Recensie

The Grey (2011)

Overlevenden van een vliegtuigcrash nemen het op tegen hongerige wolven in deze spannende survivalthriller.

door Frank Stol om 00:43 in RECENSIES
The Grey poster
Regie: Joe Carnahan | Cast: Liam Neeson (Ottway), Frank Grillo (Diaz), Dallas Roberts (Hendrick), Dermot Mulroney (Talget), Nonso Anozie (Burke), e.a. | Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2012

Afgelopen jaar, op 11 oktober om precies te zijn, verscheen hier op FilmTotaal een nieuwsbericht met de kop ‘Trailer Drive misleidend’. Daarin viel te lezen dat een Amerikaanse vrouw van plan was de distributeur van Nicholas Winding Refns film voor het gerecht te slepen. Ze voelde zich bekocht, omdat de trailer volgens haar maar weinig overeenkomsten had met de uiteindelijke film. Slecht nieuws voor deze vrouw: The Grey heeft een minstens zo misleidende trailer. Deze survivalthriller doet namelijk wel wat meer dan enkel een toneel bieden aan een gevecht tussen Liam Neeson en een roedel hongerige wolven.

De door Neeson gespeelde Ottway is een zonderling. Sinds zijn vrouw hem heeft verlaten, struint hij mijmerend rond op een olieraffinaderij die midden in een wildernis van sneeuw en ijs ligt. Als schutter is het zijn taak om het personeel - dat voornamelijk bestaat uit ongure types, criminelen en ander vechtend tuig- te beschermen tegen nieuwsgierige wolven die hun kans op een maaltje vanaf de zijlijn afwachten. Dat Ottway de wanhoop nabij is, blijkt direct uit de melancholische openingssequentie. Door middel van een zwaarmoedige voice-over wordt de kijker deelgenoot gemaakt van zijn gedachtegoed.

Daarmee leggen de makers een belangrijk fundament voor de rest van deze film, want in The Grey krijgen de hoofdpersonages volop de gelegenheid om hun overlevingsdrang te laten gelden. De kansen lijken in ieder geval verkeken als het vliegtuig waarmee zij huiswaarts keren, neerstort in een onherbergzaam gebied. De sneeuwvlakte wordt niet alleen geteisterd door snijdende ijswinden, maar blijkt ook het jachtterrein van grijze wolven. Een overlevingsstrijd begint.

Regisseur Joe Carnahan (Narc, The A-Team) maakt het zichzelf met The Grey niet bepaald gemakkelijk. Op papier klinkt het concept van een groep mensen die onder barre omstandigheden een gevecht aangaan met de natuur, nogal plat en uitgemolken. Om in het subgenre van de survivalthriller goed beslagen ten ijs te komen, dien je daarom op z’n minst een aantal interessante accenten aan te brengen. In The Grey openbaren die zich vroegtijdig. De sterfscène van een beknelde vliegtuigpassagier is daar een voorbeeld van; Neeson die een geruststellende monoloog afsteekt heeft een indringendere uitwerking dan wanneer hij een blik met clichématige oneliners zou opentrekken.

The Grey laveert tussen spannende survivalthriller en existentieel drama. Carnahan bedient zijn publiek met een rauwe film waarin het wolvengehuil, -gesnuif en -gegrom de polsslag angstvallig verhogen. Soms is daar nog minder voor nodig: een uitademing in de koude lucht, zonder dat je het beest ziet, is een manier om je publiek de bibbers te bezorgen. De wolven zelf ogen, ondanks hun onnatuurlijk grote afmetingen, realistisch en vormen in die hoedanigheid een serieuze bedreiging voor Ottway en zijn metgezellen.

Toch zijn er naast een handjevol korte gevechten ook genoeg momenten waarop de bezinning toeslaat en de mannen filosoferen over het geknok voor hun leven. Dat klinkt belachelijk, en misschien is dat het ook wel, maar in The Grey pakt dat niet als zodanig uit. Mede door de beklemmende beeldvoering - de camera observeert de hoofdpersonages vaak als een roofdier - behoudt de film ook zijn geloofwaardigheid wanneer er existentiële kwesties ter sprake komen. Op die momenten staat The Grey mijlenver af van het wolvenslachtverhikel dat de trailer ons beloofde.

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

ThomasG

Avatar

Net gezien, prima verhaal en acteerwerk, mooie natuurshots en goeie onverwachtse schrik momenten. 1 missertje in de review alleenz'n vrouw heeft 'm niet verlaten. Op 't einde zie je een shot van haar in een ziekenhuisbed

Jaco86

Avatar

Ik heb niks anders dan lof voor deze film. Van camerawerk, acteerwerk, script, regie, het plaatje klopt gewoon, dit is een harde meeslepende film, met de oneliners op hun plaats. Liam Neeson steelt zoals gewoonlijk weer de show, deze man haalt gewoon alles uit de kast terwijl in de bijrollen ook sterk wordt geacteerd. Naar het schijnt willen ze THE GREY in oktober terug in de zalen brengen, om zo mee te laten doen aan de oscars van 2013, vooral met beste script en beste hoofdrol, het is Liam Neeson meer dan gegund. En op het einde heb ik niks aan te merken. Het is is wat anders dan dat je gewend bent.

