Alles over 'Captain America: Civil War'

Alles over 'Captain America: Civil War'

Het heeft even geduurd, maar Avengers 2.5 is er eindelijk!

Komende donderdag komt de film Captain America: Civil War uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 28 april in première.

Captain America: Civil WarBekijk de afbeelding

Regie: Anthony Russo, Joe Russo | Cast: Chris Evans (Captain America), Robert Downey Jr. (Iron Man), Scarlett Johansson (Black Widow), Sebastian Stan (Winter Soldier), Tom Holland (Spider-Man) e.a. | Scenario: Christopher Markus, Stephen McFeely e.a. | Speelduur: 146 minuten | Genres: Actie, Avontuur, Sci-Fi | Kijkwijzer: onb.

In Marvel’s Captain America: Civil War zien we Steve Rogers als leider van het nieuw samengestelde Avengers team met het doel om de mensheid te beschermen. Maar na weer een incident waarbij de Avengers betrokken zijn, grijpt de overheid in. Ze zet het team onder politieke druk waardoor ze onder toezicht van een gecontroleerd beleid te werk moeten gaan. Deze nieuwe situatie verdeeld The Avengers in tweeën: het ene team wordt geleid door Steve Rogers en zijn wil om met The Avengers de mensheid te beschermen zonder de bemoeienis van de overheid. Daar tegenover staat Tony Stark met zijn verrassende beslissing om de overheid te steunen. Kies een kant!

Phase 3

Civil War is de eerste film van Marvels Phase 3. Dat is het overkoepelende plan waarin naar één grote gebeurtenis toegewerkt wordt, namelijk de confrontatie van de Avengers (en vermoedelijk ook de Guardians of the Galaxy) met Thanos (Josh Brolin), de superschurk die we leerden kennen aan het einde van The Avengers. Voordat het echter zover is, krijgen we nog vijf films voorgeschoteld.

De eerste daarvan is er een waarvan Marvel al met de marketing begonnen is, door een trailer vrij te geven: Doctor Strange. Die gaat op 3 november in première en dient naar verluidt als opzet van de Infinity War-films. Hierin zien we neurochirurg Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) kennis maken met het bovennatuurlijke, andere dimensies en magie.

Het jaar daarna is het de beurt aan maar liefst drie films in de franchise: Guardians of the Galaxy Vol. 2 (27 april), Spider-Man: Homecoming (27 juli) en Thor: Ragnarok (2 november). Die eerste zet het verhaal van de Guardians voort, terwijl ze nieuwe bedreigingen tegemoet treden. Spider-Man: Homecoming is het verhaal van Peter Parker (Tom Holland), die bijgestaan door Tony Stark (Robert Downey Jr.) een vijand in New York aanpakt. En Ragnarok volgt Thor (Chris Hemsworth) en Hulk (Mark Ruffalo) in een buddy-movie die vermoedelijk meer van de Infinity War-films op gaat zetten.

In 2018 leren we dan in Black Panther (15 februari) meer over het fictieve land Wakanda. In de zomer begint de strijd tussen de machtigste helden van het universum met Thanos, in Avengers: Infinity War - Part 1 (3 mei). Het wordt niet de enige film van dat jaar, want ook zien we nog Ant-Man and the Wasp (5 juli). 2019 is het jaar waarin de derde fase en ook (wat Kevin Feige) de eerste saga noemt ten einde komt. Dat jaar zien we Captain Marvel (7 maart) en Avengers: Infinity War - Part 2 (2 mei).

Eerste reacties

Recensenten zijn laaiend enthousiast over deze Avengers 2.5. Volgens velen voelt de film vooral als een culminatie van alles wat er tot nu toe te zien was in het filmuniversum. Volgens Justin Chang, die de film voor Variety recenseerde, voelt de film oprecht "in de vragen die hij oproept rond de strijd tussen vrijheid en verantwoordelijkheid, helden en burgerwachten en wat het onderscheid hiertussen zegt over de individuen die ze maken." Brian Truitt schrijft voor USA Today dat "Civil War [...] krachtig spel uit zijn twee gezichten [weet] te halen: Chris Evans en Robert Downey Jr." Hij concludeert, net als veel anderen dat het "de meest epische Avengers-film tot nu toe" is.

Box office prestaties

Er wordt een gigantisch openingsweekend verwacht voor Captain America: Civil War. De voorverkoop in de Verenigde Staten is zo groot, dat analisten verwachten dat er minstens 175 tot 180 miljoen dollar verdiend wordt daar. Het zou zelfs een stuk meer kunnen worden, omdat de film zoveel Avengers heeft en de langverwachte verschijning van Spider-man. Verwacht wordt dat Civil War in de Verenigde Staten alleen al uitkomt op zo’n 460 miljoen dollar.

Bij Marvel-films wordt gemiddeld zo'n 35 tot 40% van de opbrengst uit de VS gehaald, het overige deel uit de rest van de wereld. Ga je van dat percentage uit, kom je voor deze film uit op een wereldwijde opbrengst van zo’n 1,3 miljard dollar uit. Als de film iets minder presteert dan Avengers: Age of Ultron, is het nog een realistische opbrengst.

Captain America-films doen het in Nederland over het algemeen niet geweldig. The Winter Soldier was goed voor 1,9 miljoen euro. Daar staat dan weer tegenover dat Avengers-films het wel goed doen. Age of Ultron haalde 4,9 miljoen euro op. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: deze film staat bekend als een Avengers 2.5 en zal om die reden vermoedelijk eerder 4 miljoen euro ophalen dan 2 miljoen.

Trivia

Deze film dient volgens acteur Chris Evans als opzet voor Avengers: Infinity War - Part I en Part II. • Oorspronkelijk wilde Marvel dat Robert Downey Jr. slechts drie weken werk had aan de film, om zo kosten te besparen. De acteur wilde echter een grotere rol, maar ook meer geld krijgen, wat Marvels Ike Perlmutter weer niet wilde. Stark werd uit het script geschreven en de deal leek van tafel. Vervolgens was het Kevin Feige die de boel bij elkaar bracht en zorgde dat Downey zijn zin kreeg. • Na lange onderhandelingen is dit de eerste keer dat Spider-Man in het Marvel filmuniversum verschijnt.



NieuwsFilm

meest populair