Recensie

Cowboys & Aliens (2011)

Daniel Craig overtuigt als revolverheld in deze geslaagde zomerblockbuster, waarin cowboys op de vuist gaan met buitenaards gespuis.

door Frank Stol om 16:10 in RECENSIES
Cowboys & Aliens poster
Regie: Jon Favreau | Cast: Daniel Craig (Jake Lonergan), Harrison Ford (Woodrow Dolarhyde), Olivia Wilde (Ella Swenson), Sam Rockwell (Doc), Paul Dano (Percy Dolarhyde), e.a. | Speelduur: 118 minuten | Jaar: 2011

Revolverhelden die de strijd aangaan met buitenaards gespuis. De premisse van Cowboys & Aliens klinkt te bezopen voor woorden, maar in Hollywood zijn ze wel te porren voor een dergelijke kruisbestuiving tussen western en sciencefiction. Niemand minder dan Steven Spielberg, die zich verbaasde over het feit dat de graphic novel van Scott Mitchell Rosenberg nog nooit was verfilmd, trad op als uitvoerend producent en spande Iron Man-regisseur Jon Favreau voor het regiekarretje. Aan hem de taak om de twee compleet tegengestelde genres succesvol te versmelten tot een nieuwe blockbuster.

Het is 1873. Midden in de woestijn ontwaakt Jake Lonergan, zonder besef van wie hij is of waar hij vandaan komt. Wanneer hij in het woestijnstadje Absolution aankomt, blijkt dat Jake een gezocht crimineel is. De plaatselijke veehandelaar Woodrow Dolarhyde, die de stad met harde hand regeert, ziet hem daarom het liefst zo snel mogelijk achter de tralies verdwijnen. Op het moment dat de strubbelingen tussen de beide mannen het kookpunt bereiken, gebeurt er iets wat niemand (behalve de kijker) had verwacht: het dorp wordt aangevallen door buitenaardse wezens. Aanvankelijk hebben de aliens vrij spel en zijn de cowboys niet opgewassen tegen de supersonische luchtschepen. Maar de hightech-armband die Jake als vuurwapen kan gebruiken, brengt daar verandering in. Woodrow en Jake moeten daarom noodgedwongen de koppen bij elkaar steken om de ontvoerde dorpelingen te bevrijden.

Wie nog enige scepsis koestert bij de gedachte aan Daniel Craig als revolverheld kan nu opgelucht adem halen. Hoewel de acteur met zijn babyblauwe ogen niet helemaal voldoet aan het stereotype beeld van de revolverheld met doorleefde kop, merken we al snel dat er met deze cowboy niet te sollen valt. Vanonder zijn hoed slaat hij de boel gade, en daaruit spreekt dat het menens is. En zo is alles in het eerste halfuur van Cowboys & Aliens lekker western: stoffige stadjes, gevechten in de saloon, en ruwe bolsters te over.

Die aanpak werkt uitstekend en doet je moeiteloos geloven dat je naar een authentieke western zit te kijken. Dat komt met name doordat de makers zoveel ruimte inlassen om de personages te introduceren en hun onderlinge verstandhouding uit te tekenen. Daarbij is een goede cast onontbeerlijk. Paul Dano speelt de verwaande en irritante zoon van Woodrow, Sam Rockwell zien we in de rol van salooneigenaar en ook Olivia Wilde zien we in een bijrol voorbijkomen. Maar de sleutelfiguren in deze bizarre western zijn Harrison Ford en Daniel Craig. Vooral omdat deze twee personages elkaar geen strobreed uit de weg gaan, maar toch noodgedwongen moeten samenwerken, maakt het je nieuwsgierig naar wat er was gebeurd als er geen aliens in het spel waren geweest.

Richting het einde raakt die zorgvuldige opbouw dan ook een beetje zoek tussen de vele ontploffingen. Tegen die tijd is ook het mysterie rond Jake Lonergan compleet uit de doeken gedaan en rest enkel de te verwachten eindstrijd. Daar zien we precies wat de titel van de film ons belooft: cowboys die met aliens op de vuist gaan. Niet meer, niet minder. En hoewel die mix van western en sciencefiction zeker niet ongelukkig is, blijf je bij de aftiteling toch zitten met het gevoel dat er meer uit het gegeven gehaald had kunnen worden. Iets vernieuwends heeft de verfilming van Rosenbergs comic niet opgeleverd, maar als grote zomerblockbuster is Cowboys & Aliens een ware traktatie.

