Warner Bros. investeert in IMAX

En 'Star Trek into Darkness' krijgt IMAX 3D proloog bij 'The Hobbit'.

De afgelopen jaren heeft de IMAX bioscoop een flinke opmars gemaakt. Steeds meer grote films zijn op het grotere doek te zien en de opbrengsten nemen flink toe. In eerste instantie waren het voornamelijk natuurdocu's en animatiefilms die in IMAX verschenen, maar de afgelopen jaren duiken er steeds meer Hollywood films op in het aangepaste formaat. Slechts enkele hiervan zijn ook daadwerkelijk (deels) opgenomen in de bijhorende resolutie. Het merendeel wordt namelijk omgezet of geüpscaled naar IMAX. Een proces dat vergelijkbaar is met de 3D conversie.

Warner Bros. zet komende jaren vol in op IMAX. De filmstudio gaat aankomende drie jaar twintig films uitbrengen in de IMAX zalen. Hieronder vallen in ieder geval de 2013 films Jack the Giant Slayer, Man of Steel, Pacific Rim, 300: Rise of an Empire, Gravity, The Seventh Son en The Hobbit: The Desolation of Smaug (December 13, 2013). Vreemd is het niet dat Warner Bros. hiervoor kiest. WB is de studio achter de films The Dark Knight (2008) en The Dark Knight Rises (2012). Beide films zijn deels in IMAX opgenomen. Overigens is / wordt geen van de bovenstaande nieuwe releases met IMAX camera's geschoten.

Overigens blijft ook 20th Century Fox inzetten op IMAX. De sci-fi film Star Trek into Darkness is namelijk de eerste film die deels in IMAX 3D is opgenomen. Tevens krijgt het (in de States) een IMAX proloog van 9 minuten tijdens de première van The Hobbit: An Unexpected Journey volgende maand. Overigens bracht Fox al eerder een film uit die deels was opgenomen in IMAX. Dit was Transformers: Revenge of the Fallen (2009). De studio Paramount stond in 2011 toe dat Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011) deels in IMAX werd geschoten. Ook het in 2013 te verschijnen The Hunger Games: Catching Fire uit de studio van Lionsgate wordt deels in IMAX gefilmd. Het wachten blijft op een film die volledig in IMAX verschijnt.

Wereldwijd zijn er nu circa 700 IMAX theaters, waarvan er zes in Nederland staan. Pathé heeft op dit moment IMAX zalen in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven en vanaf 12 december openen in Tilburg en Den Haag ook IMAX zalen. Het Omniversum in Den Haag heeft het OMNIMAX.



NieuwsFilm

meest populair