Featured

FEATURED: Top tien grootste box office hits 2013

Wat waren dit jaar de grootste verdieners?

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Jim Pedd op 24.12.2013 om 18:45 in FeaturedOnlangs hadden we al een overzicht met de grootste flops van 2013, en dus is het nu natuurlijk de beurt aan de grootste box office hits. Wat opvalt aan de lijst die we jullie zo presenteren, is het geringe aantal originele verhalen. Om precies te zijn, waren dat er dit jaar twee: Gravity en The Croods. Verder bestaat de top tien dit jaar uit vijf vervolgfilms, één prequel, één reboot en één boekverfilming.

Uit het overzicht van Box Office Mojo blijkt dat er tot nu toe in 2013 in de Verenigde Staten een slordige 10,4 miljard dollar verdiend werd met de verkoop van bioscoopkaartjes. Dat is niet verkeerd, want het jaar staat daarmee, met nog krap twee weken te gaan, op de vierde plek. Enkel 2009, 2010 en 2012 waren betere jaren.

2013 blijkt verder, net als 2012, vooral een jaar van Marvel te zijn geweest. In 2012 kwam nog The Avengers uit, waarbij de teller wereldwijd op 1,5 miljard dollar stopte. De grote vraag was daarna, of de formule zou blijven werken. De prestaties van Iron Man 3 en Thor: The Dark World hebben laten zien dat dit het geval is. Iron Man 3 verdiende maar liefst 1,2 miljard dollar en Thor 2 ongeveer de helft.

Opvallend is dat er dit jaar maar één film was die over de één miljard dollar grens ging. Enkel Despicable Me 2 kwam ook dichtbij, met een uiteindelijke opbrengst van 910 miljoen dollar. 2013 was naast een jaar van Marvel ook een jaar van animatiefilms, waarvan er maar liefst drie in de top tien staan. Naast Despicable Me 2 waren ook Monsters University en The Croods succesvol.

Tot slot verdient Jurassic Park nog een aparte vermelding. De film werd dit jaar opnieuw uitgebracht, in 3D. In de paar weken dat deze draaide, werd genoeg verdiend om de één miljard dollar grens te overschrijden, waardoor het de zeventiende film ooit werd die zoveel verdiende, en de dertiende best verdienende film ooit. Maar dan nu... de lijst.


10. World War Z

Regisseur: Marc ForsterCast:
Brad Pitt | Mireille Enos | Daniella KerteszVerdienste: $540,007,876

Deze boekverfilming van Brad Pitt staat op een mooie tiende plek. Zo gigantisch hoog is die opbrengst van 540 miljoen dollar natuurlijk niet, maar als je in het achterhoofd houdt hoe moeilijk het productieproces was, dan kun je je voorstellen dat de makers meer dan opgelucht zijn. De problemen met een opslagplaats waren niet bepaald de grootste tegenslag: de zeven weken heropnames eerder wel. Daarbij werd de volledige laatste akte opnieuw opgenomen, zodat het verhaal wat netter afgesloten werd. Geen wonder dus dat critici weinig vertrouwen hadden in deze (uiteindelijke) meevaller. Er wordt nu al gewerkt aan een vervolg, waarin Pitt de wereld probeert te redden van zombies.

» Bekijk de trailer
» Lees de recensie


9. The Croods

Regisseur: Kirk De Micco | Chris SandersCast:

Nicolas Cage | Emma Stone | Ryan ReynoldsVerdienste: $587,204,668

De eerste animatiefilm in de top tien volgt een door problemen geteisterd gezin van holbewoners. De prehistorische wereld om hen heen verandert, waarbij er zich ook nog een moderne, ruimdenkende holbewoner aandient. Kortom: veel zaken veranderen in deze film, waarbij de familie moet proberen hiermee om te gaan. Eén ding verandert uiteraard nooit: dit succes van DreamWorks en 20th Century Fox is slechts het begin van een franchise. Niet alleen is het vervolg al aangekondigd, er is ook een televisieserie op komst.

