Recensie

Logan (2017)

De zwanenzang van de onverwoestbare mutant.

door Jan Roselaar om 23:07 in RECENSIES
Logan poster
Regie: James Mangold | Cast: Hugh Jackman (Logan), Patrick Stewart (Charles Xavier), Dafne Keen (Laura), Boyd Holbrook (Donald Pierce), e.a. | Speelduur: 135 minuten | Jaar: 2017

Weinig filmsterren zullen hun doorbraakrollen zo trouw zijn gebleven als Hugh Jackman. De acteur kruipt in Logan voor de negende keer in de huid van de mutante mannetjesputter Wolverine. Hij heeft deze rol zo'n zeventien jaar lang gedragen, te beginnen met X-Men, de film die de aftrap vormde voor het niet meer uit de bioscoop weg te denken superheldengenre. Sindsdien hebben we zo veel superheldenfilms voorbij zien komen dat de beperkingen van het genre zich opdrongen. Logan bevestigt die beperkingen maar haalt ze eveneens hard onderuit, in een film die het 'super' uit haar superheld haalt, maar daarmee paradoxaal genoeg een nieuw hoogtepunt vormt voor de superheldenfilm. Hugh Jackman speelt de onsterfelijke mutant voor de allerlaatste keer, als nooit tevoren. Hij bewijst daarmee dat we Wolverine zullen missen.

Anno 2029 is de maatschappij er niet al te best aan toe. Postapocalyptisch is het nog net niet, maar fijn is anders. In deze naargeestige wereld slentert een gebroken Logan door het Texaanse landschap. Hij zuipt, hij vloekt en heeft weinig op met de wereld om hem heen. Hij slijt zijn dagen met een lullig baantje en het zorgen voor een stokoude, dementerende Charles Xavier (die andere grote X-veteraan, Patrick Stewart). Zelf is hij fysiek niet veel beter af: zijn genezingsgave geeft langzaam de geest, de ouderdom haalt hem rap in. Vechten voor de goede zaak is niet meer aan de orde, de andere X-Men zijn dood en het mutantenras is vrijwel verdwenen. Als het mysterieuze meisje Laura zijn hulp nodig heeft, wijst hij haar nors de deur. Wanneer Logan geconfronteerd wordt met de Reavers, een groep cyborghuurlingen onder regie van een schimmig geneticaconcern, blijkt dat het kind behept is met bovenmenselijke krachten die beangstigend veel op de zijne lijken. Vervolgens slaat het trio op de vlucht met de onvermurwbare schurken in hun kielzog, die vastberaden zijn ook deze laatste mutanten uit de weg te ruimen.

Wolverine was altijd al een ruige kerel, maar in Logan is hij lomper en asocialer dan ooit. Hugh Jackman speelt diens laatste aria met meer bezieling dan ooit. Al die jaren heeft hij zich feitelijk moeten inhouden, maar nu mag hij helemaal los gaan dankzij een voor de X-franchise ongekende leeftijdskeuring. Die 'R rating' (tot en met zestien jaar uitsluitend toegang onder begeleiding van een volwassene) is volkomen terecht. Liefhebbers van het explicietere hak-en-snijwerk komen ruim aan hun trekken; de ledematen vliegen ons om de oren en het taalgebruik is grover dan ooit. Zelfs de altijd zo correcte Xavier maalt niet om een krachtterm meer of minder (tot zichtbaar plezier van Stewart). Logan lijkt wat dat betreft geïnspireerd door het vorig jaar verschenen anarchistische Deadpool, met het verschil dat hier een serieuzere toon wordt gehanteerd. Ouderdom is immers niet om te lachen en in deze grauwe toekomst is sowieso weinig ruimte voor relativerende humor. Laat staan voor superhelden.

