FilmTotaal Filmoverzicht Februari

Welke films mag je niet missen deze maand?

Onophoudelijk worden we overspoeld door nieuwe bioscoopfilms. Elke week gaan er gemiddeld zo'n zeven in première. Hieronder een selectie van de grootste, interessantste of opmerkelijkste releases van de komende maand. Klik hier voor het volledige overzicht.

Inherent Vice (5 februari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Paul Thomas Anderson
Genre(s):
...
Komedie | Misdaad | Drama







De ex van detective Doc Sportello (Phoenix) duikt plotseling op met een verhaal over een steenrijke projectontwikkelaar op wie ze verliefd is. Zijn vrouw en haar vriend hebben plannen om de miljardair te kidnappen en op te laten nemen in het gekkenhuis. Simpel toch? Het is het einde van de psychedelische jaren zestig, een periode waar paranoia de boventoon voert. Doc weet dat het woord liefde een zeer populair woord is van deze tijd, net als 'trippen' en 'groovy'. Woorden die te pas en te onpas worden gebruikt, alleen leidt het eerste woord vaak tot grote problemen. Inherent Vice wordt lang niet zo goed ontvangen als andere films van Paul Thomas Anderson. Op RottenTomatoes heeft de film een score van 72 procent op basis van 181 recensies. "Inherent Vice kan frustrerend zijn voor kijkers die absolute coherentie zoeken, maar doet recht aan het gewaardeerde bronmateriaal en zou fans van regisseur P.T. Anderson tevreden achter moeten laten."

Bekijk de trailer


Big Eyes (5 februari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Scott Alexander | Larry Karaszewski
Genre(s):
...
Biografie | Drama






In de jaren '50 en '60 krijgt kunstenaar Walter Keane (Waltz) grote bekendheid met zijn raadselachtige schilderijen van kinderen met enorme ogen. De massaproductie van deze schilderijen veroorzaakt een revolutie in de commercialisering van de populaire kunst. Maar uiteindelijk komt de bizarre en schokkende waarheid naar boven: Walters schilderijen worden niet door hem gemaakt, maar door zijn vrouw Margaret (Adams). De Keanes leefden met een enorme leugen en hielden daarmee de hele wereld voor de gek. Vanuit de ogen van Margaret vertelt de film het verhaal van het fenomenale succes van haar schilderijen en de tumultueuze relatie met haar man die internationale faam kreeg door zich de eer van haar werk toe te eigenen. Tim Burtons nieuwe film wordt redelijk ontvangen, gezien de score van 70 procent op RottenTomatoes. "Goed geacteerd en aanzettend tot nadenken, en een verfrissende verandering voor Tim Burton. Big Eyes werkt zowel als biopic en als een tijdloos relevant stukje sociaal commentaar."

Bekijk de trailer


Jupiter Ascending (5 februari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Andy Wachowski | Lana Wachowski
Genre(s):
...
Actie | Avontuur | Fantasy






Eindelijk is 'ie er, de nieuwe film van de Wachowski's. Deze werd meermaals uitgesteld en kreeg nu een compleet nieuwe reclamecampagne, met nieuwe trailers, die een ander gevoel geven voor wat waarschijnlijk een behoorlijk epische film zal zijn. Jupiter Jones (Kunis) werd geboren in een nacht waarin de tekenen erop wezen dat zij voorbestemd was tot grootse dingen. Nu is ze volwassen en kan ze alleen maar dromen van de sterren, want de keiharde realiteit is dat ze overdag toiletten moet schoonmaken en het leven tot nu toe niet echt mee zit. Maar als Caine (Tatum), een genetisch ontworpen soldaat, op aarde landt om haar op te sporen, ontdekt Jupiter wat de sterren voor haar in petto hadden. Haar genetische handtekening toont aan dat zij de erfgenaam is van een buitengewone erfenis die de balans in de kosmos kan veranderen. Heel positief lijken de eerste reacties op de film niet te zijn. Tijdens Sundance kregen mensen uit het publiek te zien en die waren niet heel enthousiast.