» Bekijk de trailer
» Lees de recensie


8. Thor: The Dark World

Regisseur: Alan TaylorCast:

Chris Hemsworth | Natalie Portman | Tom HiddlestonVerdiensten: $620,045,744

Zoals we in de inleiding al schreven, bleek uit de verdiensten van Thor 2 en Iron Man 3 wel dat de Marvel succesformule nog altijd niet is uitgewerkt. Deze vervolgfilm zou oorspronkelijk door Kenneth Branagh geregisseerd worden, maar dat ging niet door. Daarop werd hij vervangen door Alan Taylor. Thor: The Dark World verdiende meer dan de vorige Thor-film, en is zelfs de derde best verdienende Marvel-film, na Iron Man 3 en The Avengers. In dit tweede avontuur moet Thor het opnemen tegen de Dark Elves, die van plan zijn het volledige universum te veroveren. Vanuit de Aarde uiteraard.

» Bekijk de trailer
» Lees de recensie


7. Gravity

Regisseur: Alfonso CuarónCast:
Sandra Bullock | George Clooney | Ed HarrisVerdienste: $642,179,065

Na een lange zoektocht naar de juiste castleden, kon Alfonso Cuarón eindelijk aan de slag met dit prestige project. Gravity wordt door velen genoemd als een van de beste films van 2013, en is één van die zeldzame films waarbij de 3D-effecten daadwerkelijk iets toevoegen. De vraag is zelfs een beetje of de film wel zo goed gewerkt zou hebben, als deze niet in 3D uitgebracht was. In de film gebeurt er iets gruwelijks in de ruimte: de Russen besluiten een satelliet neer te halen, maar dat gaat mis. Het ruimtepuin raakt een andere satelliet, met een kettingreactie als gevolg. Twee astronauten worden daardoor weggeslingerd van hun ruimteveer, en hebben maar één hoop: samen bij een ander ruimtestation zien te komen.

» Bekijk de trailer
» Lees de recensie


6. Man of Steel

Regisseur: Zack SnyderCast:

Henry Cavill | Amy Adams | Michael ShannonVerdienste: $662,845,518

Net als Marvel heeft ook Warner, dat de rechten heeft op veel van de DC Comics franchises, zijn zinnen gezet op het Cinematic Universe. Man of Steel is dan ook pas het begin van een reeks nieuwe films die uiteindelijk moeten leiden tot een Avengers-achtige verzamelfilm, waarin de Justice League het opneemt tot een grote vijand die de Aarde wil vernietigen. Helemaal zeker of deze nieuwe poging tot het doen herleven van de Superman-franchise succesvol zou zijn, was men natuurlijk niet. Eerder probeerde Bryan Singer het ook al, en zijn film faalde aan de box office. Dat was getuige deze zesde plek op de toplijst niet het geval bij Man of Steel, dat met Batman vs. Superman in 2015 een vervolg krijgt. Daarin maken een nieuwe Batman (Ben Affleck), en Wonder Woman (Gal Gadot) hun opwachting. Lees hier onze special over het DC Cinematic Universe.

» Bekijk de trailer
» Lees de recensie


5. Monsters University

Regisseur: Dan ScanlonCast:

Billy Crystal | John Goodman | Steve BuscemiVerdienste:
$743,544,940

De eerste prequel van Pixar scoorde niet bepaald slecht aan de international box office. In deze goed ontvangen film zien we hoe Mike en Sully elkaar op de universiteit ontmoeten. Daar zijn het in eerste instantie niet bepaald de beste vrienden, maar een door de universiteit georganiseerde wedstrijd brengt daar verandering in. Een verhaal van vriendschap, wedstrijden en succes dus. Overigens zou Monsters University oorspronkelijk een traditionele vervolgfilm worden: zo werd deze in 2010 aangekondigd. Pas in 2011 liet Disney / Pixar weten dat het toch een prequel werd.

» Bekijk de trailer
» Lees de recensie


4. The Hunger Games: Catching Fire

Regisseur: Francis LawrenceCast:

Jennifer Lawrence | Liam Hemsworth | Josh HutchersonVerdienste: $765,304,000

De meeste verfilmingen van Young Adult-boeken weten weinig succes te vergaren aan de internationale box office. Van de Hunger Games-franchise kan dat absoluut niet gezegd worden, die films blijken enorm succesvol. Het zou overigens goed kunnen dat deze film de nummer drie op de lijst nog inhaalt, voordat het jaar voorbij is. Dat komt omdat Catching Fire nog in de bioscopen draait. In de film valt te zien hoe Katniss en Peeta gedwongen door het Capitol op een overwinningstoer door Panem moeten. Tijdens die toer worden de eerste tekenen van opstandigheid onder het volk zichtbaar. De film krijgt nog twee vervolgen: Mockingjay - Part 1 en, je raadt het al, Mockingjay - Part 2.

