbouwen wat ze uitstekend hebben gedaan en ook de acteurs spelen erg onderhoudend en overtuigend.
Op sommige momenten had de film naar mijn gevoel iets beter gekunt en iets minder dramatisch gemogen, maar daar moet je zeker niet op letten, want Godzilla is een groots spektakel dat moet worden gezien!!!! T+)

7,5 / 10

Yanggie

Avatar

Net terug van de bios en kan helaas niet anders concluderen dat hij zwaar tegen viel.

Filmtechnisch niks op aan te merken. Camerawerk was subliem en Godzilla zag er werkelijk fantastisch uit, maar verhaaltechnisch was het zo lek als een mandje. Zal er niet te diep op ingaan zonder te spoileren voor de mensen die hem nog niet hebben gezien.

Het acteerwerk was ook zwaar ondermaats. Met name Johnson, Olsen en Watanabe. Ben benieuwd hoe die eerste 2 het gaan doen in The Avengers 2.

Het heeft duidelijk mijn hoge verwachtingen niet waargemaakt. Zonde.

jaime91

Avatar

Ik keek onwijs uit naar deze film. De trailers zagen er fantastisch uit, en ook de cast was top. Helaas heeft Godzilla mijn hoge verwachtingen niet kunnen waarmaken. Dat ligt vooral aan het feit dat Godzilla te weinig getoond wordt en het verhaal daaromheen niet boeiend genoeg is. Daarnaast was het ook ontzettend zonde dat top acteur Bryan Cranston maar een hele kleine rol heeft. Toch wist Cranston me opnieuw wel te overtuigen en te raken. Helaas kan ik dat niet van Aaron Taylor Johnson zeggen. Johnson toont namelijk vrij weinig emotie in zijn rol. Of dat echt aan hem ligt, of dat dat gewoon bij zijn personage hoort vind ik lastig om te zeggen maar hij wist mij nooit echt mee te nemen of te ontroeren.

Ook top acteur Ken Watanabe speelt een vrij makkelijke rol voor zijn doen. Hij kan veel meer dan hij in deze film laat zien. Waar deze film vooral goed en zelfs sterk in is, zijn de spectaculaire beelden. Regisseur Edwards laat het hele rampgebeuren heel spectaculair in beeld zien. Het is dan ook een meer een rampenfilm, niet zozeer een monsterfilm.

Ook de CGI vond ik erg indrukwekkend, en zodra de monsters in beeld komen en Godzilla begint te schreeuwen werd ik echt weggeblazen. Helaas gebeurt dat dus te weinig en wordt er te vaak geknipt in de Godzilla momenten.

Conclusie: Godzilla probeert iets te doen waar de film maar half in slaagt. De poging om de film om de mensen te laten draaien in plaats van Godzilla is een mooie poging maar helaas slaagt de film daar niet helemaal in. Godzilla is vooral een aanrader om in de bios te zien vanwege de spectaculaire beelden maar verwacht van het verhaal of de cast niet te veel.

JamesBond

Avatar

SPOILER ALERT

Eerlijk gezegd toch wel een beetje teleurgesteld in deze film. De film pakte echt totaal anders uit dan ik had verwacht. De film begint met een proloog waarin we te zien krijgen hoe Joe Brody (Bryan Cranston) zijn vrouw verliest tijdens een meltdown in de nucleaire reactor waar ze werken. Er wordt gezegd dat dit een aardbeving was, maar Joe denkt dat er meer achter zit. 15 jaar later blijkt dat er maar liefst 3 (van overkill gesproken) monsters ontwaakt zijn. Erg interessant gegeven vind ik zelf. De film maakt het ontstaan van soortgelijke wezens als Godzilla en de MUTO's erg plausibel. De eerste helft van de film is dan ook bijzonder spannend, maar dat wordt al gauw afgepakt als het derde monster zijn intrede doet. Vanaf dat moment valt de spanning weg en wordt het één en al destructie. Niet dat er iets mis is met destructie, maar het moet wel dienst doen voor het plot en bij deze film voelde het meer alsof ze in het laatste halfuur even het budget eruit wilde krijgen.

