Recensie

End of the Road [Netflix] (2022)

Solide thriller met een fantastische finale.

door Femke van Kooten om 20:43 in RECENSIES
Regie: Millicent Shelton | Scenario: David Loughery, Christopher J. Moore | Cast: Queen Latifah (Brenda), Ludacris (Reggie), Mychala Kee (Kelly), Shaun Dixon (Cameron), Beau Bridges (Hammers), e.a. | Speelduur: 89 minuten | Jaar: 2022

Een gezin dat het verlies van de vader nog aan het verwerken is vertrekt op een roadtrip richting een nieuw leven aan de andere kant van het land. Onderweg belandt het gezelschap tussen een crimineel en zijn geld, waardoor het voor moeder Brenda moeilijker wordt om haar kinderen te beschermen. End of the Road is goed geschreven en de familie wordt neergezet, maar dé reden waarom je deze film moet zien, is zonder twijfel de fenomenale climax.

Moeder Brenda, oudere zus Kelly en jong broertje Cameron moeten het huis uit en ondernemen samen met oom Reggie de lange autorit naar Texas. Het gezin zit in de schulden vanwege de dure, maar mislukte medische behandeling van vader Jack, die voor aanvang van het verhaal is overleden. Brenda houdt de moed erin voor haar kinderen, zelfs al weet ze zelf niet meer wat te doen. Door de geloofwaardige vertolking van Queen Latifah leven we met haar mee.

Rijdend door de woestijn van Arizona worden enkele dingen opgezet die de rest van de film en alle volgende keuzes verklaren. Reggie is een blowende mislukkeling, dus pakt hij zonder na te denken een tas vol drugsgeld zodra hij de kans krijgt. Brenda is dochter van een militair, dus kan ze zich aardig verdedigen in een noodsituatie. Cameron speelt schietspelletjes op zijn telefoon, dus is hij niet bang om een pistool vast te houden. Dergelijke 'setup and payoff' wordt vaker in films gebruikt, maar zelden zo effectief.

Naarmate de spanning stijgt wordt de toon grimmiger. Hoewel het plot wordt overgenomen door gebeurtenissen in plaats van dat het geleid wordt door de personages, worden diezelfde personages niet vergeten. Broer en zus blijven dollen met elkaar en de oom heeft het nog steeds moeilijk met zijn mislukte leven. Hierin onderscheidt End of the Road zich van andere actiethrillers.

De actie is goed en zeer geloofwaardig. Er zijn geen pistolen die opeens dertigduizend kogels in hun magazijn hebben of vrouwen van middelbare leeftijd die zomaar een man van twee keer hun gewicht fysiek te lijf kunnen gaan. In plaats daarvan gebruikt Brenda slimme trucjes die ze van haar vader heeft geleerd en moeten de pistolen worden herladen voor een nieuw schot. De hele familie wordt goed gespeeld en de acteurs hebben een leuke chemie samen, waardoor de onderbrekingen van de actie ook prettig zijn om te kijken.

De derde akte start met een zeer solide twist en daarna begint het spektakel echt. De actie is nog steeds goed, maar wordt ditmaal vergezeld door prachtige belichting waarvoor de lichtmensen van het productieteam zeker een prijs verdienen op een of ander filmgala. De personages worden belicht door het felle blauwe en paarse licht van de nacht in contrast met het warme licht van koplampen of lichten binnenshuis. Hoewel dit misschien vreemd klinkt, werkt het veel beter op het scherm dan op papier en hierdoor heeft End of the Road een originele en adembenemend mooie finale.

End of the Road is te zien bij Netflix.

End of the Road

acties