De meest memorabele filmgebeurtenissen van 2012

Twilight weg, Batman afgerond, trailer teasers, Tony Scott overleden... Het filmjaar 2012 was er een om niet snel te vergeten.

Afgelopen jaar was weer een stevig filmjaar. Er verschenen een flink aantal opmerkelijke titels, die gezamenlijk dik $10 miljard opbrachten aan de wereldwijde bioscoopkassa. Uiteraard was Marvels The Avengers de grootste kaskraker door $1,5 miljard binnen te harken. Buiten het financiële aspect leverde dit filmjaar nog een reeks opmerkelijke gebeurtenissen op. De website Joblo was zo vriendelijk om een Top 10 op te stellen met de meest memorabele filmgebeurtenissen van 2012.

10. Het einde van Twilight en de start van The Hunger Games


Op een hele reeks tienermeisjes na werden de Twilight films niet alleen verafschuwd door het filmliefhebbend bioscooppubliek, maar ook een gedeelte van de cast liet blijken de films niet enorm spectaculair te vinden. Onlangs eindigde de financieel succesvolle filmreeks met het afsluitende The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2. Eerder dit jaar deed een nieuwe verfilming van een succesvolle tiener-boekenreeks zijn intrede: The Hunger Games. Wederom is het een financieel succes, gelukkig met een stuk minder commentaar van het publiek. The Hunger Games heeft namelijk een stuk meer te bieden dan de gehate Twilight films.

9. Films als Cloud Atlas zorgen ervoor dat Hollywood nog meer let op risico's


Hollywood stak ook afgelopen jaar weer geld in riskante projecten zoals Cloud Atlas en de remake Dredd 3D. Het grote publiek liet de goed ontvangen titels links liggen en kozen veelal voor de sequels met bekende formules. Met Ted stond er slechts één originele film in de Noord-Amerikaanse Box Office Top 10 over 2012. De kans is groot dat Hollywood nog beter gaat kijken wat wél en wat geen geld oplevert en dus unieke(re) . De enige die hier verandering in kan brengen is het bioscooppubliek zelf. Als het brede publiek ook films als Cloud Atlas een kans geeft, dan kunnen we in de toekomst nog steeds creatieve films verwelkomen. Het is in dit geval maar goed dat de recente release Life of Pi goed aanslaat.

8. Teasers van trailers


De afgelopen jaren heeft mede internet ervoor gezorgd dat de trailer van een film een bijna net zo'n grote hype creëert als de film zelf. Hollywood maakt hier dankbaar gebruik van en bracht ons dit jaar de teaser van de trailer, of wel de "trailer teaser / preview trailer". Veel van deze teasers duren slechts een paar seconden en in een aantal gevallen, bijvoorbeeld Prometheus, verschenen er in aanloop van de daadwerkelijke trailer een aantal trailer teasers.

7. Opvallend slecht jaar voor Taylor Kitsch


Met Disneys John Carter, de sci-fi knaller Battleship en Oliver Stone's Savages speelde acteur Taylor Kitsch dit jaar in drie grote titels. Helaas voor hem groeide geen van de films uit tot een succes. Met name de eerste twee titels faalden, vooral aan de Noord-Amerikaanse bioscoopkassa. De vraag is uiteraard of Kitsch in dit geval veel te verwijten valt.

6. 50 jaar bond en het enorme succes van Skyfall


Dit jaar werd de 23e Bond film in 50 jaar tijd gelanceerd. Dit leverde enorm veel aandacht op voor 007, dit jaar voor de derde keer vertolkt door Daniel Craig. Sam Mendes' Skyfall werd de succesvolste Bond film ooit, aangezien het hoogstwaarschijnlijk de grens van $1 miljard gaat passeren. De uiterst nette Bond 50 Blu-Ray box is de meest verkochte filmcollectie van 2012. Het leverde al zo'n $50 miljoen.

5. G.I.Joe: Retaliation op het laatste moment uitgesteld


Het gebeurde nog zelden dat een film slechts weken voor de release werd uitgesteld. Het overkwam G.I.Joe: Retaliation dit jaar. De sequel op het uiterst mager ontvangen G.I. Joe: Rise of Cobra werd met een dik half jaar uitgesteld. De reden daarvoor liepen uiteen. De 3D conversie, een slecht ontvangst bij screenings en de vele andere films met hoofdrolspeler Channing Tatum werden genoemd. De onlangs verschenen trailer geeft hoop op een vermakelijk tweede deel. Maart 2013 gaan we het zien.

4. Tony Scott overleden


Midden augustus ontnam de 68-jarige filmmaker Tony Scott zich van zijn leven. De uiterst succesvolle regisseur maakte films als Top Gun (1986), True Romance (1993), Spy Game (2001) en Man on Fire (2004). Zijn dood leidde tot een enorme verontwaardiging in de filmwereld.

3. The Dark Knight Rises[/i] zet punt achter de Nolans trilogie


Ondanks dat de meningen over het Batman slotstuk van Christopher Nolan uiteenliepen, verscheen afgelopen zomer eindelijk The Dark Knight Rises. Nolans trilogie gaf het superheldengenre een ander gezicht en zorgde voor goed gevulde bioscoopzalen. De grootste vraag na de release was: hoe nu verder? Eigenlijk is dit redelijk duidelijk. Komende jaren verschijnen Man of Steel (2013) en Justice League (2015) en daarna keert The Dark Knight in 2016 of 2017 opnieuw (in zijn eentje) terug op het witte doek. Echter zonder Nolan, aangezien hij zijn kwaliteiten vast graag ook op andere vlakken loslaat gezien zijn eerdere toppers Inception[/i] en The Prestige[/i].

2. Overdonderend succes van The Avengers


De eerdere losstaande films over de afzonderlijke helden van Marvels superheldenteam The Avengers waren allen een redelijk succes. De grootste financiële prestatie werd geboekt met Iron Man 2, die wereldwijd een dikke $600 miljoen opleverde. Dat The Avengers dit jaar $1,5 miljard op zou gaan brengen, had waarschijnlijk niemand verwacht. Marvel Studios en Joss Whedon kregen het toch voor elkaar. Hiermee streven de Marvel Comics films ook financieel de DC Comics films voorbij. Overigens biedt het succes ook kansen voor DC Comics: Warner Bros. kondigde afgelopen zomer namelijk de langverwachte superheldenteam-upfilm Justice League film aan voor 2015.

1. Disney koopt LucasFilm en kondigt nieuwe Star Wars films aan


Na de overnames van Pixar en Marvel Comics verbaasde Walt Disney vriend en vijand door LucasFilm over te nemen én Star Wars: Episode VII in te plannen voor 2015. Daarna moeten er waarschijnlijk elk jaar een of meerdere Star Wars films gaan verschijnen. Niet iedereen was er zo gelukkig mee. Duidelijk is wel dat Disney eindelijk eens iets met de geliefde franchise gaat doen. "May the Force be with us!"

NieuwsFilm

meest populair