Recensie

The Matrix Revolutions (2003)

Je zou bijna willen dat Neo in het eerste deel de blauwe pil had genomen, en niet de rode.

door Ruben Heijloo om 20:50 in RECENSIES
The Matrix Revolutions poster


Revolutions gaat verder waar Reloaded ophield. Neo, in coma aan boord van de Mjolnir, zit in werkelijkheid gevangen in een wereld tussen the Matrix en de echte wereld in – een wereld waarin Merovingian de regels bepaalt. Trinity en Morpheus spoeden zich naar de decadente fransman om deze met veel slo-mo kung fu en wapengekletter te ‘overtuigen’ Neo te laten gaan. De tijd dringt echter. De stad Zion wordt namelijk bedreigd door het leger van de machines.

Terwijl Neo en Trinity naar de ‘hoofdstad’ van de machines vliegen, bereidt Zion zich voor op de onvermijdelijke veldslag. Mannen hijsen zich in grote mechanische pakken, lijkend op Sigourney Weavers robot uit Aliens, en wachten gespannen af. Een oorverdovend lawaai; een gigantische machine boort zich door de muren van de stad. De machines zijn gearriveerd. Als een enorme school dodelijk glinsterende vissen, zwermen de Sentinels de stad binnen. De spectaculaire scène die volgt is het hoogtepunt van de film. In een orgie van metaal, vuur en bloed zien we machines en mensen verwikkeld in de finale strijd om het voortbestaan. Neo en Trinity hebben ondertussen, na een vlucht over oneindige velden met geteelde mensen, de bron van de machines bereikt. Daar volgt een confrontatie met het op hol geslagen computerprogramma Agent Smith.

Het probleem van Revolutions is dat de film je koud laat. Revolutions mist de impact van het origineel, waarin blijkt dat de wereld om ons heen niet echt is. Na het zien van The Matrix waren we als de grotbewoner van Plato, die van zijn ketenen ontdaan was, uit de grot naar boven kroop, en de werkelijke wereld aanschouwde. Wat die wereld precies inhield, en wie ons tot gevangenen had gemaakt, was allemaal te zien in dit eerste deel. De gebroeders Wachowski vonden echter dat er nog twee delen van The Matrix moesten komen. In Reloaded en Revolutions proberen zij ons antwoorden te geven op tamelijk onbegrijpelijke vragen die eigenlijk niemand meer interessant vindt. Bijkomend probleem is dat de antwoorden die worden gegeven zo mogelijk nog vager zijn dan de vragen zelf. Een tenenkrommend voorbeeld hiervan is als Neo het Orakel om raad vraagt – een dialoog die enkel bestaat uit vraag en wedervraag, zonder dat er ook maar iets wordt gezegd.

Een ander aspect dat het eerste deel zo uniek maakte, de slowmotion gevechtsscène’s, deden in Reloaded al wat verouderd aan. In Revolutions heb je zelfs vaak het gevoel alsof je naar identieke scène’s uit de eerste twee delen zit te kijken. Shots die 4 jaar geleden revolutionair waren, zijn nu simpelweg gedateerd. De actiescène’s doen plichtmatig en ongeïnspireerd aan. Been there, done that..

In Revolutions gebeurt iets opmerkelijks. Het zwaartepunt van het Kwaad verschuift van de machines naar Agent Smith. Dit is merkwaardig, want in het eerste deel was Smith ‘slechts’ een programma in de Matrix die opstandelingen moest opsporen. Blijkbaar vonden de gebroeders Wachowski dat het Kwaad een gezicht moest krijgen (machines zijn namelijk zo onpersoonlijk) en dus wordt Hugo Weaving naar voren geschoven als de ultieme bad guy – een rol die hem trouwens op het lijf is geschreven. Deze wending is cruciaal voor de climax van de film, maar wordt eigenlijk nergens verklaard. Hoe is Smith zo machtig geworden? Wat is precies de verhouding tussen de machines – die de Matrix hebben geschapen – en het programma Smith. En hoe kan Smith zich buiten de Matrix begeven? Het wordt niet uitgelegd. De film eindigt in een behoorlijke anti-climax waar de joods-christelijke symboliek van afdruipt, zonder dat er ook maar iets helder is geworden.

Is er dan niets positiefs over deze film te melden? Jawel. De groeivelden vol met menselijke batterijen zijn fenomenaal vormgegeven. De reis van Neo en Trinity naar Machine City is adembenemend. De aanval van de Sentinels op Zion is één grote explosie van machinaal geweld en lijden – jammer alleen dat je als kijker niet de kans hebt gehad een emotionele band op te bouwen met de bewoners van de verdoemde stad.

Al met al blijken de gebroeders Wachowski niet de briljante filmmakers die ze na The Matrix leken te zijn. Revolutions is een zielloze, lawaaierige computergame. Je zou bijna willen dat Neo in het eerste deel de blauwe pil had genomen, en niet de rode.

61 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

WoUtoMatiC

Avatar

Hmm, deel drie is dus precies waar ik bang voor was. Ik geloof je op je woord Ruben.

Om de architect te citeren; 'Wibi wibi wo'

Inderdaad... geen idee wat ie zei.

Zeurdoos

Avatar

Mooie recensie die me er weer van overtuigd heeft nog maar even te wachten met het naar de bioscoop gaan. De film klinkt als een bijna doorsnee actiefilm en tja, die fase in m'n leven heb ik gehad ;)

-Zeur-

rainmaker

Avatar

OK. En nou een reactie van iemand uit het gewone volk die hem OOK heeft gezien. Ik vond persoonlijk dat deze film beter was dan deel 2. En daarom snap ik dus ook niet waarom dit deel van de trilogie nou juist weer minder is gewaardeerd dan deel 2. Echt waar... Jongens, ga nou kijken... en dan zie je wat ik bedoel.
En ik ben er van plan om nog een keer heen te gaan, omdat (wel een minpuntje) het verhaal soms rommelig overkomt door de (soms) ingewikkelde dialogen.

Als ik alle delen een cijfer zou geven dan zou dat respectievelijk een 10, een 8 en een 9 zijn.

rainmaker

Avatar

Oh en nog iets. De vechtscene tussen Neo en Smith op het laatst is gewoon meesterlijk. Doet alleen een beetje denken aan een gevecht uit Dragon Ball Z.

gielpeeters

Avatar

Als ik alle delen een cijfer zou geven dan zou dat respectievelijk een 10, een 8 en een 9 zijn.
Mmm, ik heb exact dezelfde cijfers gegeven op imdb.com voor deze drie films... Ik vond revolutions echt helemaal niet tegenvallen (zeker niet na het horen van zoveel kritiek). Geweldige film.