41 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Moviemagic

Avatar

Leuke recensie. Deze film lijkt me wel eens iets om te gaan kijken. Het idee van western/SF staat me ook wel aan.

Havoc

Avatar

Ik als Sci-fi liefhebber vond deze film behoorlijk saai van voor tot eind.

HaroldKumar

Avatar

Ik vond er ook geen zak aan. En dat terwijl ik zowel Sci-Fi als westerns altijd dope heb gevonden. Bovendien ben ik fan van de Iron Man films van Favreau, voor Olivia Wilde kan je me snachts wakker maken, Harrison Ford is dope... maar toch. Deze film was bagger.

Havoc

Avatar

HaroldKumar "Ik vond er ook geen zak aan. En dat terwijl ik zowel Sci-Fi als westerns altijd dope heb gevonden. Bovendien ben ik fan van de Iron Man films van Favreau, voor Olivia Wilde kan je me snachts wakker maken, Harrison Ford is dope... maar toch. Deze film was bagger."


Amen

batmaster

Avatar

Wat viel deze film tegen zeg. Ik dacht de regisseur van Iron Man, top, ik vind die films super. Harrison Ford, een van me favoriete acteurs. En dan nog Daniel, die ook een coole acteur is. Maar deze film was dat allemaal niet. Wat een saaie film zeg, haast alleen cowboys. Het was gewoon Red Dead Redemption the movie. De trailer zag er wel weer goed uit vond ik dan.

PRIME

Avatar

Wat een ontzettend slechte recensie. Je benoemt in drie alinea's wat er in het eerste half uur gebeurt en wie erin mee spelen, de laatste alinea onthul je dat er meer uitgehaald had kunnen worden en dat het niets toevoegd, en toch geef je deze film 3.5 ster?


Van alle blockbusters deze zomer vond ik dit de ergste. Niet alleen vanwege het feit dat de film kut is (hier kom ik zo op) maar voornamelijk door het feit dat Damon Lindeloff, Roberto Orci en Alex Kurtzman het hebben geschreven, Spielberg geproduceerd heeft, Jon Favreau geregisseerd heeft en Daniel Craig en Harrison Ford erin geacteerd hebben. Met zo'n team moet je een giga blockbuster weten te maken. Helaas.

De film. Het eerste half uur ben ik met de recensie eens, het voelde aan als een echte western en de acteerprestaties zijn prima, behalve dan dat dat irritante rotjoch uit The Last Airbender af en toe in vol close-up op het doek verschijnt.

De recensie vertelt echter niet dat de film na de komst van de eerste aliens totaal ontspoort, dit en de onlogische feiten in de film kan ik helaas niet onthullen zonder de film te bederven voor mensen, dus zet ik het in spoilertags neer.

Olivia Wilde's personage is een alien van een andere planeet, die is uitgeroeid door de Aliens die nu cowboys kidnappen. Het leuke is dat zij dood gaat en weer tot leven komt. Waarom lukte haar dat wel maar de rest van haar ras dat niet?

Jake heeft een prachtige armband om met allemaal technische snufjes waarmee hij (letterlijk) hordes aliens zonder moeite afknalt omdat hij door de muur kan kijken met de armband. Alle aliens hebben ook zo'n armband, maar niemand sterft? Point proven?

Het motief waarvoor de aliens op aarde zijn is.........goud. Juist ja, golddigging aliens...... En waarom ze het nodig hebben? ''Cause it's rare to them too''. O ja, precies....

De aliens moeten zogenaamd een geavanceerd ras zijn, maar ze worden met speren en stenen afgemaakt.. What's up with that?

Jake zit op het eind vast in een operatietafel, alien draait om, Jake staat achter hem met shotgun.

