Iron Man Three (2013)

Unleash the power behind the armor.

Reviews (15)

Magalaan

Avatar

De film deed ook mij aan aan de ontwikkeling in Batman denken. Effecten zijn sterk maar verhaal en karakterontwikkeling laten te wensen over.

Kijken we naar de persoon die tot grote schurk wordt gepromoveerd dan zien we niet meer dan een kwijlende psychopaat zonder een echt plan. Van een superintelligent kwaadaardig genie verwacht ik wat meer beheersing, dan de kinderachtige optredens die we voorgeschoteld krijgen.

Tony Stark werd in de vorige delen veel beter neergezet als een idealistisch maar ook egocentrisch, bij tijd en wijle machtsdronken genie. Nu slaat het teveel door naar labiliteit en zelfdestructie en wordt het ongeloofwaardig en zelfs vervelend om naar te kijken. Het zelfde wat we ook in de Batman films zien.

Ik vind dat overdreven donkere gepsychologiseer in wat in de basis jongensdromen zijn teveel van het goede. Waarom moeten alle helden worden omgezet in neurotisch wrakhout? Helden horen juist een voorbeeld functie te hebben. Maar in de moderne definitie van heldendom moeten ze steeds meer op hun labiele aartsvijanden lijken.

Natuurlijk zit aan de zucht naar heldendom megalomane, sadomasochistische kanten, maar de echte held is dan ook meer een held tegen wil en dank, dan een machtszoeker die aanbidding wil. Soms denk ik wel dat er in Hollywood zoveel cocaïne gesnoven wordt dat men alleen nog maar in termen van heftig en nog heftiger kan denken. De films worden er jammer genoeg niet beter door. Met elke nieuw vervolg wordt alles weirder en het geweld zinlozer.

Eigenlijk worden de hoofrolspelers steeds meer ontmenselijkt door ze zo extreem te maken. Daardoor wordt het moeilijker om je er nog mee te identificeren.

Het scenario is verder erg cliché op die ene wending na, die erg ongeloofwaardig is uitgewerkt en daarom eerder afbreuk doet. Dat past ook niet midden in de film hoort eerder bij een ontknoping en moet passen bij de karakters. Nu lijkt het iets dat in het verhaal gelast is.

Waar ik me ook aan erger is het actiehelden jargon dat zo uit het Amerikaans leger is geplukt. Zo praten alleen militairen. Ook de manier waarop men steeds anderen afsnijdt met slimme wendingen komt geforceerd over. Tony Stark praat met een kleine jongen alsof hij een ondergeschikte soldaat een les wil leren. Terwijl hier juist een gelegenheid ligt om tot een wat gevoeligere interactie te komen.

Uiteindelijk wordt het daardoor een film met een hoop lege geweldscalorieën.

Roeltje

Avatar

Ok, lets just talk about this.

Ik wil het eerst hebben over 'de' grote twist van het verhaal. Die kwam voor mij op een onverwacht moment. Daarna was ik ook even afgeleid omdat ik nog helemaal in shock was. Was deze keuze geslaagd? Nee. Nu begrijp ik iedereen die zegt dat dit en overdreven komedie is. Het is waar. Tony Stark doet het weer erg goed met zijn grapjes, maar zo'n streek uithalen gaat me te ver. Zelf houd ik erg van twisten en onverwachte wendingen, dat houd het speels. Maar zo'n verkrachting van een personage?

De visual effects waren meesterlijk en het ziet er allemaal prachtig uit. Sommige lijnen zijn te vluchtig uitgelegd, het gebeurt allemaal heel snel. Ik heb mij hier geweldig mee vermaakt verder, maar meer dan dat ook niet.

7/10

Tarkus

Avatar

De cast in de Iron Man films krijgt steeds meer grotere namen, o.a. in deze een grappige en onherkenbare Ben Kingsley, maar of het dan beter wordt dat is een andere vraag.
Net als in de vorige 2 films is er aan actie geen gebrek, ook niet aan spectaculaire special effects.
Maar net als in de vorige films ook mis ik een degelijk scenario, toch spijtig want het personage leent zich toch voor een goed verhaal.
Het lukt immers wel in The Avengers, maar niet wanneer men de actiehelden solo in een film laat opdraven.
Helaas, ik hoop dat nummer 4 beter is, want bij deze prent ontbreekt nu ook nog eens een goede soundtrack.
Kortom: leuk om eens te bekijken, maar het raakt me niet echt !!