Pres

Avatar

Zes alinea's negativiteit en een positieve alinea waarin de special effects met heel veel moeite worden 'geprezen', en dan toch 2,5 'ster'. Een van de sterke punten van de originele Matrix was dat de schaduw van de toekomst aan de verbeelding werd overgelaten, maar tegelijkertijd ook schreeuwde om een vervolg waarbij van te voren al vaststond dat het kwa originaliteit het nooit zou halen bij het eerste deel. Dit aspect is de Wachowski's, wat mij betreft, niet aan te rekenen. Ik heb Revolutions nog niet gezien. Ik ben heel benieuwd of ze er echt zo een "tenenkrommend" zooitje van hebben gemaakt als hierboven staat beschreven, wat mij overigens sterk lijkt gezien de naam van de auteur van deze recensie.

ruben

Avatar

Eh...hoe bedoel je?

Zeurdoos

Avatar

oh en nog iets. De vechtscene tussen Neo en Smith op het laatst is gewoon meesterlijk. Doet alleen een beetje denken aan een gevecht uit Dragon Ball Z.


Tja, dat is dan weer net iets wat me niet aanspreekt... Dragon Ball Z :} Maar da's heel persoonlijk natuurlijk.

....wat mij overigens sterk lijkt gezien de naam van de auteur van deze recensie.


Ik vind de recensie niet echt negatief, meer dat het zo veel meer had kunnen zijn en dat het nu een redelijk standaard filmpje is geworden. En 2,5 ster is een 5, niet echt hoog te noemen toch?

-Zeur-

Kweenie

Avatar

"Het probleem van Revolutions is dat de film je koud laat."

Heb hem gisteravond in de bios gezien en deze zin geeft nu precies mijn gevoel weer na het zien van de film!!!
Kan helaas niets anders zeggen dan dat ik het roerend eens ben met deze recensie!!!

thewiz

Avatar

Maar er zijn ook mensen die Revolutions anders heb ben bekeken:
http://www.moviegids.be/artdet.cfm?rubrieknr=1&tekstnr=91951

ruben

Avatar

maar er zijn ook mensen die Revolutions anders heb ben bekeken:
http://www.moviegids.be/artdet.cfm?rubrieknr=1&tekstnr=91951
uit die recensie: "...en het lijkt zelfs alsof de hele cast beter acteert."

Dit begrijp ik dus niet, want een paar uitzonderingen daargelaten, is er juist sprake van non-acteren. Neo, een 'held' van het zelfde kaliber als de onnozele en irritante Luke Skywalker (een van de weinige minpuntjes uit de oude S.W. trilogie, wat mij betreft), mist de kracht en overtuiging om 'the chosen one' te belichamen. Reeves is wat mij betreft een zwaar overschat acteur. Morpheus heeft in deze film amper iets te doen (behalve dat eeuwige gezeur over dat je 'moet geloven') en Trinity is vooral een muurbloempje. Okay, Hugo Weaving is lekker op dreef (soms een beetje té), en Lambert Wilson is weer lekker gemeen als de cynische fransman. Maar verder? De film wordt gedragen door actie-scene's: grootschalige gevechten, oorlogen, ruimteschipachtervolgingen. De acteurs krijgen geen ruimte om hun personage te laten leven. Het zijn figuranten in een CGI spektakel. Niks mis mee, maar "...beter acteren..."? Kom nou zeg.

Ook staat in bovengenoemde recensie te lezen:
"De meeste (en grotendeels adembenemende) onthullingen zitten namelijk al in het eerste halfuur van de film en het zou eeuwig zonde als we die nu al zouden verklappen."
Ik zou zeggen...probeer het te verklappen! I dare you! Het is namelijk onmogelijk. De zogenaamd filosofische dialogen uit de film klinken hol. Het lijkt of zelfs de personages niet echt meer weten waar ze het over hebben. De filosofie achter Revolutions bestaat uit vraag en wedervraag, zonder inhoud. Je hoort wel eens dat de vragen soms interessanter zijn dan de antwoorden. Dat gaat hier dus niet op. Vandaar dat de dialogen dan ook menig keer verzanden in potsierlijke non-metafysica. Wat wordt er nu eigenlijk gezegd? Leg het mij 's uit. En leg mij uit wat het “adembenemende” hier aan is.

Het oorspronkelijke idee achter de matrix, dát was adembenemend. De vragen die in deel 2 ter sprake kwamen – vragen die trouwens al een stuk minder interessant waren dan het oorspronkelijke raadsel van de matrix - worden in deel 3 niet verklaard. Sterker nog, deel 3 slaat ineens een heel andere weg in, met Smith als schijnend middelpunt. De Wachowski's suggereren veel, maar gaan nergens echt de diepte in.

iqball

Avatar

Ruben, heb je weleens van spoilers gehoord. Blijkbaar niet anders stond je recensie der niet vol van. Niet iedereen heeft decfilm al gezien, waaronder ik. Waarom moet je mij vertellen dat Neo met de machines vrede wil sluiten en dat je ook even vertelt hoe het eindingt. Bedankt voor het wegnemen van heel wat plezier en doe iedereen een plezier en zoek het woord spoiler op!!!!!!

iqball

Avatar

Ruben, heb je weleens van spoilers gehoord. Blijkbaar niet anders stond je recensie der niet vol van. Niet iedereen heeft decfilm al gezien, waaronder ik. Waarom moet je mij vertellen dat Neo met de machines vrede wil sluiten en dat je ook even vertelt hoe het eindingt. Bedankt voor het wegnemen van heel wat plezier en doe iedereen een plezier en zoek het woord spoiler op!!!!!!


Sterker nog, de film eindigt in een behoorlijke anti- climax, waarin Neo wordt getoond als de nieuwe Jezus, in het verblindende licht van een opkomende zon, zonder dat ook maar iets duidelijk is geworden. :(

ruben

Avatar

Sterker nog, de film eindigt in een behoorlijke anti- climax, waarin Neo wordt getoond als de nieuwe Jezus, in het verblindende licht van een opkomende zon, zonder dat ook maar iets duidelijk is geworden.
wat zegt dit zinnetje over het einde dan precies? Wat is de spoiler? De christelijke symboliek? Ben je dan zo bijbelvast dat je nu meteen weet hoe Revolutions afloopt? En zeg ik iets wat je nog niet kon afleiden uit deel 1+2 plus alle voorbeschouwingen op Revolutions?


