Special 2014: de grootste releases uitgelicht (deel 2)

Met The Amazing Spider-Man 2, Godzilla, X-Men: Days of Future Past en Transformers: Age of Extinction.

2014 belooft een spannend filmjaar te worden. Er komen veel blockbusters uit, en daarom hebben we dit jaar naast het gebruikelijke releaseoverzicht een vierdelige special. Hierin lichten we de grootste releases van het jaar uit. Het is dus niet onze pretentie in deze special een compleet overzicht te publiceren, dat zal zoals gebruikelijk begin januari gebeuren.

» Lees hier deel 1 (januari - maart)
» Lees hier deel 3 (juli - september)
» Lees hier deel 4 (oktober - december)
» Bekijk hier het complete releaseoverzicht

Bekijk de afbeelding

Pompeii (3 april)

Regisseur: Paul W.S. AndersonCast:

Kit Harington | Emily Browning | Carrie-Anne Moss

Pompeii is de nieuwste film van regisseur Paul W.S. Anderson, die later in 2014 ook Resident Evil 6 uitbrengt. Pompeii is het verhaal van Milo. Hij was een slaaf, maar tegenwoordig een onverslaanbare gladiator. Milo bevindt zich in een race tegen de tijd om zijn ware liefde Cassia, de mooie dochter van een rijke handelaar, te redden uit de handen van een corrupte Romeinse senator aan wie ze uitgehuwelijkt is. Als de Vesuvius uitbarst, moet Milo zijn weg uit de arena vechten, om zijn geliefde te redden, terwijl het prachtige Pompeii om hem heen instort.

» Bekijk hier de trailer


Bekijk de afbeelding

Muppets Most Wanted (16 april)

Regisseur: James BobinCast:

Tom Hiddleston | Salma Hayek | Christoph Waltz

In maart 2012 brachten Jason Segel en James Bobin de Muppets succesvol terug naar het witte doek. De film was een financieel succes, en Disney zag er brood in nog een film over de personages te maken. Ondanks dat Segel weigerde terug te keren (hij had zijn ambitie bereikt: het weer succesvol maken van de Muppets), keerde regisseur Bobin wel terug voor dit project. Ditmaal gaan de Muppets op wereldtournee. Ze treden op in de grootste theaters van Europa, en komen daarbij langs de spannendste steden. Maar aan die vrolijkheid komt al snel een einde, als de Muppets ongewild betrokken raken bij een juwelendiefstal.

» Bekijk hier de trailer


Bekijk de afbeelding

Noah (17 april)

Regisseur: Darren AronofskyCast:

Russell Crowe | Emma Watson | Logan Lerman

Regisseur Darren Aronofsky werkt al sinds 2007 aan een film over de Bijbelse figuur Noah. Pas in 2011 wist hij toestemming te krijgen van Paramount en New Regency om de film te maken. Bijbelverfilmingen staan bekend om hun grote risico, en dus nemen de studio's een gok met deze productie, die voor een budget van 130 miljoen dollar gemaakt is. Nooit eerder had Aronofsky zo'n groot budget, en dat maakt het dan ook een bijzonder project. Het testpubliek, dat de hervertelling van het Bijbelse verhaal van Noah, die van God een grote ark moet bouwen, reageerde niet zo positief op de productie. Daarom lagen regisseur en studio naar verluidt in de clinch over hoe de film er uiteindelijk uit moet komen te zien.

» Bekijk hier de trailer


Bekijk de afbeelding

Transcendence (17 april)

Regisseur: Wally PfisterCast:
Johnny Depp | Kate Mara | Morgan Freeman

De debuutfilm van cinematograaf Wally Pfister (die sinds Memento (2000) samenwerkt met Christopher Nolan), belooft een spannende film te worden. Transcendence volgt drie computerwetenschappers, Max en het getrouwde koppel Will en Evelyn. Samen hebben ze een programmacode weten te ontwikkelen voor 's werelds eerste zelfbewuste computer. Als een groep terroristen Will vermoordt, besluit Evelyn zijn bewustzijn in het testmodel van de supercomputer te uploaden. In eerste instantie denkt men dat het experiment is mislukt, maar dan reageert Will... Leuk feitje: castleden Morgan Freeman, Rebecca Hall, Cillian Murphy en Josh Stewart werkten allemaal al samen met Pfister, aan films die hij opnam voor Christopher Nolan.