Regisseur James Mangold heeft weinig op met de stereotiepe superheld. Ook in voorganger The Wolverine toonde hij meer affiniteit met de menselijke kant van Logan dan met diens krachten. Als Laura hoop put uit X-Men comics - een originele sneer naar het bronmateriaal - spot Logan hiermee door te beweren dat het allemaal een verzinsel is, geen realiteit. Superhelden bestaan niet. Toch werpt hij zich op als haar beschermer, in een parallel met de meermaals geciteerde klassieker Shane. Logan voelt inderdaad meer als een western dan als een superheldenspektakel, wat nog onderstreept wordt door de zuidelijk-Amerikaanse setting vol stof en kogels. De twee genres laten zich onder Mangold treffend kruisen. Uiteraard kent Logan de nodige shootouts met de bad guys, hoewel de eenzame strijder gewapend is met klauwen in plaats van een revolver. Die booswichten laten zich overigens erg makkelijk in stukjes hakken. De Reavers zijn dan ook bijzaak voor Mangold, die niets opheeft met clichématige malle schurken zoals cyborgs.

Logan is bovenal zijn eigen ergste vijand. Zijn haperende genezingsfactor zorgt voor een langzame adamantiumvergiftiging en zijn eigen bloed wordt tegen hem gebruikt door hem te klonen. Het is dit diep persoonlijke conflict met zichzelf dat Logan zijn meerwaarde geeft, want de film weet met haar plotlijn over een bedrijf dat gekloonde mutanten als supersoldaten wil inzetten een gevoel van déjà vu niet te vermijden. Dat gegeven zagen we alleen al in de X-films tig keer voorbijkomen. Logan teert niet op het wat voorspelbare plot, maar vooral op de menselijke personages. Beide generaties gooien hier hoge ogen, want de jonge Dafne Keen geeft formidabel tegengas aan Jackmans heerlijk onsympathieke ouwe knar. De verwantschap tussen Laura en Logan is onmiskenbaar, het stokje mag gelijk aan het jonkie doorgegeven worden. Toch is het Jackman die de meeste indruk achterlaat, voor het laatst in de rol die hem groot maakte, maar hier zo anders gespeeld dan gebruikelijk. Schrijnend, dat we juist dankzij diens zwanenzang toch meer van Wolverine willen zien.

25 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

Logan is 1 van de betere X-Men films geworden. Ik heb wel enkele nitpicks, maar die zijn als het ware door de zon verdwenen vanwege 1 geweldige scene. Voor mij is het meteen de allerbeste scene uit alle (eerste) 10 X-Men films. Die scene bevindt zich in de laatste minuten van Logan. Wat een einde.

Na het zien van Logan wordt het mij al te duidelijk waarom Patrick Stewart & Hugh Jackman ermee gaan stoppen. Logan is voor beide acteurs een prachtig hoogtepunt tevens slotstuk geworden. Het is een verlies voor ons. Maar Dafne Keen als Laura/X-23 is een prima opvolgster van Wolvie geworden. En James McAvoy kan nog steeds door gaan als Charles.

Thomas89V

Avatar

Fantastische film. Niet alleen verreweg de beste X-Men film, maar een van de beste superheldenfilms sinds The Dark Knight. Jammer dat Stewart, die net zoveel indruk maakt als Jackman, niet vaker naar voren komt in deze review. Prachtfilm.

chazillionair28

Avatar

Waarom heb ik het gevoel dat dit de wolvie had moeten zijn die 17 jaar geleden uitkwam ? vloekend en vooral het verschil niet kennen tussen jong en oud. Een geweldige film, hoe voorspelbaar het plot ook was is het een genot te kijken naar de chagrijnig veelvraat.

hoewel ik het heb geaccepteerd dat Hugh gaat stoppen met wolvie, ging ik met een behoorlijk brok in mijn keel de bios uit wetende dat hij deze laatste film een fenomenale prestatie heeft neergezet en toch met de vraag ga blijven waarom dit nooit in de vorige edities kon gebeuren.

edit: Wanneer logan uit komt mag de jackman trilogy ook in mijn collectiekast komen, want hiermee vergeef ik zelfs de geflopte x-men origins film !

Decepticon

Avatar

Jongens jongens, wat een geweldige film, echt dondersgoed! Imo ook idd één van de beste, zo niet dé beste X-Men film.

