Recensie

Altered Carbon: Resleeved [Netflix] (2020)

Deze bloederige anime-spin-off van de Altered Carbon-serie is gemaakt voor de fans. Niet geschikt voor tere zieltjes.

door Frank Stol om 21:49 in RECENSIES
Altered Carbon: Resleeved poster
Regie: Takeru Nakajima en Yoshiyuki Okada | Scenario: Dai Satô, Tsukasa Kondo, Laeta Kalogridis en Richard Morgan | Cast (stemmen): Ray Chase (Takeshi Kovacs), Brittany Cox (Holly), Elizabeth Maxwell (Gena/Reileen), Jamieson Price (Genzo), Kaji Tang (Shinji), e.a. | Speelduur: 74 minuten | Jaar: 2020

Hoe vaak komt het voor dat er meerdere acteurs zijn die hetzelfde personage spelen in één en dezelfde serie? In Game of Thrones werd de rol van krijger Daario Naharis in het derde seizoen gespeeld door acteur Ed Skrein, maar daarna nam 'onze eigen' Michiel Huisman het stokje van hem over. Skrein heeft weleens beweerd dat de wissel van de wacht te wijten was aan creatieve meningsverschillen op de set. Hoe dan ook, het verschijnsel kan natuurlijk ook een heel andere oorzaak hebben, zo bewijst de Netflix-serie Altered Carbon. In die sciencefictionserie kruipen er steeds verschillende acteurs in de huid van het Envoy-korpslid Takeshi Kovacs. Niet vanwege onenigheid achter de schermen, maar omdat de logica van het verhaal voorschrijft dat het bewustzijn van het hoofdpersonage steeds in een nieuw lichaam terechtkomt. Klinkt ingewikkeld, is het niet.

Net zoals Takeshi Kovacs is ook het Altered Carbon-concept in een nieuw jasje (of moeten we zeggen: in een nieuw lichaam?) gestoken. Na twee seizoenen van een serie met acteurs van vlees en bloed, heeft Netflix nu een animespin-off van Altered Carbon uitgebracht, bij wijze van zoethoudertje. Resleeved luidt de subtitel. Kovacs mag dus weer aan de bak, maar het blijft altijd een tikkeltje onwennig in het begin. "De reflexen zijn goed, maar hij is verslaafd aan nicotine", zegt de stuurse held over zichzelf, terwijl hij dwangmatig een sigaret oprookt. De coole houding van deze Kovacs doet soms een beetje denken aan de vertolking van Joel Kinnaman in de serie.

Altered Carbon: Resleeved is overduidelijk gemaakt voor de fans, maar wie zonder voorkennis aan deze anime begint, komt gelukkig ook een heel eind. De Japanse makers jagen er in sneltreinvaart een samenvattende introductie doorheen, zodat we weer precies weten in welk universum we ons bevinden. In de eenentwintigste eeuw hebben mensen zich verspreid door de ruimte en vervolgens allerlei vreemde planeten gekoloniseerd. Een van die planeten heet Latimer. De hoofdstad van Latimer is een baken van neonlicht en torenhoge hologramreclames, een setting die sterk doet denken aan die van Ghost in the Shell en Blade Runner.

Het cyberpunkverhaal draait om Holly, een jong meisje met een groot talent voor tatoeëren. Vanaf de openingsscène wordt zij door verschillende instanties en personen opgejaagd, waaronder een Japans misdaadsyndicaat, een agent van het Colonial Tactical Assault Corps en een groep dodelijke ninja's. Meer moet je van tevoren eigenlijk niet weten. De Japanse makers hebben namelijk een paar aardige plotwendingen in petto, die ze netjes uitstrooien over de beperkte speelduur van vierenzeventig minuten. Omdat er tijdens de missie van Takeshi Kovacs een aantal zaken moet worden verduidelijkt en dat nogal wat tijd opslokt, is het logisch dat de ontwikkeling van de personages soms een klein beetje achterblijft.

Toch is dat geen groot probleem, want Altered Carbon: Resleeved compenseert dat tekort met een hoop fraai gestileerde actie. Vooral de scènes waarin Kovacs en co het opnemen tegen de mysterieuze ninja's zijn zeer bloederig en dynamisch in beeld gebracht. Ledematen worden afgehakt met samoeraizwaarden, botten breken, bloed spuit tegen het plafond en schedels worden met behulp van een pistool aan gort geknald. Het moge duidelijk zijn dat tere zieltjes niets te zoeken hebben bij deze anime. Afgaande op de laatste scène zou het zomaar kunnen zijn dat we in de toekomst nog meer avonturen omtrent Takeshi Kovacs mogen verwachten. Hopelijk draagt hij dan wel een ander jasje.

1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

TheVault

Avatar

Hmmm. Ik ben benieuwd, dus ga zal eens kijken.
Ik vond season 1 van de live-serie ge-wel-dig. Season 2 was alleen gedisneyfied; wat dan weer jammer was.

Altered Carbon: Resleeved

acties