Bekijk de trailer


Night at the Museum: Secret of the Tomb (5 februari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
David Guion | Michael Handelman e.a.
Genre(s):
...
Avontuur | Familie | Komedie






Eén van de laatste films van Robin Williams gaat in première begin februari. In Night at the Museum: Secret of the Tomb begint de magie die ervoor zorgt dat de museumstukken 's nachts tot leven komen, langzaam uit te werken. Om dat te voorkomen, begint nachtbewaker Larry (Stiller) aan een internationale zoektocht. Daarbij krijgt hij de hulp van een aantal oude bekenden, maar ook van een aantal nieuwe figuren. Naast Ben Stiller maken Owen Wilson, Ben Kingsley en Robin Williams deel uit van de cast van deze derde Night at the Museum-film. De ontvangst was niet gigantisch positief. Op RottenTomatoes heeft de film de status rotten, met 49 procent (op basis van 97 recensies). "Niet zonder zijn momenten, maar Night at the Museum: Secret of the Tomb is een weinig inspirerende afsluiter van de trilogie." Later dit jaar komt overigens de allerlaatste film van Williams uit, Absolutely Anything, waarin hij een van de stemmen inspreekt.

Bekijk de trailer


Big Hero 6 (11 februari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Jordan Roberts | Daniel Gerson e.a.
Genre(s):
...
Actie | Animatie | Avontuur






Direct nadat Disney in 2009 Marvel overkocht, gaf CEO Bob Iger de opdracht tot het zoeken naar een obscure titel binnen Marvel, om te verfilmen. Regisseur Don Hall liet zijn oog uiteindelijk vallen op een titel uit 1989, waarvan hij nog nooit gehoord had, Big Hero 6. Die volgt Hiro (Potter), een 14-jarig genie die woont in San Fransokyo, een kruising tussen San Francisco en Tokyo. Een van zijn uitvindingen wordt gestolen door een enorme slechterik en Hiro besluit een groep superhelden te creëren om zijn eigendom terug te halen. Deze superhelden, bestaande uit bestaat uit de helden Sunfire, Silver Samurai, GoGo Tomago, Honey Lemon, Hiro Takachiho en Baymax, maken gebruik van de vaardigheden van de doodnormale mensen uit Hiro's nabije omgeving, om de boel te redden. De Marvel/Disney-film wordt erg positief ontvangen. Op RottenTomatoes is deze certified fresh, met een score van 89 procent. Er werden 179 recensies geteld en daarvan zijn er 145 positief. "Absoluut entertainend en geweldig geanimeerd. Big Hero 6 heeft een vlot tempo, zit boordevol actie en is vaak ontroerend."

Bekijk de trailer


Paddington (11 februari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Paul King | Hamish McColl e.a.
Genre(s):
...
Familie | Komedie






Een jonge Peruviaanse beer (Whishaw) met een grote passie voor alles dat Brits is reist naar Londen om daar een huisje te vinden. Alleen en verdwaald eindigt het beertje op Paddington Station, waar hij er achter komt dat het stadsleven niks voor hem is. Op het station wordt hij gevonden door de familie Brown, die het beertje in huis neemt. Alles lijkt goed te gaan voor het beertje totdat een museumconservator (Kidman) het unieke wezentje ontdekt. De rol van Paddington zou oorspronkelijk ingesproken worden door Colin Firth, maar na grote delen van de tekst ingesproken te hebben, kwamen hij en regisseur Paul King tot de conclusie dat het niet zou werken. Vervolgens werd Ben Whishaw op het laatste moment gecast voor de rol. Gezien de positieve recensies (op RottenTomatoes een score van 98 procent op 119 recensies) was het geen slechte keus van Paul King. "Paddington brengt een geliefd kinderpersonage naar de 21ste eeuw, zonder de essentiële charme mee te brengen."