Glennekeeeee

Avatar

Ondanks de wisselende reacties heb ik toch wel ontzettend genoten van de film!

De film bedraagt misschien inderdaad minder actie dan de vorige delen maar dat mocht ook wel eens, want we zien Tony Stark worstelen met de gebeurtenissen tijdens The Avengers, op zich ook logisch, hij is maar een mens dus vind ik het normaal dat de film trager op gang komt. Kingsley speelt zijn rol met verve, hij komt echt dreigend over en het contrast met de twist van zijn personage is best hilarisch. Het enige wat ik over deze twist kan zeggen zonder te veel los te laten: ik vond de twist op zich wel goed gevonden, ben niet betrouwd met de comics dus, alleen de manier waarop en hoe snel die twist plots gebeurt vond ik wat minder gevonden, dat hadden ze beter kunnen doen. Alle acteurs spelen echt op niveau, de muziek is sterk, het enige wat ik nog als kleine opmerking heb is het camerawerk dat ik soms iets te cheap vond voor zo een grote blockbuster.

Je moet dus precies 45min wachten op de eerste echte actiescène maar die is wel af, daarna is het eigenlijk wachten op de finale maar die maakt zoveel goed dat je al de rest vergeet. Ik vond de periodes daartussen overigens ook niet eens saai want het legde het verhaal goed uit en de personages speelden top waardoor het verhaal niet inzakte. Het is toch sterk van Marvel hoe een verschillende finales ze al hebben afgeleverd in Phase 1 en 2. Als je alle films naast elkaar legt kom je eigenlijk echt wel zeer verschillende finales tegen maar die van IM3 was eerlijk gezegd wel een toppertje. non stop actie en non stop twists in de finale zorgden ervoor dat je op het puntje van de zetel zit :p ik vind het dan ook spijtig dat ik niet in de bioscoop geraakt ben toen want dat had het nog extra gemaakt.

Ondanks de gemixte reacties is Iron Man 3 een waardige opvolger voor zowel de Iron Man Reeks als op The Avengers. De film heeft een cast die zeer sterk speelt, de typische komische accenten zijn aanwezig, het verhaal is anders dan de vorige delen en rust voort op de gebeurtenissen tijdens de Avengers, de actie is minder aanwezig daardoor maar is wel ijzersterk gefilmd en bovenal is het sterke blockbuster die de stand alone-trilogie van de Iron Man reeks mooi afrond.

PS: op zich is het einde zelfs geen definitief einde hij laat al zijn pakken wel ontploffen maar dat kan je ook zien doordat hij voelde dat die pakken zijn leven teveel overnamen en hij dat nu weer op een lager pitje wil zetten zoals tijdens Iron Man 3. je kan het ook zien als een definitief einde maar ik denk zeker dat we niet enkel Tony Stark zullen zien in A2 en A3

Barbossas

Avatar

Jammer dat The Manderin geen echte slechterik blijkt te zijn, maar een gespeelde acteur. Hierdoor verlies je gelijk een deel van de spanning die in de trailer wel te zien was.

Daarnaast was Tony Stark wel weer gewoon goed. Grappen waren af en toe flauw, maar wel leuk. Mooi spectaculair einde die eigenlijk voorspellend was, maar toch krijgt deze film van mij 7/10
Heeft me vermaakt en daar draait het bij een film om.

