Recensie

The Martian (2015)

Matt Damon schittert als een Robinson Crusoe in de kosmos in de nieuwe spektakelfilm van Ridley Scott.

door Danitsa Linders om 22:48 in RECENSIES
The Martian poster
Regie: Ridley Scott | Cast: Matt Damon (Mark Watney), Jessica Chastain (Melissa Lewis), Chiwetel Ejiofor (Vincent Kapoor), Kristen Wiig (Annie Montrose), Michael Peña (Rick Martinez), Jeff Daniels (Teddy Sanders), Sean Bean (Mitch Henderson), Kate Mara (Beth Johanssen), Mackenzie Davis (Mindy Park), e.a. | Speelduur: 141 minuten | Jaar: 2015

Ridley Scott, de meester van genreklassiekers als Alien en Blade Runner, gaat opnieuw de ruimte in. Meer nog dan sciencefiction is The Martian een epische reddingsoperatie met elementen van de rampenfilm. Bovenal is het een overlevingsdrama – van het optimistische soort – waarin onze Robinson Crusoe niet strandt op een afgelegen eiland, maar op een verlaten planeet.

The Martian is gebaseerd op de debuutroman van voormalig computerprogrammeur Andy Weir. Het scenario is van Drew Goddard, schrijver van onder meer World War Z en Cloverfield. Matt Damon speelt Mark Watney, een Amerikaanse astronaut die tijdens een missie op de planeet Mars in een zware storm terechtkomt en zoekraakt. Om de vijf andere bemanningsleden te redden, moet kapitein Melissa Lewis, een rol van Jessica Chastain, de dood gewaande Watney achterlaten en onmiddellijk evacueren. Maar de astronaut blijkt nog te leven en blijft alleen achter op een onbewoonde – en onbewoonbare – planeet. Het zal niet lang duren voor zijn voorraad water, voedsel en zuurstof op zal raken. Om contact te kunnen maken met de aarde en te laten weten dat hij nog leeft, zal Watney al zijn vindingrijkheid en wilskracht moeten aanboren. En het moeten uitzingen tot hulp arriveert.

Met genoegen toont regisseur Scott de lulligheid van het geïsoleerde leven op een verre planeet – gewassen bemesten met eigen drollen, intergalactisch knutselen met plastic zeil en duct tape, bij gebrek aan beter afleveringen van Happy Days kijken – maar speelt daarbij wel op de lach en niet zozeer op de psychologie. De (morele) dilemma’s legt hij neer bij de mensen van NASA en niet bij de held zelf. Zijn strijd is niet alleen een gevecht tegen de elementen, maar meer een kwestie van het behouden van de spirit. Laat Watney daar nu net weinig moeite mee hebben. De astronaut is nog het meest verbolgen over het feit dat hij is overgeleverd aan de collectie discomuziek van zijn kapitein. Matt Damon te zien kokhalzen boven een emmer mest terwijl de Homo 100 uit de speakers klinkt is hilarisch. En de combinatie van badass spacegear met ABBA is meer dan de som der delen.

De grappen uit de controlekamer en de boardrooms bij NASA ontstijgen niet altijd het niveau van de humor die het genre dicteert. Denk aan whizzkids die volledig worden gedefinieerd door hun sociale onhandigheid. Wél verfrissend is de attitude van held en niet te vergeten slachtoffer Watney. De astronaut heeft tijdens zijn eenzame tijd op de planeet tegenslagen te verwerken, afgewisseld met Baantjereske momenten van inzicht. Maar het gros van zijn scènes in totale afzondering van alles en iedereen bestaat uit bijna kluchtige voorvallen. Tijdens die verbeelding van het dagelijkse leven op Mars, dat Watney documenteert met een videologboek, is zowel de film als zijn hoofdrolspeler op zijn best. Damon is perfect als een zelfingenomen en vindingrijke John McClane in space. Gretig strooit hij met oneliners; het plezier spat ervan af.

Totaal afgezonderd is Mark Watney, met, zoals de filmposter ons leert, hulp die slechts honderdveertig miljoen mijl van hem verwijderd is. Niet alleen op de wereld, maar als enige niet óp die wereld. Maar een parabel over existentiële eenzaamheid, zoals Moon dat was, heeft Scott niet willen maken. Nee, The Martian is meer zoals All is Lost of 127 Hours een lofzang op inventiviteit en overlevingsdrang. En nog meer dan dat een blockbuster. De actiescènes mogen er dan ook zijn. Het spektakel kent ondraaglijk spannende momenten en nagelbijtende scènes, die alleen al door de verse herinnering aan Sandra Bullocks helletocht in Gravity, de haren doen rijzen. Op die momenten is de film rasechte suspense. Geen genreklassieker, wel een onvolprezen bioscoopervaring.

22 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

DeMuizenkoning

Avatar

Hele positieve recensie, met elk nieuwtje en bericht dat ik over deze film lees en zie krijg ik er meer zin in, en zo te horen heeft Ridley Scott het nog in zich! :+ Oktober wordt een top maand! T+)

kidcassidy

Avatar

Ik heb de film ook gezien en zou hem zelf een halve ster minder geven. De film begint echt super en het is niet moeilijk om er in te komen. Nadat NASA begint met het zoeken naar oplossingen zakt de film echter wat weg. De geeks zoals ook in deze recensie omschreven vond ik echt een minpunt. De grappen van de hoofdrolspeler waren telkens geslaagd, maar de grappen binnen NASA helaas niet zo. Tevens was het zoeken naar oplossingen niet echt spannend en verlies je daardoor je aandacht een beetje. Het einde was leuk, maar niks speciaals. Met vlagen enorm genoten, maar af en toe ook momenten waar je je aandacht bij verliest dus.

