Algemeen

James Cameron kraakt Piranha 3D

3-D effecten uit horrorkomedie krijgen er flink van langs.

door Bram de Groot op 31.08.2010 om 09:41 in Algemeen
Ondanks zeer positieve reacties vanuit de critici (RT = 75%) en het publiek (IMDb = 6,9) is James Cameron minder te spreken over de film Piranha 3D van collega-regisseur Alexandre Aja. Al vaker had Cameron zijn mening klaar over films in 3D, dus ook nu laat hij weer van zich horen. Tegenover Vanity Fair bekent hij dat de makers van de film maar weinig hebben geluisterd naar zijn eerdere opmerkingen over het gebruik van 3D in films.

Op de eerste vraag of hij het gevoel heeft of er nog enige nostalgie te vinden was in de nieuwe Piranha film, antwoordde hij:

Zero. You’ve got to remember: I worked on Piranha 2 for a few days and got fired off of it; I don’t put it on my official filmography. So there’s no sort of fond connection for me whatsoever.

Over het gebruik van 3D in de horror kon hij flink wat meer kwijt:

In fact, I would go even farther and say that… I tend almost never to throw other films under the bus, but that is exactly an example of what we should not be doing in 3-D. Because it just cheapens the medium and reminds you of the bad 3-D horror films from the 70s and 80s, like Friday the 13th 3-D. When movies got to the bottom of the barrel of their creativity and at the last gasp of their financial lifespan, they did a 3-D version to get the last few drops of blood out of the turnip. And that’s not what’s happening now with 3-D. It is a renaissance—right now the biggest and the best films are being made in 3-D. Martin Scorsese is making a film in 3-D. Disney’s biggest film of the year—Tron: Legacy—is coming out in 3-D. So it’s a whole new ballgame.

De mening van Cameron doet er natuurlijk vrijwel altijd toe, maar hij vergeet mogelijk dat Piranha 3D met een vette knipoog gemaakt is en dat het productiebudget van $24 miljoen niet kan tippen aan dat van Camerons 3D hit Avatar.

29 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

HaroldKumar

Avatar

Sjaak_Polak "Het spijt me voor je maar je lult. Of je krijgt wel koppijn van het bekijken van 3D beelden óf niet. Je kunt niet de ene keer koppijn krijgen en de andere keer niet, je krijgt namelijk koppijn als je ogen 3d niet goed 'zien'.

Er zijn overigens simpele testjes op internet om er achter te komen of je 3d kunt zien, maar ik ga geen reclame maken voor een website dus zoek zelf maar met google.

Maargoed als je 3d dus ziet krijg je ook geen/nauwelijks koppijn, maar het is dus onmogelijk om van de ene film wel en van de andere film geen koppijn te krijgen. Althans niet door de 3D techniek die er is gebruikt."


Ja toch dokter. Het heeft bij mij toch echt plaatsgevonden en met een maat van me ook tijdens Piranha 3D. Misschien is het een ideetje om minder te vertrouwen op onderzoekjes op internet en je te beseffen dat ieders ervaring in de praktijk altijd af zal wijken van een onderzoek.

Sjaak_Polak

Avatar

HaroldKumar "
Piranha 3D was een vermakelijke komedie, begrijp me niet verkeerd, maar dankzij de crappy 3D zit ik nu nog met koppijn voor de PC. Hopelijk kunnen ze zich betere technieken veroorloven in de zeer waarschijnlijke sequel."

Het spijt me voor je maar je lult. Of je krijgt wel koppijn van het bekijken van 3D beelden óf niet. Je kunt niet de ene keer koppijn krijgen en de andere keer niet, je krijgt namelijk koppijn als je ogen 3d niet goed 'zien'.

Er zijn overigens simpele testjes op internet om er achter te komen of je 3d kunt zien, maar ik ga geen reclame maken voor een website dus zoek zelf maar met google.

Maargoed als je 3d dus ziet krijg je ook geen/nauwelijks koppijn, maar het is dus onmogelijk om van de ene film wel en van de andere film geen koppijn te krijgen. Althans niet door de 3D techniek die er is gebruikt.

Remco

Avatar

__RIK__ "De man heeft ook genoeg talent ja, maar zijn ego is ook groter dan zijn banksaldo en talent te samen en dat is gewoon jammer. Ook vraag ik me af of hij nu nog een film zou kunnen maken voor een budget onder de 5 miljoen, en het budget van terminator en aliens was voor die tijd ook nog best fors. Zoals ook al eerder is aangegeven het verhaal van Avatar is zo simpel als wat (Pocahontas).. en het is gewoon knap dat hij het zo heeft weten te verbloemen met een bombastisch budget aan grafische pracht en praal (al denk ik dat andere regisseurs het beter zouden hebben kunnen doen voor dat geld)."


