POLL: Moderne live-action sprookjesfilms

De hype van afgelopen jaren die serieuze vormen begint aan te nemen.

Aankomende maand gaat Walt Disneys Cinderella in première, de zoveelste in de reeks live-action sprookjesverfilmingen van de het huis van de muis. Ook andere studio's brachten afgelopen jaren vergelijkbare titels uit. Een mooi onderwerp voor de POLL van deze week.

2010
Walt Disney startte de nieuwe lichting sprookjesfilms in 2010. Tim Burton regisseerde de enorme kaskraker Alice in Wonderland, waarin de hoofdrollen waren toebedeeld aan Johnny Depp, Mia Wasikowska, Helena Bonham Carter en Anne Hathaway. Hetzelfde jaar vertaalde Disney het Sorcerer's Apprentice-gedeelte uit Fantasia naar het witte doek in The Sorcerer's Apprentice (2010). De poging flopte en wordt (daardoor) niet 100% gerekend tot de huidige reeks sprookjesfilms.

2011
In 2011 waren er twee grotere sprookjesfilms. Catherine Hardwicke's Roodkapje-film Red Riding Hood, met namen als Amanda Seyfried, Virginia Madsen en Gary Oldman, deed het redelijk aan de bioscoopkassa, maar werd uiterst mager ontvangen. Het kleinere Beastly van Daniel Barnz en met Vanessa Hudgens en Alex Pettyfer was eveneens geen enorme hoogvlieger.

2012
Sneeuwwitje was in 2012 het gezicht van het genre. Tarsem Singh maakte Mirror Mirror, met namen als Lily Collins, Julia Roberts en Armie Hammer. Het werd financieel een redelijk succes, maar de ontvangst was bedenkelijk. Rupert Sanders' Snow White and the Huntsman deed het met rollen van Kristen Stewart, Chris Hemsworth en Charlize Theron op alle fronten een stuk beter.

2013
In 2013 waren er maar liefst drie sprookjesfilms. Walt Disney zette in op Sam Raimi's Oz the Great and Powerful, met onder meer James Franco en Mila Kunis. Financieel presteerde het netjes, al wist het geenszins het succes Alice in Wonderland te banderen. Bryan Singers $200 miljoen kostende Jack the Giant Slayer wist het niet waar te maken. De sprookjesfilm met Nicholas Hoult, Ewan McGregor en Eleanor Tomlinson flopte flink. Tommy Wirkola's veel goedkopere, maar eveneens mager ontvangen Hansel & Gretel: Witch Hunters deed het financieel juist uitstekend. De volwassen Hans en Groetje werden gespeeld door Jeremy Renner en Gemma Arterton.

2014
Afgelopen jaar was het iets rustiger met Walt Disneys Maleficent van regisseur Robert Stromberg en met namen als Angelina Jolie, Elle Fanning en Sharlto Copley. De Doornroosje-film met Angelina Jolie in de titelrol bleek financieel één van de succesvollere live-action sprookjesfilms. Ook verscheen het afwijkende Into the Woods, gebaseerd op de gelijknamige musicaltopper. Christophe Gans maakte het Franstalige La belle et la bête, met onder meer Vincent Cassel en Léa Seydoux.

2015 en verder
Naast Walt Disneys Cinderella verschijnt dit jaar ook Joe Wrights Pan. Volgend jaar staan minimaal Walt Disneys The Jungle Book, de Snow White and the Huntsman-sequel The Huntsman en Alice in Wonderland: Through the Looking Glass op het programma. In 2017 maakt Andy Serkis zijn regiedebuut met Jungle Book: Origins. Ook moet er een vervolg verschijnen op Hansel & Gretel: Witch Hunters en gaat Walt Disney aan de slag met Beauty and the Beast. Ook zou Sofia Coppola The Little Mermaid regisseren voor Universal Pictures.
De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.



NieuwsFilm

meest populair