» Bekijk de trailer
» Lees de recensie


3. Fast & Furious 6

Regisseur: Justin LinCast:
Vin Diesel | Paul Walker | Dwayne JohnsonVerdienste: $788,679,850

De Fast & Furious franchise gaat al een tijdje mee, en zal nog wel een aantal vervolgen krijgen, gezien het grote succes van dit zesde deel. Universal had dan ook gehoopt al in 2014 te kunnen komen met Fast & Furious 7, maar het noodlottige overlijden van een van de hoofdrolspelers, Paul Walker, gooide roet in het eten. Het gevolg is dat er tot april 2015 gewacht moet worden op de volgende film in de franchise, maar naar het schijnt werkt Universal ondertussen ook al aan een achtste film. In deze zesde film zijn Dominic (Diesel) en Brian (Walker) van plan om samen met hun team een overval te plegen in Europa.

» Bekijk de trailer
» Lees de recensie


2. Despicable Me 2

Regisseur: Pierre Coffin | Chris RenaudCast:

Steve Carell | Kristen Wiig | Mirande CosgroveVerdienste: $918,754,000

Met een budget van 76 miljoen dollar, is Despicable Me 2 de goedkoopste film in de top tien. En meteen dus een van de best verdienende films van het jaar. Niet gek dus dat er niet alleen aan een tweede vervolg op Despicable Me gewerkt wordt, maar ook aan een spin-off over de maffe kleine gele monstertjes uit de franchise. In deze tweede film wordt Gru gerekruteerd door een organisatie die het tegen slechteriken opneemt. In plaats van de wereld te vernietigen, moet hij deze ditmaal dus zien te beschermen.

» Bekijk de trailer
» Lees de recensie


1. Iron Man 3

Regisseur: Shane BlackCast:

Robert Downey Jr. | Gwyneth Paltrow | Rebecca HallVerdienste: $1,215,439,994

Waar Thor: The Dark World het al niet bepaald slecht deed aan de internationale box office, deed Iron Man 3 het nog vele malen beter. De film verdiende internationaal zo'n 1,2 miljard dollar, en dat tegen een budget van ongeveer 200 miljoen dollar. Door dat succes is het niet alleen de zestiende film ooit die meer dan 1 miljard dollar verdiende aan de box office, maar ook de vijfde best verdienende film ooit. Niet vreemd dus dat er de komende jaren nog vele andere Marvel-films gepland staan. Deze 'phase', zoals Marvel zijn plannen graag noemt, zal nog bestaan uit Captain America: The Winter Soldier, Guardians of the Galaxy en afsluitend uit The Avengers: Age of Ultron. De vraag is natuurlijk: hoelang houdt dit succes nog? Dat Marvel nog genoeg materiaal heeft blijkt wel uit een feature die we onlangs publiceerden.

» Bekijk de trailer
» Lees de recensie

29 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

ThinkTwoTimes

Avatar

Catching Fire staat momenteel boven Despicable Me 2 (zie box office Mojo)

JamesBond

Avatar

Ik vond 2013 een uitermate goed filmjaar! Ik heb onwijs veel zin in 2014! Nu maar hopen dat volgend jaar minstens zo goed wordt als dit jaar! T+)

Darthmar

Avatar

Het jaar is toch niet afgelopen. Een aantal titels kunnen dus nog van plek veranderen.

Pete_027

Avatar

Iron Men 3 staat op 1 maar deze was voor velen, volgens mij, wel een van de grootste teleurstellingen van 2013. Ik vond het wel een goede film al had er meer ingezet.

Off-topic Ik ben nu ook wel benieuwd naar de top 10 lijstjes van 2013Smiley face

benjamin

Avatar

Darthmar "Het jaar is toch niet afgelopen. Een aantal titels kunnen dus nog van plek veranderen."