Maar de destructie was niet mijn grootste ergernis. Waar ik me echt aan ergerde was de manier waarop er sommige personages werd omgegaan. Over Aaron Taylor-Johnson en Elizabeth Olson niks te klagen. Clichématige relatie, maar de chemie is erg goed en ik heb er het volste vertrouwen in dat ze het goed gaan doen als broer en zus in The Avengers: Age Of Ultron. Ik was vooral teleurgesteld in hoe er werd omgegaan met het personage van Bryan Cranston (die hier beter acteert dan iedereen bij elkaar). Met het materiaal wat hij krijgt zet hij een erg sterke rol neer, al had ie door iedereen gespeeld kunnen worden. Sam Neill had het net zo goed kunnen doen. Voor mij is het ook geen rol die ik snel zal vergeten, maar wel een rol die ik zal herinneren als "die rol van Bryan Cranston". De trailer doet vermoeden dat hij een grote en belangrijke rol heeft (de trailer bestond immers voor 80% uit zijn monoloog, die uit ongeveer zijn enige scène gehaald is). Voor een half uur heeft hij ook een belangrijke rol, voor ze hem zonder reden dood laten gaan... Ken Watanabe zegt op een gegeven moment dat hij hem en zijn zoon nodig heeft, maar een minuut later sterft ie in een helikopter... Hij was waarschijnlijk meer gecast om hem in de film te hebben, maar hij doet gelukkig wel wat met de screen time die hij krijgt.

De trailer doet ook vermoeden dat Ken Watanabe een belangrijke rol heeft, maar ik heb weinig personages meegemaakt die zo ongelooflijk weinig te doen hadden. Zijn rol in de film was praktisch alleen het geven van informatie en verder deed hij niet zoveel... Erg jammer, want Watanabe is een erg sterke acteur. Het voelt alsof deze film bekende mensen heeft gecast voor rollen die door iedereen gespeeld konden worden, voor David Strathairn geldt hetzelfde. Leuk om hem te zien, maar hij had totaal niks van doen met het plot.

De eerste helft van de film is bijzonder sterk. Bryan Cranston zat erin en je had geen idee wat er precies aan de hand was. Het was echt een goede spanning en een erg sterke sfeer. Toen Godzilla op Hawaii tegenover een MUTO kwam te staan had ik eigenlijk het gevoel dat de film al bijna was afgelopen, maar dat markeerde eigenlijk het moment dat de film tekort schoot. De spanning verdween een beetje naar de achtergrond en het ging meer om de destructie en het budget erdoorheen jagen. De laatste akte van de film vond ik ook eigenlijk het minst sterk (al vinden veel mensen het tegenovergestelde). Dit komt omdat de climax voor mij gewoon too much was. Godzilla die tegen twee MUTO's moest vechten was voor mij gewoon te veel. het was alsof die twee extra monsters in de film zaten om ze erin te hebben of om het plot lopende te houden, terwijl de film met alleen Godzilla mij veel meer geïntrigeerd zou hebben. De climax was ook helemaal in het donker waardoor het op momenten niet goed te volgen was. Het voelde eigenlijk een beetje aan als de climax van Man Of Steel of Transformers: Dark Of The Moon. Elk gebouw moest er namelijk aan geloven. In de trailer kon je dit natuurlijk ook al wel zien, maar ik dacht wel dat ze het een stuk spannender zouden maken dan de tweede helft uiteindelijk was.

Al met al heb ik me wel meer dan goed vermaakt. Ik had toch wel gehoopt dat ik deze film een 10 kon geven, maar ik was toch wel een beetje teleurgesteld. Vooral door het ondergebruik van de karakters en de tweede helft die ik gewoon too much vond. Iedereen zeurde over het feit dat het titelpersonage niet genoeg aanwezig was, maar voor mij was hij op momenten juist te prominent aanwezig. De soundtrack vond ik trouwens wel fenomenaal! Als de hele film gewoon net zo was geweest als de eerste helft en ze sommige personages wat interessanter hadden gemaakt had deze film voor mij beter uitgepakt (en had ie waarschijnlijk een 10 gekregen). Het ziet er schitterend uit (het is zeker een IMAX-bezoek waardig) en ik heb me goed vermaakt, maar ik ben toch wel lichtelijk teleurgesteld.

