Special 2014: de grootste releases uitgelicht (deel 4)

Met o.a. Interstellar, The Hunger Games: Mockingjay, The Hobbit: There and Back Again & Into the Woods.

2014 belooft een spannend filmjaar te worden. Er komen veel blockbusters uit, en daarom hebben we dit jaar naast het gebruikelijke releaseoverzicht een vierdelige special. Hierin lichten we de grootste releases van het jaar uit. Het is dus niet onze pretentie in deze special een compleet overzicht te publiceren, dat zal zoals gebruikelijk begin januari gebeuren.

» Lees hier deel 1 (januari - maart)
» Lees hier deel 2 (april - juni)
» Lees hier deel 3 (juli - september)
» Bekijk hier het complete releaseoverzicht

Bekijk de afbeelding

Dracula Untold (2 oktober)

Regisseur: Gary ShoreCast:

Dominic Cooper | Luke Evans | Samantha Barks

Het legendarische boek van Bram Stoker is al een aantal keren naar het witte doek gebracht. Ditmaal komt er wederom zo'n verfilming uit, van regisseur Gary Shore. Al sinds 2007 wordt er gewerkt aan deze nieuwe boekverfilming. Pas in 2010 kwam de eerste aankondiging rond de cast van de film. De legendarische heerser Vlad Dracula zou gespeeld worden door Sam Worthington. Hij moest in april 2013 echter verstek laten gaan, en werd vervangen door Luke Evans. De film is verder de eerste samenwerking van Universal Pictures en Legendary Pictures, die eerder een samenwerkingsdeal sloten.


Bekijk de afbeelding

The Book of Life (8 oktober)

Regisseur: Jorge R. GutierrezCast:

Channing Tatum | Zoe Saldana | Ron Perlman

The Book of Life werd al in 2007 aangekondigd door DreamWorks Animation. De studio besloot uiteindelijk niets te doen met zijn rechten, want deze had een andere visie voor ogen dan regisseur Gutierrez. Uiteindelijk werd in februari 2012 aangekondigd dat de film er zou komen, mede dankzij de hulp van producent Guillermo del Toro. De animatiefilm is het verhaal van Manolo. Hij is een jonge man die moet kiezen tussen het vervullen van de torenhoge verwachtingen die zijn familie van hem heeft, en het volgen van zijn hart. Zijn hart ligt bij een beeldschone dame. Dat alles speelt zich af tegen de achtergrond van het Mexicaanse Diá de Muertos festival.


Bekijk de afbeelding

Paranormal Activity 5 (23 oktober)

Regisseur: Gregory Plotkin

Sinds in 2007 Paranormal Activity uitkwam, zijn er al drie vervolgfilms in de franchise verschenen. Daarnaast is er nog de spin-off The Marked Ones (die op 2 januari 2014 uitkomt), en de onofficiële Japanse vervolgfilm. In 2014 komt er naast The Marked Ones nog een vervolg, dat geregisseerd wordt door Gregory Plotkin. Hij heeft de editing van alle andere films in de franchise (op de Japanse na) verzorgd, en mag ditmaal dus aan het roer van de film staan. Veel meer informatie is er nog niet over de film, al zou Katie, het centrale personage in alle andere films van de serie, naar verluidt wederom een rol spelen.


Bekijk de afbeelding

Interstellar (6 november)

Regisseur: Christopher NolanCast:

Matthew McConaughey | Anne Hathaway | Jessica Chastain

Mysteries en Christopher Nolan gaan hand in hand. Geen wonder dus, dat ook deze film door mysteries omhuld wordt. Er is al een eerste plotsynopsis vrijgegeven van de film, al is die niet heel uitgebreid. Wetenschappers ontdekken in Interstellar een wormgat, dat hypothetisch gezien verschillende regionen van de ruimtetijd aan elkaar verbindt. Een team van ontdekkingsreizigers en wetenschappers reizen er doorheen, om de grenzen van menselijke ruimtereizen te overstijgen. Volgens The Hollywood Reporter zal de film naast interstellaire reizen ook nog gaan over tijdreizen en alternatieve dimensies.

