Murder Mystery 2 [Netflix]
Recensie

Murder Mystery 2 [Netflix] (2023)

Adam Sandler en Jennifer Anniston worden niet ouder, de grappen wel.

in Recensies
Leestijd: 1 min 59 sec
Regie: Jeremy Garelick| Scenario: James Vanderbilt| Cast: Adam Sandler (Nick), Jennifer Anniston (Audrey), Mark Strong (Miller), Melanie Laurent (Claudette), Jodie Turner-Smith (Countess Sekou), John Kani (Colonel Ulenga) e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2023

Murder Mystery 2 is niet zozeer een parodie op het moordmysterieverhaal, maar meer een typisch Adam Sandler-vehikel. Intelligentie, verrassing of emotionele lading zijn dus bijkomstigheden, het gaat alleen om grappig zijn. Maar waar Adam Sandler en co-ster Jennifer Anniston niet ouder lijken te worden, geldt dat helaas niet hetzelfde voor de grappen in Murder Mystery 2.

Het dieptepunt is een gedateerde grap over O.J. Simpson. Maar de humor is in het algemeen is nauwelijks geëvolueerd van de inmiddels vijfentwintig jaar oude onderbroekenlol. Er is voor de zoveelste keer een grap over Adam Sandler in vrouwenondergoed. Een buitenlandse piloot spreekt de achternaam van de familie Spritz de hele tijd uit als 'Shitz'. Adam Sandler maakt een grap over haargroei als er een kaal personage wordt geïntroduceerd, en over het delen van de armsteun als iemand nog maar een arm blijkt te hebben.

Hier en daar wordt nog een halfslachtige poging gedaan Murder Mystery 2 in het moderne te trekken, met verwijzingen naar tikkies en Billie Eilish. Er zit zelfs een grap in over hoge energie-rekeningen. Maar alle slechte grappen verzieken de sfeer zo dat het lastig wordt om de grappen te waarderen, die wel een (glim)lach verdienen. Dat zijn er een paar, zoals de grap over het shazammen van een operanummer en het moment dat Adam Sandler tijdens een vechtscène een vijand verblind met een lullig zaklampje.

Verder zit er echt te weinig kaas tussen de gaten. Sandler en Aniston spelen op de automatische piloot, niet gehinderd door enige energie of inspiratie. Wie op de verjaardag elk jaar weer met dezelfde fles wijn komt aanzetten, gaat zelf ook steeds minder goed enthousiasme veinzen. Murder Mystery was nog enigszins fris en had iets te zeggen over het genre. Maar deze keer doen de makers veel te weinig met het whodunnit-element.

Eigenlijk zijn Adam Sandler-vehikels inmiddels bijna net zo cliché als de whodunnits die het in Murder Mystery 2 halfslachtig een beetje belachelijk maakt. Het zijn daarmee lotgenoten van ongeïnspireerde irrelevantie geworden. Er is nog steeds een tijd en plaats voor Sandlers humor, ook in 2023. Maar het mysterie is nog even hoe precies, want deze film is niet de oplossing.

Murder Mystery 2 is te zien bij Netflix.