Algemeen

Disney steeds machtiger: de voors en tegens

Hoe het huis van de (super)muis de toekomst gaat bepalen

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Wouter Drummen om 13:53 in Algemeen
Als iemand het tien jaar geleden over Disney had, zou je waarschijnlijk meteen denken aan alle tekenfilms die ze hebben uitgebracht en het wereldberoemde pretpark in Parijs. Maar de laatste jaren is Disney héél veel meer geworden; het 'huis van de muis' kocht namelijk allerlei grote merken op, zoals bijvoorbeeld Marvel Comics in 2009 (4,24 miljard dollar) en Lucasfilm in 2012 (4,05 miljard dollar). Nu lijkt het erop dat Disney zijn zinnen heeft gezet op een andere grote studio, namelijk 21st Century Fox.

Maar dat is nog lang niet alles; Disney stelt namelijk ook strenge eisen aan de bioscopen rond zijn nieuwste kraker, The Last Jedi: zo wil Disney maar liefst (op z'n minst) 65 procent van de omzet van de kaartverkoop en moet de film minimaal 4 weken op het grootste scherm draaien. Zo zijn er nog een paar regeltjes waar de bioscopen waarschijnlijk niet al te blij mee zijn maar, ze kunnen moeilijk weigeren. De Star Wars films staan namelijk garant voor flink wat miljoenen (zo brachten The Force Awakens en Rogue One: A Star Wars Story samen maar liefst meer dan 3,1 miljard dollar op!).

Disney is nu al de meest dominante studio ooit en dat zal waarschijnlijk alleen nog maar toenemen en daar is Disney zich wel terdege van bewust; Disney wordt zowat elk jaar machtiger dan de andere grote studio's en het lijkt voor deze studio's onmogelijk om Disney's succes te evenaren. Hieronder zijn de grootste verschillen genoemd waaruit blijkt dat Disney met kop en schouders boven zijn concurrenten uitsteekt.

1) Disney opnieuw de meest succesvolle studio van het jaar
Oke, op dit moment staat de studio nog achter Warner Bros maar dat zal hoogstwaarschijnlijk niet meer lang duren, aangezien er wordt verwacht dat Thor: Ragnarok, Coco en The Last Jedi voor het eind van het jaar samen nog zo'n 900 miljoen dollar gaan opbrengen, wat een totaal van bijna 2,5 miljard dollar is. Hiermee zou Disney dan tevens zijn eigen record van vorig jaar verbreken en dat op een fraaie manier (zie punt 2).

2) Disney wordt de nummer 1 met maar 8 films
Het laagste aantal films dat een studio uitbracht toen ze nummer 1 werden was 13 films. Normaal gesproken ligt dit ook veel hoger; vaak is het zelfs meer dan het dubbele. Warner Bros. zal eind dit jaar maar liefst 18 films uitgebracht hebben, maar zelfs met 10 films minder zal Disney de WB-studio verslaan; Disney levert alleen maar box-office krakers. Disney's nieuwe films worden ook elke keer flink gepromoot, wat natuurlijk zijn vruchten afwerpt aan de box-office.

3) Disney focust zich op de meest winstgevende genres en laat risicovolle projecten links liggen
Een paar van de grootste successen dit jaar waren de horrorfilm It, de thriller Get Out en de oorlogsfilm Dunkirk, alle drie niet van Disney. Disney houdt zich hier liever verre van en focust zich meer op zijn animatiefilms en grote vervolgen waarvan ze weten dat er (al) een flinke fanbase voor bestaat.

4) Disney groeit in 'market power'
De bioscoopketens kunnen niet meer zonder Disney. De films van de studio staan zo goed als altijd garant voor succes. Dat valt op aan de box-office van dit jaar; t/m eind juni was de box-office hoger dan het jaar ervoor, maar dat daalde weer sterk in juli, een van de twee maanden dat er geen Disney film verscheen. In september leek het weer iets beter te gaan met It, maar in oktober daalden de cijfers opnieuw. Toch gaan ze nu weer flink omhoog, dankzij de Disney films. Het is waarschijnlijk wel al te laat om de totale box-office opbrengsten van alle studio's samen van vorig jaar te verbeteren, maar daar zullen de bazen bij Disney waarschijnlijk niet wakker van liggen...

Het is redelijk duidelijk dat de bioscopen niet zonder het huis van de muis kunnen, maar het lijkt er wel op dat Disney's mega-succes ook een paar negatieve kanten heeft...

1) Andere films lijden onder Disney's succes
Dit valt vooral op wanneer er een Disney film uitkomt; de andere films die op dat moment ook in de bioscoop draaien kunnen nauwelijks op tegen de Disney films. De andere studio's durven dus vaak niet het risico te nemen hun films tegelijkertijd uit te brengen met die van Disney, anders is het bijna zeker dat hun films floppen of op z'n minst toch flink winst mislopen.

