Eldorado: Everything the Nazis Hate [Netflix]
Recensie

Eldorado: Everything the Nazis Hate [Netflix] (2023)

Mooi gemaakte docu over de invloed die de opkomst van de nazi's had op queer personen.

in Recensies
Leestijd: 2 min 16 sec
Regie: Benjamin Cantu, Matt Lamnbert | Scenario: Benjamin Cantu, Felix Kriegsheim| Cast: Eren Güvercin (Manassa Herbst), Eli Otto Kappo (Charlotte Charlaque), Antonio Lallo (Ernst Röhm), Livia Matthes (Lisa von Dobneck), Nicolo Pasetti (Gottfried von Cramm) e.a. | Speelduur: 92 minuten | Jaar: 2023

Eldorado: Everything the Nazis Hate draagt de naam van een belangrijke club uit Berlijn: Eldorado. In deze club konden queer personen zichzelf zijn. Er kwamen lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en trans personen zonder de angst dat ze elk moment opgepakt konden worden. De naam van de docu is echter enigszins misleidend, het is namelijk meer een portret van de toenemende haat jegens queer personen wanneer de nazi's meer en meer macht krijgen. Eldorado speelt meer een belangrijke bijrol als het decor waarin deze personages zich begaven dan een hoofdrol.

Deze documentaire bestaat uit een mengeling van talking heads, archiefbeelden en een grote hoeveelheid geacteerde scènes die het tijdsbeeld schetsen. Met name de geënsceneerde beelden zijn prachtig. Een deel daarvan vindt plaats in club Eldorado en er is daar veel te zien, van de mooie kostuums en kleurrijke figuren tot een warme belichting. Op die manier wordt de sfeer van toen echt tot leven gebracht en kan je je zo voorstellen hoe het is om door club Eldorado te lopen in de jaren twintig.

Dat er gekozen is voor een bredere visie op de opkomst van haat jegens queer personen tijdens de naziperiode in Duitsland heeft zijn voor- en nadelen. Voordeel is dat de kijker veel informatie krijgt over welke impact het nationaalsocialisme had op de LGBTQ+-gemeenschap, tegelijkertijd betekent het een verlies aan focus. De personen die uitgelicht worden klinken stuk voor stuk als mensen die met gemak een eigen film zouden verdienen, daarom mist de film diepgang. Het prikkelt de interesse, maar geeft eigenlijk niet de hoeveelheid informatie die je zou willen.

Hetzelfde geldt voor de (ervarings)deskundigen die aan het woord komen, ook zij hebben maar weinig tijd om echt in te gaan op hun vakgebieden of achtergronden. Dat is jammer, zeker naar degenen die de tijd echt meegemaakt hebben zou je uren kunnen luisteren, omdat de verhalen die zij vertellen een belangrijke historie levend houden.

Als geheel is Elodorado: Everything the Nazis Hate esthetisch een aangename documentaire. De inhoud is uiteraard een stuk grimmiger. Desondanks zorgen de geënsceneerde optredens en de hoopvolle (ervarings)deskundigen ervoor dat het niet alleen maar kommer en kwel is. Hoewel de balans soms zoek is als het gaat om het uitdiepen van de verschillende karakters, is die balans er wel in de manier waarop het verhaal verteld wordt. En dat dit een verhaal is wat de moeite waard is om te vertellen is duidelijk.

Eldorado: Everything the Nazis Hate is te zien bij Netflix.