Recensie

How I Spent My Summer Vacation (2012)

Mel Gibson is het acteren zeker nog niet verleerd, zo blijkt met deze rol als keiharde crimineel.

door Michelle Iwema om 22:02 in RECENSIES
How I Spent My Summer Vacation poster
Regie: Adrian Grunberg | Cast: Mel Gibson (Driver), Peter Stormare (Frank), Kevin Hernandez (Kid), Dolores Heredia (Kids moeder), Daniel Gimenez Cacho (Javi), e.a. | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2012

Mel Gibson was ooit een van de geliefdste acteurs van het witte doek, maar lange tijd leek niemand nog trek in hem te hebben. Na een jarenlange afwezigheid zette hij zijn comeback in met Edge of Darkness en The Beaver, maar deze films konden nauwelijks potten breken. How I Spent My Summer Vacation (of Get the Gringo zoals hij in de meeste landen wordt uitgebracht) herinnert ons gelukkig wel aan de populaire Gibson van weleer. Met zijn oude vertrouwde charme, scherpte en humor speelt hij een keiharde crimineel. De film start met een autoachtervolging langs de Mexicaans-Amerikaanse grens. Vermomd als clowns proberen Driver en zijn maat met een flinke zak geld te ontkomen. Op het nippertje weet Driver te crashen op Mexicaans grondgebied en wordt daar in de boeien geslagen..

Driver komt terecht in een overvolle gevangenis, die gemodelleerd is naar de ‘El Pueblito’-gevangenis in Tijuana. Hier mochten familieleden intrekken bij de gevangenen, waardoor er een eigen gemeenschap vol corruptie, drugs en geweld ontstond. Driver lijkt niet onder de indruk van zijn nieuwe onderkomen, maar gaat meteen aan de slag om er te overleven. Hij weet precies uit te vogelen hoe de hiërarchie in elkaar steekt en komt met behulp van zakkenrollen en geweld aan zijn geld. Driver is een loner maar sluit wel vriendschap met een tienjarig jochie. Hij besluit het jongetje te helpen, maar uiteraard zit daar voor hem ook een voordeeltje aan. Want Driver is vastbesloten uit de gevangenis te ontsnappen en de buit die bij zijn arrestatie werd afgenomen, terug te stelen.

How I Spent My Summer Vacation heeft een hoop komische elementen, maar is tegelijkertijd keihard. Deze aparte mix werkt heel goed. Het grootste deel van de film speelt zich af in de gevangenis en de wereld die we hier te zien krijgen, is erg bizar. Het is ongelofelijk dat het er in de werkelijke gevangenis min of meer zo aan toe moet zijn gegaan. Het vormt een fascinerend decor dat bijdraagt aan de spanning.

Mel Gibson lijkt helemaal op zijn plek als Driver, de enige ‘gringo’ in de gevangenis. Hij zet geheel geloofwaardig deze slimme topcrimineel neer die aan de ene kant nergens voor terugdeinst, maar aan de andere kant een klein hartje heeft, wat naar voren komt in zijn vriendschap met het kleine joch. Deze rol is niet voor niets op Mels lijf geschreven, want hij schreef zelf mee aan het scenario. In een tijd waarin hem maar weinig rollen worden aangeboden, creëert hij ze dus zelf maar. Ook het uiterst bijdehante jochie gespeeld door Kevin Hernandez is totaal acceptabel en de twee hebben een mooie wisselwerking op het doek.

How I Spent My Summer Vacation is geen perfecte film. Zo horen we aan het begin van de film constant een voice-over van Mel, die na een tijdje ineens verdwijnt om later weer uitleg te komen geven. Er zitten ook een paar subplots in die niet helemaal uit de verf komen. Gelukkig zijn dit slechts kanttekeningen want de rest is dik in orde. Mensen komen misschien niet meer massaal op een nieuwe actiefilm van Mel Gibson af, maar ze zouden zich niet moeten laten weerhouden door zijn persoonlijke perikelen en schandalen. How I Spent My Summer Vacation is ondanks zijn vage filmtitel echt de moeite waard.