Niet helemaal waar dat budget voor Terminator stelt niks voor als je ziet wat voor film ze er mee wilde maken en hebben gemaakt.
En noem mij 1 regisseur (naast Peter Jackson) die Avatar beter had kunnen verwezenlijken met name op technisch niveau ?
Cameron is inderdaad arrogant maar ik denk wel dat dat de rede is dat tie nu zo succesvol is. Vergeet niet dat tie naast regisseur ook een hele goede Art Director, schrijver, editor en producent is. Helaas was het script van Avatar dan niet geweldig maar voor Aliens en the Terminator zeker wel

HaroldKumar

Avatar

Oke mensen, eerst dacht ik ook: die Cameron moet zijn muil houden over andermans films, maar vanavond heb ik in de sneak Piranha 3D gehad en ik kan jullie vertellen dat de 3D inderdaad ronduit kut is.

Ik heb het geklaag om hoofdpijn van het kijken van een film in 3D vroeger nooit begrepen. Van Up tot Avatar tot Ice Age 3 tot My Bloody Valentine tot Toy Story 3 tot Shrek 4 tot Clash Of The Titans tot The Last Airbender tot Cloudy With A Chance Of Meatballs enzovoorts: bij geen enkele film had ik last van mijn ogen of hoofdpijn.

Piranha 3D was een vermakelijke komedie, begrijp me niet verkeerd, maar dankzij de crappy 3D zit ik nu nog met koppijn voor de PC. Hopelijk kunnen ze zich betere technieken veroorloven in de zeer waarschijnlijke sequel.

__RIK__

Avatar

Remco "Amen :W. Cameron is nog altijd mijn favoriete regisseur en heeft eigenlijk nog nooit een slechte film gemaakt. En films afzeiken is makkelijk maar de meeste mensen hebben niet eens een benul bij een fractie van de techniek etc die er bij het maken van een film als Avatar komt kijken. Er zijn op dit moment dan ook niet veel regisseurs die zo'n goede reputatie hebben als Cameron als het aankomt op succesvolle films.
En het is inderdaad niet zo dat hij alleen met een hoop geld goede films kan maken. Aliens had dan een groter budget dan Alien maar ook weer niet gigantisch.
Kortom de man heeft enorm veel talent hoe je het ook went of keert. En mensen gaan dan zeuren dat tie zoveel geld heeft verdiend aan een film. So What ? hij heeft er samen met een groot team keihard voor gewerkt dus ik vind het niet meer dan terecht. Ik zie dat liever dan iemand die over de ruggen van anderen een paar miljoen op strijkt."


De man heeft ook genoeg talent ja, maar zijn ego is ook groter dan zijn banksaldo en talent te samen en dat is gewoon jammer. Ook vraag ik me af of hij nu nog een film zou kunnen maken voor een budget onder de 5 miljoen, en het budget van terminator en aliens was voor die tijd ook nog best fors. Zoals ook al eerder is aangegeven het verhaal van Avatar is zo simpel als wat (Pocahontas).. en het is gewoon knap dat hij het zo heeft weten te verbloemen met een bombastisch budget aan grafische pracht en praal (al denk ik dat andere regisseurs het beter zouden hebben kunnen doen voor dat geld).

Remco

Avatar

Thiver "Als je voor slechts 6,4 miljoen dollar een klassieker als The Terminator kunt maken, heb je naar mijn idee het volste recht om andere films op hun gebreken te wijzen. Laat niemand ooit beweren dat Cameron geen films kan maken op een laag budget."


Amen :W. Cameron is nog altijd mijn favoriete regisseur en heeft eigenlijk nog nooit een slechte film gemaakt. En films afzeiken is makkelijk maar de meeste mensen hebben niet eens een benul bij een fractie van de techniek etc die er bij het maken van een film als Avatar komt kijken. Er zijn op dit moment dan ook niet veel regisseurs die zo'n goede reputatie hebben als Cameron als het aankomt op succesvolle films.
En het is inderdaad niet zo dat hij alleen met een hoop geld goede films kan maken. Aliens had dan een groter budget dan Alien maar ook weer niet gigantisch.
Kortom de man heeft enorm veel talent hoe je het ook went of keert. En mensen gaan dan zeuren dat tie zoveel geld heeft verdiend aan een film. So What ? hij heeft er samen met een groot team keihard voor gewerkt dus ik vind het niet meer dan terecht. Ik zie dat liever dan iemand die over de ruggen van anderen een paar miljoen op strijkt.

