Ostatnia Wieczerza [Netflix]
Recensie

Ostatnia Wieczerza [Netflix] (2022)

Wat begint als niemendalletje verandert in de laatste akte onverwachts in iets origineels.

in Recensies
Leestijd: 2 min 27 sec
Regie: Bartosz M. Kowalski | Scenario: Bartosz M. Kowalski, Mirella Zaradkiewicz, | Cast: Piotr Zurawski (Marek), Olaf Lubaszenko (Prior Andrzej), Sebastian Stankiewicz (Piotr), Malwina Dubowska (Blonde), Lech Dyblik (Antoni), e.a. | Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2022

De hoofdrolspeler steekt zijn hand in zijn mond en trekt verbaasd zijn eigen kies eruit. De kies breekt open en er komt een vlieg uit. Het is een "dat is cool, want het is nog nooit eerder gedaan"-momentje. Wanneer dat soort dingen aanwezig zijn, kan je er meestal van uitgaan dat je naar een slechte film kijkt. Maar heel soms heb je het mis en word je alsnog verrast. Ostatnia Wieczerza bewaart de originaliteit voor het laatste halfuur.

Marek gaat undercover in een abdij. Al enige tijd melden vrouwen zich er aan voor een exorcisme, waarna ze nooit meer worden gezien. Het duurt niet lang voordat Marek ontdekt dat de monniken inderdaad iets op hun kerfstok hebben en de abdij zelf lijkt ook niet helemaal heilig te zijn.

De doorgewinterde horrorfan zal binnen vijf minuten kunnen raden welke twist de film in een laat stadium met de nodige poespas zal presenteren. Tot dat moment is het een saai feest der herkenning: druppels gaan omgekeerd de kraan in, een kruis aan de muur begint uit zichzelf te rammelen. Leuk, mits je nog nooit eerder zo'n film hebt gezien.

Het ziet er wel allemaal gelikt uit. De abdij is een mooie en beklemmende setting. Niemand mag haar verlaten en dat voel je, aangezien de hele film zich binnen dezelfde muren afspeelt. De achtergrondmuziek is (hopelijk) opzettelijk af en toe niet helemaal zuiver gestemd, wat zorgt voor een onnatuurlijk gevoel. En ondanks de rust is de film niet traag. Qua horror is er weinig nieuws, maar door de genoemde punten verveel je je niet. Er is zelfs een geslaagd schrikmoment.

Het is op zich ook wel grappig om te zien hoe Marek buiten de boot valt in het monnikengezelschap. Acteur Piotr Zurawski is een aantrekkelijke vent met een acteurshoofd, terwijl de andere mannen in hun kap wat minder te bieden hebben. Niet dat dat iets uitmaakt, maar het verschil is wel erg zichtbaar.

Dan komt het moment waarop de zaken anders lopen dan gedacht en word je uit je automatische kijkershouding geschud. De voorspelbaarheid is van tafel. Dat is leuk, zo leuk zelfs dat de makers het moment aangrijpen om even wat humor te injecteren. Wel op een milde, droge wijze, waardoor het je niet uit de film haalt.

De climax die volgt heb je wellicht al vaker gezien, maar op basis van al het voorgaande is het er niet een die je in deze film zou verwachten. De makers gaan er echt voor, op een heerlijke manier. De clichés zijn vergeven en het geeft Ostatnia Wieczerza toch nog een verdiende voldoende. De manier waarop de aftiteling in beeld komt is nog dat laatste pepermuntje na. Je bent er toch een beetje ondersteboven van.

Ostatnia Wieczerza is te zien bij Netflix.