Banned

Avatar

Goed gemaakt allemaal, maar de film is al even saai als zijn voorgangers. Tony Stark is een oninteressant personage dat nu ook al zijn humor is verloren. Na 3 (4) films met Tony stark is het personages nu echt wel helemaal op. Het eerste uur krijgen we maar 1 actie momentje en dat compenseert bijlange niet de soms irritante en saaie praat scenes tussendoor die mij ook in deel 1 en 2 al zo parten speelden om de films door te komen.. Op de koop toe moeten we ook nog de vervelende bijrol van opblaaspop en dader van de vorige twee episodes, John Favreau doorstaan. Gelukkig stilt de finale nog een beetje de honger naar spektakel.
Iron Man 3 voelt aan alsof de film moest gemaakt worden zonder dat men eigenlijk weet welke richting het uit moet. Ik hoef nu zeker geen vierde deel meer te zien. Tony Stark werkte nog net in The Avengers, maar dat was omdat hij response krijgt van zijn collega's, hier is het weer een pijnlijke en zielige one-man show Het beste compliment dat ik de film kan geven is dat ie iets beter is dan het afschuwelijke tweede deel. 4/10

AnneBa

Avatar

Ik vond de eerste Iron Man goed. Maar deze derde is gelijk aan de 2e bijna = slecht, weinig creatief, 't zelfde van het zelfde. Ze hebben een thema en melken het tot in der treure uit.

Ik begin me ook steeds meer te storen aan hoe in populaire films Amerikaanse real life USA 'vijanden' meer en meer verwerkt worden. Extremistische terroristen verkleed als Arabisch / Chinese mensen? Het wordt steeds minder creatief en slaapverwekkend.

jaime91

Avatar

En wat ik trouwens ook nog best jammer vind is helemaal op het eind als Tony eindelijk van die shrapnel wordt verlost. Prima dat ze dat doen en het zo afronden, maar dat ging wel echt veel te snel. En te gemakkelijk. Hadden ze dat niet in deel 1 of 2 al meteen kunnen doen? Dat had Tony veel gezeik bespaard vooral in deel 2 als hem dat bijna fataal wordt.

Dat vind ik echt een enorme blunder.

jaime91

Avatar

Ben net terug en ik heb echt genoten. RDJ is echt te gek als Tony, en het klopt dat deze film veel meer Tony dan Iron Man heeft maar ik vind dat niet meer dan logisch en juist erg tof! Tony raakt dit keer alles kwijt dus dan is het logisch dat hij het op sommige momenten ook moet doen zonder zijn pak, en dat werkte best goed. Don Cheadle is dit keer ook veel meer in actie te zien en ook dat vond ik ontzettend leuk om te zien. Als RDJ zou stoppen met het spelen van Stark dan mag Cheadle het zeker overnemen. Ik wil ook best wat meer van dat personage te weten komen, en in deze film laat hij zien dat hij zich ook heel goed kan redden in actiescenes. En komedie kan hij ook, dus hij is de perfecte vervanger. Het zou nog leuker zijn als Tony en James Rhodes wel nog samen in The Avengers 2 te zien zijn.

Dan over de grote twist. Zonder spoilers kan ik daarvan zeggen dat ik persoonlijk geen enkel probleem ermee had, maar ik begrijp de mensen die daar wel een probleem mee hebben. Ik zag hem voor een gedeelte aankomen, maar een gedeelte verraste mij ook. En als ik er wat dieper op in ga dan kan ik zeggen dat ik de comic fanaten heel goed begrijp. In de comics is The Mandarin blijkbaar een van Tony's grootste vijanden, en Ben Kingsley voor die rol vragen was een hele goede keus. Dan snap ik dat mensen het een ongelooflijke tegenvaller vinden als Kingsleys personage een ontzettende sul blijkt te zijn. maar ik vind dat Kingsley de komedie ook heel goed deed, en dat The Mandarin uiteindelijk een acteur blijkt te zijn zag ik totaal niet aankomen. Kingsley was wel echt goed in zijn rol. Hij was goed als badass badguy en maakte daarmee indruk. Maar hij was ook hilarisch als de acteur die The Mandarin moet spelen. Dat Guy Pearce de touwtjes in handen had had ik wel gedacht. Maar Guy Pearce vind ik ook een hele goede acteur, en als badguy vond ik hem ook best overtuigend

Conclusie: Voor mij is dit de beste Iron Man van de 3. De komedie is weer zoals het moet zijn, en dit keer komt Tony echt voor de grootste uitdaging te staan en dat werkte allemaal heel goed. Het 3D was meer een gimmick, al voegde dat tijdens sommige actiescenes wel een beetje toe, maar toch vind ik het onnodig om dat bij deze film te verplichten. De CGI is verder fantastisch, en zeer spectaculair net als de actiescenes en de scenes tussen Tony en het kleine jongetje zijn ook geweldig. En een goede plottwist die mij voor een gedeelte echt verraste en die ik echt goed,gedurfd en slim bedacht vond. Maar het is een twist zonder middenweg. Of je vind hem goed, of je vind haat het. Ik snap beide kampen.