Thiver

Avatar

Als je voor slechts 6,4 miljoen dollar een klassieker als The Terminator kunt maken, heb je naar mijn idee het volste recht om andere films op hun gebreken te wijzen. Laat niemand ooit beweren dat Cameron geen films kan maken op een laag budget.

Remco

Avatar

bobzombie "Ik verlang weer naar het moment dat T2 of True Lies in de bioscoop uitkwam...(voor Aliens was ik te jong...)"


T2 was 1 van mijn beste bioscoop ervaringen Smiley face.

bobzombie

Avatar

Ik verlang weer naar het moment dat T2 of True Lies in de bioscoop uitkwam...(voor Aliens was ik te jong...)

Remco

Avatar

Ik had persoonlijk van de 3D van Avatar ook iets meer verwacht sterker nog ik vond het niet beter dan bijv in Alice in Wonderland. Tenminste niet veel beter. Maar hij heeft wel gelijk met betrekking tot het feit dat je allemaal van die haastklussen krijgt om een niet in 3D geschoten film gauw te converteren naar 3D alleen maar omdat het geld in het laatje brengt.
Daarnaast heeft tie echt veel verstand van de camera's en alles wat om 3D heen hangt. Maar laatst zag ik hem op een site ergens naar een stam in Zuid Amerika gaan en een hele poespas erbij om te laten zien hoe goed de ideeën in de film zijn in vergelijking met de echte situaties ter plekke :|.
Dat gaat me echt wat te ver ben al geen fan van films met stammen waarin een buitenstaander zich moet binnen dringen omdat dat al 1000 keer gedaan is.
Ik zie wel erg uit naar Tron Legacy 3D omdat bij een dergelijke film de toevoeging van 3D echt heel goed kan zijn.

DirtyHarryCallahan

Avatar

Och die james toch, hij hangt me zo de kont uit dat hij bijna mijn voeten kan aanraken...

benjamin

Avatar

Ik begrijp Cameron eigenlijk wel: 3D begint afgezaagd te worden door slechte omzettingen (Clash Of The Titans) of door gebruikt te worden om slechte films een beetje aandacht te bezorgen (Jackass, Saw).
Het enige nadeel is dat hij wel hypocriet is om van geldklopperij te spreken met zijn re-release. Maar zijn 3D was gewoon wel goed: het paste bij het verhaal en leidde niet constant af met uit het scherm springende zaken.

En off-topic: waarom is iedereen eigenlijk ZO negatief over Avatar? Het verhaal is misschien geen grote kunst of origineel, maar is de doorsnee actiefilm dat wel? Neem nu The Expendables: ik vind hem ook zeer vermakelijk, maar om nu te zeggen dat die een geweldig verhaal heeft.

eddytheking

Avatar

WoUtoMatiC ":r Jammer dat Cameron onder creativiteit alleen nog maar techniek verstaat, en niet een origineel verhaal.

Avatar was qua techniek misschien een meesterwerk, maar het verhaal was een voorspelbaar, zoutloos, archetypisch gedrocht."


Hehe. Eindelijk iemand gevonden die dezelfde mening heeft als ik. Een echte klassieker moet gaan om het totaalplaatje; niet alleen maar de techniek die de film bijzonder maakt.

Wat betreft Piranha 3D.
Ik hou wel van lekker overdreven bloederigheid op z'n tijd.

WoUtoMatiC

Avatar

James Cameron "When movies got to the bottom of the barrel of their creativity "

:r Jammer dat Cameron onder creativiteit alleen nog maar techniek verstaat, en niet een origineel verhaal.

Avatar was qua techniek misschien een meesterwerk, maar het verhaal was een voorspelbaar, zoutloos, archetypisch gedrocht.

ThomasG

Avatar

Hij zal ongetwijfeld gelijk hebben maar gezien zijn eigen 3-D uitmelk technieken kan ik dit niet erg sirieus nemen.

Neooo

Avatar

to get the last few drops of blood out of the turnip


Maar kijk binnenkort de re-release van Avatar wel!