33 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

pringles

Avatar

Zozo, vier sterren maar liefst

jaime91

Avatar

Ze hadden wel wat creatiever mogen zijn met de naam van Mels personage. Ik vind Driver zo ontzettend afgezaagd,vooral voor iemand die bijna niet in een auto zit een rare keuze..

UndercoverPanda

Avatar

Lijkt me een prima film voor een guy's night. Wel nep dat de hoofdpersoon Driver heet, klinkt erg gejat van Drive.

Angelater

Avatar

Nu ben ik eigenlijk wel meer benieuwd naar deze film :Y Ga er waarschijnlijk morgen wel heen!

jaime91

Avatar

UndercoverPanda "Lijkt me een prima film voor een guy's night. Wel nep dat de hoofdpersoon Driver heet, klinkt erg gejat van Drive."

En van Faster.

chewy

Avatar

Deze film ga Ik wel eens zien maar ik ga er voor naar de bioscoop

nietselam

Avatar

Vind get the gringo een veel leukere titel, ik ben het helemaal eens met de recensie met enig verschil dat ik er eigenlijk geen minpuntjes aan vond zitten, de film is een beetje in de lijn van gibsons payback, een film die ook al zo'n goede balans had tussen humor en harde scenes.

Een zeer vermakelijke film waarvan ze er nog wel 100 van mogen maken wat mij betreft.

Jonathancrane

Avatar

De titel wordt bedoeld dat hij nooit van plan was om daar terecht te komen. Het is sarcasme, dat is het leuke ervan.

Ja, ik zag dit een paar maanden geleden en was erg verrast erdoor. Gibson is een uitstekende acteur en ben blij dat hij dit soort werk nog doet.

Frietgedicht

Avatar

jaime91 "Ze hadden wel wat creatiever mogen zijn met de naam van Mels personage. Ik vind Driver zo ontzettend afgezaagd,vooral voor iemand die bijna niet in een auto zit een rare keuze.."


Je komt er nog wel achter warom hij zo heet....op het eind wort het duidelijk....maar dan moet je de film zien.

PKP

Avatar

Vond 'm wel aardig. Niet briljant, maar gewoon vermakelijk.

Een 7.

PKP

Avatar

adofmirosch "mel's come back?"

Geen idee, maar daarvoor mogen ze wel wat meer gaan promoten. Hier in Nederland, in ieder geval.

adofmirosch

Avatar

PKP "Geen idee, maar daarvoor mogen ze wel wat meer gaan promoten. Hier in Nederland, in ieder geval."idd ik hat er niets van gehoort tot ik op filmtotaal las bij de films van julie.

MoJo

Avatar

UndercoverPanda "Lijkt me een prima film voor een guy's night. Wel nep dat de hoofdpersoon Driver heet, klinkt erg gejat van Drive."


Of van The Driver uit 1978...

FilmMaster

Avatar

UndercoverPanda "Lijkt me een prima film voor een guy's night. Wel nep dat de hoofdpersoon Driver heet, klinkt erg gejat van Drive."

Tegenwoordig als een karakter 'Driver' heet is het volgens vele gejat van de film 'Drive'
:N echt stom :N :N :N

FilmMaster

Avatar

De film lijkt me trouwens geen zak aan.

Expendable

Avatar

Ik ga hem zeker in bios zien! Toen ik de trailer had gezien had ik al een positief gevoel over de film gekregen. Na het lezen van de recensie weet ik het zeker: MEL IS BACK!!!

r8gingbull

Avatar

Een aardige film voorspelbaar maar ik zou deze niet in de bios gaan kijken te gewoontjes zal ik maar zeggen...

Toch als ik naar Mel kijk denk ik aan al die rare dingen dat hij buiten zijn films doet.

