nu in de bioscoop

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)

One ring to rule them all, One ring to find them, One ring to bring them all and in the darkness bind them

Reviews (17)

Roeltje

Avatar

Heb deze klassieker eindelijk gezien! Het is een hele mooi gemaakte film met geweldige kostuums, special effects en personages. Naast dat is hij ook erg spannend vooral het deel met De Zwarte Ruiters

Ondanks dit allemaal voelt het nog wel een beetje als een opstapje dat naar meer smaakt aan. Begrijp me niet verkeerd, ik heb het eerste boek gelezen, maar toch voelt alles nog als een opstapje. Niet dat dat verkeerd is ofzo. Ik heb genoten in elk geval. Vooral de blu-ray is een aanrader, het voegt zeker toe aan de kijk ervaring.

Zeker mooie film, maar voelt nog als een opstapje. Daarom kan ik niet meer wachten om 2 en 3 te zien.

8/10

Secret1994goesFilm

Avatar

Heb het échte begin van the Lord of the Rings nooit echt gezien, begon meestal maar in het stuk dat Gandalf Frodo de ring geeft.
Maar nu heb ik dus de dvd's aangeschaft + heb ik al 2 delen gezien van the Hobbit.

Het begin van deze film is zeer leuk als je weet hoe het boekje of film van The Hobbit is geeindigd. Ik denk dat enkel de Real Fans zouden begrepen hebben wat Gandalf tegen Frodo bedoelde met een 'incident met een draak' en hoe Gandalf en the Hobbits elkaar hebben leren kennen.
Maar je moest het begin dus maar met de weinige info doen in de tijd van 2001.
Ik daarintegen in 2013 heb dan toch een beetje voorkennis vanwege de 2delen van the Hobbit.

Het verhaal begint leuk en weer wordt het lot van ,dit keer, de wereld van Mid-Earth in de handen van een klein wezen gelegd. Frodo.
Het eerste uur zijn het nog 4 Hobbits on the Road maar uiteindelijk komt hun Fellowship bijéén, waar je direct ziet hoe moeilijk alle rassen het hebben om met elkaar te leven en dus de Hobbit Frodo de taak op zich neemt om de ring in het Hellevuur of het vuur van Mordor.

Er komen natuurlijk wat hindernissen op het gezelschap hun weg. Maar er is daartussen meestal wel wat tijd voor een beetje verhaal of een babbel om één of ander personage uit te diepen.

Zo vind ik dat in dit deel Legolas en Grimly wat te weinig naar voren komen. De blikken zijn vooral gericht op de 4 hobbits,Aragorn en Boromir, die elk toch iets belangrijk te doen hebben in dit deel.

Het eerste deel eindigt ook met een redelijk cliffhanger,waarvan je direct wil weten hoe het verder moet met het gezelschap.
toen moesten ze op het vervolg een jaar wachten... ik misschien een dag Smile

Moviespecialist

Avatar

Ik ben altijd zeer kritisch als het gaat om het genre fantasy, maar de Lord of The Rings reeks hoort daar zeker niet bij.
The Fellowship of The Ring is een spectaculaire film die wordt afgewisseld met actie, avontuur en fantasy, verwerkt in een prachtig verhaal. Het verhaal gaat over de jonge Hobbit Frodo Balings die van zijn oom een gouden ring erft. Als hij de ring aanneemt weet hij nog niet in wat voor een groots avontuur hij terecht komt.
Door de ring aan te nemen heeft hij zichzelf verplicht om deze ring in de Doemberg te gooien, maar deze berg ligt in het land Mordor waar een eeuwenoud kwaad de ring ook wil hebben.
Frodo moet vertrouwen op zijn vrienden maar ook in zichzelf want wie de ring ooit heeft gedragen verlangt er voor eeuwig naar.
J.R.Tolkien is wat mij betreft een van de beste schrijvers die er ooit zijn geweest en ik vind de films die op zijn boeken zijn gebaseerd net zo geweldig!
De special effects zijn in deze film zijn erg indrukwekkend en de acteurs vertolken hun rol erg goed.

