The Dark Knight (2008)

The night is darkest before the dawn.

Reviews (19)

Nature

Avatar

Deze film heb ik vaak gezien. Topfilm dat zeker, met de beste vertolking van een comicvillian tot nu toe. Wel mist de film de echte Gotham sfeer uit Batman Begins.
De actiescenes van deze film zijn fantastisch gedaan, zoals de actervolging met de joker, een klassieker inmiddels in de filmgeschiedenis, net zoals de verhoor scene, fantastisch acteerwerk in die scene.

Niet Nolans beste film, wel een hele goede film.

JamesBond

Avatar

Inmiddels al ruim de zevende keer dat ik deze film heb gekeken en mijn mening is er niet over veranderd. Althans, ik ben de film om andere redenen gaan waarderen. De eerste aantal keer dat ik de film zag vond ik hem goed omdat ik het gewoon een zeer vermakelijke film vond, maar nu ben ik gaan zien dat de film niet alleen vermakelijk is, maar ook inhoudelijk gewoon zeer sterk is. De eerste helft van de film is veel opbouw. Een aantal vermakelijke actiescènes, maar de eerste helft bevat vooral veel opbouw van het verhaal en introductie. Dit wordt zeer goed gedaan en er wordt goed opgebouwd naar een punt waarop de chaos begint. En wanneer de film dat punt eenmaal bereikt krijg je een aaneenschakeling van geweldig geacteerde en fenomenaal geregisseerde scènes. Deze film bevat zoveel goede momenten die ik me volledig voor de geest kan halen en niet omdat ik de film al zo vaak gezien heb.

Zoals eerder gezegd is The Dark Knight geweldig geacteerd. Christian Bale is als zowel Bruce Wayne als Batman zeer goed in zijn rol, net als Gary Oldman en Aaron Eckhart als respectievelijk Jim Gordon en Harvey (Two-Face) Dent. Hun samenspel is erg goed en vooral hun laatste confrontatie is één van de vele hoogtepunten die de film kent. Maar, en het is onderhand een cliché geworden, degene die de show steelt in deze film is zonder twijfel wijlen Heath Ledger. Zijn interpretatie van de Joker is niet te vergelijken van de minstens zo goede Jack Nicholson. Beide invullingen van de rol zijn erg verschillend en behandelen het personage allebei met recht. Nicholson was echt de gestoorde clown, maar Ledger zet de Joker neer als een in en inslechte psychopaat. De manier waarop hij de rol neerzet is eng en hij weet je vast te houden elke keer als hij ten tonele verschijnt. Hij is zeker één van de meest memorabele schurken in de geschiedenis van de cinema. Ergens heeft hij ook wel een punt met wat hij allemaal zegt.

En dat is ook gelijk waarom ik de film meer (en op een andere manier) ben gaan waarderen. Waar Batman van Tim Burton heel goed in die tijd paste, geeft The Dark Knight perfect de situatie van de huidige maatschappij weer. In alles wat de Joker zegt (hoe bizar het ook klinkt) zit wel een kern van waarheid. Hij zegt bijvoorbeeld 'Madness is like gravity. All it needs is a little push' en als je erover nadenkt is dat ook wel waar.

Kleine stukjes van de film zijn gefilmd in IMAX en dat is prima te merken. Het zijn voornamelijk brede shots die in dit formaat geschoten zijn en ze zien er zeer fraai uit. Maar ook de scènes die niet in IMAX zijn geschoten zijn minstens zo goed. De beelden worden versterkt door een soundtrack die net zo briljant is als de film zelf! Eigenlijk heb ik weinig op te merken aan deze film. Ik ben de film meer (en anders) gaan waarderen dan eerst en The Dark Knight hoort nog altijd in mijn rijtje van favoriete films thuis!

10/10

Olrik

Avatar

Wat valt er nou nog aan toe te voegen aan het commentaar op The Dark Knight????
Ik ben enorm van Batman Begins en The Dark Knight Rises, maar ook mijn mening die vele met mij delen is dat The Dark Knight gewoon het beste deel van de triologie is!
Iedereen die er in speelt is gewoon geweldig en leveren allemaal geweldig werk af en natuurlijk steelt Heath Ledger met zijn welbekende personage The Joker de show!
Een fantastische film en zeker een die ik steeds weer over en over kan zien!