Ik geef *** zeker geen ****

pmw84

Avatar

OH MY GOOOOOOD

HOE KAN FT HIERVOOR 4 STERREN GEVEN !!!!!!!!!!!!!!!????????????

IK HEB NOG NOOIT ZO'N SAAIE FILM ALS DEZE GEZIEN


woyoooo ik ben nu echt in shock ;o !!!

hij is geen 1 ster waard !!!

SilentSimon

Avatar

Best entertaining film, beetje dezelfde Mel als bij Payback zoals iemand al zei, en dat was ook een prima film.

Angelater

Avatar

UndercoverPanda "Lijkt me een prima film voor een guy's night. Wel nep dat de hoofdpersoon Driver heet, klinkt erg gejat van Drive."


Het zal wel aan mij liggen, want ik ging namelijk met dit stuk tekst de bioscoop in... ik heb echt NERGENS in de film deze naam gehoord. Snap niet dat het hierboven vernoemd is. Hij gebruikte heel veel nep namen in de gevangenis, misschien dat ze het daarom niet wisten wat te plaatsen.

KeesjeNL

Avatar

Angelater "Het zal wel aan mij liggen, want ik ging namelijk met dit stuk tekst de bioscoop in... ik heb echt NERGENS in de film deze naam gehoord. Snap niet dat het hierboven vernoemd is. Hij gebruikte heel veel nep namen in de gevangenis, misschien dat ze het daarom niet wisten wat te plaatsen."
Klopt, ik heb die naam Driver ook nergens gehoord, misschien werd hij zo genoemd in het begin van de film? Jammer dat zoveel mensen ook over een naam duikelen, zonder de film daadwerkelijk te hebben gezien:n.

PKP "Geen idee, maar daarvoor mogen ze wel wat meer gaan promoten. Hier in Nederland, in ieder geval."
Volgens mij is deze film eerder op filmtotaal beschreven als "Get the Gringo".

Leuke film trouwens met leuke personages. Jammer dat die nergens echt worden uitgediept, en dat men niet echt een richting wist aan te nemen. De film was daar eigenlijk ook wat te kort voor, een verdiende 7,5 als het aan mij ligt.

SunChaser

Avatar

Deze film is in de VS toch niet eens uitgebracht maar direct naar dvd?

KeesjeNL

Avatar

SunChaser "Deze film is in de VS toch niet eens uitgebracht maar direct naar dvd?"
Ik weet niet goed hoe je dat kan zien, maar volgens IMDB heeft de film een "opening weekend" gehad: http://www.imdb.com/title/tt1567609/business

patrick_h

Avatar

KeesjeNL "Ik weet niet goed hoe je dat kan zien, maar volgens IMDB heeft de film een "opening weekend" gehad: http://www.imdb.com/title/tt1567609/business"
In je link stan openingweekends voor Australië, Oekraïne en Rusland, maar niet voor de VS.

Verder lijkt het mij dat Driver niet de naam van het karakter is, maar gewoon de aanduiding in de aftiteling van een karakterloos personage. Net zoals Kid en Kid's Mom. Het personage wordt geïntroduceerd terwijl hij aan het rijden is.

xarkov

Avatar

Nog niet zo lang ben ik bekend met deze site (maand of 2), maar na al het nieuws en reviews die hier voorbij komen had ik het idee dat jullie verstand van films hadden (die ook nog eens in mijn straatje passen).
Ik zeg bewust 'had' want na deze review begin ik toch echt te twijfelen over jullie smaak (ik hoop dat het incidenteel was). Om mensen te behoeden van deze slechte film/review heb ik een account aangemaakt.

