Apocalypse Now (1979)

I love the smell of napalm in the morning.

Reviews (16)

MovieMazzter

Avatar

De redux versie van ruim 3 uur bekeken. kan het nu moeilijk met de orginele versie vergelijken want die heb ik zoveel jaren geleden bekeken. De film heeft natuurlijk zoveel surrealistische momenten dat het naar waanzin neigt, maar dat zal ongetwijfeld de bedoeling zijn geweest van regisseur Coppola. Een klassieker die je wel even bijblijft met enkele movie quotes die onstervelijk zijn geworden (I love the smell of napalm in the morning). 8.5/10

johnwayne

Avatar

Ik heb nu beide versies van de film gezien en vind de oorspronkelijke toch het beste, omdat die krachtiger is dan de redux-versie. De toegevoegde scènes in redux zijn over het algemeen goed, maar de franse plantagescenes zijn volledig overbodig en maken de film overbodig traag. Coppola zelf was achteraf ook niet zo tevreden met de redux-versie.
Deze film is een mijlpaal in de filmgeschiedenis en toont waanzin ten top. Wie deze film gezien heeft zou daarna ook de documentaire 'The Heart of Darkness' moeten bekijken waarin van heel dichtbij getoond wordt hoever regisseur Coppola tijdens het maken van de film tot waanzin werd gedreven.

Tarkus

Avatar

Onlangs is deze film op blu-ray verschenen en als fan van deze film kon het dus niet anders of ik moest hem opnieuw bekijken op dit nieuwe medium.
De film heeft nog steeds dezelfde indruk bij me achtergelaten als toen ik hem de eerste of de tweede keer zag... maar op dit BD schijfje is de sound nog overweldiger dan op de DVD versie.
Het loont zeker de moeite om hem eens opnieuw te bekijken, het is en blijft een klassieker in zijn genre.

Commentaar 2007:
Dit is waarschijnlijk een van de beste Vietnam-films die er ooit zijn gemaakt.
Een sublieme Martin Sheen (die tijdens de opnamen zelfs een hartaanval heeft gekregen door de bijzondere inspanningen die deze rol hem hebben gekost), een even goede, zij het in wat kortere rol Robert Duvall, die hier zijn meest beroemde one-liner uit de filmgeschiedenis brengt. "I love the smell of Napalm in the morning", terwijl op de achtergrond het dorp en oerwoud wordt bestookt met Napalmbommen, onder de muziek van Wagner, gewoonweg subliem dit stuk uit de film.
Maar het begint al bij het begin van de film, wanneer men opent met "The End" van The Doors, geweldige helikopterscènes die je dan te zien krijgt, met een subliem geluid en bovendien op deze DVD geremasterd naar een 5.1 soundtrack zodat je een fantastische beleving ondergaat, de bommen en heli's vliegen je letterlijk bijna om de oren.
Marlon Brando is natuurlijk ook op z'n best, al komt hij alleen maar in de laatste 3 kwartier in beeld, hoewel bijna alles om hem draait als uitgangspunt van het verhaal.
De Redux versie, met een werkelijke lengte van 194 minuten is zelfs nog beter dan de oorspronkelijke versie en verveelt zeker geen moment, alles wat er aan is toegevoegd hoort ook in de film.
Prachtige uitgave van deze superfilm van Francis Ford Coppola, die ook waarschijnlijk zijn beste werk is ooit.
Dit is dan ook aan aanrader van formaat !!!

Golden Ghost

Avatar

Steve-O het is zeker de moeite om de film een keer af te kijken. Wat betrefd het wel of niet kijken van de redux versie is het lastig om je van advies te dienen aangezien ik je normale film voorkeur niet ken.

Wel kun je stellen dat hoewel de redux versie veel toevoegd je weinig mist van de main storyline als je de kortere versie kijkt. In de redux versie wordt er veel langer stil gestaan bij randzaken en daardoor krijg je automatisch ook een lager tempo in de film.

roobin_22

Avatar

Deze film heeft me niet zo gegrepen als ik gehoopt had dat hij zou doen. Het begin was erg goed, maar na anderhalf uur begon hij zwaar af te takelen. Toch blijft een einde mij het best bij, daarom ben ik niet erg positief over deze film. Misschien moet ik hem nog maar eens kijken, dat ie dan wat meer in me losmaakt, of inderdaad de niet-redux-versie te kijken. Maar nu nog niet..

