Recensie

Splice (2009)

Moderne variant op Frankenstein is een verrassend sterke sciencefictionfilm, met name door de uitstekend acterende Adrien Brody en Sarah Polley.

door Arman Avsaroglu om 23:06 in RECENSIES
Splice poster
Regie: Vincenzo Natali | Cast: Sarah Polley (Elsa Kast), Adrien Brody (Clive Nicoli), Delphine Chanéac (Dren), Brandon McGibbon (Gavin Nicoli), e.a. | Speelduur: 107 minuten | Jaar: 2009

Als in een horrorfilm een van de personages uitroept: “wat is het ergste dat er kan gebeuren?”, weet je dat het goed mis is. Zeker als degene die dat uitroept een iets te ambitieuze wetenschapster is die morele en ethische grenzen durft te overschrijden om haar ambitie, en kinderwens, te kunnen voeden.

Splice is de nieuwste film van Vincenzo Natali, die in 1997 doorbrak met zijn sterke debuut Cube. Daarna bleef het stil rondom Natali, die nog een aantal weinig geziene films maakte en een van de zwakste hoofdstukken in Paris, Je T’Aime regisseerde. Met Splice, die afgelopen jaar al in première ging in Toronto, is Natali gelukkig weer helemaal terug.

De film draait om de twee ambitieuze wetenschappers Elsa Kast en Clive Nicoli, die ook in hun privéleven partners zijn. De twee doen onderzoek naar een middel dat ongeneeslijke ziektes wellicht zou kunnen genezen en stuiten daarbij op een grote ontdekking. Ze worden echter van hogerhand gedwongen hun stokpaardje in de steek te laten. Dat laat met name Elsa niet op zich zitten en ze besluit dan ook, in eerste instantie tegen de zin van Clive, in het geheim een experiment te doen waarin ze dierlijk en menselijk DNA met elkaar combineert. Het resultaat is een nieuwe levensvorm, die ze de naam Dren meegeeft.

Wat Splice voortreffelijk doet is de spanningen in de relatie tussen Elsa en Clive tot uiting laten komen in hun werkrelatie. Elsa is de rebel die zich niks aantrekt van autoriteit en ook in hun relatie vaak dominant is terwijl Clive veel rustiger is en in eerste instantie grote morele bezwaren heeft tegen het plan van Elsa. Dat verandert naarmate Dren, een soort kruising tussen ET en een bizarre vogelsoort, in rap tempo veroudert en menselijke trekjes begint te vertonen. Dan begint Elsa, die Dren eerst nog als een dochter behandelde, langzaam maar zeker te twijfelen aan haar bestaansrecht terwijl Clive zich meer en meer tot haar aangetrokken voelt.

De geloofwaardigheid van de relatie tussen Clive en Elsa is met name te danken aan uitstekend spel van Adrien Brody en Sarah Polley, toch niet de eerste acteurs aan wie je denkt bij een dergelijke film. De twee zijn vrijwel voortdurend in beeld en trekken je, mede door hun goede chemie, al snel de film in. Met name Sarah Polley, die veel te weinig voor de camera’s te zien is, maakt indruk als de gedreven Elsa die haar moeilijke jeugd nog steeds te boven probeert te komen.

Het is dan ook zo jammer dat Splice in de laatste twintig minuten volledig ontspoort. De zorgvuldig opgebouwde spanning wordt dan nog bijna teniet gedaan door een actieontknoping die teleurstellend clichématig is. Laat dat echter geen reden zijn deze film over te slaan, want daarvoor is het eerste anderhalf uur, waarin complexe menselijke relaties haarfijn worden ontleed, gewoonweg te goed.

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

11qqaazz

Avatar

Was ik de enigste hier, die de hele tijd aan die eekhoorn van Disneys het zwaard in de steen moest denken?

emotional88

Avatar

Ik vond deze film echt belachelijk (ieder zijn smaak he.) Ik heb hem in de sneak gezien en ik vond de eerste uur echt saai en ineens barstte heel de zaal in lachen uit vanwege de seks scene van Brody en het monsteren dat ging dan zo een kwartier door... Ik ben wel blij dat ik hem gezien heb, maar hij viel me zwaar tegen, vond hem vooral belachelijk, alleen voor Brody blijf ik wel zitten ;)

Asperientje

Avatar

Must See voor mij al een hele tijd!

Windblade

Avatar

Steenvoorden "Gedeeltelijk met je eens, ok ze hadden haar minder menselijk mogen klonen inderdaad, maar ik vond spiecies dan wel een stuk beter als deze film (oke smaken verschillen natuurlijk)
Inderdaad had ik bij de laatste 20 a 30 min ook het gevoel dit gaat niet goed, en toen gebeurde er vreemde dingen zoals sex met de alien zowel met hem als haar maargoed dan vond ik dat bij spiecies wel beter, en kwa spanning kon het ook wel beter, ok er zitten wel wat schrikmomenten in maar niet wat ik er van verwacht had.

