FEATURED: Iconische filmpersonages die oorspronkelijk dood zouden gaan

Maar dat uiteindelijk toch niet deden...

Het is algemeen bekend dat van filmscenario's veel versies geschreven worden. Er verandert heel wat gedurende het productieproces. Zo komt het wel eens voor dat een bepaald personage in de eerste versies van het scenario dood zou gaan, maar dat in de uiteindelijke versie niet deed. Wat volgt is een lijstje met tien van die teruggedraaide beslissingen. Mocht je er zelf nog meer kennen, horen we er graag over in de reacties!

Agent Coulson


Acteur:
...
Bedenkers:
...
Mark Fergus, Hawk Ostby, e.a.
Eerste film:
...
Laatste film:
...





Hij werd geïntroduceerd in de eerste Iron Man-film, maar leek dood te gaan in The Avengers van regisseur Joss Whedon. Die laatste heeft er een beetje zijn ding van gemaakt om hoofdpersonen van zijn films en series dood te laten gaan. Dat voegt wat spanning toe, maar Marvel zou Marvel niet zijn, als de dood van Phil Coulson niet teruggedraaid zou worden. Omdat het personage erg populair was bij het publiek en hij diende als een van de verbindende factoren van het Marvel Cinematic Universe, besloot de studio dat Coulson de gebeurtenissen in New York overleefd had. Sterker nog, hij kreeg zijn eigen serie: Agents of S.H.I.E.L.D.. De verklaring van zijn terugkeer? Coulson was dood, maar Nick Fury (Samuel L. Jackson) had een geheim programma lopen om een dode Avenger weer tot leven te brengen. Volgens Fury was Coulson ook een Avenger en dus werd hij weer tot leven gebracht. Met succes, al is Coulson wel iets minder vriendelijk in de serie.


Han Solo


Acteur:
...
Bedenkers:
...
Eerste film:
...
Laatste film:
...





Als het aan Harrison Ford gelegen had, hadden we in de loop van Return of the Jedi afscheid genomen van zijn personage, Han Solo. Naar verluidt wilde Ford dat Han dood zou gaan tijdens de vernietiging van de tweede Death Star. In de uiteindelijke film wordt het gevaarte opgeblazen en vliegt Lando met de Milennium Falcon weg. Als het aan Ford had gelegen, was het Han geweest, die in de Falcon had gezeten en was Han niet ontkomen. "Ik vond dat hij dood moest gaan in de laatste film, om het personage wat diepgang te geven," vertelde Solo recent in een interview. "Maar George [Lucas] zag geen toekomst in speelgoed van een dode Han." Nu is hij er nog altijd en krijgt hij zelfs een rol in Star Wars: Episode VII, de nieuwste film in de franchise, die door J.J. Abrams geregisseerd wordt. Sommige berichten melden dat de rol van Han Solo in de film "gigantisch" wordt en dat Han mogelijk overlijdt in de film. Of dat zo is, zullen we in december 2015 in de bioscoop kunnen zien.


Dr. Ian Malcolm


Acteur:
...
Bedenkers:
...
Michael Crichton
Eerste film:
...
Laatste film:
...





Eén van de helden van Jurassic Park is uiteraard Jeff Goldblums Ian Malcolm. Aan het einde van het boek Jurassic Park van Michael Crichton, waar de film op gebaseerd is, blijft Malcolm achter als de luchtmacht van Costa Rica napalmbommen op het eiland gooit. Het wordt geïmpliceerd dat hij dood gaat, al krijgen we nooit een volledige bevestiging. In de eerste versies van het scenario werd eenzelfde verhaal gevolgd. De filmmakers zagen echter het potentieel van Malcolm en besloot om die reden hem in leven te houden. Er werd dus afgeweken van het boek. Uiteindelijk was dat met goedkeuring van schrijver Michael Crichton, die na de productie het boek The Lost World schreef. Daarin blijkt Ian Malcolm ook nog te leven. Hij merkt dan op dat hij bijna dood was gegaan tijdens de gebeurtenissen in Jurassic Park. Maar, zijn doodverklaring was te voorbarig, want hij staat er immers nog.


Magneto


Acteur:
...
Bedenkers:
...
Stan Lee & Jack Kirby
Eerste film:
...
Laatste film:
...