8.5/10

Bilbo

Avatar

Wauw! Ik vraag me soms echt af waarom deze film word gezien als 'nerdy' of 'slecht'. Als je zegt dat deze film slecht is en saai, let je niet op of je snapt gewoon niet wat voor boodschap hier achter zit. De film gaat compleet over hoop, vriendschap. Saai? Voor de filmliefhebber is dit echt een pareltje. Of hou je soms van overdreven actiefilms? De film is compleet en heeft alles:
- Goed acteerwerk
- Mooie locaties
- Goed verhaal
- Mooie muziek
- Epische locaties
- Goed regiewerk (Jackson is door deze film één van mijn grote voorbeelden.)
- Mooie boodschap
- Grootschalig en ambitieus

Kortom, slechte film? NEE! Saaie film? Misschien, als je er niet van houd. 'Nerdy'? Ligt eraan hoe je het ziet. Maar als het zo is, ben ik er trots op dat ik een nerd ben :D!

Tarkus

Avatar

Herbekeken op blu-ray.
Prachtig is het, vooral het geluid is overdonderend.
De aankoop zeker dubbel en dik waard.

Commentaar 2007:
Prachtige film dit eerste deel van Lord Of The Rings.
Heb de extended version die bijna 200 minuten duurt, en heb me geen seconde verveeld. (Alleen de aftiteling is wat te lang naar mijn mening, 20 minuten).
Maar wat een decors en locaties, werkelijk verbluffend op sommige momenten. Ook een pluim voor de special effects mensen, wat zij hebben gedaan met het afwerken van de locaties en ook de creaturen is een knap staaltje van creativiteit.
Maar ook de acteurs zijn stuk voor stuk op hun best.
En dan heb ik het nog niet gehad over de muziek en sound, ook dit is afgewerkt tot in de puntjes en draagt helemaal mee tot de sfeer van de film.
Dit is een film die nog lang in het geheugen zal blijven, samen met de 2 volgende vermoed ik.
Puik werk van Peter Jackson !!!

hetisjantje

Avatar

Daar is ie weer. Ik denk niet dat ik deze nog eens ga kijken, is toch drie uur. Op zich was ik in mijn jeugd wel fan van de boeken. Het blijft moeilijk en eigenlijk onmogelijk, om drie van zulke pillen effectief te verfilmen. Het weglaten van zaken nog niet eens zoeens, maar meer dat het een lege opeenvolging van events wordt, hoe spectaculair dan ook. LOTR, the short version heeft het begrepen, dit heeft in principe dezelfde inhoud. Een boek uit de trilogie deed ik toch wat weken over, dan worden de karakters en de omgeving opgebouwd en leef je echt mee. Toch komen enkele cruciale Tolkien elementen goed over, zoals de nostalgie naar de "oude" wereld die definitief verloren is. Meteen ook zijn zwakte, want dat is ook een wereld van klassen en van vrouwen die er maar bij lopen, als ze sowieso al meedoen, maar daar hoorde je Tolkien niet over ;) Binnen de limieten van het format eigenlijk het beste wat eruit kan komen, op enkele toch wel belangrijke punten na: naast de leegheid van het script - de slechte casting en acteerwerk betreffende sleutelfiguren, en een neiging tot jumping the shark in enkele battle scenes (vooral bij de latere films, ik denk aan enkele Legolas scenes). Het acteerwerk boeit niet bij de meeste figuren (zoals een dwerg of zo), maar levert soms hilarische en dan weer tenenkrommende scenes op tussen onze twee hoofdrolhobbits met onbedoeld homo-erotische lading. Frodo is uitstekend op uiterlijk gecast maar kent helaas slechts 1 gezichtsuitdrukking van een zeehondje wat op het punt staat neergeknuppeld te worden. Op een gegeven moment was ik het gezeik en het houterige gekloot tussen die twee zo zat dat ik ze even dood wilde als goede afwijking op het werk van Tolkien, dat lijkt me toch niet helemaal de bedoeling. Kortom een visueel zeer fraai gemaakte rollercoaster, met enkele magische hoogtepuntjes, en enkele grote tekortkomingen. 7/10

lulligvoorje

Avatar

Dat zeiden anderen al eerder:

A three hour film about walking. 1/10
Author: Goataid from Bournemouth

Ok, so forget all the hype and think about it for a second. 3 hours in which nothing much happens except a bit of walking and then a bit of fighting does not a good film make. There may be those who are fans of the book and I don't doubt that to them this is a great film. But to anyone else who have never ventured into the world of Tolkien then it is a huge let down. There seems to be too much reliance on knowledge from the book as none of the characters seem to have any back story and we haven't got a clue to why they are prepared to take on the quest.

