nu in de bioscoop

Donnie Darko (2001)

Life is one long insane trip. Some people just have better directions.

Reviews (16)

Olrik

Avatar

Geniale film!!!!
Er zijn films die de enige zijn in zijn soort en gewoon weg niet na te apen zijn en Donnie Darko is precies zo'n film!
De film kan voor sommige mensen op bepaalde momenten erg verwarrend zijn en op het einde word het allemaal erg duidelijk wat er allemaal aan de hand is, maar ondanks dit verklarende einde is en blijft Donnie Darko een uiterst vreemde film.
Het acteerwerk van de cast is uitmuntend en altijd erg geloofwaardig en met name Jake Gyllenhaal heeft me erg verbaasd met zijn rol als Donnie Darko.
Het verhaal is erg grimmig en behoorlijk diepgaand, maar dat neemt niet weg dat er af en toe wat gestrooid wordt met de nodige humor en interessante invalshoeken.
Een grote aanrader voor mensen die deze film nog niet hebben gezien en het is zeker een film die een hele tijd bij je blijft nadat je hem hebt gezien.

8.5 / 10

Monty

Avatar

Ik heb hem al 3 keer gezien en elke keer wordt hij steeds beter (Het is een juweeltje van de bovenste plank). En dan maar denken dat de regisseur (Richard Kelly) hierna alleen maar flops heeft gemaakt:?.

Beste songs waardeer je na pas een paar keer luisteren. Daartegen, songs die gelijk in de smaak vallen, luister je al na een paar niet meer. Het is een kunde om dat ook bij een film te realiseren. Richard Kelly is het naar mijn inzicht aardig gelukt. Het is zo goed in elkaar gezet, het boeit van begin tot slot.

Kortom, het dendert over je heen als een trein. Darco is top!!!!

Squeekz

Avatar

Ik heb deze film gekeken omdat veel mensen op FilmTotaal er zo positief over waren, maar....

vanaf het begin had ik geen idee waar ik naar keek. Duidelijkheid was er niet, en is er ook nooit gekomen tijdens de film. Er kwam gedurende de hele film ook niks voorbij waar ik conclusies uit kon en wou trekken. Kortom, de film trok mijn aandacht niet, en na afloop had ik ook niet het gevoel naar een film gekeken te hebben.

Misschien dat je deze film meerdere keren moet zien voordat je 'm snapt, maar aan de andere kant worden ook geen (subiele) hints gegeven noch heb ik het ik-wil-'m-nog-een-keer-kijken gevoel, dus is deze film in mijn ogen, gefaald in zijn doelstelling(en)

Een 5/10 van mij

johannes

Avatar

IK begrijp dat wanneer je een film begrijpt deze pas als goed of mooi kan worden omschreven?
Voor mij geld dat in iedergeval niet.
Ik vind dit een prachtfilm ook al snap ik niet precies wat de boodschap is.
Denk dat dit voor meer mensen opgaat. De sfeer en beelden de personen alles maakt dat een film goed, aangenaam om te kijken is of ben ik de enige die dit zo ervaart (ook geen probleem dan)

sephiroth1986

Avatar

Aha! Helemaal into films waar je de ballen van snapt:P

Vandaar dat die film 13 monkeys heet ipv twelve monkeys. Maargoed even zonder flauwekul.

Donnie Darko is inderdaad een ontzettend goede film, waar ik keer op keer naar kan kijken zonder dat de film saai wordt.

Een echte aanrader als je ´m nog niet gezien hebt! En na de eerste keer kijken een aanrader om ´m nog een tweede keer te bekijken! Etc. Etc. Etc.

Hanaatjuh

Avatar

Wat fijn dat er mensen zijn die het einde spoilen enzo..Maar omdat je er vrijwel in de eerste 2 keer dat je de film ziet er niks van snapt maakt deze film zo geweldig..En elke keer als ik em bekijk vind ik nieuwe dingen..Maar ok, ik ben dan ook weer in to films waar je eigenlijk de ballen van snapt..Kijk maar naar 13 Monkeys, probeer die maar de eerste keer te snappen..

Psycho-M

Avatar

Leuk die reacties van 'ik snap er geen hol van'.
En die robbieraider heeft de film al helemaal niet begrepen, geloof ik.

Er zijn genoeg sites op het o zo grote internet waar er nog steeds volop gediscussieerd wordt over deze film. Vele hebben hun eigen mening en dat is tevens het briljante van deze film. Het laat veel open aan eigen interpretatie.

Ik zou zeggen lees eens wat forums, bezoek de officiele website en kijk de film dan nog eens.
Misschien word je dan wel geraakt door deze uiterst slimme film.

