Recensie

De Nieuwe Wildernis (2013)

Nederlandse natuurfilm van formaat.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Yara Plasman om 20:25 in RECENSIES
De nieuwe wildernis poster
Regie: Mark Verkerk en Ruben Smit | Verteller: Harry Piekema | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2013

Tussen Almere en Lelystad, op een stuk land dat veertig jaar geleden nog onder water stond, is een nieuwe wildernis ontstaan. De Oostvaardersplassen bestaat uit een groot moerasgebied met rietvlakten, ruige graslanden en waterplassen en is daarmee uniek voor Europa. Voor bezoekers is het gebied beperkt toegankelijk. Maar niet getreurd want de Oostvaardersplassen zijn nu uitgebreid te bewonderen in De Nieuwe Wildernis.

De ongerepte natuur is vanzelf ontstaan in de drooggelegde Flevopolder. Maar dat betekent niet dat de mens helemaal geen invloed heeft gehad in het gebied. Zo zijn onder andere de paarden, herten en runderen door de mens geïntroduceerd. Daarnaast bestaat er de discussie of ingegrepen moet worden om massale sterfte tijdens koude winters te voorkomen. Maar over het algemeen mag de natuur zijn eigen gang gaan en dat heeft al voor bijzondere gebeurtenissen gezorgd zoals de legendarische terugkeer van de zeearend.

De makers wilden met deze film kunnen tippen aan de BBC-kwaliteit van documentaires als Earth en Frozen Planet. Een hoog gegrepen ambitie en bijna onvoorstelbaar dat dit mogelijk is met een natuurgebied in ons kleine kikkerlandje. Om dit te realiseren is er twee jaar gefilmd en zijn er in de lucht, onder de grond en zowel op als onder water twintig speciale filmhutten geplaatst. Daarnaast heeft de crew ook moeten afzien tijdens de koudste winter ooit in 2011-2012 met temperaturen van -25 °C in de Oostvaardersplassen. In totaal is driehonderdvijftig uur aan beeldmateriaal verzameld en honderden uren geluidsopnames. Dat allemaal op topkwaliteit. Een bijna onoverzichtelijke hoeveelheid die teruggebracht moest worden tot slechts anderhalf uur aan kijkplezier.

De makers hebben met de voice-over een soort van verhaallijn willen creëren. Daardoor is de film ook voor kinderen interessant. Te zien is hoe verschillende dieren van elkaar afhankelijk zijn wat voedsel betreft. Zo zien we de jonge ganzenkuikens op de vlucht voor moeder vos die daar weer haar jonkies mee moet voeden. Maar ook strontvliegen die in de paardenpoep leven. De De Nieuwe Wildernis laat daarmee op spelende wijze zien dat de natuur zowel mooi als bruut, grappig of ontroerend kan zijn.

Het is jammer dat het verhaal soms nogal geforceerd aan elkaar geknoopt lijkt te zijn en dat het deel rondom het Konikveulen nogal uitgemolken wordt. Daarnaast komen niet alle seizoenen even uitgebreid in beeld, terwijl elk seizoen toch genoeg bijzondere momenten met zich meebrengt. Ook de keuze voor verteller Harry Piekema is verwonderlijk. Hoewel zijn stem zeker niet storend is, is het ook geen stem die heel veel indruk maakt of echt meeslepend is. Maar de beelden zijn echt fenomenaal en die worden gelukkig ook nog ondersteund door prachtige muziek. Het streven naar een zeer hoge kwaliteit is daardoor aardig geslaagd en het is verbazingwekkend welke prachtige natuurverschijnselen zo dicht bij huis De Nieuwe Wildernis toont.

5 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

B@chelor

Avatar

Harry Piekema. Die naam moest ik even googlen. Film ik wel een keer bekijken.
afbeelding

Aston

Avatar

Ga ik zeker zien!

jomake

Avatar

Mij viel op dat afgezien van de landschapsscenes veel close-ups net out of focus lijken te zijn. Af en toe komt er een haarscherpbeeld voorbij waardoor het onscherpe nog meer opvalt en bovendien , wat mij betreft, erg begon te storen.

Reactie van de filmmaatschappij over mijn opmerking hierover:

" Het klopt helemaal dat bepaalde shots in de film onscherp zijn of de
scherpte op een sub onderwerp ligt. Dit is de stijl van filmen van Ruben Smit en hier is dus bewust voor gekozen in de film. Artistieke
interpretatie zeg maar."

Wellicht zijn we te veel verwend met de beeldkwaliteit van de life-series van de bbc.

KeesjeNL

Avatar

B@chelor "Harry Piekema. Die naam moest ik even googlen. Film ik wel een keer bekijken.
afbeelding"
Je hebt je best gedaan om de mafste foto uit te zoeken van die vent:E.

solace

Avatar

Het is al een oude natuurdocu geworden, maar nog steeds te koop op DVD. De grootste leugen over de pracht van de Oostvaardersplassen die er te vinden is. Er is helemaal niets meer over van de mooie natuur. Alle dieren verhongeren er, de lijkenlucht komt je tegemoet. De veulens zijn ten dode opgeschreven, en er is al maanden geen voedsel meer, niet voor de sterken en niet voor de zwakkeren. Alle grazers zijn in een buitengewoon slechte conditie en zullen spoedig sterven. Niemand die zich hun lot aantrekt dan een handvol mensen, die machteloos staan. De politiek is horende doof, omdat een echte oplossing veel geld gaat kosten.
De dood is in de Oostvaardersplassen een verlossing voor alle dieren, na een jarenlang zeer ellendig leven. De natuur is opgevreten, boomsplinters zijn na schors het enige wat er nog aan buikvulling is. Niks natuur, alle dieren zijn ziek en het maakt niet uit welke er momenteel massaal worden afgeschoten. De velden staan vol giftig Jacobskruiskruid, maar er zijn geen orchideeën meer...

De nieuwe wildernis

acties