Together Free [Netflix]
Recensie

Together Free [Netflix] (2021)

Documentaire van een bergwandeling in de Himalaya die uitblinkt door zijn menselijkheid.

in Recensies
Leestijd: 2 min 20 sec
Regie: Kristin Hollmann, Valerie Menke | Speelduur: 78 minuten | Jaar: 2021

Together Free blinkt uit door wat er wordt verteld en schotelt daarnaast ook nog aardige beelden voor. In deze documentaire volgen we twee vriendinnen tijdens hun tocht door het Himalayagebergte, die in voice-over hun gedachten delen over vriendschap, de Nepalese cultuur en de moeilijkheden die ze tijdens de tocht ondervinden. Hoewel de beelden van hun tocht kwalitatief niet uitblinken, zijn ze ook zeker niet slecht.

De openingsfase verspilt geen tijd, maar stelt ons in slechts twee scènes in Duitsland voor aan de twee vriendinnen. In voice-over vertellen Kristin en Val wie ze zijn, terwijl de creatief bij elkaar gemonteerde foto's duidelijk maken dat hun vriendschap lang en hecht is. Die paar minuten zijn alles wat je nodig hebt voordat je met de vrouwen het Himalayagebergte induikt.

Omdat de film wordt gemaakt door twee onervaren filmers is het camerawerk niet fantastisch, maar het is wel te zien dat de vrouwen flink hun best doen. Ze zijn bijna altijd goed in beeld, de camera blijft relatief stabiel en ze hebben zelfs een drone die de grootsheid van de bergen mooi laat zien. Van de creatieve droneshots is er een zelfs zo goed dat hij niet zou misstaan in een professionelere documentaire.

Tijdens de reis vertellen de twee vrouwen in een prettige voice-overstem over Nepal en zijn bewoners. Wat er in totaal wordt verteld is misschien een tiende van een documentaire van bijvoorbeeld National Geographic, maar is wel gebaseerd op wat we zien en samen met de vrouwen meemaken, waardoor het altijd voelt als waardevolle informatie en nooit als loze infodump.

Naast weetjes over Nepal wordt gesproken over vriendschap en wat dat voor de vrouwen betekent. Deze overpeinzingen zijn goed verdeeld over de film en geven een verfrissende kijk op relaties en vriendschappen waar je als kijker ook wat aan hebt. Hierdoor stijgt de documentaire uit boven het simpele reisverslag dat je bij aanvang mogelijk verwacht.

Een reis door de Himalaya is zwaar en de film vertelt eerlijk over de moeilijkheden die door de hoogte en het vele lopen moeten worden doorstaan. Gelukkig is het niet alleen maar moeilijk en zwaar; de momenten waarop de vriendinnen zonder filter met elkaar lachen en dollen zijn net zo vertegenwoordigd als vermoeidheid en ziekte. Het tweetal heeft een camera mee, maar laat zich er ogenschijnlijk niet door beïnvloeden en dat is verfrissend in een tijd waarin vrijwel alles op het internet gespeeld lijkt.

Together Free duurt een prettige tachtig minuten, maar valt in het midden wel een beetje in de herhaling. Daardoor ga je je op een gegeven moment afvragen of er nog iets anders gaat gebeuren dan ervoor. Dat is ietwat jammer, want het einde biedt een mooie conclusie over vriendschap die je niet wil missen.

Together Free is te zien bij Netflix.