Bekijk de afbeelding

The Amazing Spider-Man 2 (24 april)

Regisseur: Marc WebbCast:
Andrew Garfield | Emma Stone | Jamie Foxx

Spider-Man krijgt het druk, heel druk, in deze en komende films. Sony heeft grote plannen met de franchise, en maakte onlangs zelfs bekend de intentie te hebben een heel Cinematic Universe rond de aan webben slingerende superheld te bouwen. In dit vervolg leidt Peter Parker twee levens. Er is zijn gewone leven, met zijn grote liefde Gwen Stacy, maar ook zijn buitengewone leven als superheld Spider-Man. In dat kostuum beschermt hij zijn stad, New York. Dat gaat nog best goed, maar als een nieuwe en machtige slechterik in de vorm van Electro zich aandient, veranderen de zaken. Daarnaast keert zijn oude vriend Harry Osborn terug, en ontdekt Peter dat al zijn vijanden één ding gemeen hebben: OsCorp.

» Bekijk hier de trailer


Bekijk de afbeelding

Godzilla (15 mei)

Regisseur: Gareth EdwardsCast:

Aaron Johnson | Elizabeth Olsen | Bryan Cranston

In maart 2010 kondigde studio Legendary Pictures dit project al aan, om vervolgens al teasers te laten zien tijdens de Comic-Con van dat jaar. De film dient niet als vervolg op de in 1998 uitgebrachte versie van Roland Emmerich, en moet dichter bij het Japanse origineel staan. Het monster is dan ook compleet opnieuw ontworpen. Een synopsis hebben we nog niet, maar Legendary stelde het volgende over de film. 's Werelds beroemdste monster staat lijnrecht tegenover boosaardige wezens, die versterkt door de wetenschappelijke arrogantie van de mens, ons bestaan bedreigen."

» Bekijk hier de trailer


Bekijk de afbeelding

X-Men: Days of Future Past (22 mei)

Regisseur: Patrick StewartCast:

Hugh Jackman | Ian McKellen | Patrick Stewart

X-Men: Days of Future Past zit boordevol mutanten. En dan niet eens enkel mutanten van de oorspronkelijke franchise van regisseur Bryan Singer, maar ook in de 'reboot' van First Class. In een dystopische toekomst heeft de mensheid de oorlog aan de mutanten verklaard. Om deze vijanden te vernietigen zijn gigantische robots, Sentinels genaamd, gebouwd. De strijd is allang verloren en er is nog maar een handvol mutanten in leven. Toch is er een manier om deze toekomst te voorkomen. Wolverine wordt terug in de tijd gestuurd om een cruciale gebeurtenis in de tijd te voorkomen, zodat de mens nooit zo negatief tegenover de mutanten komt te staan.

» Bekijk hier de trailer


Bekijk de afbeelding

Maleficent (29 mei)

Regisseur: Robert StrombergCast:
Angelina Jolie | Juno Temple | Elle Fanning

Uit het gigantische budget van dit live-action sprookje blijkt wel hoeveel vertrouwen Disney heeft in zijn nieuwe aanpak van oude films. Ditmaal brengt de studio een hervertelling van het oorspronkelijke sprookje van Sleeping Beauty uit. Het perspectief is echter totaal anders: nu volgen we de slechterik, Maleficent. Zij woonde vroeger in een vreedzaam bos, dat aangevallen wordt door een kwaadaardig leven. Zij blijkt de grootste kracht te zijn die het land kan beschermen, maar wordt bedrogen en haar hart verandert daardoor in steen. Maleficent wil wraak en betovert de pasgeboren baby Aurora, van de nieuwe koning. Als Aurora opgroeit, beseft Maleficent zich dat het meisje de sleutel tot vrede is, en wellicht ook tot haar ware geluk. Overigens werd Angelina Jolie, die de titelrol speelt, dankzij haar salaris voor deze productie de best betaalde actrice van 2013.