8/10

benjamin

Avatar

De nieuwste incarnatie van Godzilla is een spijtige zaak: omdat de film tegenvalt, maar vooral omdat de versie van Gareth Edwards echt wel interessante zaken probeert wat het falen des te erger maakt. Neem nu bijvoorbeeld het principe van 'less is more': Edwards snapt dat te veel computergeweld ook niet alles is en probeert dus niet enkel je ermee te overdonderen (wat maakt dat de momenten waarop de film puur voor spektakel gaat wel echt als vet overkomen) en zet in op spanningsopbouw.

Een zeer nobele gedachte, maar helaas loopt het uiteindelijke mis en wat overblijft lijkt meer een lange teaser die te veel verwachtingen oproept voor het uiteindelijke einde van de film. Is je tijd nemen dan een slecht idee? Neen, absoluut niet: opbouw heeft in te veel films z'n verdiensten bewezen, maar wat die films wel konden was je ook in de scènes zonder monster boeien. Neem nu pakweg Super 8 als tegenvoorbeeld: ook daar werd het eigenlijke gevaar nooit echt getoond tot op het einde, maar waren de kinderen in de hoofdrol leuk gezelschap om naar te kijken, iets dat Edwards nooit bereikt met z'n hoofdrol voor G.I. Generic.

Want waar het vooral foutloopt hier, is op het vlak van personages. Marvelfans mogen haast hun hart vasthouden, zo zwak is Aaron Taylor-Johnson in de titelrol, al helpt het script hem ook niet met een bijzonder oninteressant en vlak personage - en dan zijn ze er zelfs in geslaagd z'n wederhelft nog saaier te maken. Jammer genoeg betekent dat ook dat potentieel veel leukere personages te weinig te doen krijgen: Bryan Cranston komt te weinig aanbod en ook met Watanabe viel iets meer te doen dan enkel wat expositie te geven. Zelfs het titelpersonage komt slecht over: van een brute kracht die alles en iedereen vernielt, verwacht je geen uitwerking, maar als Godzilla plots onze vriend blijkt te zijn (of toch zoiets, want hij vecht tegen weinig indrukwekkende andere slechtere monsters) verwacht je daar toch iets meer uitleg voor dan haast geen.

Goede intenties en talent waren aanwezig, maar net als vorig jaar blijkt de film met de beste trailercampagne uiteindelijke verre van de beste film. Enkele goede zaken staan er ook echt wel, maar al bij al komen ze er te weinig uit en met een onderontwikkeld titel- en strontvervelend hoofdpersonage valt Godzilla alleen maar als tegenvaller te zien.

Banned

Avatar

Men heeft Godzilla in deze film eer aan gedaan en men is erin geslaagd om die terror vibe van de oudere films erin te verwerken. Dit genre krijgt in de film z'n hoogtepunt in de aanloop naar het eerste volledige shot van Godzilla om te eindigen met een brul van jewelste. Daarover niks dan lof.

Opmerkelijk aan de film is dat men van Godzilla een antiheld heeft gemaakt. Ik had buiten de teaser trailer niks van de film gezien en had eerder een kopie van het vorige Godzilla vehikel verwacht... Mens vs. Godzilla. Dit pakt door het verhaal volledig anders uit en werkte voor mij persoonlijk niet altijd even sterk. Ook het feit dat we eerst kennis maken met een andere monster dat eigenlijk nog niet half zo leuk is als Godzilla werkt eerder als een soort kleine teleurstelling. Je vraagt je af wanneer je te zien krijgt waarvoor je bent gekomen. Godzilla. Voor een film die Godzilla heet zien we het monster gewoon te weinig en is hij voor mensen in de eerste plaats geen bedreiging .
Edwards moet dan de spanning ergens anders gaan halen. Tijdens de actie momenten probeert men allerlei gebeurtenissen en toevalligheden samen te brengen. Meestal slaagt men hier wel in. Al helpt de strakke geluidsmontage met de soundtrack van Alexandre Desplat die een geweldig staaltje terror muziek heeft geschreven het geheel ook wel een handje.