Is grappig, want ik heb vandaag wat andere reviews gelezen, en daar staan soms vergelijkbare zinnen in. (sterker nog, op nu.nl b.v. gaan ze nog een stukje verder) Ik ervaar ze niet als spoilers. Als je niets over een film wil weten, moet je van te voren geen reviews lezen.

Maar goed, ik zet er wel een spoiler-tag in. Onder protest!

Colonel_Kurz

Avatar

Hoewel de info over die vrede misschien voor sommigen vervelend was om te lezen, is deze wel degelijk van belang voor Ruben om z'n punt te maken, namelijk dat het zo jammer is dat het je niet meer kan schelen of de wereld van de mensen gered wordt of niet. Hoewel hij misschien had kunnen proberen om z'n recensie iets anders in te richten en op te bouwen, vind ik sommige van de reacties ronduit belachelijk. Reacties als

He lul. Ja jij Ruben
Ik ben heel benieuwd of ze er echt zo een "tenenkrommend" zooitje van hebben gemaakt als hierboven staat beschreven, wat mij overigens sterk lijkt gezien de naam van de auteur van deze recensie.
vind ik onnodige en overbodige aanvallen op de auteur, die verder naar mijn mening weinig tot geen inhoud hebben.

Overigens, Pres, je zei:
Een van de sterke punten van de originele Matrix was dat de schaduw van de toekomst aan de verbeelding werd overgelaten, maar tegelijkertijd ook schreeuwde om een vervolg waarbij van te voren al vaststond dat het kwa originaliteit het nooit zou halen bij het eerste deel. Dit aspect is de Wachowski's, wat mij betreft, niet aan te rekenen. Ik heb Revolutions nog niet gezien.
Ik vind het wel degelijk dat het Wachowski's is aan te rekenen dat ze vervolgen hebben gemaakt die verbleken tot onzichtbaarheid vergelijken met het origineel. Ten eerste hadden ze er naar mijn mening zoveel meer van kunnen maken, dan ze hebben gedaan en ten tweede hadden ze 't eigenlijk beter maar bij één film moeten laten. Hoewel ik de derde film nog niet gezien heb, heb ik sterk het gevoel dat de derde film niet levert, wat er aan het einde van de eerste film wordt belooft.

DataHolic

Avatar

Hee, Monica Bellucci doet nog steeds mee toch! :+

Hellhound

Avatar

Ben het volledig met je review eens ruben.

Sommige scenes duurden gewoon VEEL te lang met name je aandacht gewoon verzwakt. In Reloaded werd die tenminste wakker gehouden door de uitgebreide actiescenes.

Hier heb je enkel de clubscene, Zion oorlog en dan het eindgevecht van Neo en Smith. Wat fenomenaal is.

Verder is het uitleg, uitleg en uitleg. En na al die zever aan te horen hebben weet je misschien 5 % meer van heel de Matrix wereld dan ervoor.
Kan je 8 films mee vullen met de info, maar dan wel goed weergegeven.

Het zou echt beter geweest zijn om het gewoon bij The Matrix te houden, en geen 2 films bijmaken.

The Animatrix mocht er gerust ook nog komen want die was megazalig.

Chriss

Avatar

Deel 1 van deze Matrix trilogie was ook voor mij, een absolute Topfilm, eentje met de hoofdletter T. Behalve de revolutionaire special effect zorgde vooral het filosofische aspect in deze film ervoor dat ik deze film keer na keer bleef zien om de diepere betekenis erachter te kunnen begrijpen.

Natuurlijk was ik nieuwsgierig naar een vervolg van dit open einde; achteraf moet ik eigenlijk toegeven dat het eeuwig zonde is geweest om deze film te vervolgen op de manier waarop dat nu gebeurd is. Eigenlijk verpest het zelfs deel 1 zodanig, omdat het vervolg zo erg uit de toom valt.

Deel 1 was prachtig filosofisch met precies voldoende actie, deel 2 'reloaded' was vooral veel actie plat op je dak en zwengelt je drang naar de waarheid wel verder aan. Ook al komen er weer een hoop nieuwe termen bij die het allemaal niet makkelijker maken en de geloofwaardigheid ook al niet te goed doen, je pikt het toch omdat je weet dat er toch een verlossend derde deel snel aan zit te komen.

Revolutions moest dé grote climax worden, het antwoord op de alle vragen. Maar je vraagtekens zijn na het zien van de film alleen nog groter geworden. Onbegrijpelijk waarom Smith zo'n belangrijke rol in het verhaal krijgt. Natuurlijk speelt Weaving een heerlijke rol als evil Mr Smith en kon niemand 'Mr Andersson'' zeggen zoals hij dat deed, maar dat rechtvaardigd natuurlijk niet waarom hij zo belangrijk is geworden in het verhaal. Het was duidelijk dat na deel 1 Neo vele malen superieur was aan Smith. Werd dat in Reloaded nog een beetje verbloemd door 100 Mr Smiths tegelijk te laten vechten met Neo, maar hierna zou het toch echt afgelopen moeten zijn met de belangrijke rol van Smith in de film. Op onverklaarde wijze gebeurd dit niet.

Verder komt Neo om meerdere redenen zwak over op mij in dit derde deel. Ik kan niet precies zeggen waarom niet natuurlijk, anders staat dalijk ook mijn reactie bol van de spoiler-edits, maar hij komt op mij niet meer over als de super-messias die hij langzaam aan het worden was gedurende deel 1 & 2.

Ook zou ik me maar wat graag uit willen wijden over het belachelijke einde van een film. Een einde wat geen einde is, omdat er nog steeds zo veel open ligt. Een einde wat vraagt om een vervolg, wat er toch nooit zal komen, terwijl alleen een goed vervolg de ideologie van het verhaal nog enigzins zou kunnen redden. De Walchowski's kunnen me bellen als ze nog tips nodig hebben. Tot die tijd, als je deel 2+3 allebij nog niet gezien hebt zou ik het maar lekker bij het eerste deel laten, en de twijfel en het gissen bij je zelf houden, immers;

de vraag is soms interessanter dan het antwoord, en dat geld zeker na zien van deze Matrix Trilogie

Heegie

Avatar

Het was duidelijk dat na deel 1 Neo vele malen superieur was aan Smith. Werd dat in Reloaded nog een beetje verbloemd door 100 Mr Smiths tegelijk te laten vechten met Neo, maar hierna zou het toch echt afgelopen moeten zijn met de belangrijke rol van Smith in de film. Op onverklaarde wijze gebeurd dit niet.Waarschijnlijk een upgrade?

boeboe

Avatar

Waarschijnlijk een upgrade?