9,0 / 10

pmw84

Avatar

Wat errrrrug dat ik over mijn favo movie ooit niets heb geschreven lol

Heb hem destijds 2x in de bios gezien (IMAX) en nu nog steeds als ik hem op BluRay kijk, krijg ik kippenvel van the Joker. Pffff zo zonde dat deze rol zo erg invloed op hem heeft gehad dat hij er nu niet meer. Ik was afgelopen april in Chicago en daar hadden ze een speciale tour georganiseerd voor The Dark Knight. Met de bus werd je naar de locaties gebracht waar deze film maar ook Transformers gefilmd werden. Echt cool was dat.

Maar ik ben ook met velen eens dat The Dark Knight een van de beste films ooit gemaakt is. Je kan een superhelden film niet met scarface, godfather of andere topfilms vergelijken. Iedere film is in zijn eigen genre de beste. Voor mij is TDK de beste superheldenfilm dat er tot nu toe gemaakt is gevolgd door TDKR (wat speelt Bane toch goed in die film, hij overtreft the joker natuurlijk niet maar zijn stem, zijn look en zijn outfits zijn SUPER OVERTUIGEND als badass mofo).

Jammer zij gestopt zijn met Batman reeks :(

10/10

Moviespecialist

Avatar

Batman Begins was naar mijn mening al een film van absolute topkwaliteit, maar The Dark Knight breekt naar mijn mening alle records. Christopher Nolan is op Steven Spielberg na echt mijn favoriete top regisseur die het volste recht heeft om zo door iedereen gezien te worden.
Christian Bale, Morgan Freeman, Gary Oldman, Michael Caine en natuurlijk Heath Ledger (als de absolute Batman vijand de Joker) spelen geweldig. Natuurlijk mogen ook de onovertroffen special effects zeker niet onvermeld blijven. Wat een top film!!!!

9.0/10

ScatyFan

Avatar

Sorry maar ik heb nog nooit zo'n slechte film gezien, ik had het niet verwacht dat die zo slecht zou zijn. Ik heb bijna heel de film verveeld, ben blij dat ik hem niet in de bios heb gekeken, dan was ik vast wel weg gelopen. Soms zaten er wel REDELIJKE spannende stukjes tussen maar de film totaal ging nergens over. Het einde vond ik helemaal bagger, het leek wel of hun fantasie op was geraakt, te makkelijke einden en ik heb gewoon weer een paar uur mijn tijd verspild in deze bagger film.
Er was ook maar 1 ding goed en dat was acteren. Nou ik denk dat ik nie hoger kom dan een 1. Echt een tijd verspilling deze film.

Tarkus

Avatar

Opnieuw bekeken op blu-ray, en heb niets toe te voegen aan mijn eerdere commentaar.
Fantastische film !!

Commentaar 2008:
Wederom een prima film van Christopher Nolan, die hiermee bewijst dat hij de geknipte regisseur is voor de Batman-films.
De prent zit weer boordevol actie, maar ook heeft de film een zeer goed scenario, beter dan bij de eerste (nieuwe) Batman film.
Christian Bale, Gary Oldman, Michael Caine en Morgan Freeman zijn net als in de eerste film wederom prachtig in hun rollen.
Maar de rol in deze film is toch wel 'The Joker', gespeeld door Heath Ledger. Ik dacht dat met de eerste Joker, toen vertolkt door Jack Nicholson, het niemand beter zou kunnen, maar dat is dus buiten Ledger gerekend. Hij is werkelijk subliem in deze rol, als hij hier niet een Oscar voor krijgt dan weet ik het echt niet meer.
Zoals iedereen wel weet zal dat dan wel postuum moeten gebeuren, want Heath Ledger overleed begin dit jaar (2008).
Maar één ding weet ik nu wel zeker, niemand zal hem dit ooit nadoen, werkelijk prachtig wat hij hier liet zien. Het is des te jammer dat we nooit meer van Ledger's prachtprestaties zullen zien.
Over de film verder: ook de special effects zijn naar goede gewoonte prachtig en de donkere sfeer die zo typisch is voor de Batman-verhalen hangt nu ook weer over de ganse film.
Kortom, een pracht van een film waar je ruim meer dan 2 uur van kan genieten, en dubbel en dik een 5 sterren waard, maar die konden zelfs alleen al op Ledger's naam worden geschreven.

horizon

Avatar

.... en dan gister eindelijk the Dark Knight gekeken.
(Batman Begins heb ik pas begin 2011 gezien, waardering 9/10)

En hoewel er wat plotgaatjes in de film zaten werd het grote verhaal met vaart en kwaliteit afgeleverd. De actie zat ook goed. Puik acteerwerk erbovenop, de vaste mensen zaten nog beter in hun rol dan in Batman Begins. Wel jammer dat er andere actrice voor Rachel was in deze film, hoewel deze oplossing beter was dan het wegvallen van Megan Fox in TF3 Dark of the Moon.

