Girl Model
Recensie

Girl Model (2011)

Een voorzichtig kijkje in de uiterst grimmige kant van de modellenwereld.

in Recensies
Leestijd: 2 min 25 sec
Regie:Ashley Sabin, David Redmon | Cast: Ashley Arbaugh, Rachel Blais | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2011

Het is voor vele meiden een droom om als model je brood te kunnen verdienen. Wie wil er nu niet zo aanbeden worden als een supermodel en binnen een paar jaar genoeg geld sparen om met pensioen te kunnen gaan? De praktijk is echter vaak veel minder rooskleurig, zoals de documentaire Girl Model laat zien.

De film start met een casting in Siberië. Tientallen broodmagere, bleke meisjes lopen rond in hun ondergoed, hopend dat de scouts hen ertussenuit pikken. De dertienjarige Nadya hoort tot de uitverkorenen en mag door naar een modellenwedstrijd van het bureau. Zij wint deze en krijgt hierdoor een contract om in Japan te mogen werken als model. Volgens het contract zal Nadya gegarandeerd opdrachten krijgen voor een paar duizend dollar. Haar familie lijkt met dit nieuws de loterij te hebben gewonnen. Ze hebben werkelijk geen cent te makken en zien de modellencarrière van Nadya als het beste dat het gezin ooit had kunnen overkomen.

De stille Nadya gaat vervolgens naar Japan, waar ze van een koude kermis thuiskomt. Ze mag er geen centimeter aankomen, want dan wordt ze per direct teruggestuurd naar Siberië (wat haar kamergenoot tijdens de opnames overkomt) en krijgt als 'model apartment' een soort hok toegewezen. Die paar duizend euro gegarandeerd werk blijkt ook niet te kloppen. Het is slechts een manier van het modellenbureau om het visum te kunnen regelen. De documentaire laat zien hoe moedeloos de situatie van Nadya is. Ze is nog zo jong en lijkt in Japan totaal de weg kwijt te zijn.

Naast Nadya wordt ook modellenscout Ashley gevolgd. Zij is zelf model geweest en weet precies wat de jonge meisjes te wachten staat in Tokio. Ashley is verbitterd geraakt door haar eigen nare ervaringen als model, waardoor het erg vreemd is dat zij jonge meisjes hetzelfde aandoet. Het laat duidelijk zien hoe egoïstisch de modellenwereld is.

Girl Model is absoluut een geslaagde documentaire die een unieke blik gunt in een wereld waarvan we normaal alleen de glamoureuze kant te zien krijgen. Girl Model maakt daar korte metten mee. Te zien is hoe modellenbureaus en scouts arme meisjes uitbuiten en met valse beloften in een wereld dumpen die ze niet kennen. Het is wel jammer dat we soms slechts een glimp opvangen van de corruptie en duistere zaken die spelen, waar niemand het voor de camera over lijkt te willen hebben. Ook zou het interessant zijn geweest om meer van Ashley te horen over de nare dingen die zij te verduren heeft gehad als tienermodel. Dat zou nog beter laten zien waarom ze zo beschadigd lijkt te zijn als mens (iets wat je nu met name voelt) en wat Nadya allemaal nog te wachten staat. Ondanks deze onbeantwoorde vragen is het een interessante film geworden. Hij stemt niet vrolijk, maar geeft wel een boeiend kijkje in een schimmige wereld.