2) Disney's succes met weinig films zal gekopieerd worden
Disney beschikt dan wel over een paar van de grootste merken, maar met zijn mega succes met maar weinig films is het zo goed als zeker dat andere studio's dit voorbeeld gaan volgen: meer spenderen aan minder, maar wel grote projecten.

3) De studio's gaan zich meer richten op bepaalde groepen
De grote producties zullen zich meer gaan focussen op groepen, zoals Disney dat ook doet met zijn films (tekenfilms voornamelijk voor de kinderen en de actie en superhelden films voor de jongeren en mannen), aangezien deze films flink wat geld in het laatje brengen.

4) De producenten gaan minder risico nemen
De studio's en filmbazen zullen meer controle hebben over de regisseurs. Marvel nam een gok met de Nieuw-Zeelandse regisseur Taika Waititi voor de nieuwste Thor en DC met Patty Jenkins voor Wonder Woman. Beide keren pakte dit goed uit, maar dit lijken uitzonderingen te zijn. Met zulke monsterbedragen gaan de studio's geen risico's nemen en houden ze hun filmmakers aan het lijntje met al uitgestippelde plannen, iets waar David Fincher zich recentelijk nog over beklaagde.

5) De kleinere films halen de bioscoop vaak geeneens meer
Disney brengt in 2019 zijn eigen streaming-dienst uit (die goedkoper zal zijn dan Netflix) en wel voor Disney's eigen exclusieve aanbod. In recente jaren bracht Disney films uit zoals o.a. The Queen of Katwe, The Hundred Foot Journey, Bridge of Spies en Saving Mr. Banks, maar zulke films staan niet meer op de agenda. Grote kans is dat deze ietwat kleinere films uit zullen komen op Disney's nieuwe streaming-dienst, wat het waarschijnlijk nog lastiger voor de bioscopen gaat maken, omdat de mensen gewoon thuis in hun luie zetel de film kunnen zien (iets waar Christopher Nolan zich negatief over uit heeft gelaten)...

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ed Crane

Avatar

Ik zeg tegen.

Mav Damian

Avatar

Tja, de laatste nieuws van Disney begin ik mij wel te ergeren van hun dominante gedrag. Ookal brengen ze vaak kwaliteit.

Mav Damian

Avatar

Ik wist niet dat Bridge of Spies van Disney was.

Master Of Films

Avatar

Ik zeg voor. Hollywood is toch al naar de klote.
De negative "andere films lijden onder Disney's succes" is al een tijdje aan de gang, vooral sinds Marvel en Star Wars hebben. De enige studio die nog een beetje kan bijbenen is WB. Maakt toch geen ruk uit of ze bepaalde eigendommen van 21st Century Fox zouden gaan kopen. Op dit moment is de Alien franchise toch ruk. X-men gaat niet de goede kant. Ik hoop dat Sony Pictures en Paramount failliet gaan of worden overgenomen door of WB of Universal of Disney.

Goku32

Avatar

Maar als er een marvel,DC, of star wars film draaid dan weet je zoiezo dat geen enkele anders film kans maakt. Dat is niks nieuws dat weet iedereen al jaren. Wat ik zeg als jij een marvel film maakt heb je zoiezo succes 100 procent geld in het laadje

Decepticon

Avatar

Ondanks de goede kwaliteit ben ik ook tegen de dominantie.

Ik hoop dat Paramount zich weer kan herpakken, want die heeft veel mooie en goeie films afgeleverd, zij gokten teveel op de Transformers, of beter gezegd Bayformers franchise, wat zich tegen hen uitpakt.

Disney moet zich wel een beetje normaal gedragen en niet teveel gaan eisen, want dat gaat op gegeven moment ook tegen je werken.

Prince John

Avatar

Tja gedeeltelijk met je eens Decepticon, maar ik zie eerlijk gezegd niet in hoe het tegen ze gaat werken; de laatste jaren wordt Disney alleen maar machtiger en kopen zowat alles op, zou me niks verbazen als ze in de komende jaren nog voor andere grote studio's gaan en niemand die er wat tegen kan doen. Kijk eens naar de films die de komende twee jaar gepland zijn:
2018: Infinity War, Han Solo, Ant-Man & Wasp, Incredibles 2, Wreck-It-Ralph 2, Big Hero 6 vervolg
2019: Toy-Story 4, Frozen 2, Star Wars 9, Cruella, Avengers 4, Dumbo, Alladin, Mulan en zo vergeet ik er nog wel een paar.
Sowieso beide jaren weer over de paar miljard heen, Disney blijft echt nog wel een tijdje de grote baas en kan weinig tegen gedaan worden.

nieuwslaatste nieuws

meest populair