FilmTotaal Jaaroverzicht 2011 (slot)

Lars von Trier, de Gouden Kalveren, Oscars en een vooruitblik op het volgende jaar.

Gisteren het eerste deel van het FilmTotaal jaaroverzicht en vandaag het afsluitende tweede deel. Gisteren zagen we hoe het afgelopen jaar vooral tegenviel qua opbrengsten voor de Amerikaanse filmbedrijven. De Nederlandse daarentegen bleken juist enorm succesvol. Daarnaast kwamen er veel films met special effects uit, maakte MGM een doorstart en braken enkele talenten door. Vandaag in het overzicht Lars von Trier, de Gouden Kalveren, de Oscars, een vooruitblik op volgend jaar en van wie we afscheid moesten nemen.

Jaar van Lars von Trier



Op datzelfde festival waar Chastain geroemd werd om haar acteerprestaties in The Tree of Life, wist regisseur Lars von Trier in opspraak te komen tijdens een persconferentie voor zijn film Melancholia. Tijdens de persconferentie vertelde de regisseur namelijk dat hij wel een beetje begrip had voor Adolf Hitler en sympathie voor hem voelde. Het festivalbestuur van Cannes besloot hierop de regisseur direct te verklaren tot persona non grata, en hem van het festivalterrein te verwijderen. In eerste instantie verklaarde de regisseur, die wel vaker spelletjes speelt met de pers, spijt te hebben van zijn uitspraak, om ze afgelopen september weer in te trekken.


Jaar van de Gouden Kalveren



Ook acteur Nasrdin Dchar wist in het nieuws te komen met uitspraken die hij deed tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. Hij werd voor zijn rol in Rabat benoemd tot de Beste Acteur en gaf tijdens zijn dankwoord een politiek beladen speech. De Beste Film werd Black Butterflies en Beste Actrice Carice van Houten.

Hierdoor kwamen de Nederlandse Oscars opspraak. Zo weigerde acteur Peter Paul Muller de prijs en doneerde hij hem aan een kinderboerderij. Die moest hem maar een mooi plekje geven. Het feit dat Carice van Houten de prijs voor de vijfde keer won en de speech van Dchan zouden ronduit gênant zijn.


Jaar van de Oscars



Ook de Oscars bleven niet onbesproken dit jaar. Over de winnaars van de uitreiking was niet zoveel discussie. De Beste Film werd The King's Speech en hoofdrolspeler Colin Firth werd benoemd tot beste acteur. Natalie Portman was degene die de prijs voor de Beste Actrice in ontvangst mocht nemen. Hier het overzicht van de Oscars 2011.

De planning van de volgende Oscar-uitreiking werd echter wel in de war gegooid. In eerste instantie zou Brett Ratner als producent verantwoordelijk zijn voor de ceremonie, maar nadat hij tijdens de promotietour voor zijn film Tower Heist een homo onvriendelijke opmerking maakte viel hij in ongenade. Vlak daarna besloot Eddie Murphy, die door Ratner aangesteld was als presenator, op te stappen. De uitreiking zal nu gedaan worden door Billy Crystal, die dit negen keer eerder deed.


De Vooruitblik



De blik van de studio's is na het tegenvallende jaar vooral op de toekomst gericht. Gezien de enorme producties die zoveel geld hebben opgebracht hoopt men dat het volgende jaar een stuk beter wordt. Een kleine greep uit alle films die uit zullen komen waar men enorme verwachtingen van heeft: The Dark Knight Rises, Prometheus, The Avengers, The Hobbit: An Unexpected Journey, Men in Black III, The Amazing Spider-Man, Ice Age: Continental Drift, The Expendables 2, Skyfall, The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2, World War Z en Django Unchained