Brett Ratners X-Men: The Last Stand neemt op controversiële wijze afscheid van enkele hoofdpersonen van de X-Men-franchise. Jean Grey (Famke Janssen), die op dat moment van de film verworden is tot de machtige Dark Phoenix scheurt Professor X (Patrick Stewart) en Cyclops (James Marsden) in stukjes (om uiteindelijk ook zelf te overlijden). Maar filmmaker Brett Ratner had haar graag nog meer personages om het leven gebracht. In de eerste versies van het scenario zou Dark Phoenix ook Ian McKellens Magneto om het leven brengen. Daarvan zijn zelfs storyboards gemaakt, die je kunt bekijken op ComicBookMovie. Uiteindelijk kwam het niet zover en zoals we nu weten, waren de studiobonzen bij Fox niet blij met het eindproduct van Ratner. Daarom werd besloten de gebeurtenissen grotendeels terug te draaien en de franchise een soft reboot te geven met X-Men: First Class. The Last Stand werd zelfs compleet genegeerd met het recent uitgekomen Days of Future Past.


Matt Hooper


Acteur:
...
Bedenkers:
...
Peter Benchley
Eerste film:
...




Jaws is gebaseerd op een boek van schrijver Peter Benchley. Uiteraard verschillen film en bronmateriaal op een aantal belangrijke plekken van elkaar, maar één van die verschillen is wel heel groot. Net als in het boek duikt het personage Matt Hooper in de film op een gegeven moment een haaienkooi in. Eenmaal daar wil hij gebruik maken van een Bang stick om de moordlustige haai te doden. Overweldigd door de aanblik van het gigantische beest, besluit hij eerst wat foto's van hem te maken. De haai merkt dat er gevaar op de loer ligt en valt de haaienkooi aan. Vanaf dat moment kiezen film en boek een andere uitkomst. In de film ontkomt Hooper, maar in het boek wordt hij door de haai gedood. Overigens is dit niet de enige wijziging die door regisseur Steven Spielberg en de scenaristen gemaakt is. In het boek bestaat er grote rivaliteit tussen Brody (Roy Scheider) en Hooper, want die laatste is een rijkaard en heeft een affaire met de vrouw van Brody. De twee worden vijanden en Brody probeert Hooper op een gegeven moment zelfs te wurgen. Ook die gebeurtenis verdween in de filmversie.


Spock


Acteur:
...
Bedenkers:
...
Gene Roddenberry
Eerste film:
...
Laatste film:
...





Hij dankte zijn carrière grotendeels aan Star Trek, maar toch stond Leonard Nimoy erom bekend geen fan te zijn van de iconische rol van Spock. Hij schreef daar zelfs een boek over, I Am Not Spock en daarom vormde hij voor de filmmakers van Star Trek II: The Wrath of Khan een probleem. Zij wilden de film graag maken, maar Nimoy zag dat in eerste instantie niet zo zitten. Uiteindelijk haalden ze hem over met een voorstel dat de franchise grotendeels vorm heeft gegeven. Het personage zou één van de grootste sterfscènes in de filmgeschiedenis krijgen. Dat was genoeg reden voor Nimoy om mee te doen. In eerste instantie zou het personage in de eerste akte van de film al overlijden, maar die plannen lekten uit en fans waren daar niet blij mee. De sterfscène werd naar het einde van de film verplaatst. Nimoy begon rond die tijd van gedachten te veranderen over de rol. Hij vond de ervaring van de opnames geweldig en vroeg daarom of er een manier kon zijn, waarop Spock eventueel terug zou kunnen keren. Met dat verzoek in het achterhoofd werd een scène gefilmd tussen Spock en McCoy (DeForest Kelly). En zo geschiedde, want de film Star Trek III: The Search for Spock draait geheel om de terugkeer van Nimoys personage.


Private Joker


Acteur:
...
Bedenkers:
...
Gustav Hasford
Film:
...




Ook regisseur Stanley Kubrick nam wel eens de beslissing om het verhaal van zijn films om te gooien. Toen hij Full Metal Jacket maakte, zou het personage Private Pyle, gespeeld door Vincent D'Onofrio, eigenlijk de hoofdpersoon worden. In het boek waar de film op gebaseerd is, was hij niet de hoofdpersoon, maar Kubrick wilde de nadruk op hem leggen omdat hij één van de mislukkelingen was in zijn eenheid. Dat was een mooie manier om te laten zien hoe het leger zijn rekruten ontmenselijkt. In het boek was Private Joker de hoofdpersoon, net als dat uiteindelijk in de film het geval was. Maar Kubrick wilde Joker dood laten gaan, een beslissing die Matthew Modine (die de rol van Private Joker speelde) spijtig vond. Hij deed dan ook zijn uiterste best om regisseur Kubrick ervan te overtuigen Private Joker toch te laten leven. Hoe Modine daarin geslaagd is weten we niet, maar we kennen de gevolgen daar wel van. In de uiteindelijke versie van de film is het Private Pyle die dood gaat en is Joker de hoofdpersoon.


