Recensie

The Cloverfield Paradox (2018)

Begrijpelijk dat Paramount de film gedumpt heeft.

door Jim Pedd om 00:02 in RECENSIES
The Cloverfield Paradox poster
Regie: Julius Onah | Cast: Gugu Mbatha-Raw (Hamilton), David Oyelowo (Kiel), Daniel Brühl (Schmidt), John Ortiz (Monk), Chris O'Dowd (Mundy), Aksel Hennie (Volkov), Ziyi Zhang (Tam), Elizabeth Debicki (Jensen), Roger Davies (Michael), Clover Nee (Molly), e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2018

Gezien de groeiende concurrentie op de streamingmarkt is originele content steeds belangrijker voor aanbieders zoals Netflix. Zelfs zo belangrijk dat de streamingdienst een gewillige dumpplek is geworden voor films die aanvankelijk een bioscooprelease zouden krijgen. Zo besloot studio Paramount om producties die naar hun idee niet veel zouden opleveren te verkopen aan anderen. Zodoende betaalde Netflix naar verluidt maar liefst vijftig miljoen dollar voor de wereldwijde rechten op The Cloverfield Paradox. Zonder grote marketingcampagne vooraf, maar met een onverwachte stuntaankondiging tijdens de Amerikaanse Super Bowl trok de opvallende release veel aandacht.

The Cloverfield Paradox is het derde deel in de losse filmreeks die gemaakt wordt door J.J. Abrams' studio Bad Robot. De franchise werd in 2008 gelanceerd met een monsterfilm die draaide om een groep jongeren die in New York City moest vluchten voor een gigantisch monster. Het beloofde vervolg, 10 Cloverfield Lane, liet acht jaar op zich wachten. De connectie tussen de films bestond uit wat losse lijntjes, maar nu is er een derde film, die de voorgangers wat hechter aan elkaar verbindt.

De voice-over aan het begin leert ons dat de aarde te maken heeft met een grote energiecrisis. Om de een of andere reden blijkt een poging om meer zonne- of windenergie (of welke andere soort energie dan ook) op te wekken niet zinvol te zijn. Men vestigt de hoop op een deeltjesversneller, die heel geïnspireerd The Shepard wordt genoemd, en de bemanning van een ruimtestation die deze test. Maar na twee jaar van proeven zonder echte resultaten lijkt niemand meer hoop te hebben en dreigt er oorlog uit te breken op het aardoppervlak.

Tot de laatste proef slaagt. Er gebeuren dan echter zulke vreemde en onverklaarbare dingen dat de bemanning van Cloverfield Station begint te twijfelen aan haar realiteitszin. Ondertussen is er nog een heel los en met de haren erbij gesleept verhaaltje over monsters op aarde. Daar probeert de echtgenoot van een van de astronauten bij weg te blijven.

Vooral dat laatste plotelement verraadt dat The Cloverfield Paradox totaal niet aan de franchise gekoppeld was. Zo is de productie overigens ook ingestoken; de dames en heren bij Bad Robot realiseerden zich pas nadat de opnames waren afgerond dat hier een prima Cloverfield-verhaal in zat. Zodoende werden er nieuwe scènes opgenomen en wat aanpassingen gemaakt om het geheel binnen dat universum te passen. Maar het is meteen een van de zwakste punten van de film en voelt geen enkel moment aan alsof het er echt hoort.

De rest van het verhaal past beter in de film, maar geslaagd is het allerminst. De situatie rond de astronauten, de bizarre zaken die ze meemaken en hoe ze daarmee omgaan, voelt geen moment doordacht aan. Er worden halve pogingen gedaan om spanning op te bouwen via de dialogen, maar ze missen effect. Ook zijn sommige plotelementen wel heel zwak; zo is er op een gegeven moment een geweer nodig en voilà: dat wordt even gauw met een 3D-printer gemaakt. Een luie oplossing.

Net zo gemakzuchtig is de dialoog, die ongeïnspireerd overkomt. Vooral de technische dialoog, waarin de bemanning naar verklaringen en oplossingen zoekt voor wat hen overkomt, getuigt van laksheid. Dat heeft ook weer effect op een mooie cast, die veel beter materiaal verdient om mee te werken. Acteurs als David Oyelowo en Daniel Brühl zijn sterk in hun vak, maar weten bepaald geen goede indruk achter te laten.

