De filmuniversa die het niet haalden

De filmuniversa die het niet haalden

Pogingen genoeg, maar mislukkingen ook.

Het succes van het Marvel Cinematic Universe heeft ervoor gezorgd dat zo'n beetje elke filmstudio een eigen filmuniversum heeft proberen te lanceren. Maar lang niet elke poging was succesvol. Een filmuniversum is dan ook een risicovolle gok, waarbij lang niet elke lancering even succesvol bleek. Vandaag hebben we een klein overzicht gemaakt van alle onsuccesvolle pogingen.

Bekijk de afbeelding
The Amazing Spider-Man


Een filmuniversum met twee producties onder de riem. Toen Sony Pictures The Amazing Spider-Man uitbracht met Andrew Garfield als nieuwe Peter Parker, was dat bepaald niet zonder succes. De film bracht 757,9 miljoen dollar op aan de wereldwijde box office en was dus een solide begin van de hernieuwde franchise. Maar het vervolg werd teveel gebruikt als manier om een filmuniversum te lanceren. Zo werden er meerdere schurken geïntroduceerd en werd er gehint naar een aantal nieuwe helden. Dat zorgde voor een zwakke film, waarop Sony besloot er maar mee te stoppen en de rechten op Spidey voor een lucratieve overeenkomst terug te geven aan Marvel.

Bekijk de afbeelding
Dark Universe

Sinds 2012 werkte Universal Pictures aan een reboot voor de klassieke filmmonsters die het jarenlang naar de bioscopen bracht. De studio kondigde grote namen aan voor een filmuniversum, met onder meer Tom Cruise, Johnny Depp en Javier Bardem als castleden. Maar na het floppen van The Mummy in 2017 besloot de studio alle aangekondigde films toch maar de annuleren. In plaats daarvan werd er opnieuw gekeken naar het geheel. Nu lijkt het erop dat er wel nieuwe films komen, maar zonder onderlinge connecties.

Bekijk de afbeelding
Oorspronkelijke DCEU

Het DCEU is natuurlijk nog altijd levend. Maar Warner Bros. had oorspronkelijk heel andere plannen met de franchise. Met de aankondiging van Batman v Superman: Dawn of Justice en films als Suicide Squad, Wonder Woman en Justice League maakte de studio duidelijk dat er een overkoepelend universum zou komen. Maar waar BvS wel prima scoorde aan de box office, was de ontvangst bepaald niet goed. Waarop men besloot de toon van de film Suicide Squad flink te veranderen. Maar dat werkte niet goed en zorgde voor een rommelige film. Uiteindelijk was Wonder Woman het eerste succes en bleek Justice League wederom een rommeltje. Die laatste film lijkt het einde te zijn van het oorspronkelijke DCEDU. In plaats daarvan maakt Warner films als Joker, Wonder Woman 2 en Shazam!. Een heel nieuw pad dus.

Bekijk de afbeelding
King Arthur

Warner Bros. zag het wel zitten: een filmuniversum rond de legende van Koning Arthur. Regisseur Guy Ritchie kwam met het idee en wilde zes films maken. Elk daarvan zou draaien om een ander personage. King Arthur: Legend of the Sword kwam als eerste uit, met Charlie Hunnam in de hoofdrol. Daarna zouden films over Merlijn, Lancelot enzovoorts uitkomen. Maar nog voordat Arthur uitkwam, waren de berichten al slecht. De release werd een jaar uitgesteld en heropnames waren duur. Waarop Arthur uiteindelijk flopte, met een wereldwijde verdienste van 148,7 miljoen dollar op een budget van 175 miljoen dollar.

Bekijk de afbeelding
Men in Black & Jump Street

Nog een idee van Sony Pictures: een filmuniversum dat gemaakt zou worden met Men in Black en Jump Street-films. De studio had al een succes geboekt met Men in Black 3 en met 22 Jump Street. Op beide films moest een vervolg komen, waarop de studio bedacht dat het een goed idee zou zijn om een crossover te maken tussen de twee franchises. Jonah Hill en Channing Tatum zouden terugkeren als hun Jump Street-personages en in de wereld van de Men in Black terechtkomen. Maar dat ging niet door, waarop de studio besloten heeft de Men in Black maar gewoon een reboot te geven met Chris Hemsworth en Tessa Thompson in de hoofdrollen.

Bekijk de afbeelding
Robin Hood

Sony Pictures kocht in 2014 voor 1 miljoen dollar de rechten op een Robin Hood-universum, een idee van Corey Goodman en Jeremy Lott. De bedoeling was om een hele reeks films te maken, waarvan de eerste om Robin Hood en de Merry Men moest draaien. Ook zou er een rond Friar Tuck, Will Scarlett en Little John komen. Maar het geheel kreeg geen regisseur en werd uiteindelijk dus ook niet gemaakt. Ook Disney probeerde het, met Nottingham & Hood, maar die film kwam er ook niet. Enkel Lionsgate lijkt erin te slagen, want die studio komt eind dit jaar nog met Robin Hood, waarin Taron Edgerton de geplande franchise mag leiden.

Bekijk de afbeelding
X-Men Origins

Op een gegeven moment wilde 20th Century Fox meer onderlinge connecties bouwen tussen de X-Men-films. Tot de release van X-Men Origins: Wolverine kwamen er eigenlijk alleen maar nieuwe vervolgfilms uit in de franchise. Die film was echter bepaald geen succes, waarmee de plannen voor een Origins-film rond Magneto in de koelkast gezet werden. Gek is dat niet, want Origins was een verschrikkelijke film met een matig verhaal en ook erg matige visuele effecten. Overigens was Fox wel succesvol in het herlanceren van de franchise met X-Men: First Class en spin-offs als Logan.

NieuwsFilm

meest populair