No Exit [Disney+]
Recensie

No Exit [Disney+] (2022)

Voorspelbare thriller die alles volgens het boekje doet. Tot vervelens toe.

in Recensies
Leestijd: 2 min 6 sec
Regie: Damien Power | Scenario: Andrew Barrer, Gabriel Ferrari | Cast: Havana Rose Liu (Darby), Danny Ramirez (Ash), David Rysdahl (Lars), Dale Dickey (Sandi), Mila Harris (Jay), Dennis Haysbert (Ed) | Speelduur: 95 minuten | Jaar: 2022

Ex-verslaafde Darby ontsnapt uit een afkickkliniek en rijdt in een gestolen auto naar Salt Lake City, waar haar moeder op sterven ligt. Het winterweer heeft andere plannen voor haar, waardoor ze een huiveringwekkende avond moet doorbrengen in een ingesneeuwd bezoekerscentrum in de bergen. Dat ze vastzit samen met andere onfortuinlijke weggebruikers brengt geen soelaas. Sterker nog, wanneer ze op de parkeerplaats een ontvoerd meisje in een busje vindt, begrijpt Darby dat de ontvoerder onder hen moet zijn...

De titel No Exit is bijzonder toepasselijk voor dit verhaal. Een meisje ontsnapt namelijk uit een kliniek om in een andere soort gevangenis terecht te komen, waarbij ze opgesloten zit met een reeds ongeïdentificeerde crimineel. In het gelijknamige boek uit 2017 van Taylor Adams was dat echter nog niet zo. Voor de verfilming, waarvoor gretig de rechten werden gekocht nadat het boek de status van bestseller had verworven, werd de brave studente Darby omgetoverd tot een ontsnapte junkie voor wat extra pit.

Gespeeld door de vijfentwintigjarige Havana Rose Liu verandert Darby als stoere medemisdadiger in een geduchte tegenstander voor de mysterieuze ontvoerder. De spannende winternacht duurt lang en kent veel wendingen, die sterk acteerwerk vergen van de jonge actrice. Liu doet erg haar best en mag veel kanten van zichzelf laten zien, maar in meerdere scenes lukt het haar niet om sympathiek en geloofwaardig over te komen.

No Exit houdt zich iets te veel aan de conventies van het thrillergenre. De personages zijn voorspelbaar en vervallen vaak in wel heel erg Amerikaanse gesprekken over hun topografie en militaire verleden. Het geeft de film een overdreven patriottistisch tintje en maakt de gespreksonderwerpen voor buitenlandse kijkers vaak moeilijk te begrijpen. De whodunnit-vraag wordt, mede door de stereotiepe personages en strakke genreconventies, makkelijk op te lossen en zorgt voor een lange en bij vlagen saaie zit, die niet geholpen wordt door het oninteressante camerawerk.

No Exit start vanuit een degelijk concept, maar de uitvoering is allesbehalve overtuigend. De benaming 'popcornthriller' zou heel goed hebben gepast mits de film een bioscooprelease zou hebben gehad. In de Verenigde Staten uitgebracht door Hulu en in Europa door Disney+ is de film duidelijk bedoeld voor een avondje bankhangen, met of zonder popcorn. De film geeft prima vertier en de kijker kan, in tegenstelling tot het hoofdpersonage, af en toe gewoon weglopen zonder veel te missen.

No Exit is te zien bij Disney+.