Special 2014: de grootste releases uitgelicht (deel 3)

Met o.a. Guardians of the Galaxy, The Expendables 3 en Resident Evil 6.

2014 belooft een spannend filmjaar te worden. Er komen veel blockbusters uit, en daarom hebben we dit jaar naast het gebruikelijke releaseoverzicht een vierdelige special. Hierin lichten we de grootste releases van het jaar uit. Het is dus niet onze pretentie in deze special een compleet overzicht te publiceren, dat zal zoals gebruikelijk begin januari gebeuren.

» Lees hier deel 1 (januari - maart)
» Lees hier deel 2 (april - juni)
» Lees hier deel 4 (oktober - december)
» Bekijk hier het complete releaseoverzicht

Bekijk de afbeelding

How to Train Your Dragon 2 (2 juli)

Regisseur: Dean DeBloisCast:
Gerard Butler | Jonah Hill | Kristen Wigg

How to Train Your Dragon was zo'n succes, dat er maar meteen twee vervolgen aangekondigd werden. De eerste daarvan komt in 2014 uit, de tweede volgt in juni 2016. De volledige stemmencast van het origineel, en regisseur Dean DeBlois keren terug voor de vervolgen. Ditmaal speelt de film zich vijf jaar na het origineel af. Hiccups vader wil dat zijn zoon een gezin start, zodat hij dan chief kan worden. Hiccup ziet dat niet zitten en vliegt samen met zijn vriend, Toothless, er vandoor. Tijdens een van hun avonturen komt het duo terecht in een geheime ijsgrot, waar honderden nieuwe wilde draken wonen. Tevens treft het duo daar de mysterieuze Dragon Rider aan. Die ontmoeting is geen vriendelijke, want al snel bevinden de twee zich middenin een gigantische strijd tussen draken en mensen.

» Bekijk hier de trailer


Bekijk de afbeelding

Dawn of the Planet of the Apes (17 juli)

Regisseur: Matt ReevesCast:
Andy Serkis | Gary Oldman | Judy Greer

Nadat regisseur Rupert Wyatt, die de eerste reboot-film regisseerde, besloot te vertrekken, moest er gauw een nieuwe regisseur gevonden worden voor deze productie. Studio 20th Century Fox wilde koste wat het kost het vervolg in mei 2014 uitbrengen. Dat streven wordt nu net niet gehaald, want Dawn komt twee maanden later uit. Ditmaal geregisseerd door Matt Reeves, volgen we de groeiende natie van genetisch geëvolueerde apen. Zij worden geleid door Caesar, maar de natie wordt bedreigd door de overlevende mensen van een allesvernietigend virus, dat een decennium eerder op de mensheid losgelaten werd. Ze bereiken een fragiele vrede, maar die houdt geen stand. Al snel staan de twee kanten op de rand van de oorlog, die zal besluiten welk van de twee soorten de nieuwe dominante soort op Aarde is.


Bekijk de afbeelding

Jupiter Ascending (24 juli)

Regisseurs: Andy Wachowski | Lana WachowskiCast:

Channing Tatum | Mila Kunis | Douglas Booth

De Wachowski's kunnen geen kleine films maken, vertelde Lana recent in een interview. "We blijven maar zeggen: 'Laten we een kleine film maken', maar ze worden altijd enorm complex. We willen altijd op de een of andere manier iets nieuws maken." Of dat ze lukt bij deze film is nog even wachten, maar interessant klinkt het plot hoe dan ook. Jupiter Jones is een ongelukkige Russische immigrant, die leeft van het geld dat ze verdient met het schoonmaken van toiletten. Op een dag komt ze Caine tegen, een interplanetaire krijger die gestuurd is door de Queen of the Universe, om haar te vermoorden. Caine vertelt Jupiter dat de sterren op de avond van haar geboorte wezen op een uitzonderlijke gebeurtenis. Haar DNA zou kunnen betekenen dat ze de volgende leider van het universum wordt.