The action scenes are few and far between and when they do come they seem a bit lacklustre. The acting is nothing special and there are some scenes (The council meeting) where the effects people must have taken the day off. Which leaves the walking... there's a lot of it. In fact they're some of the best bits as New Zealand looks very nice. However that's all that gets done and after a while I was convinced that the film was going to show an advert for Millets or the Rambling association at the end. Painfully dull though if rambling or fantasy is not your thing.

jeffie

Avatar

Ik vind deze filmtrilogie de beste film allertijden:W

woorden schieten tekort bij de prachtige special effects, zeer uitstekend acteerwerk en prachtige omgevingen! deze film moet je zien! vooral de rol van Ian McKellen als Gandalf zet hij zo overtuigend neer dat er wel een traantje weg te pikken valt wanneer hij in de schaduw valt en ook het overlijden van Boromir op het einde is zo mooi! Maar ik vergeet bijna Christopher Lee, hij is wederom zeer uitstekend bezig met zijn rol als kwaadaardige tovenaar Saruman.

Zoals ik al zei: woorden schieten te kort! ik ga deze zeker weten kijken (ook al heb ik m al een keertje of 40 gezienO+) en morgen natuurlijk The Two Towers en dinsdag The Return of The KingT+)

Deweb

Avatar

Hmm, bij de EE van Fotr moet je toch meer gaan voor de achtergrondinformatie dan voor het spektakel. Al zitten er geweldige scenes met Bilbo in.

Smaken over de films die andere acteurs hebben gemaakt verschillen. De een vind dat leuk, de ander weer dit..je kunt niet zeggen "goede films". Ook missen er een aantal in het lijstje, maar enfin. Ze zijn hoe dan ook allemaal niet verkeerd terecht gekomen financieel gezien.

Maar ik denk dat we het er allemaal over eens mogen zijn dat John Rhys Davies de enige is die na deze films alleen matige tot slechte films heeft afgeleverd.

Overigens komt morgen Oliver Twist op TV waarin Andy Serkis speeld als Sykes. En uit zijn boek weten we dat het tijdens die productie was dat hij hoorde dat hij na maanden van wachten naar Nieuw Zeeland mocht voor zijn opnames.

LuCos

Avatar

Mook heeft opzich wel gelijk hoor.
(alleen zou ik bij Sean Astin meer voorbeelden geven zoals, 24 bijv. Elijah Wood heeft ook nog es in Sin City gespeeld)

Maar tegen Darthmar, ik denk dat het ook omgaat als je nog steeds werkt kunt krijgen, dat is belangrijker dan eens in de zoveel jaren in een goede film spelen.

Sean Astin, Elijah Wood, Orlando Bloom en Ian McKellen bijvoorbeeld, zitten eigenlijk nooit meer zonder werk!

mercapto

Avatar

Sam kwam wel des te beter uit door al dat geklooi van Frodo. Frodo was inderdaad erg goedgelovig en zwak in het verhaal, over the top zou ik zelfs willen gebruiken in dit geval.
Voor de rest was er weinig mis mee, behalve al die lelijke elven dan, waren die gasten niet veel knapper in de boeken ? :P
Maar ja ach, de boeken blijven toch altijd ontelbaar keer beter. Oh well, beter een goed aftreksel dan een slechte...toch ?

RiFF

Avatar

*** bevat enkele spoilers over Return of the King ***

Ik ben het totaal niet met je eens Bukowski. Sterker nog, het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat jij een beter resultaat had kunnen neerzetten.

Het acteren is werkelijk subliem. Ik zou echt geen betere cast kunnen bedenken dan de gebruikte. Wie had jij dan liever als Frodo gezien? Elijah Wood is echt dé Frodo. Je moet niet vergeten dat Frodo geen doorsnee Hobbit is. Hij is erg ingesteld op avontuur en kijkt verder dan de Gouw, in tegenstelling tot de reguliere Hobbit. Jackson heeft dit erg goed vertegenwoordigd vind ik.