Nope, denk aan de einde van deel 1, daar "sprong" Neo in Agent Smit.... er is nixx meer terug te zien van erin springen en "code vernietigen"....eerlijk is eerlijk Mr Andersson is een zwakke vent in de sequels... in plaats van te vechten tegen 1000000000 Agents kon hij ze gewoon "vernietigen", hij hoefde niet eens te vechten.

Pres

Avatar

Kurz, ik val de auteur helemaal niet aan. Ik zeg alleen dat er zo een recensie van hem te verwachten viel, aangezien hij al eerder negatieve opmerkingen had gemaakt over o.a. bepaalde scenes in Reloaded, zoals die scene met de dansende mensen in Zion wat ik dan wel cool vond. Het is een kwestie van een aaneenschakeling van elementen die voor jou een film goed maken. Van een aanval is hier dus geen sprake. Jij komt echter nogal gefrustreerd over als je mijn reactie in een adem noemt met de reactie "he lul" van iqball. En je opmerking: "Ik vind het wel degelijk dat het Wachowski's is aan te rekenen dat ze vervolgen hebben gemaakt die verbleken tot onzichtbaarheid vergelijken met het origineel.", vind ik een hele mooie zin en een bold statement, alleen het bevestigd mijn stelling dat het een kwestie van smaak is of je deze films kunt waarderen of niet aangezien je Revolutions nog niet eens hebt gezien.

ruben

Avatar

Als het slechts een kwestie van smaak is, waar hebben we dan uberhaupt nog recensies voor? Ik heb mijn mening geprobeerd te onderbouwen met argumenten.

En het is niet mijn bedoeling om de Matrix sowieso af te kraken. Het eerste deel staat zelfs in mijn top 10 aller tijden.

Diliberto

Avatar

Ik ken dhr Ruben niet, en ik weet ook niet wat zijn smaak van films is, maar als ik deze recensie lees en hem geheel objectief bekijk, nadat ik zelf deze film afgelopen week heb gezien, kan ik slechts tot exact dezelfde conclusie kome: The Matrix Revolutions stelt zwaar teleur.
Het niveau van deel 1 wordt in deel 2 en deel 3 absoluut niet gehaald, en als mensen denken dat ze in deel 3 de antwoorden krijgen op alle openstaande vragen, dan is dit helaas een te hoge verwachting. Ik had zelf ook namelijk wel wat opheldering verwacht, maar ik bleef onvoldaan achter.

De actie was geniaal, maar ik wilde naar The Matrix, een science-fiction film met een verhaal, en niet naar een Jean-Claude van Damme/Steven Seagal achtige actie, nothing personal ;)

Verder was de rol van Monica Bellucci veel te klein om daar ook maar enigszins van te kunnen genieten :'(

Kortom: 6/10

Pres

Avatar

Je beweert dus het tegendeel, dat de keuze van het belichten van de verschillende elementen en de mate van waardering van deze elementen niks te maken heeft met persoonlijke voorkeur? Dit geeft namelijk wel de toon aan van een recensie met als logisch gevolg dat niet alle recensies hetzelfde zijn. Maar laten we het maar over de film zelf hebben, wat interessanter is. Ik kan er alleen nog niks over zeggen omdat ik het nog niet gezien heb.

Pimsel

Avatar

Okay.... even voor de duidelijkheid, iedereen ziet toch aankomen dat de "neo-jezus-scene" komt.

Maar toch, hoe sceptisch ik ook ben ik ga hem toch zien. Deel 2 was echter zwaar teleurstellend en ik verwacht hier niet meer van. Het zal wel weer blah blah wibi wo wibi wo blah blah worden afgewisseld met een overduidelijke cgi-actiescene en nogal voorspelbaar einde. De karakters inspireren me niet meer in deel 2 en als ik dit zo lees veranderd hier weinig aan.

Ik vrees met grote vrezen.

Oboema

Avatar

Kijk! ik en deze man snappen mekaar "poëtisch klinkende pseudo-wijsheden". ik geloof nog geen week geleden maakte ik the matrix uit voor 'pretentieus semi-intelligent' 8-)

enniewee... hij heeft tevens ook gelijk als hij zegt dat deze film je bios-kaartje niet waard is :X

svw

Avatar

Heb hem zojuist gezien, en hoewel het 'verhaal' volstrekt nergens meer over gaat vond ik het toch een prachtige film en zeker een waardige afsluiter van een geweldige trilogie. Vooral de aanval op Zion vind ik personlijk werkelijk briljant weergegeven, en Hugo Weaving verdient simpelweg een Oscar :E

De reden dat deel 1 zoveel afwijkt van de beide vervolgen is naar mijn idee vrij simpel: in tegenstelling tot bijvoorbeeld LOTR stond het hier nog lang niet vast dat de trilogie ook daadwerkelijk geheel verfilmd zou gaan worden, daarom was de eerste film ook een redelijk afgerond verhaal met uiteraard genoeg ruimte voor een vervolg.

De broertjes Wachowski wilden waarschijnlijk vooral deel 2 & 3 maken, maar als je alleen Assasins op je CV hebt staan en je komt dan met zo'n wazig verhaal, geen filmstudio die je wil hebben. De eerste film lijkt mij dan ook vooral bedoeld om 'binnen' te komen en daarna te kunnen doen wat ze zelf wilden. Ze hadden natuurlijk ook net als Final Fantasy alles met de computer kunnen doen, maar dan was de film (nog) veel onpersoonlijker en zeker niet zo indrukwekkend geweest.

[rating 4]

Oboema

Avatar


De broertjes Wachowski wilden waarschijnlijk vooral deel 2 & 3 maken, maar als je alleen Assasins op je CV hebt staan en je komt dan met zo'n wazig verhaal, geen filmstudio die je wil hebben. De eerste film lijkt mij dan ook vooral bedoeld om 'binnen' te komen en daarna te kunnen doen wat ze zelf wilden.


toch wel schandalig toch? we zijn allemaal gaan kijken naar reloaded en revolutions omdat we deel 1 best aardig vonden... :(

ik voel me vies. ik ga douchen.

