Recensie

Last Seen Alive (2022)

Niet de heerlijke parodie op films over verdwenen geliefdes, maar des te hilarischer dat het de makers ernst is.

door Laura  om 21:55 in RECENSIES
Last Seen Alive poster
Regie: Brian Goodman | Scenario: Mark Frydman | Cast: Gerard Butler (Will Spann), Jamie Alexander (Lisa Spann), Russel Hornsby (detective Patterson), Ethan Embry (Knuckles), e.a. | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2022

Nog volop in de ontkenning over zijn mogelijke scheiding, brengt Will zijn aanstaande ex-echtgenote Lisa naar zijn schoonouders. Na een snelle pitstop bij een benzinestation keert Lisa niet meer terug van het winkeltje en lijkt ze in rook te zijn opgegaan. Wanneer Will haar niet kan vinden op de wc's en bot vangt bij het rondvragen, slaat de paniek toe. Hij belt de politie, die hem belooft zijn kant op te komen om hem te helpen. De uiterst voorspelbare zoektocht naar Lisa is hiermee gestart.

In tegenstelling tot het dringende advies van de politie om bij de plaats delict te wachten, springt Will in zijn auto om op zoek te gaan naar zijn vrouw. Compleet over zijn toeren rijdt hij als een bezetene langs alle plekken waar ze zou kunnen zijn. Als alle mogelijke opties uitgeput zijn en de hoop verloren lijkt, keert Will weer terug naar het benzinestation om in gesprek te gaan met de politie. Zoals te verwachten in films zoals deze, kan Will niet rekenen op adequate hulp en neemt hij het recht in eigen hand.

Last Seen Alive is een dertien-in-een-dozijnfilm. Het concept van de verdwenen geliefde en de zoektocht van de wanhopige wederhelft is zo uitgekauwd dat het moeilijk is om hier een nieuwe draai aan te geven. Deze worsteling is pijnlijk zichtbaar in het jammerlijk voorspelbare plot van de film. Het doet net te vaak denken aan de succesvollere varianten Spoorloos en diens remake The Vanishing. Een eigen identiteit is ver te zoeken.

Gerard Butler, die toch zijn strepen heeft verdiend met monsterhits zoals 300, neemt in zijn rol als Will de meest onwaarschijnlijke beslissingen. Na slechts twintig minuten op zijn vrouw te hebben gewacht, is Will al voorbij alle redelijkheid. Vanaf het allereerste moment lost hij conflicten op met een overdosis aan geweld en is de enige boeiende dialoog die tussen zijn vuisten en het gezicht van zijn gesprekspartner. Als kers op de taart lijkt hij daar ook glansrijk mee weg te komen. Hij kan zelfs onbestraft mensen ontvoeren en neerschieten.

Gedurende deze vijfennegentig minuten durende tirade zijn er precies nul verrassende elementen. Zelfs de amateuristische explosies ontberen enig schrikeffect en toveren juist een lach op je gezicht zoals een slapstick dat doet. Tot overmaat van ramp is Jamie Alexander in haar rol van Lisa vergeten om enige menselijkheid en warmte over te brengen, zodat de zoektocht naar deze koude vrouw amper te begrijpen is. Met een iets andere invulling had Last Seen Alive een heerlijke parodie kunnen zijn op zijn voorgangers. Helaas hebben de makers die kans niet gepakt en komen ze met deze flop van een actiefilm.

Last Seen Alive

acties