Het enige echte minpunt wat ik heb is het gedeelte op het eind. En dit is geen spoiler want dat is ook te zien in de trailer. Op het eind met al die pakken van Tony, vond ik het wat to much worden. Dat had wat minder gekund. Maar de confrontatie op het eind was verder echt geweldig! Daar hebben ze het einde van deel 2 helemaal mee goedgemaakt. Het mag duidelijk zijn, dat ik ontzettend heb genoten! Top film! Hoop dat de rest van phase 2 net zo vermakelijk is als deze. Van mij mogen ze Iron Man nu ook even laten voor wat het is. De film rond alles mooi af, en nu is het de beurt aan de rest van The Avengers. Phase 2 is in ieder geval zeer goed begonnen wat mij betreft.

Oh en nog 1 ding, Gwyneth Paltrow is echt HOT :~ in deze film. en BADASS! DAMN! En ik denk dat het voor de meeste wel duidelijk is maar even blijven zitten tot na de aftiteling! Vond die scene die dan volgt best grappig.

Steve-O

Avatar

Hij was leuk, had gave/goede momenten maar ook z'n zwakke. Er waren bijvoorbeeld een paar hints naar het plot die meteen duidelijk waren; Maya als slechterik, mia is aim en dat Aldrich ook een vinger in de pap had bij de 'slechterik' al zag ik dat van Kingsley niet aankomen vond ik het geen domper. Juist erg leuk dat ze dat zo gedaan hebben.

De film zag er erg mooi uit, de 3D was ook prima. Al blijf ik erbij dat 3D het beeld in een opzicht wat minimaliseert, ik vind het erg jammer dat ze bij 't MCU nog steeds geen IMAX gebruikt hebben. Los van de technische aspecten was ik wel blij dat de slechteriken in ieder geval geen mannen in pakken waren maar een soort mutanten. Ook gaaf: los van het feit dat 't vallen van Pepper totaal geen indruk achterliet, zeer zeker niet dood, vond ik het leuk dat ze ook even ging vechten. Het pak was ook cool.

Ik vond 'm beter dan Iron Man 2 (maar natuurlijk) en the Avengers. Ik vergelijk 'm verder niet met de andere Marvel films. Maar beter dan de eerste Iron Man? Nee dat denk ik niet maar was zeker niet verkeerd.

Bane1

Avatar

Ik heb deze film een 6 gegeven. Als je de film hebt gezien weet je wel waarom. Omdat die ‘onthulling’ gewoon voor mij een groot deel van de film verpest heeft. De Mandarin is als villain hetzelfde kaliber als Lex Luthor, Joker, Sinestro, Green Goblin en Red Skull. Met dat bedoel ik dat ze de grootste aartsvijanden zijn van de protagonist. Hoe ze de Mandarin personagw hebben behandeld is gewoon een belediging voor de mensen die van de Mandarin houden. . Voor mijn gevoel is deze film meer gemaakt voor mensen die gewoon naar een Iron Man film gaan kijken en niks van de comic books weten. Het enige wat ze weten is de verhaal lijn van Iron Man 1&2 en The Avengers samen meer niet.

Frietgezicht

Avatar

Leuk filmpje maar daar heb ik ook wel alles mee gezegt. Tony beleeft weer een avontuurtje met wat humor en actie maar ik loop niet de bios uit denkend dat ik juist 1 van de beste superhelden-films gezien heb.
De twist rond Kingsley is voor mij juist onwijze tegenvaller dat ik kwartier hoopte dat het toch anders zat.

Verschil met een film als The Avengers is ook dat er veel leukere karakters inzitten. Behalve Stark zijn er weinig boeiende karakters hoewel Iron Patriot dit keer wel stuk leuker is. Maar verheug me meer op Thor 2 waar ook een Loki rondloopt.

