FilmTotaal Filmoverzicht Februari

Wat zijn komende maand de grootste, opmerkelijkste of interessantste releases?

Onophoudelijk worden we overspoeld door nieuwe bioscoopfilms. Elke week gaan er gemiddeld zo'n zes in première. Hieronder een selectie van de grootste, interessantste of opmerkelijkste releases van de komende maand. Klik hier voor het volledige overzicht.

2 februari: War Horse, The Descendants, Le Havre
8 februari: The Muppets
9 februari: Star Wars: Episode I - The Phantom Menace, Shame, The Devil Inside
15 februari: Achtste Groepers Huilen Niet
16 februari: Ghost Rider: Spirit of Vengeance, Hugo, Zombibi
23 februari: The Woman in Black, Hesher, Taped


2 februari War Horse (Steven Spielberg)



War Horse is de nieuwste film van regisseur Steven Spielberg, en is de verfilming van het gelijknamige kinderboek van Michael Morpurgo. De film speelt zich af in 1914, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en gaat over de vriendschap en lotsverbintenis van een jongen en zijn paard, die van elkaar gescheiden worden als het paard door soldaten naar de frontlinie gestuurd wordt. Veel mensen dachten dat de film een belangrijke kanshebber zou zijn voor de Oscars. Als we kijken naar het aantal nominaties dat de film in de wacht heeft gesleept – zes – maakt de film inderdaad kans op een beeldje. Maar, in het Amerikaanse prijzencircuit is deze voornamelijk nog genegeerd, dus die kans lijkt niet heel groot. De meeste critici vinden de film in ieder geval wel goed, gezien het percentage op RottenTomatoes van 76%. De consensus luidt als volgt: Technically superb, proudly sentimental, and unabashedly old-fashioned, War Horse is an emotional drama that tugs the heartstrings with Spielberg's customary flair.


2 februari The Descendants (Alexander Payne)



Matt King (George Clooney) is een onverschillige echtgenoot en vader van twee meisjes, die gedwongen wordt zijn verleden nogmaals onder de loep te nemen en zijn toekomst te omarmen als zijn vrouw door een ernstig ongeluk in een coma ligt. Zijn dochters zijn onbekenden voor hem en hij denkt erover zijn huis en landgoed te verkopen aan een steenrijke vastgoedeigenaar. Als hij erachter komt dat zijn vrouw een affaire heeft gehad gaat hij samen met zijn dochters op onderzoek uit. De film is voor vijf Oscars genomineerd, en doet het goed bij de filmpers. Op RottenTomatoes scoort de film een percentage van 90%, op basis van 214 recensies. De consensus: Funny, moving, and beautifully acted, The Descendants captures the unpredictable messiness of life with eloquence and uncommon grace.


2 februari Le Havre (Aki Kaurismäki)



Le Havre is een comedy-drama film geschreven en geregisseerd door de Finse regisseur Aki Kaurismäki. De film speelt zich af rondom het leven van Marcel Marx, een oud-schrijver die tegenwoordig schoenpoetser in de Franse havenstad Le Havre is. Marcel is tevreden met zijn leven. Hij heeft zijn vrouw Arletty, een stamkroeg en zijn werk. Dat alles gaat goed totdat zijn vrouw ernstig ziek wordt en hij in contact komt met een minderjarige Afrikaanse vluchteling. Als het net van de politie rondom de jongen langzaam sluit, doet Marcel zijn best hem te beschermen en te zorgen dat hij niet gedeporteerd wordt. Kaurismäki ziet de film als het eerste deel in een trilogie over het leven in havensteden. Hij wil de volgende films in Spanje en Duitsland laten afspelen, en ze in de lokale talen opnemen. De film wordt erg goed ontvangen. Op basis van 61 recensies scoort deze een percentage van 98% waarbij de consensus als volgt is. Aki Kaurismäki's deadpan wit hits a graceful note with Le Havre, a comedy/drama that's sweet, sad, and uplifting in equal measure.


8 februari The Muppets (James Bobin)



De Muppets komen voor het eerst in twaalf jaar weer terug naar het witte doek, met deze film. ’s Wereld grootste Muppets-fan, Walter (Peter Linz), moet samen met zijn broer Gary (Jason Segel) en zijn vriendin Mary (Amy Adams) tien miljoen dollar ophalen om het Muppet-theater te redden van van de ondergang. Een rijke zakenman, Tex Richman, wil het theater namelijk afbreken om te boren voor olie. In de box office moest de film het afleggen tegen het mierzoete tienerdrama The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part I. Daar komt nog eens bij dat Frank Oz besloot de film niet te regisseren omdat hij vond dat de Muppets niet op de manier werden weergegeven zoals ze bedoeld waren. Desondanks doet de film het erg goed bij de critici. De film scoort op basis van 171 recensies namelijk een percentage van 96%, waarbij de consensus als volgt is: Clever, charming, and heartfelt, The Muppets is a welcome big screen return for Jim Henson's lovable creations that will both win new fans and delight longtime devotees.