Dat is inderdaad waar en er is zeker nog een hobbit die kans maakt om toch deze lijst te halen als die film ook wat meer kansen heeft gehad.

Ben hier eigenlijk vooral blij met Gravity: een film die bewijst te kunnen scoren zonder nummertje in de titel en met uitstekende kritieken. Ook bij de andere titels toffe films (ik blijf zeker Iron Man 3 een geweldig goede film vinden), maar eigenlijk waren die al bij het begin van het jaar zeker van hun plaatsje.

Decepticon

Avatar

Pete_027 "Iron Man 3 staat op 1 maar deze was voor velen, volgens mij, wel een van de grootste teleurstellingen van 2013. Ik vond het wel een goede film al had er meer ingezet."
Ja klopt, daar ben ik er ook 1 van, maar ook in vond het wel een goede film.
Vooral zo na de 3e kijkbeurt, hoe vaker ik hem zie, hoe beter ik hem vind, Dat komt ook omdat het thuis in 2D het een veel betere ervaring is dan in 3D in de bios. De eindbattle is veel mooier en beter te volgen.
Al had er zeker meer ingezeten.

Maar ik vond het ook een heel mooi en goed filmjaar. Ik ben dit jaar veel vaker naar de bios geweest, dan afgelopen jaren. Ik heb even de kaartjes geteld, 37 en vanavond ga naar de laatste van het jaar, nr. 38. Ik ben naar meer films geweest, maar ook een aantal films 2x bezocht. Ik zou nog meer films in de bios gezien hebben, als er geen 3D was geweest.
Ik ben benieuwd of ik daar volgend jaar ook aan kom.

benjamin

Avatar

Decepticon "Ja klopt, daar ben ik er ook 1 van, maar ook in vond het wel een goede film.
Vooral zo na de 3e kijkbeurt, hoe vaker ik hem zie, hoe beter ik hem vind, Dat komt ook omdat het thuis in 2D het een veel betere ervaring is dan in 3D in de bios. De eindbattle is veel mooier en beter te volgen.
Al had er zeker meer ingezeten."


Goed voornemen voor Marvel in 2014 (en verder) zou zijn om te stoppen met films in 3D uit te brengen, want ze kunnen het gewoon niet. Ik ga voor hun films dan ook lekker altijd naar de 2D-versie.

SciFiFanaat

Avatar

Iron Man 3 grootste box office hit ? Die film was de grootste teleurstelling van het jaar! En dat Pacific Rim ontbreekt in de top 10 is ook een crime.

SeanDeNiro

Avatar

Best wel een trieste lijst. Geen thriller maar louter strip en superhelden. De massa dicteert en heeft een wansmaak.

Decepticon

Avatar

benjamin "Goed voornemen voor Marvel in 2014 (en verder) zou zijn om te stoppen met films in 3D uit te brengen, want ze kunnen het gewoon niet. Ik ga voor hun films dan ook lekker altijd naar de 2D-versie."
Dat ben ik met je eens, ze kunnen dat idd gewoonweg niet en het zou fantastisch zijn als ze dat voornemen zouden waarmaken, mar we weten helaas wel beter.
Helaas heb ik de optie niet om ze in 2D te kijken.

Decepticon

Avatar

SciFiFanaat "Iron Man 3 grootste box office hit ? Die film was de grootste teleurstelling van het jaar! En dat Pacific Rim ontbreekt in de top 10 is ook een crime."
Heb je het artikel wel gelezen? Snap je wel wat box office betekent?
Dat PR niet in de top 10 staat is idd jammer, maar dat heb je te danken aan de grote massa die een goede sci-fi links laten liggen.

Decepticon

Avatar

SeanDeNiro "Best wel een trieste lijst. Geen thriller maar louter strip en superhelden. De massa dicteert en heeft een wansmaak."
:N
Wat een opmerking, heb jij een andere lijst in beeld ofzo? Want er staan ook animatie´s, een sci-fi, een boekverfilming en onvervalste normale actieprent tussen.
Dus als er geen thrillers in de top 10 staan, heeft iedereen maar een wansmaak? O+

benjamin

Avatar

SciFiFanaat "En dat Pacific Rim ontbreekt in de top 10 is ook een crime."