Sterk verhaal met fantastisch geschreven én vertolkte personages. Ook Boyd Holbrook is echt goed, waardoor ik weer meer vertrouwen krijg in The Predator.
Ook Dafne Keen als X23 is fantastisch.
Het geweld is zoals gezegd werd gerechtvaardigd.

We krijgen idd de Wolverine film, die iedereen altijd al wilde zien, inclusief "berserker Wolverine".

Het is echt een emotioneel geladen film, je leeft echt mee met de personages, ook omdat we al 17 jaar lang genieten van de X-Men wereld en Jackman als Wolverine.
Ik moest tegen het eind van de film bijna wel een traantje wegpinken en ik was wel even stil toen de film was afgelopen.

Decepticon

Avatar

Er is geen after credits filmpje, dus je hoeft niet te blijven zitten.

Mav Damian

Avatar

Man man man ik kan niet wachten als ik hem zie.

chakib82

Avatar

Vette film, ik vind zelf de beste uit de reeks.
En trouwens wel een credit scene niet hier maar elders wel, kijk maar https://www.youtube.com/watch?v=wD3ww8Duv7s

Wel een verassing om te kijken.

superpassie9

Avatar

Net Logan mogen aanschouwen. Wat een fantastische film was dit zeg! Alles klopte gewoon en je ziet inderdaad dat Hugh Jackman zijn ziel en zaligheid er in heeft gegooid om de beste prestatie van Wolverine neer te zetten. Ga dit zien mensen!

Film en Eten

Avatar

Ik heb de film gisteren gezien en ik heb me vermaakt. Hugh Jackman is weer geweldig als Wolverine en de actiescenes zijn erg mooi gemaakt. Ik geef de film een 8.5

chazillionair28

Avatar

voor de geïnteresseerde onder ons, hier een uitgebreide review over de tijdlijn van de x-men inclusief logan :P..

https://www.youtube.com/watch?v=8YGHDTIUt0s

Ed Crane

Avatar

Grappig hoe Fox eerst verguist werd om Fantastic Four en dat ze er niks van begrepen en overal de rechten van terug moesten aan Marvel, terwijl ze nu juist al twee keer Disneys MCU les geven met Deadpool en Logan.

Master Of Films

Avatar

Ed Crane "Grappig hoe Fox eerst verguist werd om Fantastic Four en dat ze er niks van begrepen en overal de rechten van terug moesten aan Marvel, terwijl ze nu juist al twee keer Disneys MCU les geven met Deadpool en Logan."
Leuk dat je een sneer geeft naar MCU. Maar nu is het duidelijk dat je hier niks van afweet. Waarom we nu wel een R-rated Deadpool en een R-rated Logan hebben. Dat had meer te maken met de wisseling van de macht @ Fox. Thomas Rothman (ex CEO van Fox Entertainment Group) was tegen een R rated Deadpool. En dat niet alleen. Zijn andere Marvel fouten waren o.a.


1) Daredevil

Rothman delayed production on 2003 Daredevil movie Starring Ben Affleck, and bullied Mark Steven Johnson into putting more CGI into his movie so it would look more like Spider-Man, and cutting more than 20 minutes of running time out of the movie in order to get more screenings, and therefore more money. Without Johnson's permission. While I doubt lack of interference would have saved the movie, but it certainly didn't help.

The jokes on Rothman though. His interference is what delayed the production of the sequel and eventually sent the rights to the character back to Marvel.

2) X-Men Origins Wolverine and Deadpool

Before Josh Trank had a meltdown with Fox. Rothman got into a dispute with Director Gavin Hood on the direction X-Men Origins: Wolverine, was to take. Gavin fresh off of an academy award winning film, wanted a grim, gritty, violent version of the character more in keeping with the comic book it was based on. While Rothman wanted a brighter more colorful movie that would be able to appeal to a wider demographic. Even going so far as to hire a contractor to tear down and rebuild a set in accordance with his vision for the movie while Gavin Hood was away for several days on a family emergency. To the point where Gavin Hood LEFT the movie unfinished, and the movie was Ghost Directed by an unnamed director. Rothman was the one who mandated that some 'artistic liberties' be taken with the character of Deadpool.