Af en toe vond ik wel veel herhalingen erin zitten zoals het wachten op onderdelen z'n pak en het verwisselen ervan. Tony leek zonder pak af en toe ook wel extra krachten te hebben met enorme springen enz die topsporters hem niet nadoen. 6je vind ik wel zat.

benjamin

Avatar

Marvel begint Phase 2 en de bioscopen beginnen met het seizoen van de zomer blockbusters (al speelt de film zich wel af rond de kerstperiode). Maar in ieder geval zijn we wel alvast goed begonnen.

Deze keer geen aanloop naar The Avengers, maar gewoon een fijne blockbuster waar Tony Stark echt centraal staat. Op vele vlakken is dit ook direct het meest intense avontuur voor Stark (en Downey Jr. kan daar uiteraard goed z'n ding mee doen). Niet dat de andere ingrediënten van Marvel plots verdwenen zijn: er is nog altijd veel humor (alleen Happy leek was té veel uitgemolken in het begin) en opwindende actie (eindgevecht is dit keer ook echt een climax en niet zoals in Iron Man 2 snel afgehandeld).

Ook leuk aan het einde is hoe de film haast het verhaal van Iron Man probeert af te ronden. Er mag dan nog op het einde van de end credits staan dat Tony Stark terugkeert - ergens zou het niet zo erg zijn als we geen Iron Man 4 krijgen, want Iron Man 3 heeft het einde dat dit personage verdient.

En dan over de villains. Kijk, ik ga spoilertags gebruiken, maar ik zou wel oppassen als je de film niet gezien hebt en veel surft. De onthulling dat The Mandarin een acteur was, zal wel reacties opwekken (en veel gelach in de zaal gisteren omdat Kingsley de acteur met veel humor neerzette). Mij stoorde het niet echt omdat het idee erachter mij wel aansprak. En Guy Pearce was zeker een uitstekende villain voor de rest.

Misschien ten slotte nog enkele honorable mentions: Don Cheadle is echt goed in komisch acteren en Ty Simpkins is misschien wel één van de coolste kinderen die ik in tijden in blockbusters gezien heb.

Goov25

Avatar

Eens met Ereptile.. Dat Kingsley geen echte badquy was viel mij idd ook tegen, hoewel ook dit een rol is die ik van hem compleet niet gewend was, en best vermakelijk!

Verder goede actiefilm met veel humor. Absoluut niet het niveau van The Avengers (maar dat had ook niemand verwacht), maar zeker leuke wegkijkfilm. Dat wat de recensie een 'gammel scenario' noemde herken ik wel, maar stoorde me niet. 7/10

Edit: Vond het zelf wel jammer dat al die verschillende pakken maar zo weinig goed in beeld kwamen, terwijl ze in de marketing vooraf Iron Man 3 zoveel aandacht kregen.

Ereptile

Avatar

Ik vond het een goede film, en qua niveau in ieder geval beter dan Iron Man 2. Maar het niveau van Iron Man en The Avengers haalt hij helaas niet. De actie vond ik ook supergoed gedaan. Vooral de finale van de film was mooi in elkaar gezet en een genot om te zien. De humor zat ook wel goed vond ik.

Er is echter wel een moment geweest dat de film best tegenviel. En dat moment is gelijk 1 van de grootste spoilers van de hele film (LEZEN OP EIGEN RISICO): Ben Kingsley is The Mandarin inderdaad niet. Ben Kingsley speelt een (verslaafde) acteur genaamd Trevor die is ingehuurd om als The Mandarin te spelen.. Wat ik enorm jammer vind! Want Ben Kingsley, een super acteur, had met The Mandarin een enorm goede bad-guy kunnen spelen. Dat zijn rol ZO werd ingevuld is gewoon jammer!

Maar ik zou de film een 7 of 8,5 geven. Want hij is ook zeer vermakelijk, de actie en humor is goed. Visueel gezien is hij ook best mooi. En de relaties tussen de personages zijn ook best goed uitgewerkt. Vond het enorm tof om Rhodey meer aan het werk te zien in deze film Smiley face

Al met al een goede film dus om Phase 2 mee af te kicken! :D