Recensie

The Mechanic (2011)

Heerlijk Statham-vehikel doet precies wat je van een huurmoordenaar/actiefilm mag verwachten.

door Thomas Hermssen om 23:55 in RECENSIES
The Mechanic poster
Regie: Simon West | Cast: Jason Statham (Arthur Bishop), Ben Foster (Steve McKenna) Tony Goldwyn (Dean), Donald Sutherland (Harry McKenna), e.a. | Speelduur: 92 minuten | Jaar: 2011

Jason Statham heeft zich al vanaf het begin van zijn carrière op één genre toegelegd: dat van de actiefilms. En met succes, hij is geen hoogvlieger als het om acteerwerk gaat, maar hij kan een oneliner treffend brengen en de stoerenmannenblik beheerst hij tot in de puntjes. The Mechanic is daarom weer een perfecte film voor hem, evenals hij perfect is voor de film. Statham = mechanic = huurmoordenaar. Dat betekent dikke actie, heerlijke oneliners, mooie dames, klassieke plottwists en Donald Sutherland. Soms wil een mens niets meer.

In 1972 was Charles Bronson de mechanic in Michael Winners gelijknamige origineel. In de remake van Simon West (Con Air, Lara Croft: Tomb Raider) is het Jason Statham, een van de populairste actiehelden van dit moment. In de sterke openingsscène wordt hij geïntroduceerd als de beste in zijn vakgebied. Dat is uiteraard het vakgebied van huurmoordenaars, al noemt hij zichzelf liever een mechanic. Zijn mentor Harry zegt tegen hem: “There is no one better than you man, you’re a damn machine.” En zo zien we Statham natuurlijk het liefst.

Statham is Arthur Bishop die de moeilijke klusjes krijgt en deze op succesvolle wijze en met uiterste precisie en toewijding voltooit. Als zijn leermeester en vriend Harry wordt vermoord besluit hij in te gaan op het verzoek van Harry’s zoon Steve. Deze wil net zo als Bishop worden en gaat in training bij de geïsoleerd levende Bishop. De uitvoering van de opdrachten als duo verloopt niet vlekkeloos en bovendien heeft Bishop een geheim voor Steve. En dus zullen de heren eerst hun onderlinge strijd moeten uitvechten.

Statham is zoals gezegd geen topacteur maar wel iemand die in dit soort rollen één van de beste is. Zijn kop, stem en intonatie zijn perfect voor machines als Bishop. Veel tekst heeft hij ook niet nodig om een glimlach bij de gemiddelde actiefan op het gezicht te toveren. Eén van Bishops doelwitten: “You think you can get to me before I get to you?” Bishop: “I already have”.
Naast dergelijke oneliners biedt de film een breed scala aan actiescènes die gelukkig allemaal even hard en grof zijn.

Naar originaliteit of verrassingen hoef je bij The Mechanic niet te zoeken. Alles is gewoon heel degelijk, zo ook het scenario. Aanvankelijk is de keuze van Bishop om Steve onder zijn hoede te nemen en te gaan trainen niet de meest plausibele, maar het ontaardt tenminste in een aantal vermakelijke scènes en een passende, doch voorspelbare ontknoping.

Niets aan The Mechanic is nieuw of verrassend, misschien met uitzondering van de opvallend goede soundtrack die zich niet bezondigt aan overdreven hip willen doen. Verder is alles gewoon zoals het hoort in een huurmoordenaarsactiefilm, oftewel Statham-vehikel.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

jochemb

Avatar

De eerste zin klopt niet echt pas zijn vijfde film was een actiefilm.
Maar ja hij is wel het bekendst geworden als actie held.
Deze film ga ik zeker kijken een goede actie film op zijn tijd kan er altijd wel in ookal ziet ie er niet zo goed uit als crank 1 en 2.

SilentSimon

Avatar

Prima popcornvermaak Smiley face
Geen hoogstaande film natuurlijk, maar goed te doen.
Statham kan maar 1 rol spelen en dat doet ie goed Smiley face

Baron Von Marlon

Avatar

SilentSimon "Prima popcornvermaak Smiley face
Geen hoogstaande film natuurlijk, maar goed te doen.
Statham kan maar 1 rol spelen en dat doet ie goed Smiley face"


Hij kan ook een ander typetje spelen.
Dat van in Lock, Stock... en Snatch.
Misschien dat hij ooit nog eens een Engelse komedie doet.
Zou mooi zijn.