He's the one who sewed Ryan Reynold's mouth shut.
Actually, there's a rumor that Ryan Reynolds actually didn't even play Deadpool in the latter half of X-Men Origin's Wolverine, and that a stuntman played him because he disagreed with what Rothman did to the character. When Ryan Reynolds came to him with the CGI test footage as a pitch for the character, Rothman rejected it out of spite for Reynolds.

3) X-Men 3

Rothman not only rejected a first draft of the script on X Men 3 with the Sentinels in it, because he believed that Giant Robots were 'too fantastic for a mainstream audience to accept'. (This was less than two years before the Bayformers movies would prove him wrong in spades, for better or worse).

While he says that, there are other theories. I believe Rothman rejected the script and delayed the production on X-Men 3 because he had a grudge against Bryan Singer. Because back in 2000 he wanted the first X-Men movie to fail so the studio could get a tax writeoff, and when the movie was such a big hit and got a sequel. . . Rothman didn't take it too well. and the movie was delayed again, and again, and again.

Eventually Bryan Singer, tired of the delay Rothman put on his movie getting greenlit. Left Fox to work on Superman Returns for the WB. This compounded with Rothman needing to get the movie made in order for Fox to keep the rights, resulted in x-Men 3 getting rushed into production. You want to know why the Dark Phoenix storyline, which Singer had been setting up in the last two X-Men movies, was butchered the way it was? Because Rothman didn't care about the material, and his grudge against Singer delaying production on the movie is what ultimately turned X-Men 3 into the jumbled mess it was and is.

4) The Less Than Fantastic Four

In addition to rejecting Singer's X-Men 3 script. Rothman also rejected Peyton Reed's (the future director of Ant-Man) proposal for a Fantastic Four movie that was closer to the source material. He was also the one who put the pressure on Tim Story to make Galactus a cloud in FF: Rise Of The Silver Surfer. Much like with the aformentioned Sentinels, also believing that a giant, purple, planet eating man was too 'Fantastic' for a mainstream audience to accept.

Dat gezegd te hebben. Onder leiding van Rothman kwam er ook de samenwerking met James Cameron voor Titanic en Avatar.

Thomas Rothman werkt nu bij Sony Pictures Entertainment als vervanger van Amy Pascal. 1 van zijn eerste goedgekeurde projecten was Passengers.

Ed Crane

Avatar

@MoF:
Da's me effe een te lange lap tekst om te gaan lezen; ik neem aan dat je naar een verklaring probeert te zoeken maar dat niets m'n observatie tegenspreekt.

Master Of Films

Avatar

Ed Crane "Da's me effe een te lange lap tekst om te gaan lezen"
Heel jammer. Het geeft meer achtergrond infomatie waarom Fox is veranderd met zijn Marvel films. En dat dus niks met een les te geven aan Disney MCU. Het is niks begrepen hebben van Marvel films bij Fox in het algemeen lag bij Thomas Rothman.

Ed Crane

Avatar

Dan is het dus een mooie bevestiging van wat ik zeg.

Master Of Films

Avatar

Oftewel je gelooft in je eigen parochie. :P

horizon

Avatar

Logan bewijst eens te meer dat de beste superheldenfilms niet door Marvel zelf of Warner/DC worden gemaakt.Na de eerste twee X-Men, First Class en Days of Future Past weer een film uit hun stal die deze keer echt de vloer aanveegt met Marvel & Warner creaties.

Let wel: ik vind zowel de Marvels en Warner/DC films vermakelijk en zeker niet slecht! Alleen is Logan plan hoger.

Ed Crane

Avatar

@MoF:
Ja uiteraard geloof ik in wat ik zeg.