9 februari Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (George Lucas)



In 1977 bracht George Lucas de eerste Star Wars film uit. Die film werd een immens succes en al snel kwamen er twee vervolgen uit. Toen Return of the Jedi in 1983 werd uitgebracht, bleef het enige tijd stil rondom Star Wars, maar jaren later, in 1999, kwam The Phantom Menace uit. In de film is Obi-Wan Kenobi een jonge Jedi, die nog de fijne kneepjes van het vak moet leren. Samen met Qui-Gon Jinn, zijn meester, moet hij een handelsdispuut tussen de handelsfederatie en de planeet Naboo oplossen. Ter plekke blijkt de blokkade van de federatie slechts een dekmantel voor een op handen zijnde invasie die hen naar verschillende planeten in het melkwegstelsel leidt. In 1999 was de film een box office succes, maar geen succes bij de critici. Desondanks heeft Lucas besloten de film opnieuw uit te brengen, ditmaal in drie dimensies en met een digitale Yoda, in plaats van met de pop waarmee dit personage in het origineel weergegeven werd.


9 februari Shame (Steve McQueen)



Brandon (Michael Fasbender) is een dertiger die in New York woont en moeite heeft om zijn seksleven onder controle te houden. Hij is verslaafd aan pornografie en heeft hierdoor moeite om echte relaties met vrouwen aan te knopen. Slechts één vrouw kan echt dicht bij hem komen, namelijk zijn eigenzinnige en jongere zus Sissy (Carey Mulligan). Brandon mag in het openbaar dan wel de schijn ophouden een normaal leven te leiden, Sissy weet wel beter. Wanneer ze bij hem intrekt, loopt het uit de hand. Broer en zus brengen immers het slechtste in elkaar naar boven. Ook deze film doet het goed bij de critici. Op basis van 162 recensies scoort deze een percentage van 80% op RottenTomatoes, met Boasting stellar performances by Michael Fassbender and Carey Mulligan, Shame is a powerful plunge into the mania of addiction affliction. als consensus.


9 februari The Devil Inside (William Brent Bell)



De low-budget horrorfilm The Devil Inside is het verhaal van Isabella, die haar hele leven geloofde dat haar moeder drie mensen op brute wijze vermoord heeft omdat ze krankzinnig was. Nadat haar verteld wordt dat de moorden plaatsvonden tijdens een exorcisme, gaat ze op zoek naar de waarheid. Terwijl haar ervaringen in Italië vastgelegd worden door een filmploeg, raakt ze betrokken bij een reeks van illegale exorcismen. The Devil Inside is de volgende low-budget film die het verrassend goed doet in de box office. In de openingsweek wist de film een fraaie 34,5 miljoen dollar om te zetten, tegenover een kostenplaatje van slechts één miljoen. Critici zijn niet bepaald weg van de film. Op basis van 57 recensies scoort de film een percentage van 7 procent.


15 februari Achtste Groepers Huilen Niet (Dennis Bots)



Achtste-Groepers Huilen Niet is een Nederlandse kinderfilm gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriens. De stoere Akkie zit in groep acht en is helemaal wild van voetbal. Tijdens schooltijd wordt haar klas door juf Ina klaargestoomd voor belangrijke zaken als de Citotoets, het schoolkamp en de finale van het schooltoernooi. Na schooltijd gaat Akkie het liefst voetballen met haar klasgenoten en het kan haar niets schelen dat Joep voetbal geen sport voor meisjes vindt. Ze is er namelijk erg goed in en kan Joep makkelijk aan. Maar dan wordt Akkie ziek, en begint het ernaar uit te zien dat ze het voetbaltoernooi moet missen. Daarom bedenkt Joep samen met Juf Ina en Akkie’s klasgenoten een plan om te zorgen dat Akkie de finale alsnog niet hoeft te missen. De film is geregisseerd door Dennis Bots, die eerder voor de jeugdserie ZOOP van Nickeloneon zorgde en Het Huis Anubis.