Rambo


Acteur:
...
Bedenkers:
...
David Morrell
Eerste film:
...
Laatste film:
...





Als Sylvester Stallone besloten zou hebben het boek waar de Rambo-franchise op gebaseerd is, te volgen, hadden we lang niet zoveel films in de franchise gekregen als er nu zijn. In het boek van David Morrell is Rambo een stuk minder sympathiek en gaat hij aan het einde dood. Stallone besloot tot de wijzigingen omdat hij een sympathiekere hoofdpersoon wilde hebben in de film. Maar, in eerste instantie was het plan wel om Rambo dood te laten gaan. Dat blijkt uit beelden van de film die later vrijgegeven werden, waarin Rambo zelfmoord pleegt. Hij laat zich neerschieten. Het was het einde dat Stallone wilde gebruiken, maar het testpubliek vond dat maar niets. Dat was juist door de sympathiekere Rambo positief tegenover het personage komen te staan en zijn zelfmoord viel daardoor niet goed. Om die reden werd uiteindelijk besloten een alternatief einde op te nemen en Rambo slechts gearresteerd te laten worden. Dat nieuwe einde heeft grote gevolgen gehad voor de carrière van Stallone, want stel je maar eens voor dat er niet zoveel vervolgen op First Blood waren gemaakt. Wie weet was hij dan wel nooit zo populair geworden en dan hadden we nooit de Expendables-franchise gehad!


Ellen Ripley


Actrice:
...
Bedenkers:
...
Dan O'Bannon & Ronald Shusett
Eerste film:
...
Laatste film:
...





Sigourney Weavers Ellen Ripley is nog zo'n iconisch filmpersonage waarvoor de makers een gruwelijke dood gepland hadden. Zij voert in de Alien-franchise een strijd tegen de Xenomorphs, de angstaanjagende aliens van regisseur Ridley Scott. Oorspronkelijk werd bedacht dat Ripley een man was - gelukkig werd ze dat uiteindelijk niet, want ze is een van de sterkste vrouwelijke personages die er zijn. Maar belangrijker nog, is dat Ripley tegen het einde van Alien gedood zou worden door de Xenomorph, die er dan in geslaagd was om één voor één de bemanningsleden van de Nostromo om te brengen. Het zou in dat geplande einde dan ook de Xenomorph zijn geweest die op het einde een bericht inspreekt, met de stem van Ripley. Dat gebeurde uiteindelijk niet, maar in Alien 3 komt Ripley alsnog om het leven in de strijd tegen de Xenomorph. Vijf jaar later werd die beslissing wéér teruggedraaid met Alien Resurrection.


Ron Weasley


Acteur:
...
Bedenkers:
...
J.K. Rowling
Eerste film:
...
Laatste film:
...





Het laatste personage op onze lijst is Ron Weasley, die we kennen uit de Harry Potter-franchise. In eerste instantie waren de boeken van schrijfster J.K. Rowling redelijk luchthartig om te lezen. Dat veranderde echter al snel met Harry Potter and the Order of the Phoenix. In dat boek gaat Sirius Black, de oom van Harry, dood en wordt de duistere wending die in The Goblet of Fire genomen werd, doorgezet. Ondanks de vele doden die daarna vallen, overleven Harry, Hermione en Ron de boekenreeks toch. Het had echter niet veel gescheeld, of die laatste had het einde niet gehaald. In een interview vertelde schrijfster J.K. Rowling dat ze zich halverwege het schrijven van de boekenreeks niet "in een vrolijke plek" bevond. Daarom overwoog ze serieus om Ron dood te laten gaan, maar dat zou uit "pure weerwil" zijn gebeurd. Uiteindelijk besloot ze hem toch te laten leven, want hij was Hermione's ware liefde en hem vermoorden zou te ver gaan. (Later kwam ze terug op dat idee van een goede relatie tussen Hermione en Ron.)

NieuwsFilm

meest populair