Om de armband van Jake los te laten gaan, moest hij aan niks denken. Olivia Wilde ( een alien dus ) kust hem, en de band laat los. Ja precies, hij dacht aan niks bij een zoen van Olivia Wilde... Oke.

Als klap op de vuurpijl, de allergrootste onzinnigheid:

Olivia Wilde's alien zegt tegen Jake Lonergan en zijn groep dat de aliens gedood moeten worden, anders komen ze terug om de aarde te vernietigen........... Maar wat gebeurd er dan als het moederschip hoort dat hun verkenners zijn vermoord? Denk je dan dat ze niet langs komen???????????????????????????????????????????????????????

Wat heb ik me geirriteerd tijdens deze film zeg. Bah.

jantje123

Avatar

Wat prime hierboven allemaal zegt... amen

Baski

Avatar

Sjonge jonge, da's zijn geen malse reacties en staan dan ook lijnrecht tegenover de recensie.

Ga dit weekend dan ook met eigen ogen aanschouwen en hopelijk valt het niet zo tegen als hier boven wordt gezegd.

PRIME

Avatar

Baski "Sjonge jonge, da's zijn geen malse reacties en staan dan ook lijnrecht tegenover de recensie.

Ga dit weekend dan ook met eigen ogen aanschouwen en hopelijk valt het niet zo tegen als hier boven wordt gezegd."


Hoop dat je een pathe unlimited hebt want betalen voor deze film is het echt niet waard

alpacino

Avatar

Spijtig. Leek me nochtans geen slechte film, met zo'n cast & crew. Maar ga hem toch maar eens met mijn eigen ogen kijken.

adofmirosch

Avatar

Vond iron man een toffe film.

en ga hem ook zekker kijken.

maar ik wil graag wel weten warom jullie hem zo slecht vonden.

kwam er te weinig acktie in of was het verhaal slecht.

PRIME

Avatar

adofmirosch "vond iron man een toffe film.

en ga hem ook zekker kijken.

maar ik wil graag wel weten warom jullie hem zo slecht vonden.

kwam er te weinig acktie in of was het verhaal slecht."


Dan moet je de spoilertags lezen. Of eerst kijken en dan nog eens mijn post bekijken.

benjamin

Avatar

Negatieve reacties van de leden hier, maar de redelijk positieve score in de recensie is wel zeker geen op zichzelf staand geval. Ik merk dat de film opmerkelijk goed wordt ontvangen, stukken beter dan ik uitgaande van de titel verwacht had.

Steve Harwin

Avatar

PRIME "
De recensie vertelt echter niet dat de film na de komst van de eerste aliens totaal ontspoort, dit en de onlogische feiten in de film kan ik helaas niet onthullen zonder de film te bederven voor mensen, dus zet ik het in spoilertags neer.
Wat heb ik me geirriteerd tijdens deze film zeg. Bah."


Och jee, arme prime! Ik heb hem ook gezien, maar heb me er wel mee vermaakt. Ik heb dan ook nergens de verwachting gehad dat de film logisch zou zijn, zelfs niet met Ford en Spielberg. Ik had de laatste Indiana Jones nog enigszins in het vizier, vandaar. En die was in mijn beleving toch wel een paar tandjes slechter.

Maar het regent inderdaad bizar slechte films momenteel. Op Lowlands een stukje Conan gezien en op internet een tandje smurfen. Brrrr...

centr1no

Avatar

Steve Harwin "Och jee, arme prime! Ik heb hem ook gezien, maar heb me er wel mee vermaakt. Ik heb dan ook nergens de verwachting gehad dat de film logisch zou zijn, zelfs niet met Ford en Spielberg. Ik had de laatste Indiana Jones nog enigszins in het vizier, vandaar. En die was in mijn beleving toch wel een paar tandjes slechter.

Maar het regent inderdaad bizar slechte films momenteel. Op Lowlands een stukje Conan gezien en op internet een tandje smurfen. Brrrr..."