Later dit jaar moet er nog een Cloverfield-film uitgebracht worden. Ditmaal eentje die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog en wel gewoon naar de bioscoop komt (zegt Paramount nu althans). Dat geeft vooral de indruk dat de studio aanvoelde dat de film geen kans van slagen had en eieren voor zijn geld koos. Netto opbrengst: Paramount verdient de productiekosten terug en Netflix heeft er weer een matige film bij. Aan Overlord (de tijdelijke titel van de vierde Cloverfield-film) straks de taak om het Cloverfield-universum te redden. Die moet dan wel een stuk sterker in elkaar steken, want anders is het einde oefening.

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SunChaser

Avatar

10 cloverfield lane was precies zo gemaakt. Eerst een andere film genaamd The Cellar en achteraf wat dingen toevoegen om een connectie te maken

Master Of Films

Avatar

Zo besloot studio Paramount om producties waarvan het niet dacht er veel mee te verdienen te verkopen aan anderen.
Een strategie van een noodlijdende studio.

Goov25

Avatar

Het wordt echt een rommeltje.
Het Cloverfield monster uit 2008 (met telefoons en kleding uit die tijd, dus duidelijk afspelend in het verleden nu) zou veroorzaakt zijn door het afvuren van een deeltjesversneller in de verre toekomst (want dat moet wel, gezien hoe snel ze die blonde dame hebben opgelapt) ? Zo lust ik er ook nog wel een paar, met parallelle universa en tijdsprongen kun je elk denkbare plotgat verklaren.

Luukse

Avatar

Grappig, het lijkt wel alsof alle negatieve recensenten elkaar kopieren. Paradox is geen perfecte film, maar wordt wel onterecht afgezeken.

Moet daadwerkelijk alles uitgelegd worden? Ja, er gebeuren rare dingen in de ruimte, en in Nolan's Interstellar kwam iemand uit een wormhole aan de achterkant van een boekenkast en dat vond iedereen ook prima, maar hier struikelt iedereen over van alles en nog wat.

Paradox is een vermakelijke film, en bundelt mooi alles samen van de vorige, en toekomstige films.

LMF

Avatar

Ik had al die slechte reviews op Rotten Tomatoes gezien, dus ik verwachtte een verschrikkelijke film. Met als gevolg dat ik aangenaam entertained was. Het verhaal is nonsens, maar uiteindelijk was het verhaal van deel 1 (een gigantisch monster) dat ook. Ik kan je zeggen dat ik de film op bepaalde momenten geslaagd griezelig vond, geslaagd grappig (die arm en de quotes van Chris O'Dowd!) en toch wel intrigerend om te zien hoe hij verbonden was aan deel 1. Bovendien vond ik de acteerprestaties lang niet slecht. Ik denk zelfs dat hij potentie heeft om een cultfilm te worden, zo'n nonsensicale film die er net grappig en net eng genoeg voor is.

Overigens, op de vraag "Hoe kan het dat deze film verbonden is aan Cloverfield als die zich overduidelijk in 2008 afspeelde?" is het antwoord heel eenvoudig, letterlijk in de film gezegd: het Cloverfield paradox zou dimensies doen kunnen clashen in het verleden, heden en de toekomst.

ThEnd

Avatar

Heb me hier gisteren ook erg mee vermaakt. Wel merkte je inderdaad echt een disconnect tussen het verhaal in de ruimte en op aarde.

chefry1983

Avatar

Ik heb deel 2 niet afgekeken omdat ik het zo saai vond. Deel 1 was wel een goede film. Misschien ga ik deze nog wel eens kijken op netflix

Alexwithmike

Avatar

Het lijkt wel een must om Cloverfield Paradox neer te sabelen.
Ik heb mij echt goed vermaakt en vond de film veel beter dan verwacht na het zien van de zeer negatieve reviews.

ridjieddo

Avatar

Eens met Luukje, leuke en vermakelijke film. Net als Bright wordt deze film onterecht neergesabeld door recensies.

Solid

Avatar

Ik vond de film ook best vermakelijk. Ik heb er naar gekeken als een opzich zelfde staande film. Net zoals ik met prometheus had gedaan. Veel waren daar ook teleurgesteld omdat ze een alien film verwachten.
Anyways, deze film is best fun om eens te zien. Niet meer, maar ook niet minder!

Goov25

Avatar

@LMF. Precies zoals ik al zei: met tijdsprongen en parallelle universa kun je alles verklaren.

The Cloverfield Paradox

acties