FilmMaster

Avatar

4sterren? echt niet! zeker wel een 2.
Laatst gezien en de film is echt zwaar onintressant.

benjamin

Avatar

Na de trailers had ik eerst niet zo'n hoge verwachtingen, maar gelukkig waren die dus misleidend. Vond deze film een ijzersterke thriller, met één van de beste rollen die Neeson de laatste jaren gespeeld heeft. Niet voor de actiefans die gewoon een filmpje vol gevechten met wolven willen zien, wel voor wie zin heeft in een intelligente survivalthriller.

Steve-O

Avatar

Ik heb geen enkele trailer gekeken en dit heeft nog steeds mijn interesse. Of ik dit in de bios zal gaan kijken, dat denk ik niet, maar voor de blu-ray: Smiley face

PRIME

Avatar

Ik kan deze echt iedereen aanraden in de bios. Veel suspense wordt ook gecreeerd door het geluid. Echt een fantastische film. Na de credits komt er trouwens nog een klein stukje.

Banned

Avatar

Spannende film ! Maar na een tijdje is dat kat en muis spel met die wolven ook wel beetje teveel van het goeie. Toch is de symboliek die in het hele verhaal zit best wel goed en maakt het einde de cirkel rond. Goed einde trouwens. Gewoon goeie film. Voor de Liam Neeson-fan (ik niet) een ware must.

bose

Avatar

Waarom draait deze film niet in arnhem?

Remco

Avatar

Ik heb deze een aantal weken geleden in Dubai gezien. En hoewel hij wel vermakelijk is vond ik het wel een beetje een herhalend karakter hebben. Steeds van plek naar plek en dan aangevallen worden door wolven. Daarnaast blijf ik erbij dat CG wolven nep ogen. Hier is het niet zo slecht gedaan als Twilight enzo maar toch zie je het en haalt wat van de spanning weg.

Moviemagic

Avatar

bose "waarom draait deze film niet in arnhem?"


Omdat het ondanks het met een "A" begint en een "M" eindigt toch geen Amsterdam is. :E

PRIME

Avatar

Remco "Ik heb deze een aantal weken geleden in Dubai gezien. En hoewel hij wel vermakelijk is vond ik het wel een beetje een herhalend karakter hebben. Steeds van plek naar plek en dan aangevallen worden door wolven. Daarnaast blijf ik erbij dat CG wolven nep ogen. Hier is het niet zo slecht gedaan als Twilight enzo maar toch zie je het en haalt wat van de spanning weg."Even showen dat je in Dubai bent geweest? :p

Decepticon

Avatar

PRIME "Even showen dat je in Dubai bent geweest? :p"
:E

Ik ga deze zeker in de bios kijken, heb er zin an, lijkt me echt een mooie, goeie, spannende survivalthriller.

B@chelor

Avatar

PRIME "Even showen dat je in Dubai bent geweest? :p"


Ik was vorig week in Oostenrijk. Mag ik dat ook even "showen" hier? ... Smiley face

berepoot123

Avatar

FilmMaster "4sterren? echt niet! zeker wel een 2.
Laatst gezien en de film is echt zwaar onintressant."

zoals u 8-)

SunChaser

Avatar

Begon veelbelovend maar het eind was gewoon kut, zonde zonde zonde

SunChaser

Avatar

Trouwens 4 sterren? Zoveel fouten en plotholes en dan 4 sterren :')

marcjeb

Avatar

PRIME "Ik kan deze echt iedereen aanraden in de bios. Veel suspense wordt ook gecreeerd door het geluid. Echt een fantastische film. Na de credits komt er trouwens nog een klein stukje."


fuck dat meen je niet :P.. ik heb hem gezien echt een top film...ben na de film gelijk weg gegaan :(

edit: ondertussen gezien.. :P beeeeetje saaaaie credits

HAMSTEG

Avatar

Ik kan er zeker geen vier sterren voor reserveren, drie is maximaal. Ben het met de reviewer eens dat invalspunten origineel zijn, de filosofische dialogen inderdaad passen in de film maar daar houden de pluspunten op.

Neeson moet de film dragen en dat doet hij maar elke vorm van chemie tussen de rest van de cast mist toch wel. Filmwerk is goed maar de regie is toch niet top. Er is geen ontwikkeling in de relaties (aan het einde van de film als van de 7 kleutertjes er nog 2 over zijn dan ineens is er een binding over een actie die plaatsvind aan het begin van de film maar dit is veel te laat. Het einde vind ik te toevallig (voor een expert op het gebied van de grey) en daarin komen ook de voorwerpen terug die alleen in het begin van de film een rol hebben gespeeld. De film heeft geen Amerikaans einde en dat hoeft ook helemaal niet maar het had de regie gesierd om daar nog wat meer aandacht voor de eerder genoemde actie poging tot zelfmoord en de achtergrond te geven.

Te veel belangrijke sub-plots zijn niet uitgewerkt of te vlak gelaten waardoor de film niet 'af' voelt. Neeson en Camera 7-8, maar regie 5.

acties