MrM

Avatar

Nou als ik heel eerlijk alles wat ik nu in 3D heb gezien bekijk moet ik toch echt wel toegeven dat het 3D in avatar wel het mooiste was hoor, het had tot nu toe de meeste toevoeging van allemaal, dit is niet om de film avatar goed te praten wat het verhaal was dan weer echt op en top k*t maar het is tot nu toe de enige film waarbij het 3D effect er echt goed uit zag, ik verwacht ook bij TRON een zeer goed 3D effect. Daarom ben ik het toch wel eens met Cameron dat 3D soms een positief effect KAN geven aan een film, en er zijn toch altijd nog wel mensen die geen koppijn krijgen enz. voor hen is het gewoon een toevoeging. Dus even all dat gezeur hier boven mij voorbij laten gaan, want 3D kan goed zijn voor een film, het is tot nu toe alleen nog niet echt te zien door al die slechte 3D convertions wat ze 2D filmen en omzetten in 3D wat gewoon super lelijk is!

Banned

Avatar

Timothy "Ik vind James Cameron wel de juiste persoon om andere filmmakers van geldklopperij te beschuldigen... ahum..."


IDD! Dit is echt hypocriet van die man!

Timothy

Avatar

Ik vind James Cameron wel de juiste persoon om andere filmmakers van geldklopperij te beschuldigen... ahum...

Decepticon

Avatar

r3b00t "Dan wil ik nu graag James Cameron afkraken. Sorry hoor - maar het 3D gehalte van Avatar vond ik juist enorm tegenvallen door heel de hype eromheen. Bij deze film verwacht je er tenminste helemaal niets van en kan het dus alleen maar tegenvallen."
Ik had exact hetzelfde!!! Ik dacht, fuck is dit nu de baanberekende revolutie in filmkijken, pfff wat een onzin! Die hype was ook de enige reden dat ik naar Abadah :E ben geweest, verdomme 't is ze nog gelukt ook.
Zullen ze daar nu zo lang mee bezig geweest zijn, met het ontwikkelen van die 3D? Dat noem ik nog eens een waste of time and money!
Die Cameron mag mij ook in vervolg zijn grote muil houden, om redenen die hierboven al zijn aangehaald. Hij vergeet ook 1 ding, hij heeft de hele 3D onzin weer aangewakkerd :(
Wat Chrischz laatst zei, het is en blijft een sneue gimmick, die alleen gebruikt wordt om wat extra geld binnen te halen :'( , misschien niet Camerons eerste gedachte bij het maken van Avatar, maar het is wel zo.

drumstickNL

Avatar

r3b00t "Dan wil ik nu graag James Cameron afkraken. Sorry hoor - maar het 3D gehalte van Avatar vond ik juist enorm tegenvallen door heel de hype eromheen. Bij deze film verwacht je er tenminste helemaal niets van en kan het dus alleen maar tegenvallen."

Ligt ook aan de bioscoop waarin je gekeken hebt. Smiley face

Banned

Avatar

Die man moet z'n domme muil houden! Zijn film was ook een piece of crap en het was ook ZERO. Dikke nek!

Hoiii

Avatar

Ik heb helemaal geen respect meer voor die man en avatar vind ik niks aan.

SJRSVLDT

Avatar

Piranha 3D is toch juist bedoeld om een beetje terug te gaan naar de 70s/80s horrors? Net als My Bloody Valentine. 3D bij een horror is sowieso anders dan bij een film als Avatar.

LMF

Avatar

Ik vond dan weer dat de 3D in Avatar van een hoog niveau was, eigenlijk de enige film waarbij het tenminste de moeite was.

Maarrr, wat zit meneer Cameron hier te klagen? Niet elk project krijgt massa's geld op Avatar-niveau, en Piranha is ook een heel ander soort film. Er zijn nog altijd andere genres dan epic scifi he!

timdekw

Avatar

Ik heb de film nog niet gezien, maar wel een trailer in 3D en dat zag er werkelijk waar verschrikkelijk uit. Dus misschien kan meneen Cameron wat deze film betreft nog weleens gelijk hebben.
En sinds wanneer is een 6,9 op imdb.com een zeer positieve score? Smiley face

r3b00t

Avatar

Dan wil ik nu graag James Cameron afkraken. Sorry hoor - maar het 3D gehalte van Avatar vond ik juist enorm tegenvallen door heel de hype eromheen. Bij deze film verwacht je er tenminste helemaal niets van en kan het dus alleen maar tegenvallen.

marcjeb

Avatar

Angelater "Avatar zeker? :|"


Dat kan je moeilijk ontkennen ja ;)

Angelater

Avatar

And that’s not what’s happening now with 3-D. It is a renaissance—right now the biggest and the best films are being made in 3-D.


Avatar zeker? :|

NieuwsFilm

meest populair