Jij blijkbaar ook, want je versterkt enkel m'n punt dat Fox' superheldenfilms voorheen grotendeels but waren en verguist werden. Thanks :P

eltorro

Avatar

@Ed Crane: En vergeet niet de geweldige X-men serie Legion, die ook al het genre omgooit. Ook waren X-men First Class en Days of Future Past natuurlijk toppers binnen het genre. En laten we niet vergeten dat zonder Fox en Sony er misschien helemaal geen MCU was geweest.

Ed Crane

Avatar

Klopt, Days Of Future Past heeft een einde dat beter kon, maar is toch beter dan elke MCU-film, First Class eigenlijk ook wel denk ik.

En toch hoorde je niets anders dan dat Fox alles aan Marvel terug moest geven; genoeg MCU-fanboys (een soort MCU-hipsters als het ware) deden zelfs alsof er geen goede X-Men-films zijn, zelfs DofP niet, en dat't allemaal terug moet naar Marvel die weten hoe't moet zogenaamd...

En toen kwam Fox met Deadpool en Logan en konden zelfs zij niet meer volhouden dat't nu (kan zo veranderen natuurlijk) Fox is die even les geeft. Men ziet natuurlijk ook wel in dat Marvel-Disney die films niet zo 1-2-3 maken.

Ereptile

Avatar

Geweldige film! Het voelde niet aan als een X-Men film, wat ook wel verfrissend was. Heerlijk hoe ze op de personages zijn ingegaan, en niet op belachelijke stedenvernietigende clashes zoals bijvoorbeeld met Apocalypse.

Ik voorspel een grote carrière voor Dafne Keen! Wat een badass was dat in de film zeg! En ook altijd geweldig om Wolverine EINDELIJK op zijn bruutst te zien. Ik genoot iedere keer dat zijn klauwen er uit kwamen om mensen een paar ledenmaten lichter te maken. Daarnaast vond ik Xavier's rol ook geweldig. Wat een interessante character development krijgt hij.

Soms kon ik de vergelijking met The Last of Us niet laten, maar dat was enkel één of twee keer.

Zeker 1 van de betere X-Men films. En zeker aanrader! Ik geef de film een 8! Smiley face

dakai-world

Avatar

Jammer dat dit het slotakkoord is. Hugh Jackman komt eindelijk een keer los in de film. Man, man, man, Wolverine zoals ik hem altijd las in de comics, was daadwerkelijk grofgebekt - zoals het hoort - te zien. Het verhaal is basic, maar ze gaan hier dieper in op personages.

Prof X, is zo tof gedaan. Je ziet dat de mutanten het zat zijn, na al die jaren als tweerangburgers te zijn behandeld, hebben ze zoiets van, het hoeft niet meer. We willen gewoon ons eigen plekje. Je loopt de film uit met een aantal onbeantwoorde vragen, maar dat is juist de kracht van de film. Het is nog niet af, maar toch is het wel gedaan.

X23, ik ben de naam van het meisje kwijt, wat was zij awesome. Ik zie in haar wel een opvolger, maar wacht daar a.u.b. nog een aantal jaar mee. Al om al, peeps, dit is een terechte, maar nog veel belangrijker een waardige afsluiter van Hugh Jackman's Wolverine.

kratoskismb

Avatar

Ik kan er niks aan doen maar ik vond de film zo langzaam en saai. Acteer werk was top maar wat een lange zit.

Konami

Avatar

Ik vond het een geweldige film, met heel veel goofs/nitpicks erin. Voor een superhelden film zat er verassend weinig effecten erin.
Bij het kijken naar de film moest ik soms denken aan Last of Us en soms aan Universal Soldiers....
1. de ultieme soldaten worden gecreëerd,
2. iets met een badguy een auto en een voorwerp met scherpe punten...
3. wordt en het genezen van de lichamen...
Maar ach, je kunt overal wel een vergelijking in vinden, ook al zoek je het niet. Smiley face

TearsinRain

Avatar

Vandaag nog eens gezien, heerlijke afsluiter van het tofste Xmen karakter. Ik ga Hugh Jackman missen en kan me nu nog niet voorstellen dat er ooit een geloofwaardige opvolger komt.

acties