In de voorlopige lijst staat Pacific Rim op een 14de plek, dus dat is zeker geen onaardige prestatie hoor voor die film - er waren gewoon films die het beter deden (en heel eerlijk vind ik dat niet altijd onterecht ook).

Frietgezicht

Avatar

Iron Man 3 heb ik in bios gekeken door een misleidende trailer. Daarom Thor 2 ook overgeslagen,vertrouw die lui niet meer.
Verheug me op The Avengers 2 maar van de filmpjes tussendoor vond ik alleen Iron Man 1 echt sterk,rest zijn simpele filmpjes waar je niet bepaald vol verbazing naar kijkt.
Niet elke film met een superheld kan een TDK-film zijn en deze films hebben een andere sfeer maar voelt wel heel erg als fillers en aandacht vasthouden tot The Avengers 2.

M0vieFreak

Avatar

Iron Man 3 mocht veel lager staan. Als het jaar 2013 daadwerkelijk voorbij is zal deze lijst wel veranderen. Catching Fire komt wel hoger en komt Hobbit 2 wel in de lijst.

FilmMaster

Avatar

Iron man 3 was erg matig. Heeft gewoon succes omdat The Avengers zo'n succes had en wel een goeie film is.

Darthmar

Avatar

Iron Man 3 viel tegen. Deel 1 is de beste.

Pete_027

Avatar

FilmMaster "Iron man 3 was erg matig. Heeft gewoon succes omdat The Avengers zo'n succes had en wel een goeie film is."


Ook deels door een misleidende trailer.

ThinkTwoTimes

Avatar

Ik ben zeker de enige die Iron Man 3 wel goed vond? Smiley face

JamesBond

Avatar

ThinkTwoTimes "Ik ben zeker de enige die Iron Man 3 wel goed vond? Smiley face"


Nee, hoor. Ik vond het een geweldige film! T+)

benjamin

Avatar

ThinkTwoTimes "Ik ben zeker de enige die Iron Man 3 wel goed vond? Smiley face"


Ik vond het een geweldige film en veel mensen die ik ken denken er ook zo over.

batmaster

Avatar

Ik heb alle films in deze lijst gezien, maar eentje staat in mijn einde jaars top 15. Het zijn zeker allemaal vermakelijke films. Mijn toppers zijn toch echt Rush, Django Unchained, The Place Beyond the Pines, Inside Llewyn Davis en La Grande Bellezza.

SciFiFanaat

Avatar

Decepticon "Heb je het artikel wel gelezen? Snap je wel wat box office betekent?
"


}:

Jawel, en deze top 10 is het zoveelste bewijs dat als een film veel opbrengt dit niet een garantie is dat het ook om hoge kwaliteit gaat.

MikeyMo

Avatar

The Croods... daar kwam ik echt niet doorheen. Wellicht geen sequel/prequel/reboot of boekverfilming maar het verhaal was echt dertien in een dozijn van hoe Disney ze maakt(e).

Moviemagic

Avatar

SciFiFanaat "}:

Jawel, en deze top 10 is het zoveelste bewijs dat als een film veel opbrengt dit niet een garantie is dat het ook om hoge kwaliteit gaat."

Het maakt niet uit wat voor top 10 je maakt. Er is altijd wel iemand die anders denkt. Persoonlijk vind ik Pacific Rim ook niet in deze top 10 passen. Deze viel me namelijk enorm tegen. Een plaats hierin was dan ook niet verdiend.

Dit rijtje betekend alleen dat er voor sommige films een enorm goede marketing is geweest.

Steve-O

Avatar

Iron Man 3 was echt een teleurstelling. Weer zo'n simpel verhaal. Weer een narcistische arrogante Tony (ik dacht dat we aan het eind van de eerste film daar vanaf waren…) en teveel humor die de plank veelal missloeg.

Ik vond de film helemaal niks, jammer dat er hordes mensen heengaan.

Ik denk dat The Hobbit the Desolation of Smaug ook wel een miljard kan opbrengen.
Had graag gezien dat MOS meer op had gebracht maar het is wel een aardige som geld ;)

Heel blij dat Gravity zo veel geld wist op te brengen. Dat is nou een goede film!

nieuwslaatste nieuws

meest populair