Bekijk de trailer


Fifty Shades of Grey (12 februari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Kelly Marcel
Genre(s):
...
Drama | Romantiek






E.L. James schreef naar verluidt tijdens haar treinreizen van huis naar werk een trilogie van erotische boeken, wat uiteindelijk de Fifty Shades-reeks werd. Samen werden er al snel meer dan negentig miljoen boeken van de trilogie verkocht, waarmee een verfilming van de hand van een grote filmstudio wel heel erg voor de hand lag. Centraal in de boeken en in deze film staat de kinky relatie van de 27-jarige miljardair Christian Grey (Dornan) en studente Anastasia Steele (Johnson). In dit eerste deel van wat mogelijk een trilogie wordt, zien we hoe de twee elkaar ontmoeten en al snel naar elkaar toegroeien. De opvolgers in de boekenreeks dragen de namen Fifty Shades Darker en Fifty Shades Freed. Zoals producent Dana Brunetti onlangs beloofde, heeft de film een R-Rating meegekregen. Daartoe besloot de Amerikaanse MPAA wegens "seksuele inhoud, waaronder dialoog, wat ongewoon gedrag, grafisch naakt en voor taalgebruik." Verder was de trailer van de film opmerkelijk genoeg de meest bekeken filmtrailer van 2014, met 93 miljoen views.

Bekijk de trailer


Kingsman: The Secret Service (12 februari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Jane Goldman | Matthew Vaughn e.a.
Genre(s):
...
Actie | Avontuur | Komedie






Ook deze maand weer geen gebrek aan comicverfilmingen. Kingsman: The Secret Service is een nieuwe verfilming van een comic van de hand van Mark Millar, die vooral bekend werd met Kick-Ass. Voor The Secret Service werkte hij samen met Dave Gibbons en in 2012 en 2013 kwamen er comics uit in de reeks. In de film van regisseur Matthew Vaughn rekruteert een uiterst geheime organisatie voor spionnen een ongepolijst maar talentvol straatschoffie (Egerton) voor hun trainingsprogramma, precies op het moment dat de wereld wordt bedreigd door een IT-genie (Jackson) met kwaadaardige bedoelingen. Tot dusverre zijn de eerste reacties nog best positief ook op deze productie. Kijken we naar RottenTomatoes, zien we dat de film een percentage van 76 procent krijg toebedeeld op basis van 33 recensies. De consensus is als volgt: "Stijlvol en vooral erg leuk. Met Kingsman: The Secret Service bezoekt regisseur Matthew Vaughn het spionagegenre met groot vermaak.

Bekijk de trailer


A Most Violent Year (12 februari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
J.C. Chandor
Genre(s):
...
Actie | Drama | Misdaad






New York, 1981. Terwijl geweld en diep geïnfiltreerde corruptie hoogtij vieren, probeert Abel Morales (Isaac) zijn stookolie-business en familiezaak op een integere, correcte manier verder uit te breiden. Maar wanneer zijn chauffeurs dagelijks worden aangevallen en Abel op het punt staat een cruciale investering te maken, staat hij plots voor enkele loodzware keuzes die zijn toekomst zullen bepalen. In zijn pogingen om zijn gezin en zijn zaak te beschermen, komt hij voor het eerst in een morele grijze zone terecht en dreigt hij van het rechte pad af te dwalen. De ontvangst is uiterst positief, blijkens RottenTomatoes. Daar staat de film op 90 procent, op 154 recensies. "Aangrijpend en stemt tot nadenken. A Most Violent Year is wederom een sterke toevoeging aan de reeds indrukwekkende filmografie van schrijver en regisseur J.C. Chandor.

Bekijk de trailer


Selma (19 februari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Paul Webb
Genre(s):
...
biografie | drama | Geschiedenis