16 februari Ghost Rider: Spirit of Vengeance (Mark Neveldine, Brian Taylor)



Johnny Blaze keert terug in dit vervolg op Ghost Rider. Vuurspuwend en gewapend met een motor streed Johnny tegen het pure kwaad: de duivel. Tegenwoordig leeft Blaze echter een teruggetrokken bestaan, hij voelt zich namelijk belazerd door de duivel Mephistopheloes, met wie hij eerder een pact sloot. Wanneer hij wordt benaderd om een moeder en haar zoon te beschermen tegen een gruwelijke demon, stapt hij toch weer op zijn motor om ten strijde te trekken tegen het kwaad. Er zijn nog geen recensies geschreven over de film, maar wel beoordelingen van mensen die naar screenings zijn geweest. Daar werd de film niet geweldig ontvangen, hoewel deze toch als een vooruitgang op het eerste deel werd gezien.


16 februari Hugo (Martin Scorsese)



Met Hugo bewijst Martin Scorsese dat hij elk filmgenre aankan. Hugo is namelijk een familiefilm. De film is het verhaal van een weesjongetje dat stiekem in een treinstation in Parijs woont. Hij ontdekt dat er een verband bestaat tussen het overlijden van zijn vader, zijn humeurige buurman, de eigenaar van de speelgoedwinkel en een hartvormig slot waarvoor geen sleutel lijkt te bestaan. Samen met een excentriek meisje probeert de jonge Hugo het raadsel op te lossen. De film is voor de meeste Oscars genomineerd, namelijk voor elf beeldjes. Daarnaast scoort de film een percentage van 94 procent op RottenTomatoes, gebaseerd op 188 recensies. De consensus: Hugo is an extravagant, elegant fantasy with an innocence lacking in many modern kids' movies, and one that emanates an unabashed love for the magic of cinema.


16 februari Zombibi (Erwin van den Eshof, Martijn Smits)



Zombibi is het vervolg op de film Shouf Shouf Habibi! en de serie die bij de VARA werd uitgezonden. In het vervolg stort een meteoriet neer in Amsterdam West. Iedereen lijkt op de hoogte te zijn van de epidemie op twee bendes na. De twee groepen zijn geboren vijanden van elkaar, maar zien zich genoodzaakt hun krachten te bundelen als ze aangevallen worden door hun vroegere bekenden die veranderd blijken te zijn in zombies. Rollen in de film worden gespeeld door Yahya Gaier, Gigi Ravelli, Mimoun Ouled Radi, Sergio Hasselbaink en Yes-R.


23 februari The Woman in Black (James Watkins)



The Woman in Black is de eerste film waarin Daniel Radcliffe speelt na de succesvolle, achtdelige Harry Potter reeks. In de film speelt hij de hoofdrol van Arthur Kipps, een jonge advocaat die naar een verre uithoek van het Verenigd Koninkrijk moet reizen om daar de papieren van een overleden cliënt door te werken. Terwijl hij dat in volledige afzondering in haar oude, van de buitenwereld afgesloten landhuis doet, komt hij langzaam achter de tragische geheimen van de cliënte. Daarnaast blijkt ook nog dat het dorpje in de macht is van een hele boze geest. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de film in 3D te zien zou zijn, maar dat plan werd uiteindelijk geschrapt.


23 februari Hesher (Spencer Susser)



Harde muziek en pornografie. Dat zijn twee van de dingen waar Hesher van houdt. En dat zijn de dingen die Hesher in de levens van TJ en zijn vader Paul brengt wanneer hij onuitgenodigd intrek neemt in hun garage. Nog altijd rouwende om het verlies van zijn vrouw en TJ’s moeder, weet Paul de kracht niet te vergaren om de vreemdeling uit de garage te zetten en al snel wordt de langharige, getatoeëerde Hesher een centraal punt in het huishouden. Hesher’s anarchie helpt de familie om te gaan met hun verdriet en helpt hen het leven weer te omarmen. De film wordt niet zo goed ontvangen; op RottenTomatoes scoort de film een percentage van 54% op basis van 68 getelde recensies waarbij de consensus als volgt is. It has a dark sense of humor and a refreshing lack of sentimentality, but like its title character, Hesher isn't really interested in going anywhere.


23 februari Taped (Diederik van Rooijen)



In Taped doen Johan (Barry Atsma) en Saar (Susan Visser) een laatste poging om hun huwelijk te redden door samen op vakantie te gaan naar Buenos Aires. Aan hun dochter beloven ze hun activiteiten vat te leggen met een videocamera. Per ongeluk leggen ze daarbij een gruwelijke moord vast, waardoor het stel gedwongen wordt te vluchten voor hun leven. De opnames van de film vonden plaats op locatie. De film kwam tot stand met steun van het Nederlands Fonds voor de Film en CoBO Fonds.



NieuwsFilm

meest populair