Het punt is dat je de eerste helft gewoon het idee hebt in een fatsoenlijke serieuze western te zitten tot aan het punt waar de flauwekul begint. En dan slaat de hele film om. Het hele gevoel wat opgebouwd was is weg en moet spontaan plaats maken voor iets kompleet anders.
Dat lijkt me hetzelfde als na een hilarische comedy een inktzwarte thriller te willen kijken. Dat werkt gewoon niet.

PRIME

Avatar

Je kan best een overtuigende film maken over een subjectcrossover zoals cowboys en aliens, alleen breng het dan ook overtuigend. De plotgaten/onlogica/irritaties die ik uit in mijn spoilertags zijn gewoon belachelijk te noemen.

Acer

Avatar

01-08-2011 Cowboys & Aliens is een film met een aparte visie, het oude western tegen het nieuwere (aliens, spaceships, nieuwe technologie) Ik vind verder dat Daniel Craig hier uitstekend voor gecast is, ondanks de eerste keus hiervoor Robert Downey jr zou zijn (wellicht een teveel iron man tintje) en Harrison Ford heeft z'n "Indiana Jones" look hierin. De film begint lekker donker en mysterieus, het voorwerp om z'n pols is wel erg gaaf. Deze film heeft me tot de helft helemaal mee, ik vind het te gek en hoop op een spectaculair en sensatievolle eind. Nou helaas, naar mijn gevoel was hier zoiets moois uit te halen. Alsof de creativiteit opeens op was en er gekozen is voor simpelweg een standaard eind. Ze mochten wat mij betreft de aliens ook wat meer verborgen houden en niet zo zichtbaar, want had toch het gevoel alsof ik naar grote kikkers aan het kijken was. Zucht, hoopte op een film die overweldigend kon worden en nu toch wel lichtelijk teleurstellend omdat het idee niet optimaal benut is. Neemt niet weg, dat het wel vermakelijk was en bij deze wel een aanrader voor de sci-fi fans en krijgt ook een 7/10.

IvarW

Avatar

Dat mensen de film zo slecht vinden zeg, ik heb me enorm vermaakt met de film :E

Aston

Avatar

Ik heb me er prima mee vermaakt en ik werd nergens geiritteerd. Het is geen hoogstaande film, vooral tegen het einde aan wordt het wel heel simpel allemaal maar Harrison en Craig zijn heerlijk op dreef. Prime overdrijft een beetje. Ach ja, ieder zijn mening.

PRIME

Avatar

Aston "Ik heb me er prima mee vermaakt en ik werd nergens geiritteerd. Het is geen hoogstaande film, vooral tegen het einde aan wordt het wel heel simpel allemaal maar Harrison en Craig zijn heerlijk op dreef. Prime overdrijft een beetje. Ach ja, ieder zijn mening."


Ik overdrijf niet. Tuurlijk kan het zijn dat je het niet zo opvat als dat ik deed, en dan heb je een leuke film gezien. Ik kwam helaas bedrogen uit.

Arteron

Avatar

Nou, net ook naar de film geweest en inderdaad... wat een gare, vage film! Snap er nog steeds bijna niks van en de film was leuker voor de aliens erbij kwamen xD

Decepticon

Avatar

Aston "Ik heb me er prima mee vermaakt en ik werd nergens geiritteerd. Het is geen hoogstaande film, vooral tegen het einde aan wordt het wel heel simpel allemaal maar Harrison en Craig zijn heerlijk op dreef. Prime overdrijft een beetje. Ach ja, ieder zijn mening."
Ik ga zondag heen en wat jij zegt verwacht ik ook gewoon. Ik zit volgens mij altijd wel op 1 lijn met jou kwa films.
Dat mensen meer verwachten van een titel als Cowboys & Aliens, snap ik niet. Je leest overwegend positieve dingen. Dat je van een western naar een sc-fi gaat kan imo gewoon niet anders dat de film compleet omslaat, zo'n crossover is gewoon vreemd.
Ik zal het zondag wel zien, ik heb er iig wel zin aan om gewoon vermaakt te worden.

McMurphy

Avatar

Ach als je je verwachtingen laag houdt, zal de film vast wel te doen zijn Smiley face.