Kerruma

Avatar

Ik ben het volledig eens met Ruben. De film laat je gewoon koud. Het eerste deel maakte de kijker van binnen helemaal warm van nieuwsgierigheid over de afloop van the matrix. maar dan word je in het derde deel in een badkuip vol met ijs gegooid.....alles wordt gebaseerd op de special effects. en, hee, de special effec. waren dan toch ook erg bijzonder, maar dat was niet waar de kijker verwachtte. Een ending waarbij neo the matrix, onder controle krijgt, c.q. verwoest zou een betere einde zijn. Nu sluit hij vrede met de machines en nog vreemder fenomeen is het feit dat de architect vertelt dat iedereen uit the matrix wordt vrijgelaten als hij/zij dat wil. Is dat niet bizar jongens? Jaren lang vechten de rebellen tegen de machines en nu zijn ze dikke vrienden.....what the f*ck.....

de machines draaien op die mensen en als alle mensen eruit gaan dan worden die machines pissed off en verwoesten ze zion alsnog. Neo didnt see that coming huh...?


[EDIT] heb ff wat spoiler-tags toegevoegd, anders gaan sommige mensen lopen miepen.
R.

Sol

Avatar

Nou ik heb deze film gister gezien en ik moet zeggen ik ben het helemaal eens met Kerruma.
Het einde is gewoon een groot drama. Er wordt helemaal niks uitgelegd en ik vind dat de hele strijd die 3 films duurt een beetje op een slappe manier wordt afgedaan. De actiescenes waren wel goed, maar dat maakt helaas niet alles goed, zoals het duidelijke ontbreken van een samenhangend verhaal dus.

Peter

Avatar

De broertjes Wachowski wilden waarschijnlijk vooral deel 2 & 3 maken, maar als je alleen Assasins op je CV hebt staan


Ze hebben ook nog Bound gemaakt, en die is heel erg goed ontvangen.

Wouterk

Avatar

Maar wie weet misschien nog wel een 4de deel van de matrix en misschien maakt die dan weer alles goed.T+)

svw

Avatar

Ze hebben ook nog Bound gemaakt, en die is heel erg goed ontvangen.


was ik even vergeten, maar zal ook niet heel erg veel helpen voor een project als dit...

Pimsel

Avatar

Gezien. snel weer vergeten.

Hados

Avatar

Ik had meer verwacht! De strijd tussen de machines en de mensen duurde te lang , half uur van de film!!!. Er was inderdaad een ontknoping, maar deze voldoet niet aan de verwachtingen die in The Matrix werden opgewekt. Dankzij Agent Smith wordt gelukkig deze film nog in spanning gebracht.
Ik vond ook veel scenes overbodig, ze hadden beter de laatste 2 delen in de eerste deel moeten stoppen en deze deel wat langer maken. Ik denk dat de film meer waardig zo zijn geweest. Niettemin is deze film net als zijn vorige meer een kasSA-succes.Smiley face

gert

Avatar

Ik ben gisteren naar een Marathon geweest en vond dat de vervolg films toch beduidend minder zijn dan deel 1. Deel 2 wordt nog enigszins gered door de heftige actie-scenes (met name Neo vs. the Upgrades, Neo vs. a lot of Smiths en Neo vs Meovignians lijfwachten; de achtervolging vond ik persoonlijk niet zo) en het gesprek met the Architect. In deel 3 zijn er weinig scenes, die erg heftig zijn (ja tuurlijk Zion vs Sentinels). Het eindgevecht tussen Neo & Smith vond ik ook een beetje overdone: en om het nou te vergelijken met Dragon Ball Z; qua stijl wel maar in Dragon Ball Z heb je niet zulke goedkope eindes aan een vechtscene :X Het echte eind vond ik ook een grote teleurstelling; we weten in ieder geval zeker dat de broertjes Wachowski ook niet de zin van het leven weten en dat ze behoorlijk gelovig zijn; er had ook wel wat minder christelijke symboliek in gemogen.

Maar ik moet toch zeggen dat er een aantal dingen hier gezegd zijn, waar ik het niet mee eens ben.

Sommige mensen vinden het heel vreemd dat Smith ineens zo'n grote rol krijgt en de verpersoonlijking van het Kwaad wordt; dit viel al te verwachten in deel 2; Smith werd door Neo's actie losgekoppeld van the Matrix en werd zelfstandig achteraf blijkt dat Smith eigenschappen van zijn slachtoffers overneemt: zie bij the Oracle. Het lijkt mij dus dat hij ook een deel van Neo heeft meegekregen toen Neo hem vernietigde in deel1; hij is immers zijn evenbeeld; Neo is de 0 en Smith de 1
Bovendien is nooit met een beschuldigende vinger naar de machines gewezen: "We don't know who started they or we" & daarnaast spreekt de Councilor in z'n gesprek met Neo al over de verbondenheid met machines "What is Control?""We can shut them off""But what would happen with our air, water & light""Okay, so we need them and they need us" & tenslotte beseft iedereen ook wel dat als Neo alle mensen laat sterven op het eind van Deel 2, dat de machines geen stroom meer krijgen en dus ook aan hun eind komen; zij zijn ook afhankelijk van de mens.
Ook vind ik dat er best veel duidelijk wordt in de film en veel van de vragen worden beantwoord.
Ik bleef maar zitten met een paar vragen:
Hoe kon Smith uit the Matrix en in Bane? Ook al is hier wel een theorie op te verzinnen.
Ook het hele Merovignian gebeuren vond ik vaag; Wie/ wat is hij? Een programma, die blijkbaar programma's schrijft (zie deel 2). Wie zitten er nog meer? Programma's, die vervangen (of deleted) dienen te worden? Wat doen ze daar? Waar zitten zij nou eigenlijk? Een tussenwereld is wel erg vaag...
En tenslotte Smith en die programma's op het perron van de Trainman spreken elkaar tegen; Smith zegt dat liefde menselijk is en die programma's zeggen dat zij ook liefde voelen.
En wtf bedoelde ze nou met Seraph is z'n vleugels kwijt???

