Analist voorspelt opnieuw veel flops in 2017

War for the Planet of the Apes en Transformers: The Last Knight mogelijk in zwaar weer.

Ondanks dat Walt Disney in 2016 een all-time recordjaar meemaakte, was het over de gehele linie geen enorm succesvol jaar voor de filmstudio's in Hollywood. Ook dit jaar gaan er weer een flink aantal films floppen. Dit voorspelt filmindustrie-analist Doug Creutz van Cowen and Co, tegen over Deadline.

De analist waarschuwt de industrie al jaren dat het niet helemaal goed gaat in de sector. Hij is van mening dat doordat studio's steeds vaker op 'tentpoles' en superheldenfilms inzetten, de box office-opbrengst per film steeds verder daalt. Dit zorgt ervoor dat de iets kleinere blockbusters die voorheen garant stonden voor financieel succes, een stuk risicovoller worden.

Volgens Deadline meldt Creutz dat de filmindustrie het in 2017 minimaal zo lastig gaat krijgen als in 2016. Afgelopen jaar daalde de operationele winst van de grote studio's met 14,6 procent. Dit ondanks dat de box office-omzet met 2,2 procent steeg ten opzichte van 2015. Deze stijging kwam overigens vooral door inflatie en stijgende ticket-prijzen. Tevens was Walt Disney heer en meest door maar liefst 60,5 procent op te eisen van de $4,18 miljard operationele winst in de filmindustrie in Hollywood.

Bekijk de afbeelding
Creutz geeft aan dat er zo'n 40 films verschijnen met een budget van meer dan $100 miljoen. Studio's als Fox en Paramount zouden volgens hem in de problemen kunnen komen met hun titels War for the Planet of the Apes en Transformers: The Last Knight. Ook zegt hij dat Walt Disney opnieuw de koning van de Box Office wordt, met de nieuwe Star Wars en Guardians of the Galaxy Vol. 2. Overigens verwacht hij veel succes voor Warner Bros., met de superheldenfilms Wonder Woman en Justice League en Christopher Nolans Dunkirk.

De grootste zorg van de analist is dat er steeds meer en meer wordt geïnvesteerd in grote franchises. Eerder gaf Creutz aan dat de studio's hun filmkalender moet diversifiëren. Anders zouden ze beter de deuren kunnen sluiten. Om aan tegen dat er al geslachtofferd wordt, zei hij "Waar zijn al die romantische komedies gebleven?"

Bekijk de afbeelding
Het filmjaar 2016 kende uiteraard een flink aantal kleine en grote flops onder de blockbusters, met titels als Alice Through the Looking Glass, Ghostbusters, Ben-Hur, The Divergent Series: Allegiant, The Huntsman: Winter's War en Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows, maar ook originele(re) projecten als Gods of Egypt, Deepwater Horizon, The Finest Hours en The BFG.

War for the Planet of the Apes en Transformers: The Last Knight mogelijk flops? Welke films denk jij dat er in 2017 gaan floppen?



NieuwsFilm

meest populair