Gareth Edwards weet zonder problemen op bepaalde momenten de spanning erin te houden. Maar even snel als hij de spanning te pakken heeft raakt hij ze weer kwijt. Edwards maakt zich voor deze film wel verdienstelijk voor de personages. Voor een film als deze hebben ze veel te vertellen en krijgen ze veel screentime. Misschien na een uur iet wat teveel want de personages blijven de bedreiging doorheen de film overheersen. Al komt dat laatste ook door het feit dat Godzilla als antagonist er maar bekaaid vanaf komt.

Qua acteerprestaties hebben we niet te klagen en het helpt ook dat het met de dialogen wel snor zit. Elizabeth Olsen weet met haar saaie rol nog degelijk werk te leveren. Bryan Cranston valt dan iet wat tegen als de reïncarnatie van Walter White met een pruik op. Onze Kick-ass ster is meer dan geloofwaardig als army guy, al had hij soms met al die nekspieren en kort geschoren koppie iets weg van Godzilla zelf.

De film Godzilla valt niet zozeer tegen. Daarvoor heeft Gareth Edwards meer dan verdienstelijk werk geleverd op visueel en inhoudelijk vlak voor een film als deze. Het is alleen spijtig dat het monster zelf niet wat meer op de voorgrond mocht treden. Dit had de film en zijn spanning wat meer focus gegeven. Maar het moet gezegd worden, men blijft met het verhaal en de thematiek trouw aan de bron en daar is helemaal niks mis mee. Stiekem is het hopen op een vervolg dat deze nieuwe Godzilla zal kunnen geven wat het monster hier miste… Screentime!

Ohja kan Godzilla er in het mogelijke vervolg wat enger uitzien? Ik vond hem soms schattig en de tranen stonden me nader aan de ogen toen hij ineengezakt na een gevecht één van de hoofdpersonages in de ogen keek.

Angelater

Avatar

Aparte rampenfilm die toch net niet uitpakt zoals ik (vanwege andere mensen) had verwacht. De focus ligt zwaar op de menselijke hoofdrolspelers, wat niet erg is uiteraard, maar hun karakters zijn nogal saai. Hierdoor kon het mij eigenlijk weinig tot niets schelen wat er met hen zou gebeuren. Daarnaast is het acteerwerk ook niet echt bijzonder; soms zelfs dramatisch. Wat mij wel verbaasde. Cranston hoorde daar echter niet bij.

Qua computereffecten en destructieve scènes zat het wel goed. Het duurt een tijdje tot de film 'losbarst' met zijn monsterlijke geweld, maar wanneer dat dan gebeurd is dat ook wel fijn. Althans, Godzilla gaat tweemaal toe de confrontatie aan met de twee MUTO's en elke keer zien we geen knars van het gevecht. Deze vervelende overgang gebruiken ze uiteraard niet bij de finale, maar dan heb je eigenlijk wel genoeg vernietiging gezien.

Godzilla zelf zag er gaaf uit, en klonk ook indrukwekkend. Zijn brul, die we inmiddels in vele trailers en clips hebben gehoord, klinkt naast intimiderend ook heel erg groots. Het 'beestje' zag er mooi gemaakt uit, maar soms kon je toch wel net iets te makkelijk zien dat hij uit de computer gerold was.

Al en al een aardige bioscoopfilm. Of hij echter perse in 3D en IMAX bewonderd moet worden weet ik nog zo net niet. De 3D was zoals gewoonlijk vrij nutteloos en de IMAX-kwaliteiten waren gedeeltelijk in orde. Het geluid was dicht in de buurt van briljant, maar het beeld was vaak zo donker dat de scherpte hoogstwaarschijnlijk niet anders te bewonderen zou zijn in een normale zit.

7/10

Steve-O

Avatar

Ik ben eigenlijk nooit fan geweest van Godzilla. Maar van wat ik tot zover hiervan heb gezien, lijkt me dit toch wel erg gaaf!

Het ziet eruit alsof we een serieuze monsterfilm gaan krijgen van enorme proporties. Met een realistische blik op wat er dan met de samenleving gebeurt als we met Godzilla te maken zouden krijgen met alle gevolgen van dien.
De film heeft een ambitieuze regisseur, een talentvolle cast en de koning van alle monsters!

Ik hoop echt dat de film de verwachtingen tegemoet komt of zelfs overstijgt. Ik kijk er in ieder geval heel erg naar uit, deze wil ik zeker in IMAX zien :Y