Trouwens het viel me wel op dat 101 in alle delen een aantal keer terug komt. Ook grappig dat in Reloaded een aantal keer Pi voorbij komt (314 sec. en een paar keer als graffiti). Ook zie je de naam Smith als graffiti voorbijkomen (in deel 2 dacht ik)

Kerruma

Avatar

Ik vond dat the matrix met het eind-gevecht tussen neo en smith ( geen spoiler tag aub, want dit is zelfs op reclame geweest) erg veel op Dragonball Z leek. Ik heb een aantal afleveringen van dbz gezien, want me broertje is hier helemaal psycho-niet-gezond-gek van, en ik vond zelfs dat Goku beter presteert dan Neo......alleen heeft the matrix Rev. meer geld gekost en daarom ziet het er allemaal mooier uit. Wat ik me ook afvraag : waarom hebben de films van tegenwoordig allemaal een funny einde? whatever happened to the happy ending? In matrix revolutions kun je het einde min of meer vergelijken met Terminator 3. en wat Gert ook zei: je gaat naar een film met vragen en je komt eruit met nog meer vragen.....ik bedoel kom op, het volk wil gewoon een lekker avondje uit en een goeie film zien, niet nog 3 uur discussieren over wat er nou precies is gebeurd in de film. OK, actie is er zeker wel te zien, maar het geheel is niet aan te sluiten op de vorige delen als je , net als ik tenminste, hele andere verwachtingen had van de film....... Beter komt deel 4 uit en kickt Neo some ass in de machine World! Ik denk trouwens dat LOTR de betere film van het jaar wordt.

Peace out movie-fans....

Kenji

Avatar

En wtf bedoelde ze nou met Seraph is z'n vleugels kwijt???
Serafijnen zijn natuurlijk een klasse der engelen (net als bijv. cherubijnen en aartsengelen), maar meer chocola valt er volgens mij niet van te maken.

ruben

Avatar

Serafijnen zijn natuurlijk een klasse der engelen (net als bijv. cherubijnen en aartsengelen), maar meer chocola valt er volgens mij niet van te maken.
hmmm...chocola, daar word ik nou wél warm van. :Y

Colonel_Kurz

Avatar

hmmm...chocola, daar word ik nou wél warm van. :Y
Wie niet? :9

gert

Avatar

Serafijnen zijn natuurlijk een klasse der engelen (net als bijv. cherubijnen en aartsengelen), maar meer chocola valt er volgens mij niet van te maken.

Dus ik heb nog een hoop christelijke symboliek over het hoofd gezien. Ik dacht wel dat het iets met engelen te maken had; maar kon de link niet leggen. Ik zag 'm gewoon als de beschermengel van the Oracle.

Sol

Avatar

Praise the Lord! O+

projectX

Avatar

Serafijnen zijn natuurlijk een klasse der engelen (net als bijv. cherubijnen en aartsengelen), maar meer chocola valt er volgens mij niet van te maken.


Vraagje: is het niet mogelijk dat Seraph in een voorloper van deze Matrix 'The One' is geweest?
Hij zegt in deel 3 dat hij Smith al een keer verslagen heeft, terwijl in deel 1 werd gezegd dat niemand ooit een agent heeft verslagen. Misschien dat daarom ook wordt opgemerkt dat hij zijn vleugels kwijt is.

Kenji

Avatar

Vraagje: is het niet mogelijk dat Seraph in een voorloper van deze Matrix 'The One' is geweest?
Hij zegt in deel 3 dat hij Smith al een keer verslagen heeft, terwijl in deel 1 werd gezegd dat niemand ooit een agent heeft verslagen. Misschien dat daarom ook wordt opgemerkt dat hij zijn vleugels kwijt is.
Alles is mogelijk, dat is nou net het teleurstellende aan deze film.

PulP

Avatar

Kan iemand mij a.u.b. vertellen wat er nou in hemelsnaam op het laatst gebeurd??????O+?????? OK, Neo en Smith vechten in een krater. Smith doet vervolgens dat ene vermenigvuldeging truukje bij Neo en dan??? Opeens is Smith verslagen en loopt de Architect de Orakel een beetje te versieren.}: Iedereen op school heb ik gevraagd, maar niemand weet het! :'(
:?
Iemand?
:?

YepYep

Avatar

..goed.. deze film wordt het niet... Maar wat te denken van The Last Samurai? of LOTR-rotk?
Of ...KILL BILL (vol.1)!!!??? :P

Erik

Avatar

Om even op dit stuk van de recentie te reageren.
en mijn theorie over Smith.

"In Revolutions gebeurt iets opmerkelijks. Het zwaartepunt van het Kwaad verschuift van de machines naar Agent Smith. Dit is merkwaardig, want in het eerste deel was Smith ‘slechts’ een programma in de Matrix die opstandelingen moest opsporen. Blijkbaar vonden de gebroeders Wachowski dat het Kwaad een gezicht moest krijgen (machines zijn namelijk zo onpersoonlijk) en dus wordt Hugo Weaving naar voren geschoven als de ultieme bad guy – een rol die hem trouwens op het lijf is geschreven. Deze wending is cruciaal voor de climax van de film, maar wordt eigenlijk nergens verklaard. Hoe is Smith zo machtig geworden? Wat is precies de verhouding tussen de machines – die de Matrix hebben geschapen – en het programma Smith. En hoe kan Smith zich buiten de Matrix begeven? Het wordt niet uitgelegd. Sterker nog, SPOILER"

Mijn theorie is als volgd.
Het Orakel zegd tegen Neo dat de architect alleen vergelijkingen ziet die hij gelijk wil stellen.
Stel dat we Neo als een variabel x zien in een vergelijking.
0 = x*3+y*3
Stel dat x=3 dan moet y=-3 om de vergelijking kloppend te maken. Eens tot zo ver?..
Dus is het logisch dat als Neo in de matrix heel machtig word (en als variabel dus toeneemt in waarde) er ook een variabel moet zijn die toeneemt in negatieve waarde. Die y is dus Smith.

Daarbij komt dat Neo in reloaded een machine tegen houd buiten de matrix. Door het te willen.
Als tegenpool is er dus een programma (Smith) die een mens kan beinvloeden. Door het te willen.
Smith heeft een mens geinfecteerd, want die gast zegd dat hij niet zichzelf was toen hij die aanslag pleegde.

Het is in iedergeval mijn idee dat Agent Smith precies de negatieve tegenpool vormt van Neo.
Bijde steeds machtiger. Beide in staat om in de gewone wereld een machine respectiefelijk een mens te beinvloeden.

Zou the equasions mooi balancen.

