Recensie

Our Idiot Brother (2011)

Paul Rudd doet geen vlieg kwaad, maar belandt toch telkens in de moeilijkheden.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Michelle Iwema om 23:14 in RECENSIES
Our Idiot Brother poster
Regie: Jesse Peretz | Cast: Paul Rudd (Ned), Zooey Deschanel (Natalie), Elizabeth Banks (Miranda), Emily Mortimer (Liz), Steve Coogan (Dylan), Rashida Jones (Cindy), Kathryn Hahn (Janet), e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2011   

Een van de leukste komedieacteurs van dit moment is zonder twijfel Paul Rudd. Sommigen hadden deze acteur al op de radar sinds Clueless, maar na The Forty Year Old Virgin kon niemand meer om hem heen. Zelfs een middelmatige komedie weet Rudd naar zijn hand te zetten, waardoor hij alleen al een reden is om een film te kijken. Our Idiot Brother is zijn nieuwste vehikel, waarin hij de titelrol op zich neemt.

Biologische boer Ned belandt door een stommiteit in de gevangenis. Het is immers niet slim om een undercoveragent wiet aan te bieden, maar dit soort dingen overkomen Ned wel vaker. Wanneer Ned weer vrijkomt, heeft zijn vriendin een andere vent en staat Ned op straat. Noodgedwongen klopt hij aan bij zijn zussen voor onderdak. Gelukkig heeft hij er drie, dus genoeg keuze. Maar Liz, Miranda en Natalie zitten niet echt te wachten op hun klungelige broer. Want overal waar Ned komt, zorgen zijn naïviteit en kinderlijke eerlijkheid voor ongemakkelijke situaties.

Paul Rudd heeft het duidelijk naar zijn zin in de titelrol. Zijn Ned is niet zwakbegaafd, ondanks het feit dat hij vanaf de eerste scène in stupide situaties verzeild raakt. Ned is eerder iemand die besloten heeft het beste te blijven zien in iedereen om hem heen, zelfs als dat hem een buitenbeentje maakt. Er zit geen greintje kwaad in zijn karakter en dit werkt anderen op de zenuwen. Een mindere acteur had van Ned een zielige verschijning gemaakt, maar Rudd maakt Ned zo sympathiek dat je met hem meeleeft. Naarmate de film vordert, wordt steeds duidelijker dat Ned geen achterlijke man is. Sterker nog, zijn waarden en respectvolle houding zijn juist een voorbeeld voor de anderen in zijn leven. De andere personages hebben het zogenaamd helemaal voor elkaar met hun goede baan, geld en relaties maar weten er toch een zooitje van te maken door bedrog en verkeerde prioriteiten. Opvallend is dat de mensen die Ned het hardste pushen om minder naïef te zijn, zelf het meest in de knoop zitten.

Naast Ned komen de karakters van de drie zussen aardig uit de verf, met name Zooey Deschanel is leuk als het vrijgevochten lesbische zusje. Het leukste bijrolletje is echter weggelegd voor Kathryn Hahn als de gemene hippie-ex van Ned. Dit typetje is Hahn op het lijf geschreven want in Wanderlust (eveneens met Rudd) speelde zij ook een hippie met een scherpe tong.

De scènes waarin Ned als achterlijk wordt neergezet, zijn de minpunten van de film. Dat ligt niet aan Rudd, maar aan het script. Zo betrapt Ned zijn schoonbroer terwijl die vreemdgaat, maar beseft dat niet. Dat is gewoonweg niet geloofwaardig, aangezien Ned zelf ook relaties heeft met vrouwen en zijn schoonbroer en minnares poedelnaakt bezig zijn. De kracht van Our Idiot Brother is juist dat Ned goedgelovig is, en geen echte idioot. In genoemde scènes zijn de scenarioschrijvers iets te ver afgedwaald, maar het verpest het geheel gelukkig niet. De film heeft als grote pluspunt dat hij voortdurend leuk blijft. Van begin tot eind zitten er geslaagde grappen in en Rudd werkt ondanks zijn blije personage nergens op de zenuwen.

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Aston

Avatar

sickboy1984 "Waarom krijgt deze film nu nog een release in nederland?

De film is uit 2011 en zoals hierboven gezegd staat hij al volledig op youtube, daar heb ik hem dan ook gezien.

Maar over de film dan maar, erg fijne film, met idd een sterke rol van Rudd en erg leuke bijrollen.
Prima film op lekker op de bank te kijken, niet zozeer in de bios."


Wel apart dat hele films op youtube verschijnen. Ik neem aan dat die wel geblokkeerd worden. Aangezien ook muziekfilmpjes wegens auteursrechten geblokkeerd worden.

Chris23

Avatar

""Het is immers niet slim om een undercoveragent wiet aan te bieden""

Het was geen undercoveragent; het was een agent in uniform.

Jaymz82

Avatar

Heerlijke feelgood film.
Paul Rudd was in mijn ogen altijd een degelijke acteur maar ik heb nooit zo enthousiast kunnen zijn als vele anderen over hem waren.
Deze film heeft mij overtuigd. Zoals in de recensie ook wordt omschreven bewandelt hij bijzonder goed de fijne lijn tussen sulletje en gewoon een in en ingoed mens.
Dat maakt dan dus ook het verschil dat deze film geen suffe stonercomedy is maar eerder een mix van fijne comedies als Little Miss Sunshine en 40 year old Virgin.

MrMister

Avatar

Deze heb ik al een half jaar geleden gezien...

jaime91

Avatar

Leuke trailer jammer dat die niet volledig is. :|
Hier de volledige versie: http://www.youtube.com/watch?v=TjvlIXkAXv0

sickboy1984

Avatar

Waarom krijgt deze film nu nog een release in nederland?

De film is uit 2011 en zoals hierboven gezegd staat hij al volledig op youtube, daar heb ik hem dan ook gezien.

Maar over de film dan maar, erg fijne film, met idd een sterke rol van Rudd en erg leuke bijrollen.
Prima film op lekker op de bank te kijken, niet zozeer in de bios.

Our Idiot Brother

acties