Cee van Lleef

Avatar

Dude, eet eens wat minder suiker of zo. Het was bedoeld om wiers te stangen. Grappig bedoeld als aanvulling op de onzinnige discussie over een al dan niet correct vertaald woord in de ondertitel van een film. Het was niet de bedoeling dat jij een heel epistel over een grammar-nazi zou knippen en plakken. En ik stel het eerlijk gezegd niet zo heel erg op prijs om voor wat voor nazi dan ook uitgemaakt te worden. Dus als je dat stukkie even zou willen verwijderen zou ik dat heel erg op prijs stellen. Alvast bedankt.

hetisjantje

Avatar

Discussie binnen 1 minuut opgelost via Google: er is geen directe vertaling voor "the horror", het kan niet beter dan "de verschrikking" die het best in de buurt komt. Ik zou het anno 2008 lekker onvertaald laten en tussen aanhalingstekens zetten.

Voor Cee:

grammar nazi

an elitist who gets off on correcting others' grammar and spelling because it makes him feel superior.

grammar nazis often misidentify grammar as the primary determinant of one's intelligence and the most important element of expression.

this belief stems from the grammar nazi's insecurity, which leads him to learn the simplest thing in the whole fucking world to learn and impose it on others, earning self-gratification in the process. realizing how easy but effective it is, the nazi continues this ego masturbation until he can no longer separate the truth from the lie: grammar's not that important, no one gives a shit, and no one likes you.

grammar nazis don't realize that in actuality, grammar is too ambiguous to have a rigid standard, and that though basic grammar is necessary, most grammar rules are not, and can restrict good expression.
Shakespeare: What a piece of work is man! how noble in reason! how infinite in faculty!

grammar nazi: Speak in complete sentences.

Shakespeare: the ability to communicate both colorfully and effectively is way more admirable then perfect grammar so stop sucking Webster's dick, you grammar nazi.

Filmfreak Leo

Avatar

Na vaak kijken, deze film in de de originele versie is een van mijn all-time favorieten, besefte ik mij onlangs dat het het hoofddoel van de hoofdpersoon: 'het elimineren van Kurtz met zijn privé-leger' (dit is na 10 minuten film geen spoiler meer), eigenlijk best wel 'fantastisch' is, in de letterlijke zin van het woord. Nogal fictie eigenlijk, te midden van de vietnamrealiteit. Niet dat ik dat slecht vind hoor. Integendeel zelfs. Deze film staat samen met platoon bekend als dè ultieme vietnamfilm en dat terwijl de regisseur de kijker dus opzadelt met zo een bizarre opdracht van de hoofdpersoon. Maar goed, ook wel een keigoede regisseur natuurlijk, die Coppola. Anyway het hoofddoel van de film is, naar mijn idee, de kijker meevoeren naar de wereld van oorlog waar levens geen waarde hebben, de meest krankzinnige en walgelijke omstandigheid die wij mensen creëeren. En daarbij een Kolonel Kurtz gebruiken is natuurlijk treffend.

Tem

Avatar

Prachtige klassieker die eigenlijk in elke dvd collectie thuis hoort! Smiley face Prachtig camera werk, soms heb je films die tijdsloos lijken zoals bv The Shining van Kubrick. Dit is er ook zo een en een film waar tenminste de tijd is genomen om het verhaal te vertellen. Het is een geweldig avontuur waarbij de personages steeds verder afdrijven naar het aarsgat van de wereld waar realisme wordt vervangen door gekte. Prachtige rollen van Maritn sheen, Robert Duval en Dennis Hopper. Een jonge laurence Fishburne is ook erg grappig om te zien.