Verder vind ik de recentie wel erg negatief. Vond Revolutions iets beter dan Reloaded en iets minder dan het eerste deel.

PulP

Avatar

Ik ben niet goed in wiskunde.....:?

Blargon7

Avatar

Vond het een top film hoor, alleen bij sommige dingen in de film toch zwaar mijn vraagtekens.
De scene in het ruimteschip dat ze achtervolgt worden door sentinels... Iedereen zit achterin met de hand op ze te schieten ?!?!?!?! O+ O+
Je ziet de rode driehoekjes (sentinels) op de monitors die overgens "gelocked" worden (je ziet er vierkantjes om verschijnen. Dan is dat schip niet zo geavanceerd dat hij zelf even kan schieten ?!?!?! :| Lijkt wel de eerste wereldoorlog.

Voor de rest, waarom zit er alleen in het schip zo'n EMP (het was toch EMP?) En is er in heel zion niet zo'n ding te vinden.

Mononoke

Avatar

Leuk, die APU`s.
Maar het einde is echt een lachertje.
Stomme grote baby met stekels.
Stom horizon-schilderij.
Stom victorieus gejuich.
Ze hadden 2 en 3 samen moeten voegen als film.
Zelfs dat had niet gehoeven.

Jay

Avatar

Kan iemand mij a.u.b. vertellen wat er nou in hemelsnaam op het laatst gebeurd??????O+?????? OK, Neo en Smith vechten in een krater. Smith doet vervolgens dat ene vermenigvuldeging truukje bij Neo en dan??? Opeens is Smith verslagen en loopt de Architect de Orakel een beetje te versieren.}: Iedereen op school heb ik gevraagd, maar niemand weet het! :'(
:?
Iemand?
:?

smith is de 'kwade' kant van neo, nadat neo zijn eigen kwade kant heeft verslagen is er voor yin en yang (orakel en architect) nie meer zo veel te doen, het goed heeft gewonnen, hun taak zit er op...

ik zou een heel boek kunnen schrijven over dit onderwerp, maar aan 1 bijbel en 1 matrix hebben we meer dan genoeg... ik denk dat iedereen hier uit moet halen wat ie er uit kan halen... deel 1 was voor mij toppie, het weerspiegelde mijn eigen gedachtenwereld... deel II en III voegde daar nog wel iets aan toe, maar dat had ook in 1 deel gekund, ik denk dat the brothers een beetje te inhalig zijn geweest, en er mee weggekomen zijn (2 en 3 samen hebben toch meer opgeleverd dan alleen een deel 2 (als alleen een deel 2 had tegengevallen))...

oh en als mensen het leuk vinden om nog wat verder te filosoferen over The Matrix, dan kan dat hier: Filosofie achter The Matrix

PulP

Avatar

Bedankt dat je me probeert te helpen T+) maar ik bergrijp nog steeds niet wat er gebeurt als Neo wordt gekloont tot een Agent Smith. :(

Hados

Avatar

Ik denk dat ik je begrijp, PulP.

Je moet begrijpen dat alles in teh Matrix evenwichtig is. Alles is in vergelijkingen vastgelegd.
Thus agents Smith is tegenpool van Neo (Het Goede (Neo) versus Het Kwade (Smith)

Wanneer Neo wordt gekloond tot een Agent Smith, vernietigd Neo zichzelf. Kenmerkend is dat wanneer hij dat doet, hij niet meer te zien is in the Matrix en dat alle agents Smith vervolgens ontploffen.

Verklaring hiervoor is simpel. Toen Neo in de Matrix aanwezig was, waren de agents ook aanwezig. Dit om de vergelijking goed tegen kwaad gelijk te maken. Dus als Neo niet meer bestaat IN THE MATRIX, hoeven de agenten dus ook niet meer te bestaan. Dit om de vergelijking kloppend te maken (denk aan wat de architect doe). [spoiler]

[spoiler]Een ding is inderdaad onduidelijk. In deel 1 zei Morpheus tegen Neo that the body can't live witout the mind als the mind in de matrix doodgaat.


In deel 3 gebeurt dat ook met Neo. Hij is er niet meer in the Matrix nadat hij zich als agent heeft vernietigd. Mijn verklaring hiervoor is zoals de Oracle zei in deel 3 de macht van Neo reaches to where it came from en dus dat hij in deel 3 ingelogd in de Matrix kan zijn en daar niet aanwezig hoeft te zijn. Dat is de kracht van Neo om de bestaande vergelijking te wijzigen.

Hierdoor wint Neo en sluiten de Machines en Mens vrede.

Ik hoop dat je het nu wel begrijpt.

Maffia

Avatar

Ik had meer verwacht van het einde en had was weer een beetje open einde dus ja wachten dan maar weerB-)

Snadraa

Avatar

Om even op dit stuk van de recentie te reageren.
en mijn theorie over Smith.

In Revolutions gebeurt iets opmerkelijks. Het zwaartepunt van het Kwaad verschuift van de machines naar Agent Smith. Dit is merkwaardig, want in het eerste deel was Smith ‘slechts’ een programma in de Matrix die opstandelingen moest opsporen. Blijkbaar vonden de gebroeders Wachowski dat het Kwaad een gezicht moest krijgen (machines zijn namelijk zo onpersoonlijk) en dus wordt Hugo Weaving naar voren geschoven als de ultieme bad guy – een rol die hem trouwens op het lijf is geschreven. Deze wending is cruciaal voor de climax van de film, maar wordt eigenlijk nergens verklaard. Hoe is Smith zo machtig geworden? Wat is precies de verhouding tussen de machines – die de Matrix hebben geschapen – en het programma Smith. En hoe kan Smith zich buiten de Matrix begeven? Het wordt niet uitgelegd. Sterker nog, SPOILER

Mijn theorie is als volgd.
Het Orakel zegd tegen Neo dat de architect alleen vergelijkingen ziet die hij gelijk wil stellen.
Stel dat we Neo als een variabel x zien in een vergelijking.
0 = x*3+y*3
Stel dat x=3 dan moet y=-3 om de vergelijking kloppend te maken. Eens tot zo ver?..
Dus is het logisch dat als Neo in de matrix heel machtig word (en als variabel dus toeneemt in waarde) er ook een variabel moet zijn die toeneemt in negatieve waarde. Die y is dus Smith.

Daarbij komt dat Neo in reloaded een machine tegen houd buiten de matrix. Door het te willen.
Als tegenpool is er dus een programma (Smith) die een mens kan beinvloeden. Door het te willen.
Smith heeft een mens geinfecteerd, want die gast zegd dat hij niet zichzelf was toen hij die aanslag pleegde.

