Jarhead

Jarhead (2005)

Every man fights his own way.

discussie

27 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

MovieMazzter

Avatar

film die mijn (lage) verwachtingen toch wel heeft overtroffen. Geen overdreven heroiek of dom patriotisme, eerder een belichting van de zinloosheid van een enkele marinier in de woestijn op een "slagveld" die in toenemende mate beslist wordt door technologie en luchtaanvallen of op afstand gelanceerde kruisraketten. Niet te vergelijken met de meeste Vietnam films of WO2 films.
7/10

Banned

Avatar

Shryce "@ Banned
Please... de film heeft de emotionele diepgang van een velletje wc-papier.
Het is een buddy film die sympathie vraagt voor een groep simpele 'jarheads' die gewoon niet aan bod komen in de oorlogsvoering, omdat Amerika eerst alles bombardeert en dan pas boots on the ground zet (en dat laatste doen ze liefst steeds minder). Geen enkele kritische vraag/thema wordt aangeraakt.
Alleen omdat ik een andere mening heb dan jij wil niet zeggen dat ik 'm niet begrepen heb. Ik vind 'm gewoon te simpel voor woorden en te zwaar leunen op sterke films in het genre (bijv. full metal jacket, good morning vietnam) waar het heftig filmelementen & muziek uit kopieert.
D'r zitten wel mooie filmische scenes in, maar daar houden de merites op."


Waar haal jij het nou dat is een buddy film is? Slaat nergens op. Het is juist dat het er niet te dik op ligt dat men een kritische vraag wil aankaarten.

Banned

Avatar

Shryce "Zwaar irritante buddy oorlogsfilm, of eigenlijk meer oorlogspropaganda film.
De film gaat er eigenlijk over hoe zeer je medelijden moet hebben met een groepje snipers die aan alle kanten door technische innovaties en overkill tactics zijn ingehaald en daardoor niet meer mee kunnen doden. Da's 't hele verhaal in a nutshell. Oh ja, d'r worden wel heftig scenes gekopieerd uit allerlei wel epische oorlogsfilms.
Het is een echte Call of Duty fire and forget movie zonder enige hersenactiviteit.

Het spijt me maar ik kon echt geen medelijden opbrengen omdat de hoofdpersoon niet genoeg kon doden."


Volgens mij heb jij de film niet goed begrepen...
Jarhead laat ons zien hoe oorlog echt is en het verkeerde beeld dat wij ervan hebben. Men is niet 24 op 24 aan het schieten op elkaar. Al gaan de personages daar in het begin ook van uit. Oorlog voeren op militair vlak is vaak niks doen. De film is allesbehalve oorlogspropaganda laat staan een reclame film voor het leger. De film laat zien hoe saai het kan zijn en dat je soms niet moet doen waar je voor opgeleid bent. Is enorm furstrerend. "Go to hell with Politics, we're here now" zegt een personages nog.
Ook de impact van zo'n oorlog op iemand komt ruim aan bod. (relaties, psychisch,...)

De snipers in deze film doen niks of doden omdat ze moeten wachten op de vijand die maar niet komt. De film was en is nog steeds actueel en blijft een top film van Sam Mendes uit z'n Amerika-trilogie.

Geertwillemvanbeek

Avatar

Echt een geweldige film.
Erg mooi! Geen woorden voor.

8/10

robin001

Avatar

gandalf the white "Dat legt ie een stuk of 5 keer uit in de film. Maar ze bedoelen de vorm van het hoofd als ze die leger kapsel hebben. En ze bedoelen ook leeg hoofd."


Letterlijk pothoofd eigenlijk.

Empolino

Avatar

Het begin deed me inderdaad ook sterk herrinneren aan Full Metal Jacket, maar hoort dat geschreeuw ook niet gewoon een beetje bij het genre? ;)

Dit oorlogsdrama is zoals al gezegd meer psychologisch, als je echt voor de actie gaat is deze misschien niet geschikt. Je moet er van houden!

merijnsa

Avatar

Voor mij 1 van de betere films van afgelopen decennia. Je moet hier geen Saving Private Ryan achtige tafarelen verwachten maar meer kritiek op amerika. Ze kregen ook geen spullen van het leger te leen voor de film, wat meestal wel gebeurd. Het is naast een mooie film ook een erg grappige!

