Recensie

Dzień Matki [Netflix] (2023)

Veel geweld, maar weinig originaliteit in deze Poolse tegenhanger van The Mother.

Mitchell van Vuren
27 mei 2023 11:17 in RECENSIES
Leestijd: 2 min 15 sec
Regie: Mateusz Rakowicz | Scenario: Lukasz M. Maciejewski, Mateusz Rakowicz | Cast: Agnieszka Grochowska (Nina), Adrian Delikta (Max), Dariusz Chojnacki (Igor), Sebastian Elda (Teleskop) e.a | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2023

In het kielzog van The Mother arriveert de volgende moordende moeder op Netflix, in de actiefilm Dzień Matki. Ze is een getrainde vechtmachine met een grimmig verleden én een vervreemd kind, dus de vergelijking is gemakkelijk te maken. Betekent dat ook dat deze Poolse variant het grandioze succes van The Mother gaat evenaren?

"Laat de dames met rust" zegt hoofdpersonage Nina tegen een stel straatschoffies, die 's avonds vrouwen lastigvallen op straat. Dat deze heren zich op Moederdag, in het Pools ook wel bekend als 'Dzień Matki', vervolgens op de gepensioneerde NAVO-agente storten, is een fout die ze nog lang zal heugen. In de stromende regen en onder harde technomuziek trapt zij de hangjeugd kundig in elkaar, maar komt er zelf ook niet heelhuids vanaf. Het is het begin van een lange reeks aan knokpartijen, waarbij de alcoholische moeder wonderbaarlijk lang zonder hersteltijd kan.

Overdag knijpt de norse Nina op een lokale schroothoop met een hijskraan even makkelijk autowrakken als bierblikjes ineen. Na werk parkeert ze in een dure buurt om haar ongezonde obsessie met haar vervreemde tienerzoon te voeden, en hem met een verrekijker te bespioneren. Door haar foute verleden bij de inlichtingendienst heeft ze haar eigen dood moeten ensceneren en haar enige kind moeten verliezen aan een vreselijk gelukkig gezinnetje. Alles verandert wanneer tiener Max van zijn skateboard wordt gegrist door een stel gangsters in felgekleurde trainingspakken en in een geblindeerd busje wordt gesmeten.

Moeder kan haar spreekwoordelijke uniform weer afstoffen en veegt in de rest van de film de Poolse onderwereld schoon om haar zoon boven water te krijgen. Deze actiesequenties zijn het beste aspect van Dzień Matki. Creatieve choreografie en doordachte cinematografie komen samen om te laten zien hoe de strijdlustige moeder de boeven alle hoeken van de kamer laat zien. Drugshandel, mensenhandel, ontvoering; vele situaties komen langs, waarin vrouwen vaak misbruikt of mishandeld worden. Nina draait eigenhandig deze verwachtingen om en laat zien wie de broek aan heeft.

Dzień Matki heeft verdacht veel trekjes van bekende Hollywoodfilms, zoals de dreigende stemboodschap uit Taken of de duistere neonstijl van John Wick. Een eigen draai eraan geven gaat alleen nogal stroef. Nina klost met steeds meer open wonden van de ene locatie naar de andere, maar weet de film nooit tot een bevredigend einde te brengen. Het riedeltje blijft constant hetzelfde: zoonlief gaat keer op keer de fout in, en mama mag hem uit de brand helpen. Met maar weinig chemie tussen de twee acteurs blijkt Dzień Matki meer een eindeloze actiefilm dan een gerechtvaardigde wraakfilm.

Dzień Matki is te zien bij Netflix.

Dzień Matki

acties