Batman Begins is wel een must see voordat je de The Dark Knight kijkt.

eindwaardering: 9,75/10

RyanD

Avatar

De beste superheldenfilm ooit!

Christopher Nolan heeft , in tegenstelling tot andere superheldenfilms, een hele volwassen held neergezet (de leeftijdsgrens moest zelfs van 12 naar 16).
Natuurlijk had Nolan een geweldige cast om zijn verhaal te vertellen. Aaron Eckhart, Heath Ledger, Michael Caine en Morgan Freeman. Stuk voor stuk topacteurs die allemaal in dienst speelden van Christian Bale. Terwijl acteurs van megaproducties elkaars ego vaak geen ruimte gunnen.

DE ster van de film is wijlen Heath Ledger (RIP). Die met the Joker waarschijnlijk de beste villain ooit heeft neergezet.

wallace

Avatar

The Dark Knight


Ik vind de film echt heel goed. Ik vind hen ook 5 sterren waard. Ik vind het verhaal ook heel goed. Het is een goed vervolg van Batman Begins. Zelf vond ik Batman Begins wel leuk maar deze vind ik zelf beter. De personages vind ik ook heel goed.
The Joker vind ik allerbest. Hoe hij doet en die lach en alle andere dingen. The Joker vind ik echt een geweldig personage. De Joker is me lieveling vijand geworden in alle films die ik tot nu heb gezien. Het is me lieveling film geworden omdat de Joker het super goed speelt. En dat het gewoon bijna geen superhelden verhaal is. Batman en alle andere personages vind ik ook heel goed. Het is gewoon een film die je gezien moet hebben,serieus.

Steve-O

Avatar

Inderdaad beste Batman film maar ook een van de beste films ooit gemaakt!!! Mensen denken misschien dat dit deel niet te overtreffen is of dat er geen beter verhaal gevonden kan worden maar dat is bullshit!!! Ik geloof in Christopher Nolan en co. Kom maar op met de beste (superhelden) trilogie ooit gemaakt!!!!!
Mogelijke villains voor deel 3: Two-Face, Riddler, Hush, Prometheus, Hugo Strange, Rupert Thorne, Black Mask en Deadshot. Ook al gaat het niet alleen om de villains, dat was blijkbaar wel het geval bij Spider-Man...

Ricardo van den bragt

Avatar

Hoezeer De eerste Batman film van Tim Burton in mijn hart zit..
Vind ik deze echt Meesterlijk en ben ik blij dat hiermee Batman weer serieus word genomen!Sinds de films van Joel en de tv serie van de jaren 60 zat er zon sfeer op van heej ben jij Batman fan,maar dat is toch zo kinderachtig!kan ik nu naast de films van Tim Burton zeggen heej kijk eens naar Batman Begins of The Dark knight!

Daphhero

Avatar

Ik heb het niet zo voor Batman films, of films in die aard, maar deze film heeft mij deugd gedaan maar ik vind het voor zover niet de beste film ooit. Waarschijnlijk zijn er nog betere films en ik vind alle acteurs goed in deze film, iedereen kan zijn rol goed neerzetten en spijtig dat Heath er niet meer is, want hij is een supergoede acteur. Besluit: The Dark Knight geef ik 8/10


ps: misschien vind je dit op het moment de bese film ooit, maar misschien is de volgende batman wel veel beter.

stefanvh

Avatar

Pffft wat een onzin wat hier allemaal uitgekraamd word.
Over smaak valt wel degelijk te twisten, maar dan nog kan het zo zijn dat iemand the dark knight beter vind dan alle andere films die hij/zij ooit heeft gezien.

Dus zoiets:
'Of je kijkt te weinig films, of je weet andere films niet op waarde te schatten!'
Is natuurlijk volkomen onzin, laten we daar duidelijk over zijn!

Een redelijk antwoord op zoiets kan bijvoorbeeld zijn;
Als je echt zo'n filmkenner bent als dat je je voordoet zou je zelf ook moeten toegeven dat TDK een sterk staaltje vakmanschap is, of ten minste dat het een enorm goed script heeft.