11qqaazz

Avatar

Briljante film over mastruberen en poepschepen. Een geweldige oorlogsfilm zonder oorlog.

De zinloosheid en de onzinnige oorlogshonger onder de jonge Amerikanen word mooi in beeld gebracht.

swompie

Avatar

Vond deze film eigenlijk zelf een jarhead. Om bijna 2,5 uur te kijken naar soldaten die zich vervelen en geen enkel schot lossen is echt te saai voor woorden. Daarnaast is het begin van de film bijna volkomen gejat van Full Metal Jacket die ik meteen na deze film heb gezien (en veeeel beter was). Een 2 krijgt deze film van mij, meer niet.

Loconut

Avatar

Die gozer heet Swofford, niet Swoff (ja ik hou van mieren :E)

PNDG1984

Avatar

Goeie fim vond ik het niet qua actie maar als het over acteren gaat zeker goed het is een film waarvan het begin tot het eind boeiend blijft.

Ravaged

Avatar

Sterke film waarin je geen oorlogshelden ziet, maar juist de average soldaat die geen actie meemaakt. Prachtig als je van films houdt over mentaliteit en het roept ook paar interessante onderwerpen op.

[rating 4,5]

Fr@nk

Avatar

Prachtige film! Als kijker ga je een beetje dwaas weg... maar echt een toppertje.

Rooster

Avatar

lordhumangus "Weet iemand of de film "platoon" ook aan de hand van een echte personage is gebaseerd of een fictieve personage ?, omdat deze film wel veel actie bevatte."

Oliverstone heeft het script zelf geschreven, gebaseerd op zijn eigen ervaringen in Vietnam.

mrs. mann

Avatar

Dan ga ik wel naar een drama of zo...

Rubbert

Avatar

Eén van de beste films die ik ooit heb gezien. Je voelt gewoon hoe zij zich voelen en weinig actie klopt wel, maar dat maakte mij echt helemaal niks uit!

X3nTium

Avatar

Goeie film, niet echt super veel actie, tis vooral de psychise kant van de oorlog

Swampman

Avatar

Wil hem graag zien, maar helaas heb ik te maken met het bezopen bioscoopbeleid van mijn stad Nijmegen die in haar agenda geen plaats inruimt voor deze must-see. Ben benieuwd of hier de komende week/weken verandering in komt. Ik vrees het ergste. :N

gandalf the white

Avatar

j.o.r.i.s "Dit word absolut een topper kijk erg uit naar deze film.

Weet iemand trouwens wat Jarhead betekent:?"


Dat legt ie een stuk of 5 keer uit in de film. Maar ze bedoelen de vorm van het hoofd als ze die leger kapsel hebben. En ze bedoelen ook leeg hoofd.

spacey

Avatar

8 votes en nog steeds het cijfer 10?? hebben jullie de film ook echt gezien? Het lijkt me echt een mooie film, maar een cijfer 10 zou ik nooit uitdelen!

Breug

Avatar

RedDevil085 "Als je op zoek bent naar actie, zou ik hard verder zoeken!"

Was ook wel te verwachten van voormalig theater regisseur Sam Mendes. Ik zie hem niet een soort Black Hawk Down maken.

Bluesky

Avatar

Http://en.wikipedia.org/wiki/Military_slang

en dan onder het kopje jarhead Smiley face

j.o.r.i.s

Avatar

Dit word absolut een topper kijk erg uit naar deze film.

Weet iemand trouwens wat Jarhead betekent:?

Michaell

Avatar

Laten we daar dan 'een goed plot' bij toevoegen. Het is zeker een goede film, ik wil het eigenlijk wel zien.

hermit elephant

Avatar

spacey "ik ook niet! Mooie cast en geweldige regisseur, moet toch genoeg zijn voor een goeie film"

Je wil niet weten hoe vaak die bewering al niet is opgegaan...

spacey

Avatar

merijnsa "Kan niet wachten na de eerste trailer te hebben gezien!"


ik ook niet! Mooie cast en geweldige regisseur, moet toch genoeg zijn voor een goeie film

merijnsa

Avatar

Kan niet wachten na de eerste trailer te hebben gezien!