FilmTotaal Filmoverzicht Mei

Wat zijn komende maand de grootste, opmerkelijkste of interessantste releases?

Onophoudelijk worden we overspoeld door nieuwe bioscoopfilms. Elke week gaan er gemiddeld zo'n zes in première. Hieronder een selectie van de grootste, interessantste of opmerkelijkste releases van de komende maand. Klik hier voor het volledige overzicht.

Bekijk de afbeelding

Jurassic Park (2 mei)

Regisseur: Steven SpielbergCast:

Sam Neill | Laura Dern | Jeff GoldblumGenres: Actie | Avontuur | Sci-Fi | ThrillerRottenTomatoes: 92% op 95 recensies

Op een afgelegen eiland voor de kust van Costa Rica heeft de rijke, excentrieke ondernemer John Hammond een uitzonderlijk prepark gebouwd. In het park leven dinosaurussen, die door wetenschappers met behulp van DNA uit muggen tot leven zijn gewekt. De verzekeringsmaatschappij is er echter niet zo zeker van dat dit allemaal veilig is, en dus nodigt Hammond een select groepje uit om te kijken of het park wel geschikt is voor opening. De film ging oorspronkelijk in 1993 in première en komt nu opnieuw, in drie dimensies uit. Oorspronkelijk was het overigens niet zo vanzelfsprekend dat Spielberg de film zou regisseren. Toen de rechten op het boek nog op de markt circuleerden werden ook Tim Burton, Richard Donner en Joe Dante overwogen.


Bekijk de afbeelding

Scary Movie 5 (2 mei)

Regisseur: Malcolm D. LeeCast:

Lindsay Lohan | Charlie Sheen | Ashley TisdaleGenre: KomedieRottenTomatoes: 5% op 44 recensies

De laatste film in de Scary Movie franchise kwam in 2006 uit, en nu is er een nieuwe film in de franchise. Hoe blij we daar mee moeten zijn is natuurlijk maar de vraag. Voor deze film besloten vier castleden uit de vorige films, Anna Faris, Regina Hall, Kevin Hart en Anthony Anderson, ondanks aanbod van de studio, niet terug te keren. Daarom is een stel nieuwe acteurs aangetrokken, wier carrière duidelijk niet meer is wat het was. In Scary Movie 5 keert het gelukkige echtpaar Dan en Jody samen met hun pasgeboren baby Aiden terug naar huis. Al snel valt op dat baby Aiden lang niet zo normaal is als je zou denken. Daarnaast probeert het stel hun normale leven als aaponderzoeker en balletdanseres weer op te pakken, maar al snel realiseren ze zich dat de familie wordt gestalkt door een kwaadaardige demon.


Bekijk de afbeelding

Evil Dead (2 mei)

Regisseur: Fede AlvarezCast:

Jane Levy | Shiloh Fernandez | Jessica LucasGenre: HorrorRottenTomatoes: 62% op 154 recensies

In deze langverwachte remake van de cultfilm uit 1981 komt een groepje jongeren vast te zitten in een afgelegen huisje. Als ze het Book of the Dead vinden, roepen ze onopzettelijk demonen op die zich lange tijd schuil hebben gehouden in het omringende bos. Eén voor één worden de vrienden bezeten, totdat er nog maar één van hen over is om te vechten voor zijn leven. De film werd gemaakt met het zegen van de regisseur van het origineel, Sam Raimi, en nu blijkt dat er twee nieuwe films komen in de franchise. Zo wil Raimi graag een vervolg maken op zijn Evil Dead, maar ook regisseur Alvarez, van de remake, ziet een vervolg wel zitten.


Bekijk de afbeelding

Quartet (9 mei)

Regisseur: Dustin HoffmanCast:

Maggie Smith | Tom Courtenay | Billy ConnollyGenres: Komedie | DramaRottenTomatoes: 79% op 120 recensies

In een huis voor gepensioneerde musici wordt het jaarlijkse concert ter ere van wijlen Guiseppe Verdi's verjaardag voorbereid. De komst van Jean, de ex-vrouw van een van de bewoners van het huis, zorgt echter voor een hoop opschudding Ze gedraagt zich als een echte diva maar weigert mee te zingen. Maar toch zal de voorstelling door moeten gaan... De film is het eerste voltooide regiedebuut van Dustin Hoffman. Eerder probeerde hij in 1978 met de film Straight Time zijn regiedebuut te maken, maar na een paar dagen realiseerde hij zich het te moeilijk te vinden zowel te regisseren als te acteren. Daarom vroeg hij Ulu Grosbard het stokje van hem over te nemen.