Soap

Avatar

Hehe, het is grappig om verschillende meningen te horen. Sommigen vinden deze film waardeloos en raden iedereen deze niet te kijken (deze mensen doen me denken aan die vrouw/lerares van die dansgroep), sommigen snappen hem gewoon niet (heb ik begrip voor), maar anderen hebben er iets uit kunnen halen. Ik ben van die laatste, het maakt namelijk niet uit wát je uit deze film haalt, het feit dat het je zo aan het denken zet is een goede reden om het te zien.

mickvh

Avatar

Geweldige film. Toen ik hem voor de eerste keer zag, wist ik eigenlijk niet wat ik precies moest verwachten. Toen de film afgelopen was, snapte ik het nog steeds niet helemaal.
Maar nu ik de film zo'n 5 keer heb gezien, lijkt hij alleen maar leuker en beter te worden, en dan met name de kleurrijke personages en de spannende/vreemde situaties die ze meemaken.

(Als je van zulke films houdt, dan raad ik je aan om de film Stay te zien van Marc Forster)

Aphex

Avatar

Na deze film eens half gezien te hebben, ging ik er nu toch maar eens voor zitten. Vooral omdat ik 'm niet 'begreep' en verhalen van anderen hoorde dat deze film steengoed is.

Ik heb hem nu helemaal bekeken, maar toch valt hij me tegen. Het is niet dat ik de film niet begrepen heb, ik ben later op imdb wat topics gaan lezen om te zien of ik misschien iets gemist had... maar ik kreeg een heel sterk 'is dit het nou?' gevoel.

Is dit alles? Er had duidelijk veel meer in het onderwerp gezeten, dit verhaal blijft te vaag, te vreemd. Ik vind 12 Monkeys bijvoorbeeld helemaal geweldig, Donnie Darko doet me daarentegen vrijwel niets. Aardig, maar echt niet meer dan dat...

onzehans

Avatar

Ik ben er - net zoals met Mulholland Drive - nog niet uit na een eerste keer zien. Wel onder de indruk van de acteurprestaties en de sfeer in de film.

Het gevoel dat er meer aan de hand is dan je feitelijk te zien krijgt, blijft de hele tijd.

Lumiere blijft in zijn recensie ook een beetje daarin hangen. Het IMDB - forum (zie boven) geeft meer aanknopingpunten.

Mijn uiteindelijke oordeel zal af moeten hangen van eenzorvuldige schouw van de DVD.

[rating 4.5}

CAGE

Avatar

Nu je het zegt. Ik wou de film bijna vergelijken met Mulholland Drive, maar deze lijkt inderdaad wat meer op 12 Monkeys. Wat vreemd dat het nummer Mad World al drie jaar oud is terwijl het pas in 2004 echt doorbreekt. In Nederland dan. Maar ik vond het ook een goede film ja. Met een heel ander einde. Tenminste ik verwachte het niet, was niet voorspelbaar. Heel anders en ook best origineel. Het werd wel wat laat maar het was het wel waard. T+)

rarepop

Avatar

Ik heb hem gisteren met vrienden zitten kijken (hij was op bnn) hij staat niet in me top 10 ofzo maar slecht is hij zeker ook niet. Maar aan het einde van de film was er een hele discusie waar hij nou over ging. dus mijn vraag is waar gaat de film nou volgens jullie over. Het is namenlijk echt een film die je aan het denken zet waar hij nou eigenlijk over gaat en het leek mij wel leuk om eens te horen waar hij volgens jullie over gaat.

hettar

Avatar

Dit is blijkbaar niet echt een film voor mensen die soms moeite hebben om een verhaal te snappen. Als je films zonder explosies, blote dames of snelle auto's saai vindt, dan moet je deze niet kijken.
Zelf vond ik het een erg goede film; hoewel er hier en daar wat aan rammelt heeft het een erg mooie mysterieuze droomachtige sfeer en een zeer origineel intelligent verhaal.. daar zouden er meer van gemaakt moeten worden!

Inka

Avatar

:z:z:z:z:z:z Slaapverwekkend deze film. Ik ben het helemaal eens met het commentaar van Robbieraider. Heb deze film uitgezeten bij vrienden maar wat was dat zonde van mijn tijd zeg. Slappe zooi, slap verhaal, geen spanning. Uitsluitend voor de liefhebber van het genre. Waar die hoge beoordeling vandaan komt is een wereldwonder. Zou zeggen:"De mensheid is nu echt gek geworden."
Vond het één van de slechtste films die ik ooit heb gezien.

robbieraider

Avatar

NIET DOEN :N
Ik raad iedereen af! de film is flauw en zeer matig, zelfs de nieuwe versie met betere effects is niks geworden :r:r.
het verhaal is niet te volgen, het maakt je niet bang, het maakt je ook niet blij,, je voelt de hele tijd leeg.
hij is zeker niet de beste film ooit, hoe kom je daarbij?
ik vond hem niks, 100 niks, was echt zonde van mijn tijd!ik zou zelfs de makers willen aanklagen voor deze film!