In 1965, ruim een eeuw na de Amerikaanse Burgeroorlog, barsten in de staat Alabama diverse protesten los. De Afro-Amerikaanse bevolking eist stemrecht voor minderheden in Amerika. De spanningen lopen hoger op na de dood van een jonge Afro-Amerikaan en de arrestatie van de Afro-Amerikaanse Annie Lee Cooper (Oprah Winfrey) en explodeert wanneer de protestmars van het stadje Selma naar de hoofdstad Montgomery eindigt met bruut geweld en de boeken ingaat als Bloody Sunday. Ze laten het er echter niet bij zitten. Onder leiding van Martin Luther King, Jr. (Oyelowo) ontstaat één van de grootste protestmarsen ooit. Een paar maanden later introduceert de president een nieuwe wet, waarin gelijkheid van stemrecht wordt vastgelegd. Van de 143 recensies die RottenTomatoes bekeek, waren er 141 positief, met een score van 99 procent als gevolg. "Voortgedreven door een meeslepende performance van David Oyelowo, haalt 'Selma' inspiratie en dramatische kracht uit het leven en de dood van Martin Luther King Jr."

Bekijk de trailer


Foxcatcher (19 februari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
E. Max Frye | Dan Futterman
Genre(s):
...
Biografie | Drama | Sport






Foxcatcher vertelt het aangrijpende, waargebeurde verhaal van twee Olympische worstelkampioenen, de broers Mark Schultz (Tatum) en Dave Schultz (Ruffalo). John Du Pont heeft zijn zinnen gezet op het trainen van de broers, maar als Dave niet naar zijn landgoed wil verhuizen, is het de naïeve Mark die hij volledig onder zijn hoede neemt. Samen hebben ze het doel om van Mark de grootste worstelaar ter wereld te maken. Mark krijgt een intense band met de excentrieke John Du Pont (Carell). Echter hoe langer Mark bij deze steenrijke man op zijn landgoed woont, hoe meer hij verstrikt raakt in een web van paranoia en verraad. RottenTomatoes kent de film 88 procent toe, op 200 recensies. "Een angstaanjagend waargebeurd misdaadverhaal. Foxcatcher biedt Steve Carell, Mark Ruffalo en Channing Tatum een goede kans om een prachtige rol te spelen en alledrie grijpen ze die kans met beide armen aan."

Bekijk de trailer


Seventh Son (26 februari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Charles Leavitt | Steven Knight e.a.
Genre(s):
...
Avontuur | Familie | Fantasy






Seventh Son speelt zich af in een magische wereld vol betoveringen en legendes. Het enige overgebleven lid van een mystieke orde (Jeff Bridges) gaat op zoek naar de laatste Zevende Zoon (Barnes). De jonge held, die volgens een eeuwenoude voorspelling over een uitzonderlijke gave bezit, wordt weggerukt uit zijn rustige leven op het platteland. Samen met zijn keiharde mentor moet hij de Dark Queen (Moore) en haar leger van moordenaars met bovennatuurlijke krachten uitschakelen. De film zou oorspronkelijk in februari 2013 uitkomen, maar werd uitgesteld naar oktober 2013 om de post-productie goed af te kunnen ronden. Vervolgens werd de film naar januari 2014 uitgesteld omdat Legendary Pictures en Warner Bros. een punt achter hun samenwerking zetten, waardoor er een nieuwe distributeur gevonden moest worden. Die werd in augustus 2013 gevonden in Universal Pictures, die de film vervolgens nog eens uitstelde...

Bekijk de trailer


Wild (26 februari)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Nick Hornby
Genre(s):
...
Biografie | Drama






Na jaren roekeloos geleefd te hebben, een heroïneverslaving en een op de klippen gelopen huwelijk, neemt Cheryl Strayed (Witherspoon) een drastisch besluit. Achtervolgd door de herinneringen aan haar moeder Bobbi (Dern), en zonder ook maar enige ervaring, besluit ze helemaal alleen de Pacific Crest Trail te gaan lopen, een tocht van meer dan 1600 km. Wild legt haar angstige en mooie momenten bloot, tijdens een reis die haar soms gek maakt, soms kracht geeft en uiteindelijk geneest. Critici zijn volgens RottenTomatoes enthousiast over de film. Deze kent de film een score van 91 procent toe, op 191 recensies. "Krachtig en emotioneel. Wild treft regisseur Jean-Marc Vallée en hoofdrolspeelster Reese Witherspoone op de piek van hun respectievelijke kunnen."

Bekijk de trailer

NieuwsFilm

meest populair