Recensie

AlKhallat+ [Netflix] (2022)

Kolder uit Saoedi-Arabië overstijgt nauwelijks het niveau van Bassie en Adriaan.

door Didier Becu om 12:28 in RECENSIES
Regie: Fahad Alammari | Scenario: Fahad Alammari | Cast: Ibrahem Al Hajjal, Mohammed Aldokhei, Ismail Alhassan, Sohayb Godus, e.a. | Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2022

AlKhallat+ is bij ons zo goed als compleet onbekend. In Saoedi-Arabië is dat heel anders. De gelijknamige succesvolle online-serie is werd al meer dan 1,5 miljard keer bekeken. Deze twee uur lange film is daar een spin-off van. Er is dus zonder twijfel een publiek voor deze abjecte nonsens.

Waarschijnlijk is het voor de fans leuk om hun geliefde personages eens in een speelfilm te zien. Maar wie niets heeft met de serie, zal zich ongetwijfeld te pletter ergeren aan deze komedie. Die op het niveau van een Bassie en Adriaan-aflevering blijft rondfladderen, en daar zelfs vaak onder duikt.

Komieken Ziyad Alamri en Fahad Albutairi zijn in eigen land razend populair. Maar je vraagt je af hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen, als je deze rommel ziet. Bij ons zijn het namen die nog niks betekenen, en met wat geluk zal dat ook zo blijven. De film is om hun heen opgebouwd uit vier sketches die qua verhaal niets met elkaar te maken hebben. Het enige verband is dat het om mensen gaat die bedrogen worden. Met als concluderende levensles dat uiteindelijk het recht zegeviert en boontje wel om zijn loontje komt.

Het probleem van AlKhallat+ is niet alleen dat alles spuuglelijk oogt, maar ook dat de verhalen hyperdom zijn. De decors lijken weggeplukt uit een stuk van een amateurtoneelgezelschap en er wordt zo gruwelijk slecht geacteerd dat je alleen maar medelijden krijgt met de acteurs.

De eerste twee sketches zijn nog het minst tenenkrommend van de vier, ook al moet je het dan nog steeds doen met dwaze humor. Zoals een slagroomtaart die omver valt, in het verhaal over een serveerster in een sjiek restaurant die een reservering annuleert en haar ouders die plaats laat innemen, die op van scheiden staan. Of een sullige achtervolging die mislukt omdat de versnellingsbak het niet doet, in een sketch over een stel dieven die autovelgen stelen en voor deze zonde flink moeten opdraaien.

Het tweede uur is moeilijker om te verteren, met als triest dieptepunt het laatste deel. Daarin dringt een vader undercover een discotheek binnen, om zijn zoon voor dit gevaar te behoeden. Daarvoor overlijdt een man bij een verkeersongeluk, maar dat moet grappig zijn doordat zijn telefoon nog in zijn hand geklemd zit en zijn treurende weduwe zo zijn ontrouw ontdekt.

Bijna dagelijks zijn de FilmTotaal-redactieleden in de weer om via onze nieuwssectie het beste uit het aanbod van de streamingdiensten te filteren. Niet dat we het van plan zijn, maar mochten we dat ook doen met titels die je absoluut dient te mijden, dan spant AlKhallat+ ongetwijfeld de kroon.

AlKhallat+ is te zien bij Netflix.

Alkhallat+

acties