3,5/5

Roeltje

Avatar

Ga er volgende week pas heen, heb er nu al heel erg zin in! Na al die lof zijn de verwachtingen hooggespannen. Smiley face

Ed Crane

Avatar

De recensent vergeet nog te vermelden of de film beter is dan Interstellar.

Ed Crane

Avatar

airbender "Het eerste wat ik deed was ctrl+F Interstellar :P Teleurgesteld..."


Ik was ook teleurgesteld in Interstellar, maar The Martian klinkt als een vermakelijk goedmakertje.

Plus Wiig zit erin, bonus :+

Ed Crane

Avatar

airbender "Ik weet niet waar je het over hebt."


Oke, smaken verschillen.

Ed Crane

Avatar

airbender "Loser."


:+

Banned

Avatar

Ik denk dat je Interstellar niet echt kunt vergelijken met deze film... Verhaal en de toon is compleet anders. Dit doet gewoon aan interstellar denken omdat Damon en Chastain in de film rondlopen en het science fiction is.

kidcassidy

Avatar

Banned "Ik denk dat je Interstellar niet echt kunt vergelijken met deze film... Verhaal en de toon is compleet anders. Dit doet gewoon aan interstellar denken omdat Damon en Chastain in de film rondlopen en het science fiction is."


Er zijn veel meer overeenkomsten. Het gaat beide om een reddingsactie, het speelt zich veel in de ruimte af en op een andere planeet. Tevens is de humor veelal vergelijkbaar. Interstellar oogt alleen veel grootser en is spektaculairder. De muziek is wel compleet anders en dat vond ik wel jammer. Hans Zimmer heeft bij Interstellar echt goed werk afgeleverd en dat miste ik hier wel.

The Martian is best een goede film hoor, maar laat geen onuitwisbare indruk achter.

Ed Crane

Avatar

En hoe verhoudt de film zich tot Prometheus?

kidcassidy

Avatar

Ed Crane "En hoe verhoudt de film zich tot Prometheus?"


Ik ben dol op Prometheus en de eerste 2 Alien films. Ik vind die dan ook vermakelijker. The Martian zou ik eerder met een Apollo 13 vergelijken. Je merkt wel dat Ridley wat dingetjes herbruikt uit Prometheus, maar The Martian is gewoon veel rustiger.

sonnycorleone

Avatar

Ed Crane "En hoe verhoudt de film zich tot Prometheus?"
Hetzelfde als Interstellar tot The Martian! Hahaha(word ook gewoon serieus op gereageerd!).

Ed Crane

Avatar

Nou, ik was eerlijk gezegd ook best benieuwd, want toen The Martian werd aangekondigd als Scotts nieuwe film bekroop mij en vele anderen toch een beetje het idee dat Scott zich alvast een beetje leek te willen revancheren voor Prometheus, dat toch niet door iedereen even goed werd ontvangen. Toch best een goed idee van Scott, zo lijkt, want The Martian lijkt erg positief te worden ontvangen en bij de trailer van 'Alien: Paradise Lost' (zoals we nu moeten zeggen) zal natuurlijk oa komen te staan 'from the director of The Martian'.

sonnycorleone

Avatar

Ed Crane "Nou, ik was eerlijk gezegd ook best benieuwd, want toen The Martian werd aangekondigd als Scotts nieuwe film bekroop mij en vele anderen toch een beetje het idee dat Scott zich alvast een beetje leek te willen revancheren voor Prometheus, dat toch niet door iedereen even goed werd ontvangen. Toch best een goed idee van Scott, zo lijkt, want The Martian lijkt erg positief te worden ontvangen en bij de trailer van 'Alien: Paradise Lost' (zoals we nu moeten zeggen) zal natuurlijk oa komen te staan 'from the director of The Martian'."
Lijkt me niet dat Ridly Scott zich nog hoeft te bewijzen!

SunChaser

Avatar

Wall e meets cast Away

Ed Crane

Avatar

sonnycorleone "Lijkt me niet dat Ridly Scott zich nog hoeft te bewijzen!"


Velen vinden anders dat hij veel meer onder zijn niveau presteert dan er op.

SeanDeNiro

Avatar

De film is wel erg langdradig en Jeff Daniels is niet serieus te nemen als directeur van de NASA. Dezelfde euvel als Prometheus. Een paar geweldige acteurs en een hoop middelmatige. Met een goede soundtrack. Een 7.

sidebyside

Avatar

Hoi hoi
komt net uit de bios, en ben teleurgesteld door deze film
het was soms gewoon saai. en er gebeurde maar niks. wel mooie beeld en een netjes verzorgde film. ja mars is goed in beeld gebracht
als het een documentaire was had die een 9/10 gekregen
en als speelfilm kom ik toch wat lager uit 6/10

Alexwithmike

Avatar

Deze film eindelijk gezien én helaas erg teleurgesteld. Matt Damon doet waar hij goed in is, maar voor de rest zeer matige film.
Geef mij dan maar Prometheus ;)

The Martian

acties