Bekijk de afbeelding

Paradies: Hoffnung (9 mei)

Regisseur: Ulrich SeidlCast:

Melanie Lenz | Verena Lehbauer | Joseph LorenzGenre: Drama

Paradies: Hoffnungis het derde deel van Ulrich Seidls Paradies trilogie. Deze speelt zich af in een streng afslankkamp hoog in de bergen. We zien Melanie, de 13-jarige dochter van Teresa uit Paradies: Liebe, terug. Terwijl haar moeder in Kenia werkt, brengt het jonge meisje haar vakantie door in een dieetkamp in de bergen. Daar wordt ze verliefd op een oudere arts. Elke keer weer verzint ze allerlei kwaaltjes om hem maar te mogen zien. Na de eerste avances volgt echter de verkilling, waardoor het allemaal iets anders loopt dan Melanie had verwacht.


Bekijk de afbeelding

Olympus Has Fallen (9 mei)

Regisseur: Antoine FuquaCast:

Gerard Butler | Morgan Freeman | Ashley JuddGenres: Actie | ThrillerRottenTomatoes: 48% op 164 recensies

Ooit faalde agent Mike Banning van de Amerikaanse geheime dienst in het beschermen van de presidentiële familie. In deze film krijgt hij een tweede kans, waarmee hij zowel zijn eer als de President van de Verenigde Staten kan redden. Banning werkt na het noodlottige ongeval bovenal achter de schermen van het Witte Huis. Als op een dag Noord-Koreaanse commando's het Witte Huis bezetten, en daarbij de president en zijn staf gijzelen, blijkt Banning de enige persoon die hen kan redden. De keuze voor Noord-Korea is mooi, gezien het feit dat er op dit moment oplopende spanningen zijn tussen de twee landen. Maar, volgens regisseur Fuqua was die keuze al lange tijd geleden gemaakt, nog voordat er sprake was van nieuwe spanningen. Kortom: mooie timing.


Bekijk de afbeelding

The Grandmaster (9 mei)

Regisseur: Kar Wai WongCast:

Ziyi Zhang | Tony Leung Chiu Wai | Cung LeGenres: Actie | Biografisch | Drama

The Grandmaster is het verhaal van twee Kung Fu specialisten. Hij komt uit het zuiden van China, zij uit het noorden van het land. Hij is Ip Man, de legendarische leermeester van Bruce Lee, zij is Gong Er. Hun wegen kruisen op de avond van de Japanse invasie in 1936. Op die avond ontmoeten zij elkaar in het roemruchte bordeel The Gold Pavilion, waar de beste martial arts meesters elkaar treffen. Tegen de achtergrond van de Japanse inval probeert dit koppel elkaar te vinden. Hoofdrolspeler Tony Leung Chiu Wai, die als Ip Man te zien is, trainde een jaar lang vier uur per dag om de rol op overtuigende wijze op zich te kunnen nemen.


Bekijk de afbeelding

The Great Gatsby (16 mei)

Regisseur: Baz LuhrmannCast:

Leonardo DiCaprio | Isla Fisher | Jason ClarkeGenres: Drama | Romantiek

Het boek The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald wordt met deze nieuwe adaptie voor de vijfde maal naar het witte doek gebracht. Het is het verhaal van de beginnende schrijver Nick Carraway, die in het voorjaar van 1922 de Amerikaanse provincie verruilt voor New York City. In deze tijd van losse moraal, jazz, illegaliteit en aandelen ontmoet hij de flamboyante miljonair Jay Gatsby. Daarnaast ontmoet Nick zijn nicht, Daisy, en haar adellijke echtgenoot en rokkenjager Tom Buchanan. Hij raakt langzaam verzeild in de wereld van de superrijken, die doorspekt is met illusies, liefde en bedrog. Genoeg inspiratie dus voor deze jonge auteur, om een verhaal te schrijven over onmogelijke liefdes, dromen en tragedies. The Great Gatsby is de openingsfilm van het Filmfestival van Cannes, dat op 15 mei van start gaat. De film doet overigens niet mee tijdens de competitie van Cannes.