» Bekijk hier de trailer


Bekijk de afbeelding

Edge of Tomorrow (29 mei)

Regisseur: Doug LimanCast:
Tom Cruise | Emily Blunt | Lara Pulver

In de nabije toekomst hebben de Mimics, buitenaardse wezens, de Aarde aangevallen. In een laatste offensief tegen de buitenaardse aanvallen, bundelen de internationale legers hun krachten. Aan officier Bill Cage om op een zelfmoordmissie te gaan. Hij wordt binnen enkele minuten gedood, maar slaagt erin een Alpha met zich mee te nemen. Op onmogelijke wijze ontwaakt hij telkens opnieuw, op diezelfde helse dag. Hij moet opnieuw vechten, en sterven, steeds weer. Maar met elke keer wordt Cage slimmer en neemt hij meer Alpha's met zich mee. De sleutel voor de redding van de mensheid dient zich aan...

» Bekijk hier de trailer


Bekijk de afbeelding

22 Jump Street (5 juni)

Regisseurs: Phil Lord | Chris MillerCast:
Channing Tatum | Jonah Hill | Ice Cube

Deze tweede film van regisseursduo Phil Lord en Chris Miller is een vervolg op hun eigen 21 Jump Street. Gebaseerd op de televisieserie uit 1987, volgen we politieagenten Schmidt en Jenko. Zij moeten undercover bij een lokale universiteit, om een misdaadsyndicaat binnen een van de studentenverenigingen op te rollen. Maar terwijl Jenko infiltreert in het football team, en Schmidt zich bij de kunstliefhebbers voegt, beginnen de twee te twijfelen aan hun partnerschap. Al sinds maart 2012 wordt er gewerkt aan deze vervolgfilm, waarvoor alle grote spelers uit het origineel terugkeren.


Bekijk de afbeelding

Transformers: Age of Extinction (26 juni)

Regisseur: Michael BayCast:
Mark Wahlberg | Nicola Peltz | Jack Reynor

Veel is er nog niet bekend over deze nieuwe blockbuster van Michael Bay. In eerste instantie had hij naar eigen zeggen niet eens de intentie nog een Transformers-film te regisseren, maar om een ongespecificeerde reden veranderde hij van gedachten. Ditmaal krijgt de franchise wel een compleet nieuw gezicht. Niet alleen keren de menselijke castleden uit het origineel niet op, de Autobots hebben ook een nieuw ontwerp gekregen. En daarnaast dienen zich nieuwe Cybertronians aan, in de vorm van de Dinobots. Wat het verhaal is van deze 'reboot' van de franchise is niet bekend, al speelt de film zich volgens Bay drie jaar na de gebeurtenissen in Dark of the Moon af.


Bekijk de afbeelding

The Purge 2 (????)

Regisseur: James DeMonaco

Ondanks gemengde kritieken was The Purge een groot succes. De film van regisseur DeMonaco werd voor drie miljoen dollar gemaakt, maar leverde internationaal 89,3 miljoen dollar op. Vele malen het budget dus. Genoeg reden dan ook voor Universal om maar meteen een vervolg te bestellen. Dat komt in de Verenigde Staten op 20 juni uit, dus de kans is groot dat de film ook rond die tijd in de Nederlandse bioscopen uitkomt. The Purge speelt zich af in de nabije toekomst. Om de bevolking tevreden te houden is er een twaalf uur durende jaarlijks terugkerende periode ingesteld: de Purge. In die tijd is alle misdaad legaal, en leven mensen zich uit op elkaar. Een rijke familie wordt het doelwit van een groep van die Purgers. Het is niet bekend wat we van het vervolg mogen verwachten, al is de kans groot dat een soortgelijk verhaal gevolgd wordt.


Bekijk de afbeelding

Jersey Boys (????)

Regisseur: Clint EastwoodCast:

Christopher Walken | Franesca Fisher-Eastwood | Freya Tingley

De nieuwste film van Clint Eastwood moet ook ergens rond juni 2014 uitkomen. Een precieze releasedatum is er nog niet voor de Nederlandse bioscopen, al is de kans groot dat dit ook ergens rond de 20ste juni zal zijn. Er wordt al sinds 2010 gewerkt aan de films. In augustus 2012 leek het erop dat deze er zou komen, maar toen besloot regisseur Jon Favreau zich op andere projecten te richten. Met als gevolg dat de film zonder regisseur zat. Nu is er dus Clint Eastwood, die het klusje zal klaren. In deze nieuwe film zien we het verhaal van Frankie Valli en de band The Four Seasons. Zij boekten immens succes in de Verenigde Staten in de jaren '60. Ze schreven hun eigen nummers, maakten daar zelf muziek bij en verkochten wereldwijd 175 miljoen platen.

NieuwsFilm

meest populair