Pete_027

Avatar

Ik heb de versie met Charles Bronson in de planning staan om een dezer dagen te bekijken, ben benieuwd. Ook ben ik benieuwd naar de performance van Statham in de versie. Verder zitten er wel 2 goede acteurs in deze film Donald Sutherland en Ben Foster.

Spawn999

Avatar

Pete_027 "Verder zitten er wel 2 goede acteurs in deze film Donald Sutherland en Ben Foster."


Oud wijf :E

nietselam

Avatar

Vond het een verrassend leuke film, 1 van zijn betere, de zin dat zijn beste vriend en mentor word vermoord klopt niet helemaal.

pindarots

Avatar

Ik denk dat jason Statham wel degelijk goed kan acteren. Dat zie je dan ook duidelijk terug in films als snatch en lock stock and two smoking barrels. Maar inderdaad hij is gemaakt voor dit soort films.

LP

Avatar

SilentSimon "Prima popcornvermaak Smiley face
Geen hoogstaande film natuurlijk, maar goed te doen.
Statham kan maar 1 rol spelen en dat doet ie goed Smiley face"


Dat is niet waar, in 13 Tzameti speelt hij geen doorsnee actieheld...

benjamin

Avatar

pindarots "Ik denk dat jason Statham wel degelijk goed kan acteren. Dat zie je dan ook duidelijk terug in films als snatch en lock stock and two smoking barrels. Maar inderdaad hij is gemaakt voor dit soort films."


Een echt gróte en veelzijdige acteur is het toch niet. Maar in die films was hij goed te doen. Alleen zie ik hem geen oscar winnen.

mogi99999

Avatar

jochemb "De eerste zin klopt niet echt pas zijn vijfde film was een actiefilm.
Maar ja hij is wel het bekendst geworden als actie held.
Deze film ga ik zeker kijken een goede actie film op zijn tijd kan er altijd wel in ookal ziet ie er niet zo goed uit als crank 1 en 2."


nou zijn eerste film was Lock, Stock & Two Smoking Barrels .. en dat is toch echt wel een actie film!

jochemb

Avatar

mogi99999 "nou zijn eerste film was Lock, Stock & Two Smoking Barrels .. en dat is toch echt wel een actie film!"


Nou echt niet de film heeft mischien wel een shootout maar een actie film kan je het niet noemen hoor het is meer een crime film.

En zelfs in die ene shootout in de film zit jason statham zelf niet eens in.

filmjunky

Avatar

Zeker de moeite waard! :E

Theo Wissen

Avatar

De originele versie van de The Mechanic heeft vroeger heel veel indruk op me gemaakt. Zeker de laatste scene met introverte Bronson en de stoer spelende Vincent vond ik als puber heel indrukwekkend. Ging ook met een wat ongerust gevoel naar de bioscoop om de nieuwe versie te zien.
Ging gelukkig met een smile de bioscoop weer uit. Ok, het was geen hoogvlieger maar dat was de originele natuurlijk ook niet. Statham is gewoon top als introverte huurmoordenaar. Was nog veel meer verbaast over Foster die een leuke rol als klein huftertje neerzet. Ga op zoek naar meer film van Foster want ik vond hem erg goed. Was overall een lekkere rauwe gansterfilm. Alleen het einde van de film was anders dan het origineel maar daar had ik (zonder een spoiler vrij te geven) geen enkel probleem mee.

Roi

Avatar

Toch nog een vrij hoog cijfer voor zo'n clichematige Hollywoodfilm.

Acer

Avatar

Heerlijke actie film, gewoon helemaal goed. Spannend van begin tot eind, uitstekende opening en een geweldig eind. Jason Statham doet zoals gewoon z'n ding, wat we van hem verwachten. Ben foster speelt ook goed, verder heb ik me perfect vermaakt en daarom krijgt deze film een dikke 8. Een actie film, die klopt van alle kanten en zelf nog beetje een redelijke leuke verhaal lijn.

The Mechanic

acties