Jaar van het Afscheid

James Arness
Geboren in 1923. Speelde de hoofdrol in langstlopende westernserie Gunsmoke en in How the West was won. Daarnaast was hij de creatuur in 'The Thing From Another World'.
Frances Bay
Geboren in 1919, bekend voor haar acteerwerk in onder andere Happy Gilmore, Blue Velvet, Edmond & Single White Female.
Jackie Cooper
Geboren in 1922, vooral bekend voor zijn rol als Peter White in de Superman-films uit 1978, 1980, 1983 & 1987, en het regisseren van afleveringen van M*A*S*H.
Ryan Dunn
Geboren in 1977, met name bekend voor zijn stuntwerk in de Jackass films en serie.
Peter Falk
Geboren in 1927, en was vooral bekend voor zijn acteerwerk in Columbo, The Princess Bride, A Woman Under the Influence en Der Himmel über Berlin.
Joseph Farrell
Geboren in 1935, en staat te boek als de bedenker van de filmtrailer.
Dolores Fuller
Geboren in 1923, en met name bekend voor haar acteerwerk in films als Glen or Glenda, Jail Bait en The Haunted World of Edward D. Wood Jr.
Rijk de Gooyer
Geboren in 1925, vormde samen met Johnny Kraaijkamp het bekendste Nederlandse komiekenduo. Speelde o.a. in Soldaat van Oranje, De Avonden en Hoogste Tijd.
Michael Gough
Geboren in 1916, en vooral bekend als Alfred Pennyworth uit de eerste drie Batman-films. Werkte daarnaast veel samen met Tim Burton in o.a. Sleepy Hollow en Corpse Bride.
Farley Granger
Geboren in 1925, en met name bekend voor zijn acteerwerk in de films Strangers on a Train, One Life to Live, Rope en Hans Christian Andersen.
Steve Jobs
Geboren in 1955, en is natuurlijk vooral bekend als oprichter van het bekende bedrijf Apple. Daarnaast richtte hij in 1986 Pixar op door een deel van Lucasfilms op te kopen.
John Kraaijkamp sr.
Geboren in 1925, vormde samen met Rijk de Gooyer Nederlands bekendste komiekenduo. Daarnaast werd zijn acteerwerk in De Aanslag en De Wisselwachter erg gewaardeerd.
Sidney Lumet
Geboren in 1924, en bekend als regisseur van films als 12 Angry Men, Dog Day Afternoon, Network & Before the Devil Knows You're Dead.
Grant McCune
Geboren in 1943, verzorgde de visuele effecten in onder andere Star Wars Episode IV, Speed, Batman Forever en Rambo.
Harry Morgan
Geboren in 1915, en bekend voor zijn acteerwerk in films als Dragnet, December Bride & High Noon en speelde de hoofdrol in M*A*S*H.
Charles Napier
Geboren in 1936, en vooral bekend om zijn rol in the Blues Brothers. Daarnaast speelde hij in films als Austin Powers, The Silence of the Lambs en Rambo II.
Pete Postlethwaite
Geboren in 1946, en bekend voor zijn acteerwerk in The Usual Suspects, Jurassic Park II, Romeo + Juliet & Inception.
Cliff Robertson
Geboren in 1923, en was vooral bekend voor zijn acteerwerk in films als PT-109 en Charly. Jonger publiek kent hem waarschijnlijk als Uncle Ben uit de eerste drie Spider-man films.
Raúl Ruiz
Geboren in 1941, regisseerde en schreef vele films waaronder Le temps retrouvé, d'après l'oeuvre de Marcel Proust, L'oeil que ment, Klimt & Trois vies & une seule mort.
Jane Russell
Geboren in 1921, en vooral bekend voor haar acteerwerk in films als Gentlemen Prefer Blondes, Fate is the Hunter & The Outlaw.
Ken Russell
Geboren in 1927, en was vooral bekend omdat hij films als Tommy, The Lair of the White Worm, Altered States en Mahler regisseerde.
Bubba Smith
Geboren in 1945, en speelde in tv-series als Charlie's Angel, MacGyver en Blue Thunder. Daarnaast was hij te zien als Moses Hightower in zes van de zeven Police Academy films.
Elizabeth Taylor
Geboren in 1932, en werd vooral bekend als actrice in films als Giant, Who's Afraid of Virginia Wolf?, Cat on a Hot Tin Roof & Place in the Sun.
Andy Whitfield
Geboren in 1972, en was bijna alleen te zien in tv-series, waarbij Spartacus zijn bekendste was. Daarin speelde hij de titelrol.
Dana Wynter
Geboren in 1931, en met name bekend om haar acteerwerk in de films Invasion of the Body Snatchers, Sink the Bismarck!, Airport & Something of Value.
Peter Yates
Geboren in 1929, en regisseerde films als Bullitt, Breaking Away, Krull & The Dresser. Werd daarnaast viermaal voor een Oscar genomineerd, maar won hem nooit.


NieuwsFilm

meest populair