Het is in iedergeval mijn idee dat Agent Smith precies de negatieve tegenpool vormt van Neo.
Bijde steeds machtiger. Beide in staat om in de gewone wereld een machine respectiefelijk een mens te beinvloeden.

Zou the equasions mooi balancen.

Verder vind ik de recentie wel erg negatief. Vond Revolutions iets beter dan Reloaded en iets minder dan het eerste deel.Ik zou kunnen zeggen: JIJ HEBT DE FILM GOED GESNAPT!!

Verder vind ik de recensie ook wel wat negatief (ook al lees ik hem weer eens ERRUG LAAT) maar ja, meningen zijn er nou eenmaal om verschillend te zijn! Ik moet toegeven dat ik de film ook tegen vond vallen nadat ik hem had gezien. De volgende dag echter vond ik hem toch ook wel weer mooi. Tja, hoe kan dat nou weer...

Neo als Jezus Christus zat er ook al aan te komen vanaf het begin. Hij zou een soort van messias worden, de link met Jezus vind ik dan snel gelegd (en voorspelbaar).

Van alle delen vond ik Revolutions dan toch nog het mooist (Bij matrix 1 viel ik namelijk in slaap, SORRY, en de matrix 3 was gewoon iets teveel gelul). aangezien ik wel houdt van wat overdreven actie. Het hield mij op het puntje van mijn stoel.

Nog even voor meiden op deze site: ZIEN!!!! KEANU REEVES IN DE REGEN IS EEN MUST-SEE!!! O+:~

PulP

Avatar

Ik denk dat ik je begrijp, PulP.

Je moet begrijpen dat alles in teh Matrix evenwichtig is. Alles is in vergelijkingen vastgelegd.
Thus agents Smith is tegenpool van Neo (Het Goede (Neo) versus Het Kwade (Smith)

Wanneer Neo wordt gekloond tot een Agent Smith, vernietigd Neo zichzelf. Kenmerkend is dat wanneer hij dat doet, hij niet meer te zien is in the Matrix en dat alle agents Smith vervolgens ontploffen.

Verklaring hiervoor is simpel. Toen Neo in de Matrix aanwezig was, waren de agents ook aanwezig. Dit om de vergelijking goed tegen kwaad gelijk te maken. Dus als Neo niet meer bestaat IN THE MATRIX, hoeven de agenten dus ook niet meer te bestaan. Dit om de vergelijking kloppend te maken (denk aan wat de architect doe).

Een ding is inderdaad onduidelijk. In deel 1 zei Morpheus tegen Neo that the body can't live witout the mind als the mind in de matrix doodgaat.
In deel 3 gebeurt dat ook met Neo. Hij is er niet meer in the Matrix nadat hij zich als agent heeft vernietigd. Mijn verklaring hiervoor is zoals de Oracle zei in deel 3 de macht van Neo reaches to where it came from en dus dat hij in deel 3 ingelogd
in de Matrix kan zijn en daar niet aanwezig hoeft te zijn. Dat is de kracht van Neo om de bestaande vergelijking te wijzigen.

Hierdoor wint Neo en sluiten de Machines en Mens vrede.

Ik hoop dat je het nu wel begrijpt.


OK, ik begrijp het nu wel. Maar hadden ze dan niet gewoon wat duidelijker kunnen zijn? Ze verwachten toch niet dat iedereen zo diep zit te denken? Ik vind Revolutions een zware teleurstelling. Wat ik vooral een teleurstelling vond is die shit dat Neo Sentenels (of zoiets) in de echte wereld tegen kan houden. Aan het eind van Reloaded gebeurde dit ook maar toen verwachtte ik veel van Revolutions, Ik had gedacht dat Zion misschien ook een deel van de Matrix was of zoiets. Maar het enige wat ik te horen krijg is dat de kracht van Neo tot aan de bron gaat of zoiets. Dat betekent dat Neo ook in de echte wereld de held kan spelen en dat vind ik zwaar onrealistisch.:( Verpest eigenlijk alles want wat ik zo leuk vond aan het idee achter de Matrx is dat het ook echt kan zijn, alles was dus realistisch tot aan revolutions. Het gaat allemaal bergafwaarts. Ze zeggen toch dat Reloaded over leven gaat en Revolutions over dood? Kan beter zo zijn: Deel 1 gaat over kunst, Reloaded gaat over middelmatige shit wat we elke dag in ons leven zien en Revolutions heeft als hoodthema ''Floppen"}:


Reloaded vond ik eigenlijk nog niet zo slecht als iedereen zegt.


Nou, ik heb geen zin meer om over deze blunder in de filmwereld te praten.O+

joepiedepoepie

Avatar

Kom op jongens, niet zo negatief.
Hij is misschien niet zo goed als het eerste deel, maar hoe zou dat ook kunnen. En hoeveel vervolgen ken je die even goed of beter zijn dan het orgineel.
Trouwens over dat vage gedoe, alsof de eerste niet vaag was! Het is misschien een beetje zwak (en cliche) om het zo te laten eindigen, maar zoals iemand het al zei, dat zat er aan te komen. Trouwens dat gevoel van het doet je niks had ik niet.
Ik had wel een ander gevoel:duizelig!:E

Gebbie

Avatar

Hallo mensen,

Ik ben het eens met joepiedepoepie. Het spreekwoord: Beste stuurlui staan aan wal, klopt maar weer eens. Maak zelf maar eens een film. Kijk dan of je het beter kan.

ruben

Avatar

Hallo mensen,

Ik ben het eens met joepiedepoepie. Het spreekwoord: Beste stuurlui staan aan wal, klopt maar weer eens. Maak zelf maar eens een film. Kijk dan of je het beter kan.
ja hallo, als je dat als criterium gaat gebruiken kun je nergens meer iets over zeggen...

zou opzich wel lekker rustig zijn
vooral op deze site

joepiedepoepie

Avatar

Dat bedoelde ik ook eigenlijk niet, want die gasten zijn niet voor niets regiseurs. Maar de verwachtingen waren gewoon veel te hoog, dat heb je altijd met een vervolg op een goede film (meestal dan). Het is gewoon een hele vette film met keigoeie actie maar hij haalt et niet bij de eerste.
Zo, en nu een biertje!:+

The Matrix Revolutions

acties