SunChaser

Avatar

Tnx Prima, heb je spoilers gelezen en dat bespaart me 10 euro. Had zoiets al verwacht. Western en SchiFi gaat niet samen, WildWildWest was vreselijk en BTTF 3 was het minst leuke deel

SunChaser

Avatar

Raar dat deze is geflopt: Vikings & Aliens

http://www.youtube.com/watch?v=f7paq_cWOsc&feature=youtu.be

filmjunky

Avatar

Heb mijn eigen ook goed vermaakt hoor!
je moet er niet te veel bij nadenken maar dat moet je bij de meeste films niet doen!

pecanbroodje

Avatar

De titel doet toch al vermoeden dat het geen aardse nuchterheid is?

Ik vond het de beste zomerfilm.. Beter dan Harry Potter, of Transformers 3.
Opening is ijzersterk en alles van Westerns en Aliens zat erin.

De Logica van de Aliens zit er wel in, wat Prime zegt is behoorlijk overdreven.
waren dit Aliens die niet de mens wilde uitroeien, maar gewoon agressief, willekeurig zochten in t heelal naar goud. Dat je niet naar de mens kijkt in die zin om hen uit te roeien lijkt me wel logisch. Zeker als je ze als insecten ziet en hen alleen onderzoekt om te kijken waar de zwakte zit. Lijkt me prioriteiten stellen bij die nogal geobsesseerde wezens. Het wordt ook constant herhaalt dat ze nogal zelfingenomen en intrinsiek zijn

Sowieso zat alles goed in elkaar en zag het er mooi uit. En beleving zat erin! Ik snap niet echt wat het probleem tegen de film is. Ik zou hem gewoon kijken!

CasT

Avatar

Prima film, uitstekend mee vermaakt. Ik snap niet waar alle negativiteit vandaag komt. Cowboys & Aliens is exact wat je krijgt. Wie gaat bij dit concept nou zitten miepen over dingen die niet kunnen of onlogisch zijn? Dat is de hele film in de eerste plaats al! Ik laat me daar het kijkplezier niet door ontnemen in ieder geval.
En in tegenstelling van wat veel "filmpuristen" hier graag beweren vind ik dat het hele westernsausje tot en met het eindje keurig wordt vastgehouden.
Uiteraard geen oscarmateriaal, maar wel goed amusement!

Bukowski

Avatar

Lekkere film hoor. De mix van genres werkt best goed en geeft de film een zekere frisheid. Als je op zoek bent naar realisme, had de titel al een waarschuwing moeten zijn: een stevige mate van suspension of disbelief is dan ook een vereiste. Ik kreeg er in ieder geval een lekker jongens-boek-gevoel van.

En Prime, voor iemand die kritiekloos naar een film als Transformers 3 kan staren, leg je opeens een verbazingwekkende hoeveelheid scepsis aan de dag. ;)

PRIME

Avatar

Bukowski "Lekkere film hoor. De mix van genres werkt best goed en geeft de film een zekere frisheid. Als je op zoek bent naar realisme, had de titel al een waarschuwing moeten zijn: een stevige mate van suspension of disbelief is dan ook een vereiste. Ik kreeg er in ieder geval een lekker jongens-boek-gevoel van.

En Prime, voor iemand die kritiekloos naar een film als Transformers 3 kan staren, leg je opeens een verbazingwekkende hoeveelheid scepsis aan de dag. ;)"


Daar ben ik me ook van bewust, ware het niet dat ik Transformers niet kijk voor de acteerprestaties, het plot of de diepgang. Dat verwachtte ik ook niet bij Cowboys and Aliens, maar van Bay weet ik precies dat ik domme plotgaten en fouten kan verwachten maar daar staat wel brute actie in vol CGI ornaat tegenover, precies waar ik voor kom. Nou lag mijn verwachting voor C&A hoog vanwege het TEAM dat erachter zit. Lindeloff, Orci, Kurtzman, Favreau, Craig, Ford.. Om dan zulke onlogica erin te verwerken.. Dan vind ik het makkelijk om te zeggen dat het komt door de 'titel' want je kan best een 'logische' film maken over Cowboys en aliens..

skullsplitter

Avatar

Geweldige acteurs, schrijvers, producers en regisseur, maar er wordt niets gedaan met de volle potentie, vele stukken zijn saai en afstandelijk. Ziet er geweldig uit maar heeft wel weer saaie aliens :{

Relief

Avatar

Hey Prime, zou je alsjeblieft niet je mening willen opdringen aan anderen. Dat jij het slecht vindt prima, maar loop niet jezelf zo te verdedigen alsof jij DE man bent waar we naar meoten luisteren.