» Bekijk hier de trailer


Bekijk de afbeelding

Dumb and Dumber To (????)

Regisseur: Bobby Farrelly | Peter FarrellyCast:
Jim Carrey | Jeff Daniels | Jennifer Lawrence

Na jaren van geruchten bevestigden de Farrelly broers in oktober 2011 dat ze een vervolg op Dumb and Dumber zouden maken. Een half jaar later werd bekend gemaakt dat zowel Jim Carrey als Jeff Daniels terug zouden keren voor het vervolg. Enige tijd later werd bekend wat voor verhaal de film zou volgen. Hij begint twintig jaar na het origineel. De goede vrienden Harry en Lloyd gaan samen op zoek naar hun lang verloren kind, in de hoop een nieuwe nier te kunnen krijgen. Een Nederlandse releasedatum is er nog niet voor de film, al weten we dat deze in de Verenigde Staten op 14 november uitkomt. De Nederlandse releasedatum zal daar niet ver vandaan liggen.


Bekijk de afbeelding

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (????)

Regisseur: Francis LawrenceCast:

Jennifer Lawrence | Josh Hutcherson | Liam Hemsworth

Gezien de geweldige openingsweek van Catching Fire, kunnen we er vanuit gaan dat ook Mockingjay een gigantische hit zal worden. De film wordt gebaseerd op het derde en laatste boek in de trilogie van schrijfster Suzanne Collins. Dat boek is speciaal voor deze film in twee delen gesplitst, en volgt direct op de gebeurtenissen in Catching Fire. We zien hoe Katniss Everdeen met tegenzin de leiding over de opstand tegen het Capitol op zich neemt. De daaruit voortvloeiende oorlog escaleert, en Katniss moet beslissen wie ze wel en wie ze niet vertrouwt.


Bekijk de afbeelding

Paddington (????)

Regisseur: Paul KingCast:
Colin Firth | Nicole Kidman | Sally Hawkins

In 2007 werd aangekondigd dat David Heyman een film over Paddington zou maken. Hamisch McColl was aan die productie verbonden als scenarist, maar vervolgens hoorden we tijdenlang niets over het project. Die radiostilte duurde voort totdat de opnames in 2013 van start gingen, en Colin Firth gecast werd om de stem van de beer in te spreken. Sinds november 2013 wordt er gewerkt aan de opnames van de film. Wat het verhaal precies wordt weten we niet, al zou dit de strijd die Paddington voert tegen een onbenaamde taxidermist volgen. Die taxidermist zou de handen willen leggen op de pratende beer.


Bekijk de afbeelding

Horrible Bosses 2 (4 december)

Regisseur: Seth GordonCast:

Jennifer Aniston | Jason Sudeikis | Chris Pine

Na het succes van Horrible Bosses, kon dit vervolg uiteraard niet uitblijven. Ditmaal zijn de rollen omgedraaid. Nick, Dale en Kurt hebben het helemaal gehad met hun bazen, en besluiten om zelf een bedrijf te beginnen. Maar een gladde investeerder trekt het tapijt al snel onder hen vandaan. Zonder geld en wanhopig, besluiten de beginnende entrepreneurs de volwassen zoon van de investeerder te ontvoeren, om van hem losgeld te eisen. Op die manier kunnen ze dan de controle over hun bedrijf terugkrijgen. Maar dat gaat natuurlijk hopeloos mis...


Bekijk de afbeelding

Exodus (11 december)

Regisseur: Ridley ScottCast:

Christian Bale | Sigourney Weaver | Aaron Paul

De opnames van Exodus gingen in oktober 2013 van start en zijn, zoals we eigenlijk wel gewend zijn van regisseur Ridley Scott, groot van schaal. Zo zullen de opnames in de Spaanse steden Almería en Pechina tussen de 3.000 en 4.000 figuranten gebruiken. Niet verkeerd dus voor deze tweede grootschalige Bijbelse film van het jaar. Op 17 april komt de eerste uit, Darren Aronofsky's Noah. Deze film van Scott zal draaien om de Bijbelse figuur Moses, gespeeld door Christian Bale. Het is opvallend dat Ridley Scott een Bijbelse film maakt, aangezien hij in een interview met Esquire Magazine stelde dat religie "de grootste bron van het kwaad" is. Volgens de regisseur "verscheurt iedereen elkaar in naam van hun persoonlijke god. En de ironie is, dat ze waarschijnlijk dezelfde god aanbidden."