Maar ik raad wel aan deze film te gaan kijken."


lol, ik zei ook niet dat ik deze film beter dan species vond :P, ik vond alleen dat er wel wat minder overeenkomsten mochten zijn. de film had potentie, alleen door het einde heeft het de plank net misgeslagen. maar het is een vermakelijke film om even een keer te kijken. nu is het alleen afwachten of deel 2 beter word, aangezien het open einde

Havoc

Avatar

MrPicture "Ik run de grootste horrorhyve/site in Nederland, geloof me het is niet alleen Sfi/Thriller. Als er iets in de film voorkomt dat lijkt op een kind van Michael Jackson [R.I.P] dan is het horror.

Denny Crane !"


Omg... Splice was ECHT geen horror...

debart

Avatar

Ik had hoge verwachtingen vanSplice. Het Zou een geweldige horror film zijn. Ben zwaar teleurgesteld door dit stukje drama. Want dat was het meer voor mij. Gewoon een drama film en geen horror.

MrPicture

Avatar

benjamin "Ziet er dik in orde uit.

Even off-topic: waar blijft de recensie van die andere horrorprent "Devil". Ik wil wel eens weten of Shyamalan terug op het goede pad is geraakt."


Is niet gescreend voor reviewers, omdat ze namelijk niet de clue weg wilde geven via de recensies.

benjamin

Avatar

Ziet er dik in orde uit.

Even off-topic: waar blijft de recensie van die andere horrorprent "Devil". Ik wil wel eens weten of Shyamalan terug op het goede pad is geraakt.

styfus

Avatar

MrPicture "Als er iets in de film voorkomt dat lijkt op een kind van Michael Jackson [R.I.P] dan is het horror."


:W

MrPicture

Avatar

Chrischzz "Maar het is dan ook geen horror hè?
SciFi Thriller is het meer..


Ik vond meer dan geslaagd trouwens. Inderdaad het eerste 1,5 uur is geweldig. Einde is wat afgeraffeld.."


Ik run de grootste horrorhyve/site in Nederland, geloof me het is niet alleen Sfi/Thriller. Als er iets in de film voorkomt dat lijkt op een kind van Michael Jackson [R.I.P] dan is het horror.

Denny Crane !

Steenvoorden

Avatar

Windblade "Ik vond hem nog wel okee, al was het niet wat ik er van had verwacht. ik had liever gezien dat ze iets minder menselijks kloonde, mij kwam het nu iets te dicht bij Species."


Gedeeltelijk met je eens, ok ze hadden haar minder menselijk mogen klonen inderdaad, maar ik vond spiecies dan wel een stuk beter als deze film (oke smaken verschillen natuurlijk)
Inderdaad had ik bij de laatste 20 a 30 min ook het gevoel dit gaat niet goed, en toen gebeurde er vreemde dingen zoals sex met de alien zowel met hem als haar maargoed dan vond ik dat bij spiecies wel beter, en kwa spanning kon het ook wel beter, ok er zitten wel wat schrikmomenten in maar niet wat ik er van verwacht had.

Maar ik raad wel aan deze film te gaan kijken.

marcjeb

Avatar

Ik merk dat er VEEL EN ALTIJD commentaar is op de gene die de recensie maakt.. ligt dat nou aan ons of aan degene die hem maakt?

Wil deze film iig cker zien.. ben benieuwd

Chrischzz

Avatar

MrPicture "Een echte mislukte horrorfilm geef je 4 sterren. Wie heeft deze gast aangenomen ?"Maar het is dan ook geen horror hè?
SciFi Thriller is het meer..


Ik vond meer dan geslaagd trouwens. Inderdaad het eerste 1,5 uur is geweldig. Einde is wat afgeraffeld..

B@chelor

Avatar

Ik vond 'm wel oké; 't einde was inderdaad een te makkelijke uitweg. 4 sterren is naar mijn mening iets teveel van 't goede. Ik zou 'm er drie geven.

Windblade

Avatar

Ik vond hem nog wel okee, al was het niet wat ik er van had verwacht. ik had liever gezien dat ze iets minder menselijks kloonde, mij kwam het nu iets te dicht bij Species.

KeesjeNL

Avatar

Imdb geeft een 6,4 en Kutsite een dikke 0 (bijzonder hoe smaken dus kunnen verschillen).

Ik zal de film maar moeten zien om een eigen oordeel te kunnen vellen over Splice.

acties