In mijn ogen is Jackson er zonder meer in geslaagd om een band tussen personage en kijker te bewerkstelligen. Ik leef echt met Frodo mee als hij Mount Doom opklautert. Het wekt vrij veel emotie op, al moet ik zeggen dat dit voornamelijk komt door de geniale muziek van Howard Shore. Zonder deze muziek was de film voor mij veel minder intens geweest. De daaropvolgende eindes horen gewoon erbij. Zoals je weet gaat het boek ook nog best lang door nadat de queeste voltooid is, dit hoort erbij. Om de film te stoppen wanneer Frodo en Sam op zo'n rotsblok liggen was dodelijk geweest. Frodo moet naar the Grey Havens en Peter Jackson heeft dit niet te lang en niet te kort vertegenwoordigd.

De letterlijkheid van de film t.o.v. het boek valt reuze mee. Frodo valt Gollem niet aan wanneer hij de Ring pakt en bovendien zijn er allemaal kleine dingetjes verandert waardoor het medium film toch optimaal benut wordt. Merry gaat bijvoorbeeld ook mee naar the Black Gate terwijl dit in het boek niet zo is (hij is ook besmet door de Nazgûl, net als Éowyn).

Ik denk dus dat je veel minder kritisch moet zijn over de films. Beter dan dit is niet echt mogelijk; het is een film die gericht is op het hele publiek en niet alleen op Tolkien-puristen en boeklezers.

Sunbreezer

Avatar

Vond dit eerste deel veruit het beste. In dit deel wordt de spanning goed opgebouwd, en is alles nieuw. Je wordt meegevoerd naar een sprookjeswereld die levensecht lijkt. Fantastisch gedaan en steekt goed in elkaar. Voor wat betreft boek en film: in de film is juist heel veel weggelaten. In het boek gebeurt veel meer, en krijg je een band met de personages. In de film komt dit laatste minder goed tot uiting. Waarschijnlijk heeft iedereen hem al gezien, maar toch, als je niets beters te doen hebt: gewoon kijken! Gelukkig zonder reclame.

WizardOfOss

Avatar

Geen slechte film, maar wel behoorlijk overgewaardeerd. De productie is prachtig, met geweldige omgevingen, kostuums en superieure special effects.

Het verhaal viel me echter behoorlijk tegen, in de eerste twee films (ik heb RotK nog niet gezien) is het vooral een reis van veldslag naar veldslag. Ik heb het boek niet gelezen, maar het lijkt me dan toch dat er iets te enthousiast geknipt is. Ook stelt het acteerwerk maar weing voor. Dit deel is gelukkig nog wel behoorlijk serieus, in TTT heb ik me enorm zitten ergeren aan die humoristisch bedoelde scenes met Gimli.

Die 8.8 van IMDB is wat mij betreft dan ook fors te hoog, van mij krijgt ie [rating 3.5]

XGH

Avatar

Zo, komt ie op tv, ik las het net ergens anders, ik ga hier echt niet mijn tijd voor verspillen, zet mooi een dvd op:P
ik heb deze film gezien en alle andere delen ervan, het was echt saai, ik kon helaas niet weglopen, omdat ik met vrienden was die wel beleven keken en toch niets aan vonden!

voor de mensen die boos worden, dit is niet de enige film waarbij ik de bios uit wilde lopen, dat had ik ook met master And Commander!:P

johannes

Avatar

Ik had mijn bedenkingen bij deze verfilmingen van de 3 geweldige boeken uit mijn jeugd.
Kon er niet genoeg van krijgen en minsten 3x heb ik ze gelezen.
Toen toch maar eens deel 1 gaan bekijken en dat viel me reuze mee........
Peter Jackson heeft er echt wat van gemaakt alsof ie de plaatjes die ik in mijn hoofd had met het lezen zo verfilmd heeft.....Echt knap!!
Natuurlijk moest er (te)veel weg worden gelaten, logies maar ik kan het iedereen aanraden die nog niet aan het bekijken is toegekomen: KIJKEN.

emperor

Avatar

Prachtige verfilming van Tolkiens in de ban van de ring....zit..kijk..en geniet..meer dan 3 uur lang de mooiste scenes,costuums,en niet te vergeten de groteske veldslagen vooral die in het begin....,draken..elfen..trollen en hobbits..:W
[rating 5]
wel een waarschuwing voor de mensen die de films niet kennen:dit is 1 van de 3 delen.
Het is een 'open einde'..wil je weten hoe het allemaal afloopt,kijk dan ook de 2 delen die volgen..
The Two Towers..en Return of the King.