Bekijk de afbeelding

Hercules (31 juli)

Regisseur: Brett RatnerCast:
Dwayne Johnson | John Hurt | Ian McShane

Naast The Legend of Hercules met Kellan Lutz, komt ook Brett Ratner met een eigen film over de legendarische Griekse held. Hierin wordt de hoofdrol gespeeld door Dwayne 'The Rock' Johnson, die we kennen van o.a. de Fast & Furious franchise. In de film, die eerder Hercules: The Thracian Wars heette, zien we de Griekse held nadat hij de twaalf werken uitgevoerd heeft. Hij is zijn familie verloren, en zweert wraak op de Goden. Zijn enige lust ligt in vechten. Mettertijd heeft hij samen met zes gelijksoortige vrienden een band opgebouwd. Ze zijn over het land gaan reizen en verrichten zware, gewelddadige klussen. Maar als de heerser van Thracië en zijn dochter de hulp van Hercules nodig hebben om een wrede en angstaanjagende krijgsheer te verslaan, ontdekt Hercules dat hij nooit aan zijn verleden zal ontsnappen. Hij moet weer de held worden die hij ooit was, en zijn eigen mythe omarmen.


Bekijk de afbeelding

Guardians of the Galaxy (14 augustus)

Regisseur: James GunnCast:
Bradley Cooper | Zoe Saldana | Chris Pratt

Al in 2010 liet Marvel tijdens de Comic-Con weten na te denken aan een film over de Guardians of the Galaxy. De studio vond het tijd om ook wat obscuurdere personages naar het witte doek te brengen, en daar hoorden ook de Guardians bij. In deze ruimteopera van regisseur James Gunn worden de zaken voor wat hoogstwaarschijnlijk Avengers 3 zal worden, opgezet. We krijgen meer te zien van de grote slechterik Thanos, en zijn queeste naar de infinity gems. Hij heeft in de comics de intentie het universum van alle leven te ontdoen, zodat hij zijn grote liefde, de dood, eindelijk kan ontmoeten. In deze film zullen we dat plot uiteraard niet zien, maar wel een kleiner verhaal waarin een Amerikaanse piloot strandt in de ruimte. Daar moet hij samenwerken met een groep onwaarschijnlijke helden om een kosmische kracht te verslaan.


Bekijk de afbeelding

The Expendables 3 (14 augustus)

Regisseur: Patrick HughesCast:

Sylvester Stallone | Arnold Schwarzenegger | Harrison Ford

Je zou het bijna niet voor mogelijk houden, maar voor zijn derde Expendables-film, wist Sly nog meer actiehelden op te duiken. Toevoegingen aan de cast zijn o.a. Mel Gibson, Antonio Banderas, Glen Powell, Kellan Lutz, Ronda Rousey en Wesley Snipes. Ditmaal komt de groep huurlingen lijnrecht tegenover de co-oprichter te staan. Conrad Stonebanks. Maar Barney Ross (Sly) moest Stonebanks vermoorden toen deze een meedogenloze wapenhandelaar geworden was. Stonebanks blijkt dat in deze film overleefd te hebben en heeft er zijn missie van gemaakt de Expendables te vernietigen. Ross besluit een nieuwe en jongere generatie Expendables te rekruteren, om deze oude tegenstander te verslaan.


Bekijk de afbeelding

Teenage Mutant Ninja Turtles (21 augustus)

Regisseur: Jonathan LiebesmanCast:

Alan Ritchson | Megan Fox | William Fichtner

Zelden zagen we zoveel ophef over een film die er nog niet is, als bij Teenage Mutant Ninja Turtles. Vooral producent Michael Bay was daar schuldig aan. In een statement over de film vertelde hij dat de legendarische schildpadden ditmaal van buitenaardse komaf zouden zijn. Dat leidde tot protest onder fans maar de regisseur stelde hen gerust: "we proberen een rijke wereld te bouwen." Hoe het ook zij, in 2014 komt de film dan eindelijk uit, met in de rollen van de Turtles: Alan Ritchson (Raphael), Jeremy Howard (Donatello), Pete Ploszek (Leonardo) en Noel Fisher (Michelangelo). Verder wordt de rol van April O'Neil gespeeld door Megan Fox. Zij heeft het toch een beetje goed gemaakt met producent Bay.