Gisteren ben ik erheen geweest in de bios en had er niet veel van verwacht. Na de eerste 10 min. kom je er al achter dat deze film low budget en boring as fuck is. Zoals in de review de voice over als kant tekening wordt beschreven, zet het voor mij meteen de toon voor de rest van de film. De zogenaamde coolle onliners zijn niet cool. De humor is niet grappig. De actie (welke actie?) is slecht uitgevoerd en niet hard.
De productie kosten zijn laag en dat zie je door heel de film. De lokatie (de gevangenis) is hetzelfde soort gevangenis als bij prison break seizoen 3. Het verhaal zit vol met plot holes en time travel lijkt soms bijna mogelijk. Zelfs de beschrijving op imdb klopt niet.
Het acteer werk van alle acteurs is goed maar het verhaal, dialogen & regie laten zwaar te wensen over.

Heb ik een andere film gezien of wordt ik oud. Ik weet het niet meer, maar de hoeveel kutfilms die de laatste tijd uit Hollywood komen is schandalig. Dit is er weer zo een.

Naar mijn mening (ga aub ook gezelf kijken omdat ik denk dat ik oud begin te worden) zijn 4 van de 5 sterren en op imdb een 7.3 user score zijn volkomen onterecht. Deze film verdient niet meer dan een 1.5/5 en een 3/10

SunChaser

Avatar

KeesjeNL "Ik weet niet goed hoe je dat kan zien, maar volgens IMDB heeft de film een "opening weekend" gehad: http://www.imdb.com/title/tt1567609/business"


In de VS direct naar DVD
http://www.imdb.com/title/tt1567609/board/flat/200247090

SunChaser

Avatar

Overigens een onevenwichtige flutflilm, gelukkig niet in de bios gezien

Hogader

Avatar

Rare reacties hier (ben ik wel voort gewend), maar ik ben het een keer eens met de recensie en vond de film zeer geslaagd. Perfecte combinatie van actie en humor en ook de interactie tussen Mel en de Kid waren mooi.

Wat mij betreft 9/10

xarkov

Avatar

Een 9...

Heb je vroeger nooit onvoldoendes gehad op school? Heb je wel enig idee welke lading een 9 heeft?

Dat je deze film vermakelijk en leuk vind en whot not prima. Maar is een 9 niet een beetje hoog? Dan zou deze film in de buurt komen van je beste films ooit.

Ik wil je niet persoonlijk aanvallen het is alleen dat de laatste tijd ik zoveel ondoordachte/slechte cijfers/reviews zie. Waardoor echte goede films ondergewaardeerd worden tegenover matige/slechte films.

sonnycorleone

Avatar

De media had niet zoveel ruchtbaarheid aan z'n privebeslommeringen moeten geven! Dan had mel gewoon de film "vikings" kunnen regiseren met o.a leonardo dicaprio! Poeh had zomaar wat kunnen worden, hopen dat ie dat alsnog gaat doen! Tjezus die had al kunnen draaien! Sad but true........

SunChaser

Avatar

Mel Gibson had gewoon van de drank en drugs moeten afblijven en niet van die Godwins moeten roepen

MrMister

Avatar

xarkov "Een 9...

Heb je vroeger nooit onvoldoendes gehad op school? Heb je wel enig idee welke lading een 9 heeft?

Dat je deze film vermakelijk en leuk vind en whot not prima. Maar is een 9 niet een beetje hoog? Dan zou deze film in de buurt komen van je beste films ooit.

Ik wil je niet persoonlijk aanvallen het is alleen dat de laatste tijd ik zoveel ondoordachte/slechte cijfers/reviews zie. Waardoor echte goede films ondergewaardeerd worden tegenover matige/slechte films."


hahaha dat is dan toch echt jou probleem, deal with it zou ik zeggen. Ik heb de film zelf gisteren gezien en ik sluit mij totaal aan bij de mensen die deze film goed vinden. Gisteren heb ik drie films gezien; Brave, MIB3 en als laatste deze. Daarbij moet ik zeggen dat ik blij was dat deze film als laatste was, anders ging ik niet met een grote grijns op mijn gezicht de bios uit.

How I Spent My Summer Vacation

acties