Sommige mensen zijn er puur voor de actie en daar ga je ook naar de bios voor. Als je meer dan een actiefilm had verwacht, ligt het meer aan jezelf.

willemlover

Avatar

Wat moet je eigenlijk vinden van een film die van voor tot achter waardeloos in elkaar zit.
Zelfs verhaal feiten blijken niet te kloppen.
1 voorbeeld:
Het dorp is leeg gelopen omdat er GEEN goud meer zou zijn.
constatering 1: Waarom zijn er dan nog zoveel mensen????
constatering 2: Waarom zuigt het ruimteschip dan goud op als er geen goud meer is????

Kortom een waardeloze film waar de scenario schrijver zijn eigen verhaal niet volgt.

Edwinem

Avatar

Vond nog het lompste dat die Logan was ontsnapt uit een tunnel, maar die tunnel later onbewaakt bleek te zijn. Als je gevangenen ontsnappen wil je dat toch voor de volgende keer voor zijn? Voor een super intelligent ras is dit wel heel erg sneu...

PRIME

Avatar

Relief "Hey Prime, zou je alsjeblieft niet je mening willen opdringen aan anderen. Dat jij het slecht vindt prima, maar loop niet jezelf zo te verdedigen alsof jij DE man bent waar we naar meoten luisteren.

Sommige mensen zijn er puur voor de actie en daar ga je ook naar de bios voor. Als je meer dan een actiefilm had verwacht, ligt het meer aan jezelf."


En waar dring ik mezelf op dan?

Thiver

Avatar

SunChaser "Western en SchiFi gaat niet samen..."

afbeelding

UndercoverPanda

Avatar

Wat een negatieve reacties allemaal. Ik vond het een zeer vermakelijke popcornfilm met aardige actiescènes en een plot dat je verder niet al te serieus moet nemen. Het verhaal dient hier denk ik meer als een kapstok om 1,5 uur ongecompliceerde actie en vermaak aan op te hangen.
Dat er dan wat plotholes en onlogische gedeeltes in het verhaal zitten, neem ik voor lief.
Vind ik het boeiend om te weten wat die aliens in het wilde westen te zoeken hebben? Neuh.
Vind ik het boeiend om Olivia Wilde uit de kleren te zien gaan en Daniel Craig een stel buitenaardse wezens op te zien blazen? JA! :E

skullsplitter

Avatar

UndercoverPanda "Wat een negatieve reacties allemaal. "


Noem het teleurstelling. Al moet ik zeggen dat ik er met 0 verwachting naartoe ben gegaan, maar het is gewoon geen boeiend geheel. Alle punten die je opnoemt vind ik nu niet echt dingen waar ik een kaartje voor zou kopen als de rest bagger is.

Het ziet er goed uit, er zitten goede acteurs in, maar er werd gewoon te weinig mee gedaan, er was geen chemistry of echte spanning. Was dat beter uitgespeeld tussen Ford en Craig, dan zat het al een tandje hoger.

koljaa

Avatar

SunChaser "Raar dat deze is geflopt: Vikings & Aliens

http://www.youtube.com/watch?v=f7paq_cWOsc&feature=youtu.be"


dat was een heeeeeel mooie film....

Frietgezicht

Avatar

Gek genoeg vond ik deze film het sterkst TOT de Aliens verschijnen.
Het begin is echt een heerlijke western met verschillende goede karakters,en vraag me af hoe het was afgelopen tussen Ford en Craig als de Aliens niet waren verschenen.

Best vermakelijk filmpje maar de wending met Wilde is de belachelijkste ooit haha. Ik geef deze een 6.

Cowboys & Aliens

acties