Bekijk de afbeelding

Sin City: A Dame to Kill For (????)

Regisseurs: Frank Miller | Robert RodriguezCast:

Josh Brolin | Joseph Gordon-Levitt | Juno Temple

Al in 2005, vlak nadat Sin City uitkwam, werd dit vervolg aangekondigd. Nu, negen jaar later, komt de film eindelijk uit. De vertraging ligt volgens regisseurs Miller & Rodriguez vooral bij het productiehuis, the Weinstein Company. Waarom precies weten we niet, maar het scenario was al in 2007 klaar. Enfin, de film zal veel personages uit het origineel tonen, maar tegelijk ook een aantal nieuwe personen. Deze komen uit de mouw van Miller, die de Sin City wereld bedacht. Ondanks de vertraging blijken de Weinstein broers wel veel vertrouwen te hebben in de franchise. Kortgeleden kondigden ze aan een televisieserie in het Sin City-universum te maken. In de Verenigde Staten komt A Dame to Kill For op 22 augustus uit. Een Nederlandse releasedatum zal daar niet ver vandaan liggen.


Bekijk de afbeelding

The Maze Runner (25 september)

Regisseur: Wes BallCast:

Dylan O'Brien | Will Poulter | Thomas Sangster

Verfilmingen van Young Adult-boeken zijn hot. Toch zijn die lang niet altijd even succesvol, denk maar aan de Mortal Instruments-film. Ditmaal waagt studio Fox zich aan een verfilming van een YA boek. De personages wonen in een post-Apocalyptische wereld, waarin een jongen met de naam Thomas in een commune van jongens gedumpt wordt. Zijn geheugen is gewist, maar al snel ontdekt hij dat ze zich allemaal bevinden in een gigantisch doolhof. Samen met de andere 'runners' moeten ze een poging doen hieraan te ontsnappen. Ondanks dat de film nog niet eens uit is, werd in oktober 2013 al aangekondigd dat een vervolg in de maak is, gebaseerd op het tweede boek in de franchise, The Scorch Trials.


Bekijk de afbeelding

The Equalizer (25 september)

Regisseur: Antoine FuquaCast:

Denzel Washington | Chloe Moretz | Melissa Leo

In juni 2010 werd aangekondigd dat Russell Crowe deze film ging maken. Hijzelf zou hierin de hoofdrol spelen, maar daar kwam uiteindelijk niet zoveel van terecht. De hoofdrol ging nu naar Denzel Washington, die in deze verfilming van een televisieserie uit de jaren '80 een gepensioneerd geheim agent speelt, Robert McCall. Hij neemt het op voor zij die het niet alleen af kunnen. Als hij besluit het jonge hoertje Teri te helpen, krijgt hij te maken met de Russische maffia en een zeer brute fixer.


Bekijk de afbeelding

Resident Evil 6 (????)

Regisseur: Paul W.S. AndersonCast:
Milla Jovovich

Naast Pompeii brengt regisseur Paul W.S. Anderson nog een film uit dit jaar: Resident Evil 6. De film heeft nog geen officiële titel, en er is nog geen plot. Wel weten we dat zijn grote liefde en favoriete actrice Milla Jovovich wederom de rol van Alice speelt. Overigens zou het wel eens zo kunnen zijn dat dit de laatste film van Anderson in de franchise is. Toen hij in 2010 Resident Evil: Afterlife maakte, liet hij doorschemeren zelf een tweede trilogie films te willen maken in de franchise. Met deze zesde film komt die tweede trilogie tot een einde.

NieuwsFilm

meest populair