En dus niet; "Oftewel JIJ! bent dom"
Door jezelf naar zo'n niveau te verlagen wek je sterk de indruk dat je zelf minder begaafd bent.

Laten we de vredespijp roken met z'n allen en tot de conclusie komen dat niet iedereen TDK even leuk zal vinden als anderen, maar dat dit wel degelijk een goede film is. Of je die nou leuk vind of niet!

RESTECP

abba82

Avatar

Het was zeker een dijk van een film. Zonder twijfel een van de beste strip verfilming ooit. Maar om Heat Ledger elke keer maar alle credit te geven vind ik veel te ver gaan. Wat deze film zo ontzettend goed maakt is dat iedereen iets toevoegd. Niemand acteert over de top of slecht. Het klopte allemaal perfect. Ik vind iedereen goed in deze film. En dat is toch echt wel te danken aan de C. Nolan en de studio die hem de vrij liet.

Ik hoop echt zo dat iedereen er weer van de partij zal zijn in deel 3, behalve Heath helaas. Hoop dat ze Nightwing gaan introduceren en wat ik ook heel erg hoop is dat ze meer characters een cameo rol gaan geven. Zoals Superman, Wonder Woman, Green lantern enz. Maar ik las dat Nolan dat niet ziet gebeuren. Omdat er in zijn Batman geen superheroes bestaan met speciale krachten. Batman speelt zich af in onze wereld zei hij. Dus ik ben benieuwd.

Dazzlestan

Avatar

Oke,

Ik vind het de beste Batman film ooit. Wel een beetje langdradig. Uitstekende acteerprestaties van Aaron Eckhart, Heath Ledger en Christian Bale.

The Scarecrow (Dr. Jonathan Crane) zit ook in deze film, maar komt m.i. niet goed uit de verf, want kan hem niet meer herinneren

Heeft Batman last van een verkoudje? Wat een rare stem zet Bale op in z'n suit.

Hoe vaak steekt the Joker z'n tong uit, om zn lippen nat te maken! Dat is een beetje overdone

LuCos

Avatar

Oke ik wil laatste woord graag hebben in deze mooie tijden van de discussie rondom beste film ooit of niet.

Je kunt bijna nooit zeggen dat een film de beste film ooit is. Is het zelfde dat je nooit nooit kunt zeggen omdat je het nooit zeker weet. Misschien over tien jaar komt er een nog mooiere film en zeggen mensen weer dat dat weer de mooiste film is ooit.

Dus ik denk dat mensen die in beste film ooit geloven dat gewoon moeten doen en diegene die er niet in geloven zich er nooit mee moeten bemoeien wat die ander er ooit van zal vinden.

Tot ooit.
[EDIT]
oke, voor dat iedereen tegen mij een discussie aan wil spannen, asjeblieft probeer te begrijpen dat ik misschien soms toch wel een beetje sarcastisch over kom en ik dus niet alles helemaal letterlijk neem. Sorry voor het ongemak.

stefanvh

Avatar

Kent hier iemand de film Thank you for smoking?
Daar doet deze hele discussie ( in al z'n zinloosheid ) me nogal aan denken Smiley face
En het is voor iedereen verschillend wat ze van een film vinden, afhankelijk van de leeftijd/emotie/en ofc hoe erg je opgehyped bent vantevoren ;)
Persoonlijk vond ik TDK super, acteerwerk vond ik echt geweldig ( niet alleen van heath, iedereen was subliem ), hoe het verhaal in elkaar zat vond ik erg goed ( terugkerende elementen etc. ), opbouwen naar een climax ( niet het hele boot-stuk, maar harvey dent! ), zo'n complete film en naja zeker een van m'n favorieten, ook na inmiddels 4x in de bios zien :P

hans1970

Avatar

De beste badmanfilm ooit (al had het 1e deel de beste filmmuziek van Prince). Gotham City is dit keer een echte stad en geen studio dus dat haalt het ''stripverhaal" er gelukkig uit. Christan Bale speelt erg goed maar hij haalt het niet bij de acteerprestaties Heath Ledger, schitterend gewoon, hoe hij de Joker neerzet.
Het hoogtepunt van de film is halverwege de film waardoor de rest van verhaal een beetje geforceerd overkomt om de film lekker lang te laten duren. Ik vond ´m persoonlijk daardoor te lang duren.

Maar zeker een goede film en waard om te kijken. T+)