Bekijk de afbeelding

The Hobbit: There and Back Again (17 december)

Regisseur: Peter JacksonCast:

Martin Freeman | Richard Armitage | Ian McKellen

Oorspronkelijk zou er slechts een tweedelige verfilming komen van Tolkiens The Hobbit. Het dunne boekje bood volgens velen lang niet genoeg materiaal voor drie films, maar regisseur Jackson wist dankzij de appendices van het Lord of the Rings-boek, waar Warner Bros. en MGM de rechten op hebben, genoeg materiaal te vinden om nog een film te maken. In deze afsluitende film hebben Thorin en zijn reisgenoten de schuilplaats van Smaug bereikt. De vraag is echter, of Bilbo en de dwergen Erebor en de grote schat terug kunnen veroveren op de draak. De positieve recensies van The Desolation of Smaug stemmen hoopvol voor dit derde deel.


Bekijk de afbeelding

Night at the Museum 3 (24 december)

Regisseur: Shawn LevyCast:
Ben Stiller | Robin Williams | Dan Stevens

Daar de eerste twee films in de franchise bijna een miljard dollar verdienden aan de internationale box office, is het weinig verrassend dat dit derde deel in februari 2013 aangekondigd werd. Wederom zal Shawn Levy de film regisseren, en de opnames gaan in februari 2014 van start. In november zal de film dus al van start gaan. Van een aantal acteurs uit de eerste twee films weten we al zeker dat ze terugkeren, maar van een groot deel van de cast, zoals Amy Adams, Bill Hader en Christopher Guest, is dat nog niet zeker. Een nieuw castlid is er in elk geval ook alvast. Dan Stevens speelt de rol van Lancelot in de film.


Bekijk de afbeelding

Annie (24 december)

Regisseur: Will GluckCast:

Quvenzhané Wallis | Jamie Foxx | Adewale Akinnuoye-Agbaje

In 1977 kwam de zeer succesvolle Broadway musical Annie uit, die bijna zes jaar lang in het Alvin Theatre draaide. Vervolgens maakte de musical een wereldreis. Niet gek dus dat er na de verfilmingen in 1982 en 1999 nog een nieuwe verfilming komt. In deze moderne hervertelling van het verhaal wordt het weeskindje Annie geadopteerd door een welvarende politicus. De film wordt geproduceerd door Jay-Z en Will Smith. Oorspronkelijk zou de dochter van Smith, Willow de rol van Annie spelen, maar in januari 2012 besloot ze dat toch maar niet te doen. Ze werd vervangen door Quvenzhané Wallis, die hoge ogen gooide met haar rol in Beasts of the Southern Wild.


Bekijk de afbeelding

Into the Woods (????)

Regisseur: Rob MarshallCast:
Meryl Streep | Johnny Depp | Anna Kendrick

Er zijn al een aantal pogingen gedaan om de musical Into the Woods naar het witte doek te brengen. Een van die pogingen vond plaats in 1994, en toen waren Robin Williams en Cher aan de productie verbonden. Die plannen gingen niet door, waarop de productie vijftien jaar lang in de koelkast bleef. Nu komt de film er dus eindelijk, met Meryl Streep en Johnny Depp in de hoofdrollen. De film speelt zich af in een aantal werelden uit verschillende Grimm-verhalen. Een bakker en een vrouw ontdekken dat ze vervloekt zijn door een heks. Ze moeten het bos inwandelen om bepaalde objecten te verzamelen, waarmee ze de vloek op kunnen heffen. Er is nog geen Nederlandse releasedatum, al komt de film in de VS op 25 december uit.

NieuwsFilm

meest populair