Bekijk de afbeelding

Fast & Furious 6 (23 mei)

Regisseur: Justin LinCast:

Dwayne Johnson | Vin Diesel | Paul WalkerGenres: Actie | Misdaad | Thriller

Dom, Brian en de rest van het team hebben maar liefst honderd miljoen dollar overgehouden aan de succesvolle afloop van de overval die ze in Rio de Janeiro pleegden. Probleem is natuurlijk wel dat ze nog steeds op de hielen worden gezeten door de politie, en daarom verspreid over de hele wereld wonen. Hobbs zit echter niet stil: hij is een internationale misdaadorganisatie op het spoor, die onder leiding van Owen Shaw staat. Wanneer hij ontdekt dat Doms doodgewaande vriendin Letty de rechterhand is van Shaw, schakelt hij de hulp in van Dom en zijn team. Samen reizen ze af naar Europa om in de straten van Londen de strijd aan te gaan met Shaw en zijn groep meedogenloze criminelen.


Bekijk de afbeelding

Welcome to the Punch (23 mei)

Regisseur: Eran CreevyCast:

James McAvoy | Mark Strong | David MorrisseyGenres: Actie | Avontuur | Misdaad | ThrillerRottenTomatoes: 50% op 44 recensies

In deze film keert de beruchte crimineel Jacob Sternwood onverwachts terug naar Londen. Detective Max Lewinski, die jaren geleden deze crimineel op het spoor was, ziet het als zijn missie hem voorgoed op te sluiten. Een kat en muisspel volgt, waarbij Lewinski en Sternwood lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Maar als de strijd gestreden lijkt te zijn, komen de twee terecht in de kogelregen van een onbekende vijand. De twee moeten elkaar zien te vertrouwen om zichzelf uit deze hachelijke situatie te redden. Naarmate de tijd verstrijkt, komen de twee erachter dat werkelijk niets is wat het lijkt.


Bekijk de afbeelding

Epic (29 mei)

Regisseur: Chris WedgeCast:

Colin Farrell | Josh Hutcherson | Amanda SeyfriedGenres: Animatie | Avontuur | Komedie | Fantasy

Al sinds 2006 wordt er gewerkt aan deze boekverfilming. In eerste instantie zou deze gemaakt worden bij Fox Animation, maar de studio besloot dit toch maar niet te doen, waarop de rechten bijna naar Pixar gingen. Daarop besloot Fox toch maar de film te maken, waarop deze in 2009 groen licht kreeg. Het verhaal, dat gebaseerd is op het boek van The Leaf Men and the Brave Good Bugs van William Joyce gaat over de aanhoudende strijd tussen goed en kwaad in een woud. Het Bladervolk wil hun verborgen wereldje beschermen tegen de allesvernietigende Boggans. Als de tiener MK dan op magische wijze in hun wereld terecht komt, moet ze samen met een bond gezelschap proberen hun wereld, en de onze, te redden. De film is wel gebaseerd op het boek van Joyce, maar volgt het verhaal nauwelijks, vertelde regisseur Chris Wedge.


Bekijk de afbeelding

The Hangover Part III (30 mei)

Regisseur: Todd PhillipsCast:

Ed Helms | Bradley Cooper | Zach GalifianakisGenre: Komedie

In deze afsluitende film van de Hangover trilogie willen de heren Alan naar een gesticht brengen. Daar moet hij behandeld worden, maar onderweg daar naartoe worden ze tegengehouden door een mysterieuze man die gelooft dat zij weten hoe ze Mr. Chow moeten vinden. Chow heeft ettelijke miljoenen van hem gestolen, en die wil hij zo snel mogelijk terug. Kortom: ditmaal geen huwelijk, geen vrijgezellenfeest, maar toch gaat alles mis. Regisseur Todd Phillips, die tevens het scenario van de film schreef, beloofde na kritiek op de tweede film in de franchise, dat de film totaal anders zou zijn dan de andere twee. Of dat ook echt zo zal zijn is nog even afwachten.


Bekijk de afbeelding

Midnight's Children (30 mei)

Regisseur: Deepa MehtaCast:

Sayta Bhabha | Shahana Goswami | Rajat KapoorGenre: DramaRottenTomatoes: 42% op 33 recensies

Op 15 augustus 1947, om klokslag 12 uur, het moment waarop India onafhankelijk wordt verklaard van Groot Brittannië, gaat er iets mis in een ziekenhuis in Bombay. Een verpleegster verwisselt twee pasgeboren jongetjes van bed, waardoor Saleem Sinai, het bastaardkind van een arme vrouw, en Shiva, een baby uit een rijk milieu, vanaf dat moment veroordeeld zijn elkaars leven te leiden. Op mysterieuze wijze kruisen hun wegen zich zowel met elkaar als met de geschiedenis van India in de daaropvolgende jaren. Het boek van Salman Rushdie, waar deze film op is gebaseerd, werd goed ontvangen. In 1981 won het de prestigieuze Booker Prize, en in 1993 en 2008 de Best of the Booker prize.

NieuwsFilm

meest populair