Het einde van de film vond ik ook een beetje overdone door Brando...volgens mij zat ie toen aan de LSD...the horror the horrror the horror...:P

Ik geef het toch een vette negen! T+)

shaffa2

Avatar

Ik moet zeggen: goeie film.
Ik had duidelijk niet het idee dat de film al zo oud was. Hij ziet er erg goed uit, maar de inhoud, tja.. Het is niet de doorgaanse oorlogsfilm, nee, maar hmm.. Ik weet niet goed wat ik van het verhaal moet vinden.
Op de één of andere manier vind ik er een anticlimax inzitten. Wat mij betreft wordt de relatie tussen Willard en Kurtz niet in verhouding tot de rest (lees: te weinig) uitgewerkt, want dit aspect was toch echt een rode draad in het verhaal. Bovendien gaat de vaart er naar verloop van tijd wat uit, ja.
Er zijn nog wat meer dingen, maar het is te laat en allemaal nog wat te vers.

jacq

Avatar

De beste oorlogsfilm die ik ken. De waanzin "the horror, the horror" is bijzonder goed in beeld gebracht en gewoon "voelbaar". Het gaat ook niet zozeer om de verteller (euhhhh zegt Stephen King ook altijd he), maar om de absurditeit van de oorlog. Het leukste stukje vind ik ook als Robert Duvall zegt "when I say it's good to surf, it's good to surf". Totale waanzin. En dan die beklemmende sfeer in dat bootje brrrrrrrr er gebeurt constants iets onverwachts in die film PRACHTIG gewoon.

Sai

Avatar

Ik zag hem vandaag voor de derde maal op het grote witte doek, en hij blijft schitterend. Leuk was ook dat ik nu ook eindelijk Heart of Darkness had gelezen, en naar overeenkomsten tussen boek en film kon speuren.
Dit keer viel me ook pas op hoe multi-interpretabel de film wel niet is, je kunt hem bekijken als opwindende oorlogsfilm, scherpe satire of felle aanklacht tegen de Vietnamoorlog. Of alledrie tegelijk. Een soort van Starship Troopers, maar dan op een wat hoger niveau. 8-).

Ik herhaal mezelf nog eens: schitterend. :W

Wizzing

Avatar

Ik heb hem gezien en vond hem wel goed maar niet zo goed als ik verwacht had. Iedereen had het over dat dit een van de beste films ooit was.
Hij was wel goed maar ik had er sommige gedeelten moeite mee de aandacht te bewaren (bij het eerste deel van the Godfather had ik dat ook trouwens... maar werd algauw leuker). Hij was vast voor zijn tijd super...

Trouwens wat leek die Martin Sheen toch superveel op zijn zoons Charlee en Emilio. Soms dacht ik echt dat hun het waren.

JeXus

Avatar

Goeie film...maar kon mn aandacht er net niet bijhouden, toch allemaal net iets te traag (en lag het nou aan mij, maar dit was niet Redux toch? heb ik ook gezien, maar kan niet echt herinneren hehe) Zit naar mijn mening net iets te weinig 'actie' in (niet dat dat vet is ofzo, maar toch net die scenes die een film gaande houden)
Verder zeer mooie beelden en goeie acteurs

LordOgre

Avatar

Hmm... tja tja tja... heb de redux van mijn broer gezien en ik vond het begin heel cool, tot halverwege de film en daarna vond ik hem snel minder worden...

Maar ja, komt denk ik omdat ik toch die echte diepe ged88 achter zon film niet echt eruit kan halen, net als deerhunter (had daar vandaag een grote discussie over...)

vooral die seargant en dat surfen tussen alle granaatinslagen enzo zijn geweldig, en veel goeie acteurs...

Maar aan het eind dacht ik van, nou, die hoef ik voorlopig niet nog een keer te zien... :N

Vond het gewoon een erg zware film... en ookal ben ik veel zwaars gewend, films als deze en de deerhunter kan ik gewoon niet goed hebben...

Please dont flame me... I'm just the messenger... :Y

Colonel_Kurz

Avatar

Zonder twijfel film van de dag.
Coppola's afdaling in hel en waanzin van de menselijkheid, in de vorm van de Vietnam-oorlog in dit geval, is voor mij een van de beste films ooit gemaakt.
Met glansrollen voor Robert Duvall, Marlon Brando en vele anderen, maar het is vooral Duvall die de show steelt (Charlie don't surf!).
Ik zou nog zoveel meer kunnen zeggen, maar ik denk dat al te veel ophemeling averechts werkt, dus hou ik het voorlopig hierbij.
[rating 5]